neděle 26. října 2025

Brambory + Hasselback brambory+Zapečené brambory s cibulí a slaninou

Brambory Hasselback se slaninou a sýrem 

Prima tip: Krájení brambor vám půjde snadněji, pokud si z obou stran brambory obložíte dřevěnými čínskými hůlkami. Díky tomu se nůž nedostane až na podložku a vy tak zabráníte nechtěnému prokrojení


  • 8 brambor 
  • kousek másla
  • 8 větších plátků anglické slaniny 
  • 8 plátků čedaru
  • hrubá sůl
  • olej
  • 1 kelímek husté zakysané smetany nebo řeckého bílého jogurtu 
  • jarní cibulka na posypání

1. Brambory kartáčkem očistěte a pak do nich udělejte zářezy ve vzdálenosti asi 3 mm tak, abyste brambory nepřekrojili.

2. Brambory pokapejte olejem a posypte hrubou solí. Vyskládejte je do olejem vymazaného pekáčku, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi hodinu, až budou uvnitř propečené a na vrchu křupavé. 

3. Mezitím na pánvi vyškvařte plátky slaniny, položte je na ubrousek a nechte odsát přebytečný tuk.  

4. Upečené brambory vyndejte z trouby, do zářezů vložte rozlámané plátky slaniny a nakrájené plátky sýru a vraťte je zpět do trouby asi na 5 minut, až se sýr roztaví.

5. Podávejte ozdobené zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem a nasekanou jarní cibulkou.

Pečené brambory na debrecínský způsob
1 kg brambor
4 - 5 menších cibulí
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli a slaninu nakrájíme na proužky, žampiony na větší kousky.Maso lehce naklepeme, osolíme, opepříme...Sůl a pepř podle chuti
Sušený majoránka
Červenou papriku ostrou (můžeme nahradit sladkou)
50 ml oleje
300 g debrecínské klobásy

Postup:
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Stejně oloupeme a nakrájíme i cibuli.
Přendáme na plech, pokapeme olejem a posypeme solí a kořením. Prohněteme rukama, aby se olej a koření dostali všude. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů, dokud brambory nejsou měkké.

Nakonec přidáme klobásu nakrájenou na kolečka a pečeme ještě 15 - 20 minut.

Česnekové brambory pečené v troubě!

Budeme potřebovat následující ingredience: 400 g brambor 30 g másla 2 špetky rozmarýnu 4 stroužky česneku 40 ml olivového oleje Sůl podle chuti
Brambory uvařte ve slupce. Nechte vychladnout a promáčkněte vidličkou tak, aby rozpraskali. Zapékací mísu vymažte olivovým olejem. Rozložte do mísy brambory rozpraskanou stranou nahoru. Rovnoměrně zasypte nadrobno nakrájeným česnekem. Zasypeme také solí a rozmarýnem. Máslo nakrájíme na tenké plátky a poklademe na brambory. Ještě pokapeme olivovým olejem. V předehřáté troubě pečte brambory 180 až 200 stupňů do zlatavé až červené barvy.

Brambory s rozhudou

600 g  brambory


250 g měkkého tvarohu
lžíce zakysané smetany nebo majolky
1 stroužek česneku
1 lžička červené papriky na barvu
1 svazek pažitky 
špetka cukru
sůl

Postup přípravy

1.Brambory i se slupkou omyjeme a nakrájíme na půlky. Připravíme pekáček a brambory 
v něm promícháme s olejem a drceným kmánem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 st., 
cca 30-40 minut do zlatova. Občas promícháme a solíme až hotové.

1- Tvaroh smícháme s česnekem, pažitkou, majonézou nebo zakysanou smetanou a solí, cukrem,
 pro barvu červenou paprikou. 

2 . Rozhuda k pečeným bramborám
250 g tvarohu
trochu mléka
50 g cibule
sladká paprika
2 PL rajského protlaku
pažitka
sůl
Tvaroh, případně lehce naředěný mlékem, dobře rozšleháme s jemně nakrájenou cibulí, rajským protlakem a pažitkou. Dochutíme solí.

Brambory podáváme horké, posypané solí a připraveným tvarohem.

Pečené brambory v alobalu.

2.Brambory ve slupce (i bez) dám do alobalu po jedné a osolím. Dám na samotný rošt a peču tak 3/4 hodiny .Vyndám z alobalu, rozkrojím do kříže a zaleju zakysanou smetanou, smíchanou z nastrouhanou salátovou okurkou, česnekem a solí.




        Chlupaté knedlíky pro 2 osoby

    200 g vařených brambor
    2 vejce „
    100 g syrových brambor
    100 g hrubé mouky
    sůl

    CHLUPATÉ KNEDLÍKY:

    Uvařené brambory propasírujeme, přidáme vejce, osolíme a přidáme najemno nastrouhané a vyždímané syrové brambory. Promícháme a postupně přidáváme mouku. Z vypracovaného těsta vytvarujeme pomocí lžíce knedlíky, které vaříme ve vroucí osolené vodě 5 – 6 minut. V průběhu vaření knedlíky otáčíme, aby se dobře provařily. Uvařené knedlíky scedíme, omastíme sádlem 

      1 PL. vepřového sádla

      BRAMBORÁKY S MLETÝM VEPŘOVÝM MASEM

      Bramborové placičky se sýrem

      • 500 g brambor
      • 80 g sýra
      • 2 ks vajec
      • sůl
      • pepř
      • stroužek česneku

      Hermelín v bramboráku

    Brambory oloupeme a na jemno nastrouháme. Uvolněnou vodu z brambor slijeme. Brambory zalijeme teplým mlékem, přidáme majoránku, kmín, prolisovaný česnek, vejce a zahustíme moukou. Osolíme a dobře promícháme. Hermelín podélně rozkrojíme na dva stejné plátky. Na pánvičce (na rozpáleném tuku) vytvoříme tenčí placku s těsta, chviličku pečeme, vložíme na předpečenou placku kolečko hermelínu a na hermelín dáme trochu bramborového těsta. Opatrně utěsníme dokola těsto, aby nám hermelín nevytekl a pomalu obrátíme a pečeme dozlatova. Můžeme ještě naplněný bramborák na chvíli přiklopit poklicí, aby se pořádně propekl.

    Příloha: pečené brambory se slaninou nebo bez přílohy.
Plněné brambory s mletým masem

    image
  • brambory 15 kusů
  • mleté maso 750 gramů
  • cibule 1 kus
  • česnek 2 stroužky
  • vejce 3 kusy
  • majoránka 1 lžíce
  • koření Vegeta 1 lžička
  • paprika sladká 1 lžička (mletá)
  • sýr 30 gramů (na zapečení)
  • pepř bílý (mletý)
  • sůl
Brambory omyjte a uvařte ve slupce do poloměkka. Prochladlé brambory rozkrojte na půl, vydlabejte trochu vnitřku a půlky položte na plech vyložený pečicím papírem.
Cibuli nasekejte najemno a osmahněte ji na másle. Mleté maso smíchejte s vejci, cibulí, prolisovaným česnekem, nasekanou petrželkou a ochuťte kořením a solí. Do hmoty přimíchejte rozmačkané vnitřky brambor. Naplňte půlky brambor masovou směsí, překryjte alobalem a plech vložte do předehřáté trouby (na 200 °C). Pečte při 180 °C asi půl hodiny.
Ke konci pečení sundejte alobal, aby se na povrchu utvořila kůrčička.
Při dopékání můžete každý brambor posypat troškou nastrouhaného sýra.

Bramborové knedlíky plněné masem ☝☝
    • Bramborové knedlíky od babičky? Recept na bramborové knedlíky plněné uzeným masem nebo jablky. Pro pány s uzeným, pro dámy a děti jablkové. Tajemství plněných bramborových knedlíků s uzeným a recept na nejjednodušší bramborové těsto. A záleží na varném typu brambor?
      400 g uvařených brambor
      100 g hrubé mouky
      1 ks vejce
      1 lžička solamylu

      Na náplň:
      150 g vařené nebo pečené maso (salám s anglickou slaninou)
      1 lžíce sádla
      1 ks větší cibule

      Postup:

      1. Den předem uvařené, studené oloupané brambory nastrouháme, smícháme s moukou, solamylem, solí a vejcem
      2. Vypracujeme tužší těsto které rozválíme, nakrájíme na čtverce, na každý poklademe kopeček náplně a spojíme všechny konce.
      3. Knedlíky vaříme v osolené vodě (Dokud nevyplavou na povrch a nechat ještě
      Příprava náplně: Na sádle osmahneme sekanou cibuli, pomleté maso a vše promícháme .
      Plníme po vychladnutí knedlíky.
      vařit 2 minuty))
      4. Uvařené, knedlíky sypeme osmaženou cibulkou a poléváme rozehřátým sádlem.

      Bramborové taštičky plněné brynzou
    • Brambory ve slupce omyjte a dejte je vařit do hrnce s osolenou vodou, dokud nebudou měkké. Vodu slijte, nechte je vychladnout, oloupejte je a nastrouhejte na jemném struhadle. Trošku strouhaných brambor odeberte, budou potřeba na brynzovou směs. 
    • Zbytek v míse smíchejte se solí, vejcem a polohrubou moukou a vypracujte hutné těsto. Těsto vyklopte na mírně pomoučněný vál a vyválejte z něj placku. Z ní větším kulatým vykrajovátkem vykrájejte kolečka. Brynzu smíchejte s nasekanou petrželkou a trochou strouhaných brambor. Směs dejte doprostřed koleček, uzavřete je a okraje stiskněte prsty. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a poté do ní vhoďte vařit taštičky. Počkejte, až vyplavou, ještě je chvilku vařte a poté je vyjměte z vody.
    •  V průběhu vaření si nakrájejte na kostičky slaninu a na pánvi ji osmahněte do zlatova. Hotové taštičky ozdobte na talíři slaninou a trochou zakysané smetany.

    • Bramborové knedlíky

       
      500 g brambory vařené oloupané

      150 g hrubá mouka, 110 g krupice,
      1 ks vejce, 20 g sůl,1 PL oleje

       
      Brambory prolisujeme lisem na brambory nebo nastrouháme na jemném struhadle, zasypeme krupicí, moukou a solí. Přidáme vejce a olej a zpracujeme těsto. Nejlíp to jde na kuchyňské desce. Pracujeme rukama hezky svižně, protože když se do bramborového těsta přidá sůl, velmi rychle řídne.
      Musí to jít zkrátka ráz na ráz :) . Z těsta utvoříme váleček o průměru cca 6 - 7 cm a nakrájíme ho na 3 kusy. Vzniknou nám 3 knedlíky, které vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 15 minut.


      Domácí gnocchi se špenátem a smetanou

    • 1/2 kg uvařených, nastrouhaných brambor
    • 1 vejce
      250 g hladké mouky
      sůl
      1 lžička solamylu

      Omáčka:
      3 lžíce másla
      4 stroužků česneku na plátky
      300 g mraženého listového špenátu
      sůl
      150 ml smetany na vaření
      2 lžíce strouhaného parmazánu

      Připravíme těsto na gnocchi./ Noky.
      Brambory promícháme se všemi surovinami a vytvoříme těsto.
      S těstem pracujeme rychle, jinak nám zřídne.
      Vytvoříme tři menší válečky a z nich odkrajujeme menší kostky.
      Tvarujeme noky, které můžeme zmáčknout vidličkou.
      Dáme do vroucí osolené vody uvařit., vaříme do vyplavání na povrch.

      Omáčka
      V pánvi rozehřejeme máslo a opečeme na něm česnek.
      Přidáme listový špenát a necháme úplně povolit.
      Promícháme, osolíme a zalijeme smetanou na vaření.
      Necháme zhoustnout, dosolíme, přimícháme strouhaným parmazánem a spojíme s noky.
      • sůl
        sušená bazalka
        kmín
        grilovací koření
        sušený česnek
        olej
      Dobře umyté brambory nakrájíme na kostky nebo měsíčky. Brambory vložíme do mísy, kde je promícháme s připravenou směsí koření....
      připravíme si -.Olej smícháme s grilovacím kořením, rozmělněnou bazalkou (můžeme použít i čerstvě natrhanou), kmínem, sušeným česnekem a solí. Promícháme.
      Brambory obalené v koření vsypeme na plech s pečícím papírem a ve vytopené troubě na 180 stupňů opečeme. Během pečení americké brambory několikrát promícháme, aby se opekly ze všech stran. Pečeme asi 30-40 minut do zlaté barvy.


      • Kari omáčka
        cibule
        kari pasta
        bílý jogurt
        majonéza
        pažitka 1 svazek
        sůl, pepř, olej podle chuti

      • Cibuli osmažíme na oleji, přidáme kari. Necháme vystydnout, smícháme s jogurtem a majonézou, přidáme nakrájenou pažitku, podle chuti osolíme a opepříme.

    • Pečené brambory na debrecínský způsob
        
       100 g nivy
        plátek másla+lžíce oleje
        pažitka
        sůl
        pepř
       600 g brambor
        2 cibule
       1 sýr Jadel (110 g)

        Image result for Brambory na český způsob
        1. Brambory uvaříme ve slupce do měkka. Cibuli nakrájíme na kousky a na másle s olejem ji usmažíme do zlatova a do křupava. Sýr nastrouháme na jemno.
        2. Brambory oloupeme, pokud možno, co nejvíce ještě horké. Vidličkou je rozmačkáme, osolíme a opepříme. Vmícháme nastrouhaný sýr a pažitku.
        3. Brambory rozdělíme na porce. Každou polijeme horkou máslovou cibulkou a posypeme nadrobenou nivou. Podáváme se studeným mlékem, podmáslím .

    • 1 kg brambor
      4 - 5 menších cibulí
      Sůl a pepř podle chuti
      Sušený majoránka
      Červenou papriku ostrou (můžeme nahradit sladkou)
      50 ml oleje
      300 g debrecínské klobásy
      Postup:
      Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Stejně oloupeme a nakrájíme i cibuli.
      Přendáme na plech, pokapeme olejem a posypeme solí a kořením. Prohněteme rukama, aby se olej a koření dostali všude. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů, dokud brambory nejsou měkké.
      Nakonec přidáme klobásu nakrájenou na kolečka a pečeme ještě 15 - 20 minut.

Zapečené brambory se slaninou, cherry rajčaty a sýrem

  • 1 kg brambor
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř
  • chilli s aromatickými bylinkami
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • 15 cherry rajčat
  • 100 g slaniny
  • 80 g parmazánu nebo jiný sýr
  • Uvařené brambory nastrouhané dej do mísy, přidejte vejce, sůl, pepř a posypte chilli s aromatickými bylinkami. Zalijte olivovým olejem a promíchejte vařečkou.




        • Bramboráky plněné šunkou a sýrem
      6 brambor, 1 cibule , 200 g šunky, 200 g sýra, 2 vejce,
      5 PL hl.mouky, sůl, pepř, česnek, nasekaná petrželka.
      Vše nastrouhat spojit a smažit na oleji.


      • Spišské džatky

        (bramborové kuličky se slaninou)
        Image result for Džatky
        1 kg Brambory očištěné
        100 g Mouka hladká
        100 g Mouka polohrubá
        3/4 PL soli
        sůl anglická slanina omastek cibulka

        Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a vaříme v osolené vodě běžným způsobem (vody dáme tak akorát , aby byly brambory zakryté). Když jsou brambory už měkké, vodu z nich nesléváme!
        Rozmačkáme (rozšťoucháme ) je ve vodě na hladkou kaši, přidáme mouku, zamícháme a necháme zakryté pokličkou cca 15-20 minut, aby se mouka spařila .
        Na pánvi zatím na oleji osmahneme cibulku a slaninu .150 g slaniny nakrájené nadrobno - můžete použít také šunku, salám, párek nebo uzené

        Z bramborového těsta tvoříme kuličky (ruce potřeme olejem) nebo pomocí dvou lžiček tvoříme noky. Kuličky nebo noky dáváme do mísy a přelijeme omastkem .
        Podáváme posypané slaninou a cibulkou .

        ŠKUBÁNKY

          • 1
             kg brambory
          • 1
             špetka sůl
          • 200
             g sádlo
          • 200
             g moučkový cukr
          • 250
             g hrubá mouka
          • 150
             g mák

        Postup:

        1. Oškrábané brambory opláchneme ve vlažné vodě, překrojíme v půli, zalijeme vodou, osolíme a vaříme téměř doměkka. Vodu z brambor zpola scedíme, obrácenou vařečkou uděláme v bramborách několik otvorů, zasypeme hrubou moukou a pod poklicí necháme na mírném ohni vařit(pařit). Pak brambory rozšťoucháme a rozmícháme, aby bylo těsto hladké. Z takto připraveného těsta vykrajujeme noky lžící, kterou namáčíme v rozehřátém sádle, a klademe je na teplé talíře. Jednotlivé porce posypeme mletým mákem, moučkovým cukrem a omastíme rozehřátým sádlem.
        2. TIP: Z těsta udělat knedlík a osmažit jej na pánvi z každé strany, pak posypat umletým mákem a pocukrovat moučkovým cukrem.


        1. Brambory s hlávkovým zelím

        2. Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky a dáme vařit s pepřem do osolené vody (jen aby bylo přikryto). 
        3. Očištěné brambory dáme vařit s kmínem do osolené vody.
          Když jsou zelí i brambory měkké, scedíme. Brambory rozšťoucháme, smícháme se scezeným zelím (trochu vody příp. uschováme do jídla). Podle chutí dosolíme, vhodíme rozpustit máslo – sádlo.
          Podáváme jako přílohu k masu. s opečenou cibulí nebo opečenou křupavou slaninou.


        Přidáme nastrouhanou cibuli, prolisovaný česnek a 1 vejce. Ochutíme kmínem, majoránkou, pepřem, nakonec přisypeme krupici a podle chuti dosolíme. Vše promícháme.
        Během opékání placek si připravíme brynzový dip. Druhou část brynzy utřeme se zakysanou smetanou a přimícháme nasekanou pažitku. Pokud je třeba, osolíme

        Na prípravu týchto placiek vám postačí pár zemiakov a zopár korenín👍 Žiadna múka, žiadne vajíčka..
        .
        1 kg
        zemiaky
        3 strúčiky
        cesnaku
        2 KL
        majorán
        1 KL
        rasca mletá
        1 KL
        čierne korenie
        soľ