- 2 jablko
- 1/2 citronové šťávy
- 1 vejce
- 30 g cukru
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 150 g bílého jogurtu nebo kefíru
- 2 lžíce oleje
- 0,5 lžíce prášku do pečiva
- 140 g hladké mouky
- Vejce, cukr a vanilkový cukr dejte do jiné mísy a promíchejte metličkou. Poté přidejte bílý jogurt nebo kefír a znovu promíchejte. Dále přidejte prášek do pečiva a prosátou mouku, znovu promíchejte a do mísy nasypte nastrouhaná jablka.
- Lívance s jablky
2 hrnek polohrubá mouka
1 hrnek cukr krystal0,75 hrnek mléko
125 g máslo
2 ks vejce
1 balení vanilkový cukr
0,75 balení prášek do pečiva
5 ks jablka
Z mouky, cukru a másla vytvoříme drobenku. 1 hrnek drobenky odebereme a dáme stranou.
Do zbytku drobenky vmícháme vejce, mléko, vanilkový cukr a prášek do pečiva a vypracujeme řídké těsto. Urovnáme je na vymazaný a moukou vysypaný plech posypeme nastrouhanými jablky a odloženou drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě do růžova.
DROBENKOVÝ KOLÁČ s jablky
50 g cukru
100 g jemné krupice
100 g hrubé mouky
1 rovná lžička kypřícího prášku
1/2 lžičky mleté skořice
Jablečné pyré
30 g cukru
asi 3 lžíce vody
2 lžíce rozinek
lžíce rumu
3 lžičky prášku do pečiva
230 g zakysané smetany
půl hrnku cukr moučka
2 lžíce škrobu
náplň:
1 citron
1 šálek cukru + vanilkový cukr
1 lžička skořice
- Smícháme všechny ingredience určené na těsto. Důkladně promícháme a vypracujeme si hladké těsto, z kterého si oddělíme zhruba 1/3, tu vložíme do mrazáku. Zbylé 2/3 umístíme do lednice.
Dále si umyjeme, oloupeme a nastrouháme jablka. Přidáme citronovou šťávu a cukr.
Zhruba po 30 minutách vyndáme obě těsta. Větší těsto umístíme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. Na těsto rovnoměrně rozetřeme jablečnou směs a přikryjeme nastrouhaným těstem místo drobenky.
Pečeme při 180 stupních dozlatova. Po vyndání a vychladnutí přizdobíme moučkovým cukrem.
- Lahodný ovocný koláč ( třené těsto)
1 hrnek krupicového cukru
200 g kefíru
1/2 másla
2 vanilkový cukr
1 kypřící prášek na pečení
1/2 lžičky soli
1 + 0,5 hrnku hladké mouky
4-5 jablek
2. V druhé misce si vyšleháme změklé máslo, následně do něj po částech zašleháme cukr a po jednom i vajíčka
3. Nyní po částech přimícháváme kefír a suché ingredience smíchané s moukou.
4. Jablka si omyjeme, překrojíme na polovinu, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky.
5. Formu na pečení si vymažeme olejem, rovnoměrně navrstvíme těsto a navrch naskládáme poloviny jablek nakrájené na plátky
1 vanilkový cukr, 4 nastrouhaná jablka, citronová kůra, 1 prášek do pečiva.
Ušleháme do pěny žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a horkou vodou. Vmícháme nastrouhaná jablka, mouku prosetou s práškem do pečiva a lehce vmícháme ušlehaný sníh. Můžeme ochutit trochou mleté skořice a vmíchat i pár rozinek namočené v rumu.
Těsto rozetřeme do vymazané formy a pečeme 20-25 minut.
2 PL másla (lžíce)
1 citrón
1 ČL skořice
4 PL cukru
1 PL kukuřičného škrobu
1 balení listového těsta
olej na smažení
trochu práškového cukru na posypaní
Jablka si omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kostky.
Máslo si dáme na pánev, rozpustíme a přidáme skořici. Přidáme jablíčka, které jsme nechali trochu okapat a cukr. Dusíme asi 5 minut, dokud nebudou jablka měkké. Kukuřičný škrob si rozmícháme v trošce vody a přidáme k jablkům. Vaříme asi 2 minuty, dokud nám nevznikne hustější omáčka. Odstavíme a necháme vychladnout.
Z listového těsta si nařežeme čtverečky.
Do středu každého z nich dáme trochu jablíček.
Kraje potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby nám šťáva nevytekla, přeložíme a zatlačíme pomocí vidličky.
Pokud jsme šátečky smažily, necháme je okapat na papírové utěrce, abychom je zbavili přebytečné mastnoty.
Apple pie Recept z videa
350 g hladké mouky
225 g studeného másla
5 lžic ledové vody
1/2 lžičky soli
vejce na potření
cukr na posyp
Sladká verze těsta. Tradičně se dělá krusta na koláč bez cukru, pokud ale chcete aby bylo těsto mírně sladké, přidejte do mouky 1 lžíce krupicového cukru.
Na jablkovou náplň:
8 jablek (nejlépe kyselejší)
125 g cukru krupice
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce bramborového škrobu
1/2 lžíce mleté skořice
Klasický americký jablkový páj
Práce s těstem. Aby těsto po upečení krásně lístkovalo, je potřeba ho v závěrečné fázi hnětat co nejméně. Na videu už vidíte těsto docela jednolité a uspořádané, abych vám zvládl nějak přehledně natočit skládání mřížky. Nebojte se mít těsto méně spojité a koláč i trochu víc neučesaný, výsledek bude i tak naprosto parádní nebo možná ještě lepší!