Karamelový krém
Na náplň svaříme krystalový cukr na karamel,
zalijeme 1 dl vody, necháme rozvařit.
Pak si do zbylé vody rozmícháme mouku, přilijeme do rozvařeného karamelu a ještě chvíli povaříme dohusta.
Po mírném vychlazení utřeme s máslem a moučkovým cukrem.
100 g cukr krystal 2 dcl vody 30 g hladké mouky 100 g moučkového cukru 200 g másla
Základní máslový krém
Mléko s rozmíchanou moukou nebo škrobovou moučkou na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu. Povaříme asi 2 minuty. Pak odstavíme a hustou kaši necháme při pokojové teplotě za občasného míchání vychladnout.
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Po lžičkách do něj za občasného tření vmícháme vychladlou kaši.
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Po lžičkách do něj za občasného tření vmícháme vychladlou kaši.
250 ml mléko
125 g tuk
80 g cukr moučka
1 ks vanilkový pudink
125 g tuk
80 g cukr moučka
1 ks vanilkový pudink
ČOKOLÁDOVÝ krém:
Vmícháme po částech 50 g změklé nebo nastrouhané čokoládyOŘECHOVÝ krém:
Vmícháme 3 - 5 lžic jemně nastrouhaných nebo umletých vlašských ořechů nebo
KOKOSOVÝ krém:
Přidáme 4 lžíce strouhaného kokosu.
Také můžeme přidat trochu rumu.
PAŘÍŽSKÝ krém:
0,5 l smetany ke šlehání 33%
150 g cukru krupice
5 PL kakaa - prosáté
PAŘÍŽSKÝ krém:
0,5 l smetany ke šlehání 33%
150 g cukru krupice
5 PL kakaa - prosáté
200 g čokolády na vaření
250 g másla
250 g másla
Za stálého míchání svaříme smetanu, cukr a kakao.
Do horkého zamícháme nalámanou čokoládu a pokrájené máslo.
Necháme vychladnout, během chladnutí občas promíchat.
Pak dát do lednice, nejlépe do druhého dne
Pak to všechno šlehačem vyšleháme
Do horkého zamícháme nalámanou čokoládu a pokrájené máslo.
Necháme vychladnout, během chladnutí občas promíchat.
Pak dát do lednice, nejlépe do druhého dne
Pak to všechno šlehačem vyšleháme
předtím podle potřeby možno trochu nahřát.
30 g solamyl (bramborový škrob)
50 g cukr
1 balíček vanilkový cukr
2 lžíce citronová šťáva
125 ml smetana ke šlehání (30 % tuku)
Ananas necháme okapat na sítku. Šťávu doplníme vodou na 375 ml (3/8 litru). Solamyl smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem a rozkvedláme v
Ananasový krém
125 g ananasový kompot
30 g solamyl (bramborový škrob)
50 g cukr
1 balíček vanilkový cukr
2 lžíce citronová šťáva
125 ml smetana ke šlehání (30 % tuku)
Ananas necháme okapat na sítku. Šťávu doplníme vodou na 375 ml (3/8 litru). Solamyl smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem a rozkvedláme v
6 lžících zředěné ananasové šťávy. Zbylou šťávu přivedeme do varu. Stáhneme z ohně, za stálého míchání přidáme rozkvedlaný solamyl, krátce povaříme, necháme vychladit, občas promícháme.
Citronovou šťávu vmícháme do teplého, ne zcela ztuhlého krému. Smetanu ušleháme. Plátky ananasu nakrájíme na malé kousky. Šlehačku a ananas vmícháme do krému. Naplníme do skleněné mísy nebo dezertních misek. Necháme vychladit, aby byl pevnější.
Citronovou šťávu vmícháme do teplého, ne zcela ztuhlého krému. Smetanu ušleháme. Plátky ananasu nakrájíme na malé kousky. Šlehačku a ananas vmícháme do krému. Naplníme do skleněné mísy nebo dezertních misek. Necháme vychladit, aby byl pevnější.
Máslový základní krém do dortů (ze žloutků)
350 g másla
2 žloutky
300 g cukru
200 ml mléka
2 sáčky vanilkového cukru
1 čajová lžička rumu
Nalijte mléko do hrnce a přidejte žloutky, cukry a vařte za stálého míchání na malém ohni. 3 minuty.
Odstavte a nechte vychladnout.
Po vychladnutí spojíme s rozšlehaným máslem a rumem.
cukr moučka
200 g
másla
1 ks
vanilkový cukr
150 ml
mléka
1 lžíce
polohrubá mouka
200 g
másla
1 ks
vanilkový cukr
150 ml
mléka
1 lžíce
polohrubá mouka
Mléko s rozmíchanou moukou nebo škrobovou moučkou na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu. Povaříme asi 2 minuty. Pak odstavíme a hustou kaši necháme při pokojové teplotě za občasného míchání vychladnout.
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Po lžičkách do něj za občasného tření vmícháme vychladlou kaši.
Domácí pařížská šlehačka
Jednu smetanu ke šlehání 33% (250 ml) smícháme se 2 lžícemi cukru krupice a 1lžíce kakaa. Směs přivedeme k varu, ale pozor - nevaříme. Jakmile směs přivedeme k varu, stáhneme z plotýnky a necháme vychladit v lednici minimálně půl dne (nejlépe do druhého dne). Poté již jen vyšleháme ručním mixérem a pařížská šlehačka je hotová.
Krém na koláč s ovocem bez želatiny👄
Dvě šlehačky a jeden vanilkový pudink bez vaření, trochu moučkového cukru
Vše ušlehat nebo dát do sklenice od kompotu a třepat.
Po zhoustnutí dát na korpus .Poklademe mandarinkami z kompotu nebo jahodami.
Vše ušlehat nebo dát do sklenice od kompotu a třepat.
Po zhoustnutí dát na korpus .Poklademe mandarinkami z kompotu nebo jahodami.
Čokoládová poleva
200 g | čokoláda na vaření |
140 g | ztužený tuk |
10 lžic | horká voda |
Čokoládu nalámanou na menší kousky rozpustíme ve vodní lázni. Postupně za stálého míchání přidáváme tuk. Hotovou směs necháme zchladnout na správnou teplotu a konzistenci. Čokoládová poleva z rostlinného tuku dobře tuhne, pěkně se leskne, je ideální na vánoční cukroví a moučníky.
3 tipy na čokoládovou polevu
Varianta 1:
100 g
máslo
2-3 lžíce
kakao
1 lžíce
hladká mouka
1/2 lžičky
moučkový cukr
5 lžic
mléko
Varianta 1:
50 g másla, kakao, hladkou mouku, moučkový cukr a mléko přivedeme k varu a za stálého míchání spojíme. Když máme hmotu rozpuštěnou, přidáme 50 g másla a vanilku. Pokud vám hmota velmi ztuhne přidáme více mléka.
50 g másla, kakao, hladkou mouku, moučkový cukr a mléko přivedeme k varu a za stálého míchání spojíme. Když máme hmotu rozpuštěnou, přidáme 50 g másla a vanilku. Pokud vám hmota velmi ztuhne přidáme více mléka.
Varianta 2:
150 g
hořká čokoláda
1 lžíce
kakao
1 hrnek
cukr
0,5 šálky
vody
Varianta 2:
Ve vodní lázni rozpustíme 150 g kvalitní hořké čokolády a přidáme kakao, cukr a 1/2 šálku vody. Směs ohříváme na mírném ohni, dokud nezhoustne a následně připravenou čokoládou polijeme dort nebo řezy.
Ve vodní lázni rozpustíme 150 g kvalitní hořké čokolády a přidáme kakao, cukr a 1/2 šálku vody. Směs ohříváme na mírném ohni, dokud nezhoustne a následně připravenou čokoládou polijeme dort nebo řezy.
Varianta 3:
125 ml
smetana ke šlehání
125 g
hořká čokoláda
Varianta 3:
Smetanu na šlehání ohřejeme v hrnci na mírném ohni, ovšem dáváme pozor, abychom smetanu nepřivedli do varu - tehdy smetana neztuhne. Ohřátou smetanu odstavíme a přidáme do ní na kousky nalámanou čokoládu. Mícháním ji rozpustíme. Připravenou čokoládovou polevu navrstvíme na řezy.
Smetanu na šlehání ohřejeme v hrnci na mírném ohni, ovšem dáváme pozor, abychom smetanu nepřivedli do varu - tehdy smetana neztuhne. Ohřátou smetanu odstavíme a přidáme do ní na kousky nalámanou čokoládu. Mícháním ji rozpustíme. Připravenou čokoládovou polevu navrstvíme na řezy.
Citrónová poleva: uvedené suroviny řádně vmícháme.
200 g moučkového cukru, 2 PL citrónové šťávy, 1 malou lžičku oleje
Citronovou polevu si umícháme tak, že do cca 20 dkg cukru moučky přidáme malou lžičku oleje a po lžičkách přidáváme přecezenou citronovou šťávu. Mícháme dohladka, konzistenci neděláme příliš hustou, aby šla roztírat na korpusy, rolády, cukroví. Tuhne docela rychle a nepotřebujeme na tuhnutí chladno.
Karamelová poleva
250 g cukr krupice
250 ml smetana ke šlehání
250 ml smetana ke šlehání
Do rendlíku nasypeme cukr a za stálého míchání ho necháme zkaramelizovat na světle hnědou barvu. Pozor, abychom ho nepřipálili. Když se cukr úplně rozpustí a nejsou v něm hrudky, vmícháme smetanu. V tomto okamžiku začne poleva pěnit, prskat a srazí se na hroudu. Ta se ale během dalšího míchání rozpustí na hladký krém.
Karamelový krém
Kondenzované mléko dáme vařit v neotevřené konzervě na 2 hodiny do vodní lázně, až vznikne karamel. Máslo ušleháme do pěny a postupně přidáváme vlažný karamel po trochách a stále šleháme až do krému. Vzniklý karamelový krém můžeme použít jako náplň do cukroví i dortů.
Vanilkový krém pudinkový
0,50 l mléko
120 g cukr krupice
2 balíček vanilkový pudink
400 g máslo
1 ks vanilka nebo vanilkový cukr
Pudink uvaříme dle návodu a necháme v lednici vychladnout. Do vychlazeného pudinku zašleháme moučkový cukr a změklé máslo.
0,50 l mléko
120 g cukr krupice
2 balíček vanilkový pudink
400 g máslo
1 ks vanilka nebo vanilkový cukr
Pudink uvaříme dle návodu a necháme v lednici vychladnout. Do vychlazeného pudinku zašleháme moučkový cukr a změklé máslo.
Základní krém do dortů
2 PL. lžíce hladké mouky a 1/4 litru mléka - 250g másla
(1/2 hrnku) moučkového cukru, 20g kakaa, aby jste zabránili hrudkám v kaši, doporučuji mouku rozmíchat v části studeného mléka
Z mléka, mouky a uvaříme na mírném ohni hustou kaši, kterou za občasného promíchání,
aby se nám nevytvořil škraloup, necháme zchladnout. Cukr a změklé máslo dobře vyšleháme přidáme kakao. Vychladlou kaši s máslovým krémem dobře promícháme v hladký krém a pokud chceme dochutíme rumem.
Tip na variace máslových k dochucení krémů
Nugátový- do máslového krému dáme navíc 4 PL Nutely
Kávový- do základu dáme silnou kávu 1 PL nebo isnstant. kávu přelijeme 2 PL a přidáme
Kakaový- přidáme do základu kakao do barvy čokolády
Kokosový- do základu lžička rumu + 4 PL kokosu
Mandlový- přidáme 40 g nastrouhaných mandlí
Ořechový- do základu 4 lžíce strouhaných oříšků
Ořechový- do základu 4 lžíce strouhaných oříšků
Čokoládový- přidáme 60g změklé hořké čokolády
Koňakový- do základu vmíchat po částech 2-3 lžíce vaječného koňaku