- 8 brambor
- kousek másla
- 8 větších plátků anglické slaniny
- 8 plátků čedaru
- hrubá sůl
- olej
- 1 kelímek husté zakysané smetany nebo řeckého bílého jogurtu
- jarní cibulka na posypání
1. Brambory kartáčkem očistěte a pak do nich udělejte zářezy ve vzdálenosti asi 3 mm tak, abyste brambory nepřekrojili.
2. Brambory pokapejte olejem a posypte hrubou solí. Vyskládejte je do olejem vymazaného pekáčku, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi hodinu, až budou uvnitř propečené a na vrchu křupavé.
3. Mezitím na pánvi vyškvařte plátky slaniny, položte je na ubrousek a nechte odsát přebytečný tuk.
4. Upečené brambory vyndejte z trouby, do zářezů vložte rozlámané plátky slaniny a nakrájené plátky sýru a vraťte je zpět do trouby asi na 5 minut, až se sýr roztaví.
5. Podávejte ozdobené zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem a nasekanou jarní cibulkou.
4 - 5 menších cibulí
 Sůl a pepř podle chuti
Sůl a pepř podle chutiSušený majoránka
Červenou papriku ostrou (můžeme nahradit sladkou)
50 ml oleje
300 g debrecínské klobásy
Postup:
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Stejně oloupeme a nakrájíme i cibuli.
Přendáme na plech, pokapeme olejem a posypeme solí a kořením. Prohněteme rukama, aby se olej a koření dostali všude. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů, dokud brambory nejsou měkké.
Nakonec přidáme klobásu nakrájenou na kolečka a pečeme ještě 15 - 20 minut.
Brambory s rozhudou
250 g měkkého tvarohu
2 lžíce zakysané smetany nebo majolky
1 stroužek česneku
1 lžička červené papriky na barvu
1 svazek pažitky
špetka cukru
sůl
Postup přípravy
1.Brambory i se slupkou omyjeme a nakrájíme na půlky. Připravíme pekáček a brambory1- Tvaroh smícháme s česnekem, pažitkou, majonézou nebo zakysanou smetanou a solí, cukrem, pro barvu červenou paprikou.
trochu mléka
50 g cibule
sladká paprika
2 PL rajského protlaku
pažitka
sůl
- Chlupaté knedlíky pro 2 osoby
- 200 g vařených brambor
- 500 g brambor
- 80 g sýra
- 2 ks vajec
- sůl
- pepř
- stroužek česneku
2 vejce „
100 g syrových brambor
100 g hrubé moukysůl
CHLUPATÉ KNEDLÍKY:
Uvařené brambory propasírujeme, přidáme vejce, osolíme a přidáme najemno nastrouhané a vyždímané syrové brambory. Promícháme a postupně přidáváme mouku. Z vypracovaného těsta vytvarujeme pomocí lžíce knedlíky, které vaříme ve vroucí osolené vodě 5 – 6 minut. V průběhu vaření knedlíky otáčíme, aby se dobře provařily. Uvařené knedlíky scedíme, omastíme sádlem
- 1 PL. vepřového sádlaBRAMBORÁKY S MLETÝM VEPŘOVÝM MASEM
Bramborové placičky se sýrem
Příloha: pečené brambory se slaninou nebo bez přílohy.
- brambory 15 kusů
- mleté maso 750 gramů
- cibule 1 kus
- česnek 2 stroužky
- vejce 3 kusy
- majoránka 1 lžíce
- koření Vegeta 1 lžička
- paprika sladká 1 lžička (mletá)
- sýr 30 gramů (na zapečení)
- pepř bílý (mletý)
- sůl

- 
Bramborové taštičky plněné brynzou 
- Zbytek v míse smíchejte se solí, vejcem a polohrubou moukou a vypracujte hutné těsto. Těsto vyklopte na mírně pomoučněný vál a vyválejte z něj placku. Z ní větším kulatým vykrajovátkem vykrájejte kolečka. Brynzu smíchejte s nasekanou petrželkou a trochou strouhaných brambor. Směs dejte doprostřed koleček, uzavřete je a okraje stiskněte prsty. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a poté do ní vhoďte vařit taštičky. Počkejte, až vyplavou, ještě je chvilku vařte a poté je vyjměte z vody.
- V průběhu vaření si nakrájejte na kostičky slaninu a na pánvi ji osmahněte do zlatova. Hotové taštičky ozdobte na talíři slaninou a trochou zakysané smetany.
- Domácí gnocchi se špenátem a smetanou
- 1/2 kg uvařených, nastrouhaných brambor1 vejce
- Dobře umyté brambory nakrájíme na kostky nebo měsíčky. Brambory vložíme do mísy, kde je promícháme s připravenou směsí koření....- sůl
 sušená bazalka
 kmín
 grilovací koření
 sušený česnek
 olej
 
 připravíme si -.Olej smícháme s grilovacím kořením, rozmělněnou bazalkou (můžeme použít i čerstvě natrhanou), kmínem, sušeným česnekem a solí. Promícháme.
 Brambory obalené v koření vsypeme na plech s pečícím papírem a ve vytopené troubě na 180 stupňů opečeme. Během pečení americké brambory několikrát promícháme, aby se opekly ze všech stran. Pečeme asi 30-40 minut do zlaté barvy.- Kari omáčkacibule
 kari pasta
 bílý jogurt
 majonéza
 pažitka 1 svazek
 sůl, pepř, olej podle chuti
 Cibuli osmažíme na oleji, přidáme kari. Necháme vystydnout, smícháme s jogurtem a majonézou, přidáme nakrájenou pažitku, podle chuti osolíme a opepříme.
 
- sůl
 Pečené brambory na debrecínský způsob
 1 kg brambor
 4 - 5 menších cibulí
 Sůl a pepř podle chuti
 Sušený majoránka
 Červenou papriku ostrou (můžeme nahradit sladkou)
 50 ml oleje
 300 g debrecínské klobásy
 Postup:
 Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Stejně oloupeme a nakrájíme i cibuli.
 Přendáme na plech, pokapeme olejem a posypeme solí a kořením. Prohněteme rukama, aby se olej a koření dostali všude. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů, dokud brambory nejsou měkké.
 Nakonec přidáme klobásu nakrájenou na kolečka a pečeme ještě 15 - 20 minut.
250 g hladké mouky
sůl
1 lžička solamylu
Omáčka:
3 lžíce másla
4 stroužků česneku na plátky
300 g mraženého listového špenátu
sůl
150 ml smetany na vaření
2 lžíce strouhaného parmazánu
Připravíme těsto na gnocchi./ Noky.
Brambory promícháme se všemi surovinami a vytvoříme těsto.
S těstem pracujeme rychle, jinak nám zřídne.
Vytvoříme tři menší válečky a z nich odkrajujeme menší kostky.
Tvarujeme noky, které můžeme zmáčknout vidličkou.
Dáme do vroucí osolené vody uvařit., vaříme do vyplavání na povrch.
Omáčka
V pánvi rozehřejeme máslo a opečeme na něm česnek.
Přidáme listový špenát a necháme úplně povolit.
Promícháme, osolíme a zalijeme smetanou na vaření.
Necháme zhoustnout, dosolíme, přimícháme strouhaným parmazánem a spojíme s noky.
Zapečené brambory se slaninou, cherry rajčaty a sýrem
- 1 kg brambor
- 2 vejce
- sůl
- pepř
- chilli s aromatickými bylinkami
- 1 cibule
- olivový olej
- 15 cherry rajčat
- 100 g slaniny
- 80 g parmazánu nebo jiný sýr
- Uvařené brambory nastrouhané dej do mísy, přidejte vejce, sůl, pepř a posypte chilli s aromatickými bylinkami. Zalijte olivovým olejem a promíchejte vařečkou.
- 1kg brambory
- 1špetka sůl
- 200g sádlo
- 200g moučkový cukr
- 250g hrubá mouka
 
- Oškrábané brambory opláchneme ve vlažné vodě, překrojíme v půli, zalijeme vodou, osolíme a vaříme téměř doměkka. Vodu z brambor zpola scedíme, obrácenou vařečkou uděláme v bramborách několik otvorů, zasypeme hrubou moukou a pod poklicí necháme na mírném ohni vařit(pařit). Pak brambory rozšťoucháme a rozmícháme, aby bylo těsto hladké. Z takto připraveného těsta vykrajujeme noky lžící, kterou namáčíme v rozehřátém sádle, a klademe je na teplé talíře. Jednotlivé porce posypeme mletým mákem, moučkovým cukrem a omastíme rozehřátým sádlem.
- TIP: Z těsta udělat knedlík a osmažit jej na pánvi z každé strany, pak posypat umletým mákem a pocukrovat moučkovým cukrem.
- Brambory s hlávkovým zelím
- Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky a dáme vařit s pepřem do osolené vody (jen aby bylo přikryto).
- Očištěné brambory dáme vařit s kmínem do osolené vody.
 Když jsou zelí i brambory měkké, scedíme. Brambory rozšťoucháme, smícháme se scezeným zelím (trochu vody příp. uschováme do jídla). Podle chutí dosolíme, vhodíme rozpustit máslo – sádlo.
 Podáváme jako přílohu k masu. s opečenou cibulí nebo opečenou křupavou slaninou.
Spišské džatky

100 g Mouka hladká
100 g Mouka polohrubá
3/4 PL soli
sůl anglická slanina omastek cibulka
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a vaříme v osolené vodě běžným způsobem (vody dáme tak akorát , aby byly brambory zakryté). Když jsou brambory už měkké, vodu z nich nesléváme!
Rozmačkáme (rozšťoucháme ) je ve vodě na hladkou kaši, přidáme mouku, zamícháme a necháme zakryté pokličkou cca 15-20 minut, aby se mouka spařila .
Na pánvi zatím na oleji osmahneme cibulku a slaninu .150 g slaniny nakrájené nadrobno - můžete použít také šunku, salám, párek nebo uzené
Z bramborového těsta tvoříme kuličky (ruce potřeme olejem) nebo pomocí dvou lžiček tvoříme noky. Kuličky nebo noky dáváme do mísy a přelijeme omastkem .
Podáváme posypané slaninou a cibulkou .
ŠKUBÁNKY
Postup:
.











