sobota 19. srpna 2023

Brambory / Hermelín v bramboráku, Bramborové knedlíky plněné masem, ŠKUBÁNKY

Pečené brambory na debrecínský způsob
1 kg brambor
4 - 5 menších cibulí
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli a slaninu nakrájíme na proužky, žampiony na větší kousky.Maso lehce naklepeme, osolíme, opepříme...Sůl a pepř podle chuti
Sušený majoránka
Červenou papriku ostrou (můžeme nahradit sladkou)
50 ml oleje
300 g debrecínské klobásy

Postup:
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Stejně oloupeme a nakrájíme i cibuli.
Přendáme na plech, pokapeme olejem a posypeme solí a kořením. Prohněteme rukama, aby se olej a koření dostali všude. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů, dokud brambory nejsou měkké.

Nakonec přidáme klobásu nakrájenou na kolečka a pečeme ještě 15 - 20 minut.

Česnekové brambory pečené v troubě!

Budeme potřebovat následující ingredience: 400 g brambor 30 g másla 2 špetky rozmarýnu 4 stroužky česneku 40 ml olivového oleje Sůl podle chuti
Brambory uvařte ve slupce. Nechte vychladnout a promáčkněte vidličkou tak, aby rozpraskali. Zapékací mísu vymažte olivovým olejem. Rozložte do mísy brambory rozpraskanou stranou nahoru. Rovnoměrně zasypte nadrobno nakrájeným česnekem. Zasypeme také solí a rozmarýnem. Máslo nakrájíme na tenké plátky a poklademe na brambory. Ještě pokapeme olivovým olejem. V předehřáté troubě pečte brambory 180 až 200 stupňů do zlatavé až červené barvy.

Brambory s rozhudou

600 g  brambory


250 g měkkého tvarohu
lžíce zakysané smetany nebo majolky
1 stroužek česneku
1 lžička červené papriky na barvu
1 svazek pažitky 
špetka cukru
sůl

Postup přípravy

1.Brambory i se slupkou omyjeme a nakrájíme na půlky. Připravíme pekáček a brambory 
v něm promícháme s olejem a drceným kmánem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 st., 
cca 30-40 minut do zlatova. Občas promícháme a solíme až hotové.

1- Tvaroh smícháme s česnekem, pažitkou, majonézou nebo zakysanou smetanou a solí, cukrem,
 pro barvu červenou paprikou. 

2 . Rozhuda k pečeným bramborám
250 g tvarohu
trochu mléka
50 g cibule
sladká paprika
2 PL rajského protlaku
pažitka
sůl
Tvaroh, případně lehce naředěný mlékem, dobře rozšleháme s jemně nakrájenou cibulí, rajským protlakem a pažitkou. Dochutíme solí.

Brambory podáváme horké, posypané solí a připraveným tvarohem.

Pečené brambory v alobalu.

2.Brambory ve slupce (i bez) dám do alobalu po jedné a osolím. Dám na samotný rošt a peču tak 3/4 hodiny .Vyndám z alobalu, rozkrojím do kříže a zaleju zakysanou smetanou, smíchanou z nastrouhanou salátovou okurkou, česnekem a solí.




        Chlupaté knedlíky pro 2 osoby
    200 g vařených brambor
    2 vejce „
    100 g syrových brambor
    100 g hrubé mouky
    sůl

    CHLUPATÉ KNEDLÍKY:

    Uvařené brambory propasírujeme, přidáme vejce, osolíme a přidáme najemno nastrouhané a vyždímané syrové brambory. Promícháme a postupně přidáváme mouku. Z vypracovaného těsta vytvarujeme pomocí lžíce knedlíky, které vaříme ve vroucí osolené vodě 5 – 6 minut. V průběhu vaření knedlíky otáčíme, aby se dobře provařily. Uvařené knedlíky scedíme, omastíme sádlem 

      1 PL. vepřového sádla

      BRAMBORÁKY S MLETÝM VEPŘOVÝM MASEM


    Hermelín v bramboráku

    Brambory oloupeme a na jemno nastrouháme. Uvolněnou vodu z brambor slijeme. Brambory zalijeme teplým mlékem, přidáme majoránku, kmín, prolisovaný česnek, vejce a zahustíme moukou. Osolíme a dobře promícháme. Hermelín podélně rozkrojíme na dva stejné plátky. Na pánvičce (na rozpáleném tuku) vytvoříme tenčí placku s těsta, chviličku pečeme, vložíme na předpečenou placku kolečko hermelínu a na hermelín dáme trochu bramborového těsta. Opatrně utěsníme dokola těsto, aby nám hermelín nevytekl a pomalu obrátíme a pečeme dozlatova. Můžeme ještě naplněný bramborák vložit na chvíli do friťáku, abychom měli jistotu, že je bramborák i uvnitř udělaný.

    Příloha: pečené brambory se slaninou nebo bez přílohy.
Plněné brambory s mletým masem

    image
  • brambory 15 kusů
  • mleté maso 750 gramů
  • cibule 1 kus
  • česnek 2 stroužky
  • vejce 3 kusy
  • majoránka 1 lžíce
  • koření Vegeta 1 lžička
  • paprika sladká 1 lžička (mletá)
  • sýr 30 gramů (na zapečení)
  • pepř bílý (mletý)
  • sůl
Brambory omyjte a uvařte ve slupce do poloměkka. Prochladlé brambory rozkrojte na půl, vydlabejte trochu vnitřku a půlky položte na plech vyložený pečicím papírem.
Cibuli nasekejte najemno a osmahněte ji na másle. Mleté maso smíchejte s vejci, cibulí, prolisovaným česnekem, nasekanou petrželkou a ochuťte kořením a solí. Do hmoty přimíchejte rozmačkané vnitřky brambor. Naplňte půlky brambor masovou směsí, překryjte alobalem a plech vložte do předehřáté trouby (na 200 °C). Pečte při 180 °C asi půl hodiny.
Ke konci pečení sundejte alobal, aby se na povrchu utvořila kůrčička.
Při dopékání můžete každý brambor posypat troškou nastrouhaného sýra.

Bramborové knedlíky plněné masem
    • Bramborové knedlíky od babičky? Recept na bramborové knedlíky plněné uzeným masem nebo jablky. Pro pány s uzeným, pro dámy a děti jablkové. Tajemství plněných bramborových knedlíků s uzeným a recept na nejjednodušší bramborové těsto. A záleží na varném typu brambor?
      400 g uvařených brambor
      100 g hrubé mouky
      1 ks vejce
      1 lžička solamylu

      Na náplň:
      150 g vařené nebo pečené maso (salám s anglickou slaninou)
      1 lžíce sádla
      1 ks větší cibule

      Postup:

      1. Den předem uvařené, studené oloupané brambory nastrouháme, smícháme s moukou, solamylem, solí a vejcem
      2. Vypracujeme tužší těsto které rozválíme, nakrájíme na čtverce, na každý poklademe kopeček náplně a spojíme všechny konce.
      3. Knedlíky vaříme v osolené vodě (Dokud nevyplavou na povrch a nechat ještě
      Příprava náplně: Na sádle osmahneme sekanou cibuli, pomleté maso a vše promícháme .
      Plníme po vychladnutí knedlíky.
      vařit 2 minuty))
      4. Uvařené, knedlíky sypeme osmaženou cibulkou a poléváme rozehřátým sádlem.

      Bramborové taštičky plněné brynzou
    • Brambory ve slupce omyjte a dejte je vařit do hrnce s osolenou vodou, dokud nebudou měkké. Vodu slijte, nechte je vychladnout, oloupejte je a nastrouhejte na jemném struhadle. Trošku strouhaných brambor odeberte, budou potřeba na brynzovou směs. Zbytek v míse smíchejte se solí, vejcem a polohrubou moukou a vypracujte hutné těsto. Těsto vyklopte na mírně pomoučněný vál a vyválejte z něj placku. Z ní větším kulatým vykrajovátkem vykrájejte kolečka. Brynzu smíchejte s nasekanou petrželkou a trochou strouhaných brambor. Směs dejte doprostřed koleček, uzavřete je a okraje stiskněte prsty. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a poté do ní vhoďte vařit taštičky. Počkejte, až vyplavou, ještě je chvilku vařte a poté je vyjměte z vody. V průběhu vaření si nakrájejte na kostičky slaninu a na pánvi ji osmahněte do zlatova. Hotové taštičky ozdobte na talíři slaninou a trochou zakysané smetany.



    • Bramborové knedlíky

       
      500 g brambory vařené oloupané

      150 g hrubá mouka, 110 g krupice,
      1 ks vejce, 20 g sůl,1 PL oleje

       
      Brambory prolisujeme lisem na brambory nebo nastrouháme na jemném struhadle, zasypeme krupicí, moukou a solí. Přidáme vejce a olej a zpracujeme těsto. Nejlíp to jde na kuchyňské desce. Pracujeme rukama hezky svižně, protože když se do bramborového těsta přidá sůl, velmi rychle řídne.
      Musí to jít zkrátka ráz na ráz :) . Z těsta utvoříme váleček o průměru cca 6 - 7 cm a nakrájíme ho na 3 kusy. Vzniknou nám 3 knedlíky, které vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 15 minut.

      Domácí gnocchi se špenátem a smetanou

    • 1/2 kg uvařených, nastrouhaných brambor
    • 1 vejce
      250 g hladké mouky
      sůl
      1 lžička solamylu

      Omáčka:
      3 lžíce másla
      4 stroužků česneku na plátky
      300 g mraženého listového špenátu
      sůl
      150 ml smetany na vaření
      2 lžíce strouhaného parmazánu

      Připravíme těsto na gnocchi./ Noky.
      Brambory promícháme se všemi surovinami a vytvoříme těsto.
      S těstem pracujeme rychle, jinak nám zřídne.
      Vytvoříme tři menší válečky a z nich odkrajujeme menší kostky.
      Tvarujeme noky, které můžeme zmáčknout vidličkou.
      Dáme do vroucí osolené vody uvařit., vaříme do vyplavání na povrch.

      Omáčka
      V pánvi rozehřejeme máslo a opečeme na něm česnek.
      Přidáme listový špenát a necháme úplně povolit.
      Promícháme, osolíme a zalijeme smetanou na vaření.
      Necháme zhoustnout, dosolíme, přimícháme strouhaným parmazánem a spojíme s noky.
      • sůl
        sušená bazalka
        kmín
        grilovací koření
        sušený česnek
        olej
      Dobře umyté brambory nakrájíme na kostky nebo měsíčky. Brambory vložíme do mísy, kde je promícháme s připravenou směsí koření....
      připravíme si -.Olej smícháme s grilovacím kořením, rozmělněnou bazalkou (můžeme použít i čerstvě natrhanou), kmínem, sušeným česnekem a solí. Promícháme.
      Brambory obalené v koření vsypeme na plech s pečícím papírem a ve vytopené troubě na 180 stupňů opečeme. Během pečení americké brambory několikrát promícháme, aby se opekly ze všech stran. Pečeme asi 30-40 minut do zlaté barvy.


      • Kari omáčka
        cibule
        kari pasta
        bílý jogurt
        majonéza
        pažitka 1 svazek
        sůl, pepř, olej podle chuti

      • Cibuli osmažíme na oleji, přidáme kari. Necháme vystydnout, smícháme s jogurtem a majonézou, přidáme nakrájenou pažitku, podle chuti osolíme a opepříme.

    • Pečené brambory na debrecínský způsob
        
       100 g nivy
        plátek másla+lžíce oleje
        pažitka
        sůl
        pepř
       600 g brambor
        2 cibule
       1 sýr Jadel (110 g)

        Image result for Brambory na český způsob
        1. Brambory uvaříme ve slupce do měkka. Cibuli nakrájíme na kousky a na másle s olejem ji usmažíme do zlatova a do křupava. Sýr nastrouháme na jemno.
        2. Brambory oloupeme, pokud možno, co nejvíce ještě horké. Vidličkou je rozmačkáme, osolíme a opepříme. Vmícháme nastrouhaný sýr a pažitku.
        3. Brambory rozdělíme na porce. Každou polijeme horkou máslovou cibulkou a posypeme nadrobenou nivou. Podáváme se studeným mlékem, podmáslím .

    • 1 kg brambor
      4 - 5 menších cibulí
      Sůl a pepř podle chuti
      Sušený majoránka
      Červenou papriku ostrou (můžeme nahradit sladkou)
      50 ml oleje
      300 g debrecínské klobásy
      Postup:
      Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Stejně oloupeme a nakrájíme i cibuli.
      Přendáme na plech, pokapeme olejem a posypeme solí a kořením. Prohněteme rukama, aby se olej a koření dostali všude. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů, dokud brambory nejsou měkké.
      Nakonec přidáme klobásu nakrájenou na kolečka a pečeme ještě 15 - 20 minut.


        • Bramboráky plněné šunkou a sýrem
      6 brambor, 1 cibule , 200 g šunky, 200 g sýra, 2 vejce,
      5 PL hl.mouky, sůl, pepř, česnek, nasekaná petrželka.
      Vše nastrouhat spojit a smažit na oleji.
      • Spišské džatky

        (bramborové kuličky se slaninou)
        Image result for Džatky
        1 kg Brambory očištěné
        100 g Mouka hladká
        100 g Mouka polohrubá
        3/4 PL soli
        sůl anglická slanina omastek cibulka

        Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a vaříme v osolené vodě běžným způsobem (vody dáme tak akorát , aby byly brambory zakryté). Když jsou brambory už měkké, vodu z nich nesléváme!
        Rozmačkáme (rozšťoucháme ) je ve vodě na hladkou kaši, přidáme mouku, zamícháme a necháme zakryté pokličkou cca 15-20 minut, aby se mouka spařila .
        Na pánvi zatím na oleji osmahneme cibulku a slaninu .150 g slaniny nakrájené nadrobno - můžete použít také šunku, salám, párek nebo uzené

        Z bramborového těsta tvoříme kuličky (ruce potřeme olejem) nebo pomocí dvou lžiček tvoříme noky. Kuličky nebo noky dáváme do mísy a přelijeme omastkem .
        Podáváme posypané slaninou a cibulkou .

        Brynzové halušky na videu


        Ingredience:

        • 1 kg brambor
        • sůl
        • 300 g hladké mouky
        • 250 g slaniny
        • 30 g másla
        • 250 g brynzy

          Brambory si oloupeme a následně nastrouháme, přidáme sůl a mouku a připravíme těsto. Mezitím si do velkého hrnce dáme vařit vodu a tu následně osolíme. Už si také můžeme nastrouhat brynzu. Na prkénku si mezitím po kouskách vyndáváme těsto, které krájíme na malé kousíčky(halušky). Když se nám voda začne vařit, malé nakrájené kousíčky těsta naházíme do vody. Noky jsou hotové, když vyjdou na povrch.   

         Mezitím si na rozpáleném másle lehce osmažím slaninu, nakrájenou na kostičky. Lehce osmaženou slaninu na másle pak smícháme s halušky, dále přihodíme nastrouhanou brynzu a poté vše dohromady smícháme. Před podáváním halušky můžeme posypat kousky osmažené slaniny a podle chuti také halušky můžeme polít zakysanou smetanou.

        ŠKUBÁNKY

          • 1
             kg brambory
          • 1
             špetka sůl
          • 200
             g sádlo
          • 200
             g moučkový cukr
          • 250
             g hrubá mouka
          • 150
             g mák

        Postup:

        1. Oškrábané brambory opláchneme ve vlažné vodě, překrojíme v půli, zalijeme vodou, osolíme a vaříme téměř doměkka. Vodu z brambor zpola scedíme, obrácenou vařečkou uděláme v bramborách několik otvorů, zasypeme hrubou moukou a pod poklicí necháme na mírném ohni vařit(pařit). Pak brambory rozšťoucháme a rozmícháme, aby bylo těsto hladké. Z takto připraveného těsta vykrajujeme noky lžící, kterou namáčíme v rozehřátém sádle, a klademe je na teplé talíře. Jednotlivé porce posypeme mletým mákem, moučkovým cukrem a omastíme rozehřátým sádlem.
        2. TIP: Z těsta udělat knedlík a osmažit jej na pánvi z každé strany, pak posypat umletým mákem a pocukrovat moučkovým cukrem.
        3. Brambory s hlávkovým zelím

        4. Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky a dáme vařit s pepřem do osolené vody (jen aby bylo přikryto). 
        5. Očištěné brambory dáme vařit s kmínem do osolené vody.
          Když jsou zelí i brambory měkké, scedíme. Brambory rozšťoucháme, smícháme se scezeným zelím (trochu vody příp. uschováme do jídla). Podle chutí dosolíme, vhodíme rozpustit máslo – sádlo.
          Podáváme jako přílohu k masu. s opečenou cibulí nebo opečenou křupavou slaninou.