Rychlé těstoviny s kuřecími prsy
300 g kuřecích prsou (nakrájených na proužky)
250 g těstovin (např. penne nebo farfalle)
200 ml smetany
100 ml kuřecího vývaru
1 malá cibule (najemno nakrájená)
2 stroužky česneku (prolisované nebo najemno nasekané)
1 lžička dijonské hořčice
1 lžička citronové šťávy
½ lžičky soli
½ lžičky černého pepře
½ lžičky sladké papriky v prášku
2 lžíce olivového oleje
50 g strouhaného parmazánu (volitelně)
Čerstvá petrželka na ozdobu
Příprava:
Nejprve uvařte těstoviny v osolené vodě podle návodu na obalu do stavu al dente, sceďte a dejte stranou.
Nyní rozehřejte olivový olej ve velké pánvi. Kuřecí proužky osolte, opepřete a paprikou v prášku a restujte asi 5–7 minut dozlatova.
Vyjměte a dejte stranou.
Poté ve stejné pánvi orestujte cibuli a česnek, dokud nezměknou.
Deklasujte s kuřecím vývarem a přidejte smetanu. Vmíchejte hořčici, citronovou šťávu, sůl a pepř a nechte asi 3–5 minut dusit, dokud omáčka trochu nezhoustne.
Do pánve přidejte uvařené těstoviny a kuře, dobře promíchejte a 2–3 minuty prohřívejte. V případě potřeby zřeďte trochou vývaru nebo vody.
Vmíchejte parmazán nebo jím posypte a nechte rozpustit.
Ozdobte čerstvou petrželkou a ihned podávejte horké!
Těstoviny s kuřecím masem
Nejprve uvařte těstoviny v osolené vodě podle návodu na obalu do stavu al dente, sceďte a dejte stranou.
Sýrová omáčka z goudy se žampiony
- Sýr nakrájený na malé kostičky máčíme asi hodinu v mléce. Potom přidáme rozšlehané žloutky a máslo, rozmícháme a vaříme ve vodní lázni na hustou omáčku. Hotovou omáčku osolíme, opepříme, vmícháme na kostičky nakrájené žampiony.
2) Žampiony stačí v omáčce vařit asi 10 minut. Omáčku vařit ve vodní lázni
Spaghetti Carbonara
200 g pancetta lze nahradit anglickou slaninou
6 ks žloutků
100 g strouhaný parmazán
extra panenský olivový olej
pepř mletý
Špagety uvaříme dle postupu na obalu.
Mezitím nakrájíme anglickou slaninu na kostičky či na plátky a osmahneme ji do křupava na trošce olivového oleje (slanina obsahuje sama o sobě hodně tuku).
V mističce rozmícháme žloutky s nastrouhaným parmazánem a černým mletým pepřem. Pokud je směs moc tuhá (měla by být spíše tekutější), přidáme trochu vody, ve které se vaří špagety.
Jakmile se špagety uvaří, přendáme je přímo z hrnce na pánev s osmaženou slaninou, pod kterou udržujeme mírný plamen. Trocha vody, kterou společně se špagetami na pánev přendáme vůbec nevadí! Poté špagety se slaninou promícháme a pánev odložíme stranou z horké plotýnky. Nyní nalijeme na špagety se slaninou směs z mističky (žloutky, parmazán, pepř) a dobře promícháme, dokud se špagety kompletně neobalí směsí. A máme hotovo! Již stačí jen nandat na talíře a navrch můžeme posypat ještě troškou nastrouhaného parmazánu.
velká sladká cibule nakrájená na plátky 1 ks
česnek, prolisovaný 3 stroužky
středně velká hlávka bílého zelí, nakrouhaná 1 ks
široké vaječné nudle 450
sůl a pepř
Nakrájenou slaninu vložte do pánve a restujte na mírném ohni dozlatova.
K hotové slanině přidejte plátky oloupané cibule, prolisovaný česnek a restujte: dokud cibule nezesklovatí.
Přidejte nakrouhané zelí a restujte do změknutí.

uzené maso 250 g
máslo 1 lžička a 1 lžička oleje
cibule 1 ks
mléko 250 ml
vejce 2 ks
sýr gouda, nastrouhaný 100 g
sůl, pepř
Rozehřejte pánev vložte kousek oleje a másla.
Přidejte pokrájenou cibuli a mezitím si pokrájejte předem uvařené uzené maso.
Vše zalijte zálivkou a opět promíchejte. Dejte zapéct .na 170 °C.
ŠUNKOFLEKY
- Těstoviny (různé druhy) recepty
- 1 KS Brokolice recepty
- 1 KS Cibule (větší) recepty
- Sůl (dle chuti) recepty
- Černý pepř mletý (dle chuti) recepty
- Červená paprika sladká recepty
- 2 stroužek Česnek recepty
- Kmín recepty
- Kečup recepty
- Gouda sýr (nebo Eidam) recepty
- 2 KS Vejce recepty
- Smetana na vaření recepty
- Uzená krkovice
Pikantní mleté maso na špagety
200 g žampionů
1 menší cuketa
1 cibule
1 chilli paprička
1 lžička feferonkového krému (silně pálivý)
1,5 lžičky koření Aztécký poklad
sůl
špagety
strouhaný tvrdý sýr na posypání
2-3 lžíce olivového oleje
400 g loupaných sekaných rajčat v konzervě
Nakrájené žampiony podusíme na troše oleje.
Žampiony vyndáme, na pánev dáme zbytek oleje a osmažíme cibulku,
Přidáme rajčata, vrátíme žampiony a dusíme ještě asi 10 min.
Špagety uvaříme dle návodu.
Podáváme sypané strouhaným sýrem.
2. Cibuli a česnek oloupeme, najemno posekáme a zesklovatíme na rozehřátém oleji.
Přidáme špenát, zamícháme a 5 min, podusíme.
3. Rozmícháme vývar s kozím sýrem a smetanou, nalijeme na špenát a krátce ohřejeme.
4. Těstoviny scedíme, necháme okapat a promícháme s omáčkou ze špenátu a sýra.
Rozdělíme na talíře, ozdobíme opraženými oříšky a lístky bazalky.
- Špagety.
- 1 stroužek česneku.
- 250 g špenátu.
- 100 g strouhaného sýra.
- 200 g tekutého krému.
- Stříkající mléko
- Voda
- Olivový olej
- Sůl
- Tymián.
Lžička pepř
Lžička granulovaného česneku
Půl lžičky mleté sladké papriky
Lžička oregána
1 cibule
2 lžíce másla
2 stroužky česneku
2 smetany 33%
250g kuřecího masa
2 porce těstovin
Příprava
Připravíme si kořenící směs (sůl, pepř, granulovaný česnek, mletá paprika, oregáno).
Kuřecí maso nakrájíme na kostičky a obalíme je v kořenící směsi. Maso osmahneme na másle, poté sundáme z pánve a osmahneme na ni cibuli a česnek
Pánev zalijeme smetanou a přidáme petrželku a smetanu necháme zredukovat.
Mezitím si uvaříme těstoviny. Do omáčky přidáme maso a těstoviny a servírujeme.
Vrtule se zelím a uzeným
Halušky se zelím a křupavou slaninou
Bramborové halušky připravíte od základu z nastrouhaných brambor a mouky. 🥔 Tohle jednoduché těsto drží krásně pohromadě, ale nemusíte se bát přidat i vajíčko. Pak už stačí jen 3–4 minuty v horké vodě a můžete vegetariánské halušky promíchat s brynzou a zakysanou smetanou. A že máte raději tradiční recept? V tom případě neváhejte a halušky zasypte restovanou slaninou namísto květáku. 🥓 Jak si je připravíte vy?
Flíčky se zelím
asi 30 dkg vaječných těstovin, fleků
3 – 4 lžíce sádla
½ menší hlávky bílého zelí
sůl
pepř
lžíce cukru krupice
Hlávku zelí nakrájíme na proužky a přesypeme do větší mísy. Zelí řádně osolíme a rukama promačkáme, aby zkřehlo a pustilo šťávu. V kastrolu rozehřejeme sádlo, na kterém zkaramelizujeme lžíci cukru. Vsypeme zelí, opepříme, promícháme a necháme na mírném plameni a pod pokličkou dusit asi 15 minut. Nakonec vmícháme předem uvařené flíčky a máme hotovo. A pokud chceme jídlo ještě vydatnější, přidáme třeba opečené kostičky slaniny či špeku.



