čtvrtek 23. března 2023

Bábovky 💘Babiččina třená bábovka , MRAMOROVÁ BÁBOVKA na hrnky, Kynutá čokoládová bábovka , OŘECHOVÁ BÁBOVKA

💘Babiččina třená bábovka

200 g másla
180 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
4 vejce (do bílků špetka soli)
100 ml mléka
2 lžíce citronové šťávy
300 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce kakaa

Máslo s cukrem ušleháme do světlé pěny. Postupně po částech zašleháme žloutky, mléko a citronovou šťávu. Pak vařečkou vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh ušlehaný z bílků a špetky soli. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy, část si ponecháme. Přimícháme do ní kakao
vý prášek a 2-3 lžíce mléka a přidáme do formy na světlé těsto. Pomalu upečeme.

ÁBOVKA  tvarohová

250 g měkkého tvarohu (ve vaničce nebo z alobalu)
2 vejce
100 g oleje
0,5 hrnku cukru moučka
1,5 hrnku polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 lžíce rumu
mléko (podle potřeby)
1 lžíce citronové kůry (nebo pomerančové)
1 hrst rozinek
kakao (podle potřeby)
tuk na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání

Do mísy dáme tvaroh, cukr, vejce, olej, rum a vše rozšleháme dohladka. Tvaroh z alobalu (kostky) bývá hodně hustý, proto můžeme během šlehání přidat i 1-3 lžíce mléka.
Do tvarohové směsi vmícháme mouku promísenou s práškem do pečiva. Pokud je těsto hodně husté, naředíme ho ještě trochou mléka.
Nakonec do těsta vmícháme rozinky a strouhanou kůru.
Polovinu těsta je možné obarvit kakaem, pokud chceme bábovku dvoubarevnou.
Těsto vlijeme a urovnáme do bábovkové formy a dáme péct do rozehřáté trouby na 160 °C cca 60 minut. Špejlí zkoušíme, zda je hotová.

Bábovka z kondenzovaného mléka

400 g kondenzovaného mléka
⦁ 2 vejce
⦁ 120 g roztaveného másla
⦁ 120 g hl. mouky + sůl
⦁ 0,5 sáčku prášku do pečiva
40 g cukru
⦁ vanilková příchuť

V míse promícháme hladkou mouku, špetku soli a kypřicí prášek do pečiva. V druhé míse vyšleháme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem. Do směsi másla zašleháme kondenzované mléko a potom přimícháváme po částech směs mouky s kypřícím práškem a špetkou soli. Nakonec postupně zamícháme jedno vejce po druhém.

Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme asi 40 - 45 minut v troubě při 180 °C.




      Kynutá bábovka maková a kakaová
      3 hrnek polohrubá mouka, 5 lžíce cukr krupice, 1 dl oleje
      2 ks vejce žloutky, 2 dl mléka, 1/2 kostky droždí, sůl. 

      V troše oslazeného teplého mléka rozmícháme droždí s 1 lžící mouky. Kvásek nalijeme do mouky, přidáme cukr, vlažný tuk, trochu soli a necháme asi 45 minut kynout. 

      Náplň maková

      1 hrnek mák mletý
      1 hrnek mléko
      5 lžíce moučkový cukr
      1 lžíce marmeláda nebo med
      0,50 ks vanilkový cukr
      1 špetka skořice - mletá
      0,50 lžička citronová kůra strouhaná

      Nádivku připravíme tak, že mletý mák povaříme v mléce asi 15 minut do husta. 
      Pak přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme.

      Náplň kakaová

      Těsto vyválíme, lehce potřeme rozpuštěným máslem a  z rozdrcených rumových perníčků (do mísy rozdrobíme 1 sáček rumových perníčků, kakao, zalijeme rumem). Naplněné  těsto svineme, vložíme do vymazané bábovkové formy a upečeme.

      Dvoubarevná olejová bábovka

       2 vejce, 2 hrnky polohrubé mouky s 1 práškem do pečiva,1 hrnek moučkového cukru,
       1 vanilkový cukr, přidáme 1 hrnek mléka,1/2 hrnku oleje
       2 PL kakaa.

      1. Vejce vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny. Přidáme polohrubou mouku, vanilkový a moučkový cukr, kypřící prášek, olej, mléko a vyšleháme těsto.
      2. Hotové těsto vlijeme do bábovkové formy a necháme si trochu těsta na hnědý střed bábovky, který vytvoříme, že do zbytku těsta dáme 2 lžíce kakaa a 2 lžíce mléka a rozšleháme a vlijeme do formy.
      3. Pečeme na 200°C asi 40 minut.
      BÁBOVKA  Tvarohová

      Smícháme - 250 g pol. mouky, 150 g cukru, 100 g Hery, 250 g tvarohu, 2 vejce, 1/2 vanilkový cukr, citr.kůra, 1 prášek do pečiva – vše smícháme a vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 160 -170 °C. Pocukrujeme.
      MRAMOROVÁ BÁBOVKA
      Spojíme - Olej 1/2 hrnku, cukr 1 hrnek, vejce 2 ks, citr. kůru , polohrubá mouka 2 hrnky,
      1 prášek do peč, mléko 1 hrnek. Do poloviny těsta zamícháme 20 g kakaa. Nalijeme do vymazané a vysypané. formy a upečeme. Pocukrujeme.

      KOKOSOVÁ  BÁBOVKA BEZ VAJEC
      25 dkg polohrubé mouky 25 dkg cukru moučka, 13 dkg másla, 2 dl mléka, 
      1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva. Vše zamícháme a dáme do vymazané a kokosem vysypané bábovkové formy a pečte na 200 °C 45–50 min.

      Kokosová hrnková bábovka
      cukr krupice - 1 hrnek
      mléko - 1 hrnek
      hladká mouka - 2 hrnky
      rostlinný olej - 0,5 hrnku
      strouhaný kokos - 1,5 hrnku
      prášek do pečiva - 1 sáček
      vanilkový cukr - 1 sáček
      vejce - 3 ks
      kvalitní kakao

      Formu na bábovku důkladně vymažte a vysypte strouhankou.
      Troubu předehřejte na 180 °C.
      V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva. Do mouky přidejte ostatní suroviny a důkladně promíchejte. 1/3 těsta dejte bokem a přimíchejte do něj kakao.
      Do připravené formy vlijte kokosové těsto a následně opatrně vlijte i těsto s kakaem.
      Zlehka promíchejte špejlí, tak aby vzniklo mramorování.

      Bábovku vložte do předehřáté trouby a pečte ji asi 45 minut, přičemž ji po 30 minutách začněte průběžně kontrolovat pomocí špejle. Jakmile se těsto na špejli přestane lepit, je bábovka hotová

      Upečenou kokosovou bábovku nechte trochu vychladnout, vyklopte z formy a můžete podle chuti ozdobit nebo lehce pocukrovat moučkovým cukrem.

      🌺🌺🌺🌺   Bábovka z bílků🌺🌺🌺🌺
      Bábovka z bílků z webu fresh.iprima.cz

      Bílky ušleháme do tuha, zamícháme cukr a pomalu přikapáváme zchladlé máslo, pak přidáme mouku s práškem do pečiva a kandované ovoce, rozinky, čokoládu a citronovou kůru (nastrouhanou). Formu vymažeme, moukou nebo kokosem a pečeme zvolna asi 3/4 hodiny.

      7 ks bílků
      150 g cukru
      vanilkový cukr 

      7 lžíce másla rozehřátého
      150 g polohrubá mouka
      1 lžička prášek do pečiva
      rozinky
      citronová kůra


      Dle chuti
      rozinky namočené v rumu
      hořká strouhaná čokoláda
      mák

      Jahodová Poleva:

      cukr moučka 125 g
      jahodový džem 1,5 lžíce
      voda 2 lžíce

      1. Na polevu prosejte cukr do středně velké mísy. Džem rozřeďte vodou a smíchejte s cukrem dohladka. Podle konzistence můžete přilít ještě malinko vody.
      2. Polevu rozetřete pomocí lžíce na vychladlou bábovku a nechte ji stéct po stranách. Nechte odstát asi 30 minu, nebo dokud poleva nezatuhne.
      3.  Hrníčková mramorová bábovka

        cukr 1 hrnek
        vejce 2 ks
        olej 1/2 hrnku
        polohrubá mouka 2 hrnky
        mléko 1 hrnek
        kypřicí prášek
        vanilkový cukr
        citronová kůra
        kakao

        Smíchejte cukr s vejci, přidejte olej, mouku, mléko, prášek do pečiva, vanilkový cukr a dobře promíchejte. Rozdělte těsto do dvou misek. Do jedné misky přidejte podle chuti nastrouhanou kůru z citronu (nejlépe v bio kvalitě).
        Do další misky s těstem dejte holandské kakao také podle chuti.
        Nalijte do vymazané formy a pečte na 180 °C 45–50 min.
        Po upečení ještě horkou vyklopte na talíř. Krájejte vlažnou.
      4. Šlehačková bábovka

       3 ks vejce
      200 g cukru
      280 g hladká mouka
      200 ml smetana ke šlehání
      1 bal. prášek do pečiva
      50 ml olej
      20 g kakao
      2 lžičky Nescafe (rozpustit v troše vody)
      Trocha rumu

      Postup:
      Vejce a cukr vyšleháme do pěny, pak přilijeme olej, smetanu a zamícháme. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
      Polovinu těsta vlijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy.

      Nescafé rozpustíme v troše vody, přilijeme k druhé polovině těsta, přidáme rum a přes sítko prosejeme  kakao. Dobře zamícháme a doplníme těsto do formy.
      Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 40 minut.