sobota 15. července 2023

Moučníky s jablky / Jablkový koláč + Jednoduchý drobenkový koláč se strouhanými jablky

      Lívance s jablky 
    • 2 jablko
    • 1/2 citronové šťávy
    • 1 vejce
    • 30 g cukru
    • 1 lžíce vanilkového cukru
    • 150 g bílého jogurtu nebo kefíru
    • 2 lžíce oleje
    • 0,5 lžíce prášku do pečiva
    • 140 g hladké mouky
    •  Vejce, cukr a vanilkový cukr dejte do jiné mísy a promíchejte metličkou. Poté přidejte bílý jogurt nebo kefír a znovu promíchejte. Dále přidejte prášek do pečiva a prosátou mouku, znovu promíchejte a do mísy nasypte nastrouhaná jablka.
Jednoduchý drobenkový koláč se strouhanými jablky

2 hrnek polohrubá mouka
1 hrnek cukr krystal
0,75 hrnek mléko
125 g máslo
2 ks vejce
1 balení vanilkový cukr
0,75 balení prášek do pečiva
5 ks jablka

Z mouky, cukru a másla vytvoříme drobenku. 1 hrnek drobenky odebereme a dáme stranou.

Do zbytku drobenky vmícháme vejce, mléko, vanilkový cukr a prášek do pečiva a vypracujeme řídké těsto. Urovnáme je na vymazaný a moukou vysypaný plech posypeme nastrouhanými jablky a odloženou drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě do růžova.

100 g másla
50 g cukru
100 g jemné krupice
100 g hrubé mouky
1 rovná lžička kypřícího prášku
1/2 lžičky mleté skořice
Jablečné pyré
500 g oloupaných jablek bez jádřinců
30 g cukru
asi 3 lžíce vody
2 lžíce rozinek
lžíce rumu
Drobenka
Drobenka na koláč má různé názvy, říká se jí také žmolenka nebo posypka. Používá se obvykle na posypání a dochucení kynutých koláčů. Drobenka tvoří na povrchu koláče trochu sladkou a jemně křupavou vrstvu.

U našeho receptu je drobenka použita ve dvou vrstvách, jako základ koláče pod jablečný rozvar i jako posypka. Drobenkový koláč je velmi křehký a šťavnatý.

Jablka oloupeme a pokrájíme na drobné kousky. Do hrnce dáme vodu, pokrájená jablka, posypeme je cukrem a podusíme doměkka. Za stálého míchání je rozdusíme na kaši.
Spaříme rozinky, necháme je okapat, smícháme je s rumem a přidáme k jablkům. Pokud je máme předem připravené budou mít výraznější rumovou chuť.

V hrnci lehce rozehřejeme máslo, vmícháme do něj cukr a krupici. Sejmeme z plotýnky a do směsi vmícháme mouku prosátou s kypřícím práškem a špetkou skořice.

Formu vyložíme pomačkaným pečícím papírem. Trochu víc než polovinu drobenkové směsi nasypeme ve stejnoměrné vrstvě do připravené koláčové formy. Pokryjeme ji jablečným pyré promíchaným s rozinkami a rumem. Vršek koláče posypeme zbylou drobenkovou směsí a ještě lehce poprášíme mletou skořicí.


Jablečný koláč se smetanou
těsto:
400 g polohrubé mouky 
230 g másla
3 lžičky prášku do pečiva
230 g zakysané smetany
půl hrnku cukr moučka
2 lžíce škrobu
náplň:
5 ks jablek
1 citron
1 šálek cukru + vanilkový cukr
1 lžička skořice
    Smícháme všechny ingredience určené na těsto. Důkladně promícháme a vypracujeme si hladké těsto, z kterého si oddělíme zhruba 1/3, tu vložíme do mrazáku. Zbylé 2/3 umístíme do lednice.
    Dále si umyjeme, oloupeme a nastrouháme jablka. Přidáme citronovou šťávu a cukr.
    Zhruba po 30 minutách vyndáme obě těsta. Větší těsto umístíme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. Na těsto rovnoměrně rozetřeme jablečnou směs a přikryjeme nastrouhaným těstem místo drobenky.
    Pečeme při 180 stupních dozlatova. Po vyndání a vychladnutí přizdobíme moučkovým cukrem.
      Lahodný ovocný koláč ( třené těsto)
4 vejce
1 hrnek krupicového cukru
200 g kefíru
1/2 másla
2 vanilkový cukr
1 kypřící prášek na pečení
1/2 lžičky soli
1 + 0,5 hrnku hladké mouky
4-5 jablek

1. Do mísy si dáme mouku, vanilkový cukr, kypřící prášek do pečiva a sůl. Promícháme.
2. V druhé misce si vyšleháme změklé máslo, následně do něj po částech zašleháme cukr a po jednom i vajíčka 
3. Nyní po částech přimícháváme kefír a suché ingredience smíchané s moukou.
4. Jablka si omyjeme, překrojíme na polovinu, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky.
5. Formu na pečení si vymažeme olejem, rovnoměrně navrstvíme těsto a navrch naskládáme poloviny jablek nakrájené na plátky


JABLEČNÝ PIŠKOT s jablky na videu
150 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 4 vejce, 4 lžíce horké vody,
1 vanilkový cukr, 4 nastrouhaná jablka, citronová kůra, 1 prášek do pečiva.

Ušleháme do pěny žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a horkou vodou. Vmícháme nastrouhaná jablka, mouku prosetou s práškem do pečiva a lehce vmícháme ušlehaný sníh. Můžeme ochutit trochou mleté skořice a vmíchat i pár rozinek namočené v rumu.
Těsto rozetřeme do vymazané formy a pečeme 20-25 minut.

Jablečné šátečky (listové těsto)
Pečené nebo smažené
4 jablka
2 PL másla (lžíce)
1 citrón
1 ČL skořice
4 PL cukru
1 PL kukuřičného škrobu
1 balení listového těsta
olej na smažení
trochu práškového cukru na posypaní

Rozdusíme jablka
Jablka si omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kostky. 
Do misky si vyždímáme šťávu z citronu a do ní ponoříme kousky jablek.
Máslo si dáme na pánev, rozpustíme a přidáme skořici. Přidáme jablíčka, které jsme nechali trochu okapat a cukr. Dusíme asi 5 minut, dokud nebudou jablka měkké. Kukuřičný škrob si rozmícháme v trošce vody a přidáme k jablkům. Vaříme asi 2 minuty, dokud nám nevznikne hustější omáčka. Odstavíme a necháme vychladnout.

Z listového těsta si nařežeme čtverečky.
Do středu každého z nich dáme trochu jablíček.
Kraje potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby nám šťáva nevytekla,
 přeložíme a zatlačíme pomocí vidličky.
 Pak je třeba propíchnout na dvou místech, aby měla kudy unikat pára a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Šátečky se pečou při 180 stupních asi 20 minut.

Pokud jsme šátečky smažily, necháme je okapat na papírové utěrce, abychom je zbavili přebytečné mastnoty.

Klasický jablečný páj
Na těsto 400 g hladké mouky 2 lžíce cukru krupice kůra z půlky citronu 250 g studeného másla 1 vejce
Na náplň 600 g jablek 150 g cukru krupice 2 lžíce kukuřičného škrobu

Jablka nakrájejte na plátky, ani moc tenké, ani moc silné. V míse je promíchejte s cukrem, skořicí a citronovou šťávou. Rozložte je do formy na těsto. Troubu předehřejte na 190 °C.

Apple pie Recept z videa


350 g hladké mouky
225 g studeného másla
5 lžic ledové vody
1/2 lžičky soli
vejce na potření
cukr na posyp

Sladká verze těsta. Tradičně se dělá krusta na koláč bez cukru, pokud ale chcete aby bylo těsto mírně sladké, přidejte do mouky 1 lžíce krupicového cukru.

Na jablkovou náplň:
8 jablek (nejlépe kyselejší)
125 g cukru krupice
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce bramborového škrobu
1/2 lžíce mleté skořice

Klasický americký jablkový páj

Práce s těstem. Aby těsto po upečení krásně lístkovalo, je potřeba ho v závěrečné fázi hnětat co nejméně. Na videu už vidíte těsto docela jednolité a uspořádané, abych vám zvládl nějak přehledně natočit skládání mřížky. Nebojte se mít těsto méně spojité a koláč i trochu víc neučesaný, výsledek bude i tak naprosto parádní nebo možná ještě lepší!


Křehké Jablkové Řezy