středa 15. října 2025

Knedlíky - Houskové, Bramborové, Tyrolské, Karlovarské + Plněné bramborové knedlíky s různými náplněmi

  • Nakonec si postavíme vodu, kterou osolíme a přivedeme k varu. Do této vařící vody ponoříme knedlíky a vaříme je 10 - 12 minut. Já osobně vařím knedlíky 6 minut na jedné straně a pak je otáčím. Po vyjmutí z vody hotové knedlíky propícháme špejlí, aby se nesrazily.

  • 3 hrnkyhrubé mouky
  • 1 kusrohlík
  • 1/2 balíčkudroždí
  • 1 kusvejce
  • 4 špetkysůl
  • 1 - 2 hrnkyvoda
Nejdříve si připravte kvásek. Droždí rozmíchejte s lžičkou cukru, aby vám vznikla řídká kašička a takto připravený kvásek nechte na teplém místě zhruba 5 minut vzejít.

Ve velké míse smíchejte polohrubou mouku s větší špetkou soli, větší část mléka, vajíčko a připravený kvásek. Těsto můžete vypracovat ručně nebo v robotu.

Do těsta přidejte nakrájené housky a důkladně zapracujte. Hotové těsto nechte kynout na teplém místě 30 až 45 minut.

Nakynuté těsto rozdělte na čtyři části a na pomoučeném vále vytvarujte 4 stejné knedlíky.  Připravené knedlíky nechte alespoň ještě 10 minut kynout pod utěrkou.

Důležité je vařit knedlíky ve velkém hrnci s velkým množstvím slané vody, aby knedlíky neležely při vaření na dně. Knedlíky při vaření přiklopte a vařte asi 20 minut. Nezapomeňte knedlíky v polovině procesu vaření ve vodě otočit.

Hotový knedlík je nezbytné hned po vyjmutí z vody rozkrájet nebo propíchat, aby se nesr
azil.

DOMÁCÍ Knedlíky vařené VE VODĚ – RECEPT

2 hrníčky (250ml) hrubá mouka
2 hrníčky (250ml) polohrubá mouka
42g droždí
6 dcl mléko
1 vejce
2 kávové lžičky sůl

POSTUP:
Do misky prosejeme mouku, přidáme droždí, sůl a vejce. Přidáme také mléko, ale opatrně. Těsto vyděláme a necháme chvilku stát.
Vykynuté těsto překlopíme na pomoučněný vál a rozdělíme na 3-4 části. Vytvarujeme knedlík a necháme 20 minut vykynout.
Do hrnce dáme vařit vodu s trochou soli, po 20 minutách kynutí vložíme knedlík. Zakryjeme, stáhneme na nejslabší plamen a vaříme 20 minut.
Po 20 minutách je knedlík hotový. Můžeme podávat.

Houskové knedlíky s práškem do pečiva
Recept z videa (Knedlík vařený v páře)
1 rohlík
250 ml teplého mléka (1 hrnek)
480 g polohrubé mouky (2 hrníčky)
1 vejce 
půl balíčku prášku do pečiva 
1 čajovou lžičku soli

Postup přípravy
Rohlík nakrájíme na menší kousky. Zalijeme teplým mlékem, přidáme mouku, vejce, prášek do pečiva a sůl. Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dvě stejné části. Z každé vytvarujeme kouli a poté válec. Položíme na kousek pečicího papíru a necháme odpočinout asi 15 minut. Nakonec potřeme studenou vodou aby nepopraskaly a paříme 20 minut. Napařovací sítko se nedotýká vody a hrnec během paření neotevíráme.

Knedlík s práškem do pečiva

1/2 kg polohrubé mouky +1 kypřící prášek do pečiva.
1 dl mléka nebo vody
1/2 lžičky soli
1 ks vejce
2 ks rohlík

Mouku vysypeme do mísy, rozptýlíme v ní prášek do pečiva, sůl a na malé kousky nakrájené pečivo. Pak přidáme mléko s vajíčkem (nebo vodu) a pořádně promícháme.

Mokrýma rukama tvarujeme šišky a hned házíme do vroucí vody. Vaříme cca 25-až půl hodiny, pak knedlíky vyndáme, rozřízneme jestli je knedlík hotový. Pokud ne dáme jej na pár minut do vody dovařit. Uvařené knedlíky necháme krátce okapat a nakrájíme nití nebo ostrým nožem na plátky.

Těsto není úplně husté, tak je lepší udělat třeba 3-4 menší tlustější šišky, než dvě veliké. Hozením do vody se tvar knedlíku zafixuje. Vařením nabudou skoro jako ty kynuté, tak s tím počítejte při výběru velikosti hrnce. V půlce vaření je dobré knedlíky otočit, aby se dobře provařily.



Hrníčkové knedlíky

1 hrnek polohrubé mouka + 1/2 lžičku prášku do peč.
1 hrnek mléka
2 ks vejce + sůl
1 hrnek nakrájených housek na kostičky
sádlo nebo máslo na vymazáni hrnečků

Mouku smícháme s mlékem , žloutky, osolíme , prášek do pečiva. Do těsta přidáme rohlíky pokrájené na kostičky a zlehka přimícháme tuhý sníh z bílků. Tímto těstem naplníme hrníčky vymazané máslem a vysypané moukou (asi do 2/3). Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a vložíme do hrnce naplněné hrnečky(voda v hrnci by měla sahat asi do polovinu hrnečků). Zakryjeme pokličkou a vaříme 15 min. Na hrnečku vznikne čapka. Vyzkoušíme píchnutím špejle jestli se těsto nelepí, pak vyklopíme.

Hrnkové knedlíky 2........ Hrubou mouku, mléko, žloutky, rohlíky pokrájené na malé kostičky, sůl, špetku muškátového oříšku a nasekanou petrželku dáme do mísy a důkladně promícháme + prášek do pečiva. Poté opatrně zapracujeme sníh ze zbylých bílků. Hrnky vydatně vymažeme máslem po celém jejich obvodu a do dvou třetin naplníme těstem. Vložíme je do hrnce s vroucí vodou a vaříme přikryté poklicí půl hodiny, přičemž voda by neměla přesahovat polovinu hrnku.

  1. Karlovarský knedlík
    Karlovarsky knedlik ve folii
250 g staršího bílého pečiva
200 ml mléka
2 vejce
100 g hrubé mouky
sůl
muškátový oříšek
1. Housky nebo rohlíky si nakrájíme na kostičky. 
V míse smícháme mléko, žloutky, mouku, asi dvě špetky soli a špetku nastrouhaného muškátového oříšku.
2. Směsí zalijeme nakrájené pečivo. S bílků vyšleháme tuhý sníh a jemně vmícháme do těsta s houskou. Dáme vařit hrnec vody.
3. Z těsta tvarujeme šišky, které zabalíme do potravinářské fólie. Fólii na obou koncích zavážeme. Mírně ji na několika místech propícháme vidličkou. Vaříme přibližně dvacet minut
.

Bramborové knedlíky plněné masem

Plněné bramborové knedlíky (může být i s pečeným masem) výborné☝


Bramborové knedlíky od babičky? Recept na bramborové knedlíky plněné uzeným masem nebo jablky. Pro pány s uzeným, pro dámy a děti jablkové. Tajemství plněných bramborových knedlíků s uzeným a recept na nejjednodušší bramborové těsto. A záleží na varném typu brambor?
400 g uvařených brambor
100 g hrubé mouky
1 vejce + sůl
1 lžička solamylu

Na náplň:
150 g vařené nebo pečené maso (salám s anglickou slaninou)1 lžíce sádla, 1 větší cibule

Na polití:
2 cibule osmažená cibulka
3 lžíce kyselé zelí


Postup:

Den předem uvařené, studené oloupané brambory nastrouháme, smícháme s moukou, solamylem, solí a  vejcem
Vypracujeme tužší těsto 
Váleček těsta nakrájejte na stejné kousky. Z nich pak vytvoříte placičky vhodné k naplnění. Bramborové těsto můžete plnit podle chuti.

V horké vodě uvaříte knedlíky za deset minut. Pak je můžete podávat posypané  osmahnutou cibulkou. Cibulku smažíme oleje + kousek másla.

Knedlíky vaříme v osolené vodě (Dokud nevyplavou na povrch a nechat ještě vařit
minuty)

Bramborové knedlíky plněné uzeným

Mezi nejoblíbenější kombinace patří na kostičky nakrájené a osmahnuté uzené společně s cibulí. K takovým plněným bramborovým knedlíkům se hodí jako příloha zelí i špenát, tím ale můžete také knedlíky plnit.

Bramborové knedlíky s upečeného vepřového masa

Další možností je plnění knedlíků zbytkem upečeného vepřového masa, který pomeleme, vmícháme jeden žloutek , trochu strouhanky a jedno uvařené vejce (rozstrouhat).Směs dobře promíchejte. Osolíme a naplníme knedlíky.

Jde to i bez masa. Naplňte je špenátem

Další možností je plnění knedlíků spařeným čerstvým špenátem. Očištěný a opraný špenát zalijte slanou vroucí vodou a chvilku nechejte probublávat. Nečekejte, až špenát ztmavne, listy po chvíli sceďte a nasekejte najemno. V rendlíku připravte světlou jíšku s orestovanou cibulí, trošku ji nařeďte mlékem, vmíchejte do jíšky špenát, propasírovaný česnek a vmíchejte i jeden žloutek, trochu osolte dle chuti. Směs dobře promíchejte a nechejte případnou přebytečnou tekutinu mírně odpařit, nebo zahustěte troškou strouhanky. Špenátová směs musí být dostatečně hutná, aby se jí daly plnit knedlíky.

V horké vodě uvaříte knedlíky za deset minut. Pak je můžete podávat posypané třeba na másle osmahnutou cibulkou.

Varianta na sladko: Lahodná náplň z jablek + švestkové knedlíky.

Jestli vás ale spíše lákají knedlíky na sladko, pak můžete vyzkoušet třeba knedlíky s jablky. Do každého těsta dáme čtvrtku jablíčka. Těsto rukama propracujte a vytvarujte kulaté menší knedlíky a dáme do vařící vody.

Po krátkém povaření mezi 5 a 8 minutami můžete knedlíky posypat mletými ořechy, polít máslem nebo sirupem, ale také jen strouhankou s máslem. 

Máme rádi i posypané rozstrouhanými perníčky (rumové perníčky) trochu pocukrovat a pomastit máslem.

CHLUPATÉ KNEDLÍKY


200 g vařených brambor
2 vejce 
100 g syrových brambor
100 g hrubé mouky 
1 PL vepřového sádla
čerstvá listová petržel

Uvařené brambory nastrouháme, přidáme vejce, osolíme a přidáme najemno nastrouhané a vyždímané syrové brambory. Promícháme a postupně přidáváme mouku. Z vypracovaného těsta vytvarujeme pomocí lžíce knedlíky, které vaříme ve vroucí osolené vodě 5 – 6 minut. 
V průběhu vaření knedlíky otáčíme, aby se dobře provařily. 
Uvařené knedlíky scedíme, omastíme sádlem a posypeme sekanou listovou petrželí.

Bramborové knedlíky 
Recept s popisem na videu 
Bramborový knedlík vařený ve vodě (ve folii)
  • 500 g brambor uvařených ve slupce den předem, vychladlých
  • 220 g dětské krupičky
  • 1 vajíčko
  • 1/2 lžičky solamylu
  • 1 zarovnaná lžička soli 
  • Vařte 20 minut. Po vyndání z vody propíchat.

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY Z VIDEA

  • 300 g brambor
  • 1× vejce
  • sůl
  • 100 g hrubé mouky
Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nechte vychladnout a propasírujte. Přidejte vejce, osolte a zamíchejte. Přidejte mouku a vypracujte těsto. Z hotového těsta vyválejte šišku. Knedlíky vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 20 minut. Poté nakrájejte na plátky.

      1. Tyrolské špekové knedlíky

    1. 5 rohlíků (starší)
      • 100 g uzeného špeku / Anglická slanina
      • 250 ml mléka
      • 2 vejce
      • 1 malá cibule
      • 1 lžíce másla
      • 2 lžíce mouky
      • sůl
      • hrst petržele
      • 1 l hovězího vývaru
      • hrst pažitky

      Postup:

      Cibuli nakrájíme nadrobno, Špek a uzené maso na kostičky a obojí opečeme na másle dozlatova.
      Rohlíky nakrájíme na kostičky a přelijeme vejci rozšlehanými v mléce.
      Necháme odstát a po chvilce vmícháme nasekanou petrželku a zchladlou směs cibule a špeku.
      Osolíme, promícháme a mokrýma rukama vytvoříme 9 koulí velikosti golfového míčku.
      Vaříme v osolené vodě 10-12 minut.
      Do hlubokého talíře nalijeme malé množství horkého hovězího vývaru, vložíme uvařené knedlíky a ihned podáváme sypané pažitkou.
      Podle starých zvyklostí se první knedlík jí přímo v polévce, další se podávají s kyselým zelím, červeným zelím, zelným salátem, nebo také k masovým pokrmům, například ke guláši.¨