sobota 19. srpna 2023

Knedlíky - Houskové, Bramborové, Tyrolské, Karlovarské + Plněné bramborové knedlíky s různými náplněmi

  • 500 g vařených studených brambor oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. K nastrouhaným bramborám přidáme 300 g hrubé mouky, 3 lžíce mléka, 1 vejce a sůl. Ručně důkladně vypracujeme v těsto.
  • Na bramborové knedlíky se nejlépe hodí varný typ C. V případě nouze i varný typ B. Nikdy nevaříme bramborový knedlík z čerstvé uvařených brambor. Ideální jsou brambory uvařené den předem.

  • 3 hrnkyhrubé mouky
  • 1 kusrohlík
  • 1/2 balíčkudroždí
  • 1 kusvejce
  • 4 špetkysůl
  • 1 - 2 hrnkyvoda
Nejdříve si připravte kvásek. Droždí rozmíchejte s lžičkou cukru, aby vám vznikla řídká kašička a takto připravený kvásek nechte na teplém místě zhruba 5 minut vzejít.

Ve velké míse smíchejte polohrubou mouku s větší špetkou soli, větší část mléka, vajíčko a připravený kvásek. Těsto můžete vypracovat ručně nebo v robotu.

Do těsta přidejte nakrájené housky a důkladně zapracujte. Hotové těsto nechte kynout na teplém místě 30 až 45 minut.

Nakynuté těsto rozdělte na čtyři části a na pomoučeném vále vytvarujte 4 stejné knedlíky.  Připravené knedlíky nechte alespoň ještě 10 minut kynout pod utěrkou.

Důležité je vařit knedlíky ve velkém hrnci s velkým množstvím slané vody, aby knedlíky neležely při vaření na dně. Knedlíky při vaření přiklopte a vařte asi 20 minut. Nezapomeňte knedlíky v polovině procesu vaření ve vodě otočit.

Hotový knedlík je nezbytné hned po vyjmutí z vody rozkrájet nebo propíchat, aby se nesr
azil.

DOMÁCÍ Knedlíky vařené VE VODĚ – RECEPT

2 hrníčky (250ml) hrubá mouka
2 hrníčky (250ml) polohrubá mouka
42g droždí
6 dcl mléko
1 vejce
2 kávové lžičky sůl

POSTUP:
Do misky prosejeme mouku, přidáme droždí, sůl a vejce. Přidáme také mléko, ale opatrně. Těsto vyděláme a necháme chvilku stát.
Vykynuté těsto překlopíme na pomoučněný vál a rozdělíme na 3-4 části. Vytvarujeme knedlík a necháme 20 minut vykynout.
Do hrnce dáme vařit vodu s trochou soli, po 20 minutách kynutí vložíme knedlík. Zakryjeme, stáhneme na nejslabší plamen a vaříme 20 minut.
Po 20 minutách je knedlík hotový. Můžeme podávat.

Houskové knedlíky s práškem do pečiva
Recept z videa (Knedlík vařený v páře)
1 rohlík
250 ml teplého mléka (1 hrnek)
480 g polohrubé mouky (2 hrníčky)
1 vejce 
půl balíčku prášku do pečiva 
1 čajovou lžičku soli

Postup přípravy
Rohlík nakrájíme na menší kousky. Zalijeme teplým mlékem, přidáme mouku, vejce, prášek do pečiva a sůl. Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dvě stejné části. Z každé vytvarujeme kouli a poté válec. Položíme na kousek pečicího papíru a necháme odpočinout asi 15 minut. Nakonec potřeme studenou vodou aby nepopraskaly a paříme 20 minut. Napařovací sítko se nedotýká vody a hrnec během paření neotevíráme.

Knedlík s práškem do pečiva

1/2 kg polohrubé mouky +1 kypřící prášek do pečiva.
1 dl mléka nebo vody
1/2 lžičky soli
1 ks vejce
2 ks rohlík

Mouku vysypeme do mísy, rozptýlíme v ní prášek do pečiva, sůl a na malé kousky nakrájené pečivo. Pak přidáme mléko s vajíčkem (nebo vodu) a pořádně promícháme.

Mokrýma rukama tvarujeme šišky a hned házíme do vroucí vody. Vaříme cca 25-až půl hodiny, pak knedlíky vyndáme, rozřízneme jestli je knedlík hotový. Pokud ne dáme jej na pár minut do vody dovařit. Uvařené knedlíky necháme krátce okapat a nakrájíme nití nebo ostrým nožem na plátky.

Těsto není úplně husté, tak je lepší udělat třeba 3-4 menší tlustější šišky, než dvě veliké. Hozením do vody se tvar knedlíku zafixuje. Vařením nabudou skoro jako ty kynuté, tak s tím počítejte při výběru velikosti hrnce. V půlce vaření je dobré knedlíky otočit, aby se dobře provařily.



Hrníčkové knedlíky

1 hrnek polohrubé mouka + 1 lžička prášku do peč.
1 hrnek mléka
2 ks vejce + sůl
1 hrnek nakrájených housek na kostičky
sádlo nebo máslo na vymazáni hrnečků

Mouku smícháme s mlékem , žloutky, osolíme , prášek do pečiva. Do těsta přidáme rohlíky pokrájené na kostičky a zlehka přimícháme tuhý sníh z bílků. Tímto těstem naplníme hrníčky vymazané máslem a vysypané moukou (asi do 2/3). Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a vložíme do hrnce naplněné hrnečky(voda v hrnci by měla sahat asi do polovinu hrnečků). Zakryjeme pokličkou a vaříme 15 min. Na hrnečku vznikne čapka. Vyzkoušíme píchnutím špejle jestli se těsto nelepí, pak vyklopíme.

  1. Karlovarský knedlík
    Karlovarsky knedlik ve folii
250 g staršího bílého pečiva
200 ml mléka
2 vejce
100 g hrubé mouky
sůl
muškátový oříšek
1. Housky nebo rohlíky si nakrájíme na kostičky. 
V míse smícháme mléko, žloutky, mouku, asi dvě špetky soli a špetku nastrouhaného muškátového oříšku.
2. Směsí zalijeme nakrájené pečivo. S bílků vyšleháme tuhý sníh a jemně vmícháme do těsta s houskou. Dáme vařit hrnec vody.
3. Z těsta tvarujeme šišky, které zabalíme do potravinářské fólie. Fólii na obou koncích zavážeme. Mírně ji na několika místech propícháme vidličkou. Vaříme přibližně dvacet minut
.

Bramborové knedlíky plněné masem

Plněné bramborové knedlíky (může být i s pečeným masem) výborné☝


Bramborové knedlíky od babičky? Recept na bramborové knedlíky plněné uzeným masem nebo jablky. Pro pány s uzeným, pro dámy a děti jablkové. Tajemství plněných bramborových knedlíků s uzeným a recept na nejjednodušší bramborové těsto. A záleží na varném typu brambor?
400 g uvařených brambor
100 g hrubé mouky
1 vejce
1 lžička solamylu

Na náplň:
150 g vařené nebo pečené maso (salám s anglickou slaninou)1 lžíce sádla, 1 větší cibule

Na polití:
2 cibule osmažená cibulka
3 lžíce kyselé zelí


Postup:

Den předem uvařené, studené oloupané brambory nastrouháme, smícháme s moukou, solamylem, solí a  vejcem
Vypracujeme tužší těsto 
Váleček těsta nakrájejte na stejné kousky. Z nich pak vytvoříte placičky vhodné k naplnění. Bramborové těsto můžete plnit podle chuti.

V horké vodě uvaříte knedlíky za deset minut. Pak je můžete podávat posypané  osmahnutou cibulkou. Cibulku smažíme oleje + kousek másla.

Knedlíky vaříme v osolené vodě (Dokud nevyplavou na povrch a nechat ještě vařit
minuty)

Bramborové knedlíky plněné uzeným

Mezi nejoblíbenější kombinace patří na kostičky nakrájené a osmahnuté uzené společně s cibulí. K takovým plněným bramborovým knedlíkům se hodí jako příloha zelí i špenát, tím ale můžete také knedlíky plnit.

Bramborové knedlíky s upečeného vepřového masa

Další možností je plnění knedlíků zbytkem upečeného vepřového masa, který pomeleme, vmícháme jeden žloutek , trochu strouhanky a jedno uvařené vejce (rozstrouhat).Směs dobře promíchejte. Osolíme a naplníme knedlíky.

Jde to i bez masa. Naplňte je špenátem

Další možností je plnění knedlíků spařeným čerstvým špenátem. Očištěný a opraný špenát zalijte slanou vroucí vodou a chvilku nechejte probublávat. Nečekejte, až špenát ztmavne, listy po chvíli sceďte a nasekejte najemno. V rendlíku připravte světlou jíšku s orestovanou cibulí, trošku ji nařeďte mlékem, vmíchejte do jíšky špenát, propasírovaný česnek a vmíchejte i jeden žloutek, trochu osolte dle chuti. Směs dobře promíchejte a nechejte případnou přebytečnou tekutinu mírně odpařit, nebo zahustěte troškou strouhanky. Špenátová směs musí být dostatečně hutná, aby se jí daly plnit knedlíky.

V horké vodě uvaříte knedlíky za deset minut. Pak je můžete podávat posypané třeba na másle osmahnutou cibulkou.

Varianta na sladko: Lahodná náplň z jablek

Jestli vás ale spíše lákají knedlíky na sladko, pak můžete vyzkoušet třeba knedlíky s jablky. Do každého těsta dáme čtvrtku jablíčka. Těsto rukama propracujte a vytvarujte kulaté menší knedlíky a dáme do vařící vody.

Po krátkém povaření mezi 5 a 8 minutami můžete knedlíky posypat mletými ořechy, polít máslem nebo sirupem, ale také jen strouhankou s máslem. 

Máme rádi i posypané rozstrouhanými perníčky (rumové perníčky) trochu pocukrovat a pomastit máslem.

CHLUPATÉ KNEDLÍKY


200 g vařených brambor
2 vejce 
100 g syrových brambor
100 g hrubé mouky 
1 PL vepřového sádla
čerstvá listová petržel

Uvařené brambory nastrouháme, přidáme vejce, osolíme a přidáme najemno nastrouhané a vyždímané syrové brambory. Promícháme a postupně přidáváme mouku. Z vypracovaného těsta vytvarujeme pomocí lžíce knedlíky, které vaříme ve vroucí osolené vodě 5 – 6 minut. 
V průběhu vaření knedlíky otáčíme, aby se dobře provařily. 
Uvařené knedlíky scedíme, omastíme sádlem a posypeme sekanou listovou petrželí.

Bramborové knedlíky 
Recept s popisem na videu 
Bramborový knedlík vařený ve vodě (ve folii)
  • 500 g brambor uvařených ve slupce den předem, vychladlých
  • 220 g dětské krupičky
  • 1 vajíčko
  • 1/2 lžičky solamylu
  • 1 zarovnaná lžička soli 
  • Vařte 20 minut. Po vyndání z vody propíchat.

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY

  • 300 g brambor
  • 1× vejce
  • sůl
  • 100 g hrubé mouky
Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nechte vychladnout a propasírujte. Přidejte vejce, osolte a zamíchejte. Přidejte mouku a vypracujte těsto. Z hotového těsta vyválejte šišku. Knedlíky vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 20 minut. Poté nakrájejte na plátky.

      1. Tyrolské špekové knedlíky

    1. 5 rohlíků (starší)
      • 100 g uzeného špeku / Anglická slanina
      • 250 ml mléka
      • 2 vejce
      • 1 malá cibule
      • 1 lžíce másla
      • 2 lžíce mouky
      • sůl
      • hrst petržele
      • 1 l hovězího vývaru
      • hrst pažitky

      Postup:

      Cibuli nakrájíme nadrobno, Špek a uzené maso na kostičky a obojí opečeme na másle dozlatova.
      Rohlíky nakrájíme na kostičky a přelijeme vejci rozšlehanými v mléce.
      Necháme odstát a po chvilce vmícháme nasekanou petrželku a zchladlou směs cibule a špeku.
      Osolíme, promícháme a mokrýma rukama vytvoříme 9 koulí velikosti golfového míčku.
      Vaříme v osolené vodě 10-12 minut.
      Do hlubokého talíře nalijeme malé množství horkého hovězího vývaru, vložíme uvařené knedlíky a ihned podáváme sypané pažitkou.
      Podle starých zvyklostí se první knedlík jí přímo v polévce, další se podávají s kyselým zelím, červeným zelím, zelným salátem, nebo také k masovým pokrmům, například ke guláši.¨