4 - 5 menších cibulí
Sůl a pepř podle chuti
Sušený majoránka
Červenou papriku ostrou (můžeme nahradit sladkou)
50 ml oleje
300 g debrecínské klobásy
Postup:
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Stejně oloupeme a nakrájíme i cibuli.
Přendáme na plech, pokapeme olejem a posypeme solí a kořením. Prohněteme rukama, aby se olej a koření dostali všude. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů, dokud brambory nejsou měkké.
Nakonec přidáme klobásu nakrájenou na kolečka a pečeme ještě 15 - 20 minut.
Brambory s rozhudou
250 g měkkého tvarohu
2 lžíce zakysané smetany nebo majolky
1 stroužek česneku
1 lžička červené papriky na barvu
1 svazek pažitky
špetka cukru
sůl
Postup přípravy
1.Brambory i se slupkou omyjeme a nakrájíme na půlky. Připravíme pekáček a brambory1- Tvaroh smícháme s česnekem, pažitkou, majonézou nebo zakysanou smetanou a solí, cukrem, pro barvu červenou paprikou.
trochu mléka
50 g cibule
sladká paprika
2 PL rajského protlaku
pažitka
sůl
- Chlupaté knedlíky pro 2 osoby
- 200 g vařených brambor
2 vejce „
100 g syrových brambor
100 g hrubé moukysůl
CHLUPATÉ KNEDLÍKY:
Uvařené brambory propasírujeme, přidáme vejce, osolíme a přidáme najemno nastrouhané a vyždímané syrové brambory. Promícháme a postupně přidáváme mouku. Z vypracovaného těsta vytvarujeme pomocí lžíce knedlíky, které vaříme ve vroucí osolené vodě 5 – 6 minut. V průběhu vaření knedlíky otáčíme, aby se dobře provařily. Uvařené knedlíky scedíme, omastíme sádlem
- 1 PL. vepřového sádlaBRAMBORÁKY S MLETÝM VEPŘOVÝM MASEM
Příloha: pečené brambory se slaninou nebo bez přílohy.
- brambory 15 kusů
- mleté maso 750 gramů
- cibule 1 kus
- česnek 2 stroužky
- vejce 3 kusy
- majoránka 1 lžíce
- koření Vegeta 1 lžička
- paprika sladká 1 lžička (mletá)
- sýr 30 gramů (na zapečení)
- pepř bílý (mletý)
- sůl
-
Bramborové taštičky plněné brynzou
- Brambory ve slupce omyjte a dejte je vařit do hrnce s osolenou vodou, dokud nebudou měkké. Vodu slijte, nechte je vychladnout, oloupejte je a nastrouhejte na jemném struhadle. Trošku strouhaných brambor odeberte, budou potřeba na brynzovou směs. Zbytek v míse smíchejte se solí, vejcem a polohrubou moukou a vypracujte hutné těsto. Těsto vyklopte na mírně pomoučněný vál a vyválejte z něj placku. Z ní větším kulatým vykrajovátkem vykrájejte kolečka. Brynzu smíchejte s nasekanou petrželkou a trochou strouhaných brambor. Směs dejte doprostřed koleček, uzavřete je a okraje stiskněte prsty. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a poté do ní vhoďte vařit taštičky. Počkejte, až vyplavou, ještě je chvilku vařte a poté je vyjměte z vody. V průběhu vaření si nakrájejte na kostičky slaninu a na pánvi ji osmahněte do zlatova. Hotové taštičky ozdobte na talíři slaninou a trochou zakysané smetany.
- Domácí gnocchi se špenátem a smetanou
- 1/2 kg uvařených, nastrouhaných brambor1 vejce
- Dobře umyté brambory nakrájíme na kostky nebo měsíčky. Brambory vložíme do mísy, kde je promícháme s připravenou směsí koření....
- sůl
sušená bazalka
kmín
grilovací koření
sušený česnek
olej
připravíme si -.Olej smícháme s grilovacím kořením, rozmělněnou bazalkou (můžeme použít i čerstvě natrhanou), kmínem, sušeným česnekem a solí. Promícháme.
Brambory obalené v koření vsypeme na plech s pečícím papírem a ve vytopené troubě na 180 stupňů opečeme. Během pečení americké brambory několikrát promícháme, aby se opekly ze všech stran. Pečeme asi 30-40 minut do zlaté barvy.- Kari omáčkacibule
kari pasta
bílý jogurt
majonéza
pažitka 1 svazek
sůl, pepř, olej podle chuti
Cibuli osmažíme na oleji, přidáme kari. Necháme vystydnout, smícháme s jogurtem a majonézou, přidáme nakrájenou pažitku, podle chuti osolíme a opepříme.
- sůl
Pečené brambory na debrecínský způsob
1 kg brambor
4 - 5 menších cibulí
Sůl a pepř podle chuti
Sušený majoránka
Červenou papriku ostrou (můžeme nahradit sladkou)
50 ml oleje
300 g debrecínské klobásy
Postup:
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Stejně oloupeme a nakrájíme i cibuli.
Přendáme na plech, pokapeme olejem a posypeme solí a kořením. Prohněteme rukama, aby se olej a koření dostali všude. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů, dokud brambory nejsou měkké.
Nakonec přidáme klobásu nakrájenou na kolečka a pečeme ještě 15 - 20 minut.- 1 kg brambor
- sůl
- 300 g hladké mouky
- 250 g slaniny
- 30 g másla
- 250 g brynzy
- 1kg brambory
- 1špetka sůl
- 200g sádlo
- 200g moučkový cukr
- 250g hrubá mouka
- Oškrábané brambory opláchneme ve vlažné vodě, překrojíme v půli, zalijeme vodou, osolíme a vaříme téměř doměkka. Vodu z brambor zpola scedíme, obrácenou vařečkou uděláme v bramborách několik otvorů, zasypeme hrubou moukou a pod poklicí necháme na mírném ohni vařit(pařit). Pak brambory rozšťoucháme a rozmícháme, aby bylo těsto hladké. Z takto připraveného těsta vykrajujeme noky lžící, kterou namáčíme v rozehřátém sádle, a klademe je na teplé talíře. Jednotlivé porce posypeme mletým mákem, moučkovým cukrem a omastíme rozehřátým sádlem.
- TIP: Z těsta udělat knedlík a osmažit jej na pánvi z každé strany, pak posypat umletým mákem a pocukrovat moučkovým cukrem.
Brambory s hlávkovým zelím
- Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky a dáme vařit s pepřem do osolené vody (jen aby bylo přikryto).
- Očištěné brambory dáme vařit s kmínem do osolené vody.
Když jsou zelí i brambory měkké, scedíme. Brambory rozšťoucháme, smícháme se scezeným zelím (trochu vody příp. uschováme do jídla). Podle chutí dosolíme, vhodíme rozpustit máslo – sádlo.
Podáváme jako přílohu k masu. s opečenou cibulí nebo opečenou křupavou slaninou.
Spišské džatky
(bramborové kuličky se slaninou)1 kg Brambory očištěné
100 g Mouka hladká
100 g Mouka polohrubá
3/4 PL soli
sůl anglická slanina omastek cibulka
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a vaříme v osolené vodě běžným způsobem (vody dáme tak akorát , aby byly brambory zakryté). Když jsou brambory už měkké, vodu z nich nesléváme!
Rozmačkáme (rozšťoucháme ) je ve vodě na hladkou kaši, přidáme mouku, zamícháme a necháme zakryté pokličkou cca 15-20 minut, aby se mouka spařila .
Na pánvi zatím na oleji osmahneme cibulku a slaninu .150 g slaniny nakrájené nadrobno - můžete použít také šunku, salám, párek nebo uzené
Z bramborového těsta tvoříme kuličky (ruce potřeme olejem) nebo pomocí dvou lžiček tvoříme noky. Kuličky nebo noky dáváme do mísy a přelijeme omastkem .
Podáváme posypané slaninou a cibulkou .Brynzové halušky na videu
Ingredience:Brambory si oloupeme a následně nastrouháme, přidáme sůl a mouku a připravíme těsto. Mezitím si do velkého hrnce dáme vařit vodu a tu následně osolíme. Už si také můžeme nastrouhat brynzu. Na prkénku si mezitím po kouskách vyndáváme těsto, které krájíme na malé kousíčky(halušky). Když se nám voda začne vařit, malé nakrájené kousíčky těsta naházíme do vody. Noky jsou hotové, když vyjdou na povrch.
Mezitím si na rozpáleném másle lehce osmažím slaninu, nakrájenou na kostičky. Lehce osmaženou slaninu na másle pak smícháme s halušky, dále přihodíme nastrouhanou brynzu a poté vše dohromady smícháme. Před podáváním halušky můžeme posypat kousky osmažené slaniny a podle chuti také halušky můžeme polít zakysanou smetanou.
ŠKUBÁNKY
Postup:
250 g hladké mouky
sůl
1 lžička solamylu
Omáčka:
3 lžíce másla
4 stroužků česneku na plátky
300 g mraženého listového špenátu
sůl
150 ml smetany na vaření
2 lžíce strouhaného parmazánu
Připravíme těsto na gnocchi./ Noky.
Brambory promícháme se všemi surovinami a vytvoříme těsto.
S těstem pracujeme rychle, jinak nám zřídne.
Vytvoříme tři menší válečky a z nich odkrajujeme menší kostky.
Tvarujeme noky, které můžeme zmáčknout vidličkou.
Dáme do vroucí osolené vody uvařit., vaříme do vyplavání na povrch.
Omáčka
V pánvi rozehřejeme máslo a opečeme na něm česnek.
Přidáme listový špenát a necháme úplně povolit.
Promícháme, osolíme a zalijeme smetanou na vaření.
Necháme zhoustnout, dosolíme, přimícháme strouhaným parmazánem a spojíme s noky.