- 500 g vařených studených brambor oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. K nastrouhaným bramborám přidáme 300 g hrubé mouky, 3 lžíce mléka, 1 vejce a sůl. Ručně důkladně vypracujeme v těsto.
- Na bramborové knedlíky se nejlépe hodí varný typ C. V případě nouze i varný typ B. Nikdy nevaříme bramborový knedlík z čerstvé uvařených brambor. Ideální jsou brambory uvařené den předem.
Ve velké míse smíchejte polohrubou mouku s větší špetkou soli, větší část mléka, vajíčko a připravený kvásek. Těsto můžete vypracovat ručně nebo v robotu.
Do těsta přidejte nakrájené housky a důkladně zapracujte. Hotové těsto nechte kynout na teplém místě 30 až 45 minut.
Nakynuté těsto rozdělte na čtyři části a na pomoučeném vále vytvarujte 4 stejné knedlíky. Připravené knedlíky nechte alespoň ještě 10 minut kynout pod utěrkou.
Důležité je vařit knedlíky ve velkém hrnci s velkým množstvím slané vody, aby knedlíky neležely při vaření na dně. Knedlíky při vaření přiklopte a vařte asi 20 minut. Nezapomeňte knedlíky v polovině procesu vaření ve vodě otočit.
Hotový knedlík je nezbytné hned po vyjmutí z vody rozkrájet nebo propíchat, aby se nesrazil.
Hrníčkové knedlíky
1 hrnek polohrubé mouka + 1 lžička prášku do peč.
1 hrnek mléka
2 ks vejce + sůl
1 hrnek nakrájených housek na kostičky
sádlo nebo máslo na vymazáni hrnečků
Mouku smícháme s mlékem , žloutky, osolíme , prášek do pečiva. Do těsta přidáme rohlíky pokrájené na kostičky a zlehka přimícháme tuhý sníh z bílků. Tímto těstem naplníme hrníčky vymazané máslem a vysypané moukou (asi do 2/3). Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a vložíme do hrnce naplněné hrnečky(voda v hrnci by měla sahat asi do polovinu hrnečků). Zakryjeme pokličkou a vaříme 15 min. Na hrnečku vznikne čapka. Vyzkoušíme píchnutím špejle jestli se těsto nelepí, pak vyklopíme.
- Karlovarský knedlík
2 vejce
100 g hrubé mouky
sůl
muškátový oříšek
1. Housky nebo rohlíky si nakrájíme na kostičky.
2. Směsí zalijeme nakrájené pečivo. S bílků vyšleháme tuhý sníh a jemně vmícháme do těsta s houskou. Dáme vařit hrnec vody.
3. Z těsta tvarujeme šišky, které zabalíme do potravinářské fólie. Fólii na obou koncích zavážeme. Mírně ji na několika místech propícháme vidličkou. Vaříme přibližně dvacet minut.
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem / s vychytanou technikou plnění na videu
Postup:
Den předem uvařené, studené oloupané brambory nastrouháme, smícháme s moukou, solamylem, solí a vejcem. Vypracujeme tužší těsto Váleček těsta nakrájejte na stejné kousky. Z nich pak vytvoříte placičky vhodné k naplnění. Bramborové těsto můžete plnit podle chuti.
V horké vodě uvaříte knedlíky za deset minut. Pak je můžete podávat posypané osmahnutou cibulkou. Cibulku smažíme oleje + kousek másla.
Knedlíky vaříme v osolené vodě (Dokud nevyplavou na povrch a nechat ještě vařit
minuty)
minuty)
Bramborové knedlíky plněné uzeným
Mezi nejoblíbenější kombinace patří na kostičky nakrájené a osmahnuté uzené společně s cibulí. K takovým plněným bramborovým knedlíkům se hodí jako příloha zelí i špenát, tím ale můžete také knedlíky plnit.
Bramborové knedlíky s upečeného vepřového masa
Další možností je plnění knedlíků zbytkem upečeného vepřového masa, který pomeleme, vmícháme jeden žloutek , trochu strouhanky a jedno uvařené vejce (rozstrouhat).Směs dobře promíchejte. Osolíme a naplníme knedlíky.
Jde to i bez masa. Naplňte je špenátem
Další možností je plnění knedlíků spařeným čerstvým špenátem. Očištěný a opraný špenát zalijte slanou vroucí vodou a chvilku nechejte probublávat. Nečekejte, až špenát ztmavne, listy po chvíli sceďte a nasekejte najemno. V rendlíku připravte světlou jíšku s orestovanou cibulí, trošku ji nařeďte mlékem, vmíchejte do jíšky špenát, propasírovaný česnek a vmíchejte i jeden žloutek, trochu osolte dle chuti. Směs dobře promíchejte a nechejte případnou přebytečnou tekutinu mírně odpařit, nebo zahustěte troškou strouhanky. Špenátová směs musí být dostatečně hutná, aby se jí daly plnit knedlíky.
V horké vodě uvaříte knedlíky za deset minut. Pak je můžete podávat posypané třeba na másle osmahnutou cibulkou.
Varianta na sladko: Lahodná náplň z jablek
Jestli vás ale spíše lákají knedlíky na sladko, pak můžete vyzkoušet třeba knedlíky s jablky. Do každého těsta dáme čtvrtku jablíčka. Těsto rukama propracujte a vytvarujte kulaté menší knedlíky a dáme do vařící vody.
Po krátkém povaření mezi 5 a 8 minutami můžete knedlíky posypat mletými ořechy, polít máslem nebo sirupem, ale také jen strouhankou s máslem.
Máme rádi i posypané rozstrouhanými perníčky (rumové perníčky) trochu pocukrovat a pomastit máslem.
CHLUPATÉ KNEDLÍKY
200 g vařených brambor
2 vejce
100 g syrových brambor
100 g hrubé mouky
1 PL vepřového sádla
čerstvá listová petržel
Uvařené brambory nastrouháme, přidáme vejce, osolíme a přidáme najemno nastrouhané a vyždímané syrové brambory. Promícháme a postupně přidáváme mouku. Z vypracovaného těsta vytvarujeme pomocí lžíce knedlíky, které vaříme ve vroucí osolené vodě 5 – 6 minut.
- 500 g brambor uvařených ve slupce den předem, vychladlých
- 220 g dětské krupičky
- 1 vajíčko
- 1/2 lžičky solamylu
- 1 zarovnaná lžička soli
- Vařte 20 minut. Po vyndání z vody propíchat.
BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY
- 300 g brambor
- 1× vejce
- sůl
- 100 g hrubé mouky
- Tyrolské špekové knedlíky
5 rohlíků (starší)
Postup:
Cibuli nakrájíme nadrobno, Špek a uzené maso na kostičky a obojí opečeme na másle dozlatova.
Rohlíky nakrájíme na kostičky a přelijeme vejci rozšlehanými v mléce.
Necháme odstát a po chvilce vmícháme nasekanou petrželku a zchladlou směs cibule a špeku.
Osolíme, promícháme a mokrýma rukama vytvoříme 9 koulí velikosti golfového míčku.
Vaříme v osolené vodě 10-12 minut.
Do hlubokého talíře nalijeme malé množství horkého hovězího vývaru, vložíme uvařené knedlíky a ihned podáváme sypané pažitkou.
Podle starých zvyklostí se první knedlík jí přímo v polévce, další se podávají s kyselým zelím, červeným zelím, zelným salátem, nebo také k masovým pokrmům, například ke guláši.¨