úterý 1. srpna 2023

Těstoviny - Sýrová omáčka na těstoviny se špenátem, Kuřecí recept se špagety

Chicken Dinner Recipes


2 kuřecí prsa ► 3/4 těstoviny (nebo andělské vlasy nebo těstoviny vermicelli) ►1 lb bílých hub nakrájených na silné plátky ►1 malá cibule nakrájená nadrobno ►3 stroužky česneku nasekané ►1/2 šálku půl a půl * ►1/4 šálku petrželky, jemně nasekané, plus další na ozdobu ►1 lžička soli nebo podle chuti, plus další pro vodu z těstovin ►1/4 lžičky černého pepře ►3 lžíce olivového oleje ►1 lžíce másla

Sýrová omáčka z goudy se žampiony

300 g goudy nebo ementálu 
100 g žampionů
50 g másla
4 žloutky
2 dl mléka, sůl, pepř, trocha citronové šťávy
    Sýr nakrájený na malé kostičky máčíme asi hodinu v mléce. Potom přidáme rozšlehané žloutky a máslo, rozmícháme a vaříme ve vodní lázni na hustou omáčku. Hotovou omáčku osolíme, opepříme, vmícháme na kostičky nakrájené žampiony.
1) Po proležení v mléce se kostičky sýru rychleji rozpustí
2) Žampiony stačí v omáčce vařit asi 10 minut. Omáčku vařit ve vodní lázni


Spaghetti Carbonara


400 g špagety
200 g pancetta lze nahradit anglickou slaninou
6 ks žloutků
100 g strouhaný parmazán
extra panenský olivový olej
pepř mletý

Špagety uvaříme dle postupu na obalu.


Mezitím nakrájíme anglickou slaninu na kostičky či na plátky a osmahneme ji do křupava na trošce  olivového oleje (slanina obsahuje sama o sobě hodně tuku).
V mističce rozmícháme žloutky s nastrouhaným parmazánem a černým mletým pepřem. Pokud je směs moc tuhá (měla by být spíše tekutější), přidáme trochu vody, ve které se vaří špagety. 
Ta totiž obsahuje škrob, který je k našemu účelu skvělý.

Jakmile se špagety uvaří, přendáme je přímo z hrnce na pánev s osmaženou slaninou, pod kterou udržujeme mírný plamen. Trocha vody, kterou společně se špagetami na pánev přendáme vůbec nevadí! Poté špagety se slaninou promícháme a pánev odložíme stranou z horké plotýnky. Nyní nalijeme na špagety se slaninou směs z mističky (žloutky, parmazán, pepř) a dobře promícháme, dokud se špagety kompletně neobalí směsí. A máme hotovo! Již stačí jen nandat na talíře a navrch můžeme posypat ještě troškou nastrouhaného parmazánu.

Nudle se zelím a slaninou
Slanina nakrájená na kousky 340
velká sladká cibule nakrájená na plátky 1 ks
česnek, prolisovaný 3 stroužky
středně velká hlávka bílého zelí, nakrouhaná 1 ks
široké vaječné nudle 450
sůl a pepř

Nakrájenou slaninu vložte do pánve a restujte na mírném ohni dozlatova.
Zatímco se slanina restuje, připravte si velký hrnec. 
Nalijte do něj dostatek vody, v průběhu osolte a přiveďte k varu. 
Vařte v něm nudle podle návodu. Jakmile budou hotové, slijte je a dejte stranou.

K hotové slanině přidejte plátky oloupané cibule, prolisovaný česnek a restujte: dokud cibule nezesklovatí.
Přidejte nakrouhané zelí a restujte do změknutí. 
Jakmile změkne přidejte vařené nudle a promíchejte.

Šunkofleky s uzeným masem
těstoviny – fleky 250 g
uzené maso 250 g
máslo 1 lžička a 1 lžička oleje
cibule 1 ks
mléko 250 ml
vejce 2 ks
sýr gouda, nastrouhaný 100 g
sůl, pepř
Oloupejte cibuli a pokrájejte ji nadrobno.
Rozehřejte pánev vložte kousek oleje a másla.
Přidejte pokrájenou cibuli a mezitím si pokrájejte předem uvařené uzené maso.
Připravte hrnec s vodou a osolte ji.
Když se voda vaří, nasypejte do ní těstoviny. Vaříme asi 8 minut.
Těstoviny uvařené na skus sceďte a prolijte studenou vodou.
K zlatavé cibuli přidejte uzené, to také lehce opečte.
Připravíme si zálivku. - Do mléka přidejte 2 vejce, opepřete, osolte a vidličkou promíchejte.
Těstoviny přendejte do pekáčku a přisypejte restovanou cibulku s uzeným a nastrouhaný sýrem.
Vše zalijte zálivkou a opět promíchejte. Dejte zapéct .na 170 °C.

Kuřecí  recept se špagety- video
    1 kuře (asi 1250 g) rozkrájené na kousky
    240 ml vody
    120 ml suchého bílého vína
    1 cibule, nakrájená na kostky
    špetka sušeného tymiánu
    sůl
    pepř
    nakrájené petrželky
    80 ml másla
    80 ml mouky
    120 ml smetany
    250 g žampionu z konzervy, bez nálevu
    120 ml strouhaného parmezánu
    500 g špaget, nalámaných na 5 cm kousky
Špagety uvařte podle návodu. Do hrnce dejte kuře, vodu, sůl, tymián, pepř a petržel. Měkké kuře 
z hrnce vyjměte a šťávu přeceďte. Maso z kuřete oberte z kosti, nakrájejte je na plátky a dejte stranou. Do pomalého hrnce dejte máslo, nechte rozpustit, přidejte k němu mouku, postupně přilévejte přecezenou šťávu a za občasného promíchání vařte asi 30 minut až omáčka bublá. Do hrnce vraťte kuřecí maso, přidejte k němu žampiony a uvařené špagety. Vařte ještě asi 15 minut. 
Porce na talířích posypejte strouhaným sýrem.

Pikantní mleté maso na špagety

250 g mletého vepřového masa
200 g žampionů
1 menší cuketa
1 cibule
1 chilli paprička
1 lžička feferonkového krému (silně pálivý)
1,5 lžičky koření Aztécký poklad
sůl
špagety
strouhaný tvrdý sýr na posypání
2-3 lžíce olivového oleje

400 g loupaných sekaných rajčat v konzervě
Mleté maso dáme do misky, přidáme sůl, chilli papričku, feferonkový krém, 
koření a nakrájenou cuketu. Vše řádně promícháme.
Nakrájené žampiony podusíme na troše oleje.
Žampiony vyndáme, na pánev dáme zbytek oleje a osmažíme cibulku, 
přidáme promíchané maso a dusíme asi 15 minut.
Přidáme rajčata, vrátíme žampiony a dusíme ještě asi 10 min.

Špagety uvaříme dle návodu.
Podáváme sypané strouhaným sýrem.

Sýrová omáčka na těstoviny se špenátem
1. Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody podle návodu na obalu. 
2. Cibuli a česnek oloupeme, najemno pose­káme a zesklovatíme na rozehřátém oleji. 
Při­dáme špenát, zamícháme a 5 min, podusíme. 
3. Rozmícháme vývar s kozím sýrem a smeta­nou, nalijeme na špenát a krátce ohřejeme. 
Omáčku podle chuti osolíme, opepříme a okořeníme.
 4. Těstoviny scedíme, necháme okapat a pro­mícháme s omáčkou ze špenátu a sýra. 
Roz­dělíme na talíře, ozdobíme opraženými oříšky a lístky bazalky.

  • Špagety.
  • 1 stroužek česneku.
  • 250 g špenátu.
  • 100 g strouhaného sýra.
  • 200 g tekutého krému.
  • Stříkající mléko
  • Voda
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Tymián.
Lžička soli
Lžička pepř
Lžička granulovaného česneku
Půl lžičky mleté sladké papriky
Lžička oregána
1 cibule
2 lžíce másla
2 stroužky česneku
2 smetany 33%
250g kuřecího masa
2 porce těstovin

Příprava
Připravíme si kořenící směs (sůl, pepř, granulovaný česnek, mletá paprika, oregáno).
Kuřecí maso nakrájíme na kostičky a obalíme je v kořenící směsi. Maso osmahneme na másle, poté sundáme z pánve a osmahneme na ni cibuli a česnek
Pánev zalijeme smetanou a přidáme petrželku a smetanu necháme zredukovat.
Mezitím si uvaříme těstoviny. Do omáčky přidáme maso a těstoviny a servírujeme.