Staročeská jehla s vepřových jater
Švestky bez pecek každou zvlášť zabalíme do anglické slaniny a střídavě napichujeme játra a obalenou švestku. Špíz opepříme a posypeme zázvorem. Opékáme na horkém oleji ze všech stran a ke konci restování osolíme. Slijeme přebytečný tuk, přidáme máslo s trošičkou oleje a ještě chvilinku dusíme.
750 g vepřových jater250 g sušených švestek
120 g anglické slaniny nakrájené na tenké plátky
sůl
pepř
mletý zázvor
olej
50 g másla
KUŘECÍ ŠPÍZY NA MEDU
4 ks kuřecích prsou3 stroužky česneku100 ml piva
5 lžic medu
2 lžičky pálivé papriky
2 lžičky kremžské hořčice
1 lžíce oleje
čerstvá petržel
Česnek nakrájíme nadrobno a smícháme se všemi ingrediencemi kromě petrželky.
Poté promícháme směs s proužky kuřecího masa a necháme aspoň 2 hodiny marinovat.
Kousky masa napíchneme těsně vedle sebe a položíme na gril. Nebo je vložíme do trouby na plech s pečicím papírem.
V předehřáté troubě špízy pečeme na 200 °C asi 10 minut, poté je vyndáme, přelejeme zbylou marinádou a pečeme dalších 10 minut.
Špízy ozdobíme nasekanou petrželkou.
.jpg)
Postup:
Hovězí a vepřové maso se doplňuje jehněčím, skopovým nebo zvěřinou, kromě slaniny se přidávají i různé druhy klobás. Krajově se do marinády dává kromě oleje také červené víno. Přichutit ji můžeme i worcesterskou omáčkou, kečupem, prolisovaným česnekem apod.
Při přípravě pikantnější živáňské pečeně můžeme použít i čili koření, přidáváme ho však s mírou, aby nepřerušilo chuť masa.
K zásadám při přípravě živáňské pečeně patří použít několik druhů masa a nešetřit ani slaninou, ani cibulí.
Jednotlivé druhy masa, jater, slaniny, klobásy a zeleniny napichujeme s malými rozestupy, aby se žár dostal na celé plátky a aby nebyly na okraji příliš opečené a uprostřed polosyrové.
Po napíchání na jehlu se směs masa a zeleniny upevní bodci, které zabraňují protáčení surovin, a tím opékání pouze z jedné strany.
Živáňskou rožníme zvolna a velmi často ji potíráme marinádou.
Během rožnění masa si připravíme velké množství pikantních příloh, např. kysané zelí, sterilované okurky, cibuli, houby, feferonky, ale i čerstvou zeleninu či saláty.
Poté promícháme směs s proužky kuřecího masa a necháme aspoň 2 hodiny marinovat.
Kousky masa napíchneme těsně vedle sebe a položíme na gril. Nebo je vložíme do trouby na plech s pečicím papírem.
V předehřáté troubě špízy pečeme na 200 °C asi 10 minut, poté je vyndáme, přelejeme zbylou marinádou a pečeme dalších 10 minut.
Špízy ozdobíme nasekanou petrželkou.
Jehly napíchané kousky hovězí svíčkové, prokládané špekem, anglickou slaninou, paprikou a cibulí. Z uvedené dávky uděláme 4 jehly. Svíčkovou lze nahradit roštěncem. Variací na živáňskou jehlu je více, někdy se hovězí kousky prokládají skopovým nebo vepřovým masem.
.jpg)
400 g | hovězí svíčkové |
200 g | libové anglické slaniny |
200 g | slaniny (špeku) |
2 ks | papriky |
2 ks | cibule |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Maso, špek a slaninu nakrájíme na kostičky, papriku rovněž, cibuli na klínky
- Střídavě napichujeme na grilovací jehly kousky masa, špeku, cibule, anglické slaniny a papriky
- Připravené jehly osolíme a opepříme, opečeme zprudka na oleji ze všech stran.
- Podáváme například s pečenými brambory ochucenými tvarohovým dipem.
Při přípravě pikantnější živáňské pečeně můžeme použít i čili koření, přidáváme ho však s mírou, aby nepřerušilo chuť masa.
K zásadám při přípravě živáňské pečeně patří použít několik druhů masa a nešetřit ani slaninou, ani cibulí.
Jednotlivé druhy masa, jater, slaniny, klobásy a zeleniny napichujeme s malými rozestupy, aby se žár dostal na celé plátky a aby nebyly na okraji příliš opečené a uprostřed polosyrové.
Po napíchání na jehlu se směs masa a zeleniny upevní bodci, které zabraňují protáčení surovin, a tím opékání pouze z jedné strany.
Živáňskou rožníme zvolna a velmi často ji potíráme marinádou.
Během rožnění masa si připravíme velké množství pikantních příloh, např. kysané zelí, sterilované okurky, cibuli, houby, feferonky, ale i čerstvou zeleninu či saláty.
Nesmí samozřejmě chybět ani dobré pivo a víno.
Kuřecí špízy s ananasem
8 ks vykostěných kuřecích stehýnek
1 ananas nakrájený na kostky
50 ml sojové omáčky
2 utřené stroužky česneku
2 lžíčky cukru
1 lžička kečupu
50 ml ananasové šťávy
sůl - podle chuti.
čerstvě mletý černý pepř - podle chuti.
olivový olej na potření špízů
Nejprve si připravíme marinádu. Sojovou omáčku, utřený česnek, cukr, kečup a ananasovou šťávu rozšleháme v míse. Kuřecí stehýnko rozdělíme každé na dva kousky. Všechno maso pak ponoříme do marinády přes noc a v ledničce alespoň hodiny, nejlépe ale přes noc.
Střídavě napichujeme kuřecí kousky a kostky ananasu. Hotové špízy trochu osolíme a opepříme podle chuti a nakonec je potřeme olivovým olejem.
- Zbojnická jehla
1. Kuřecí špízy s klobásou
2. Kuřecí špízy
- 1ks červená paprika
- 1špetka sůl
- 2olej
- 1špetka kari
- 1špetka pepř
- 1ks paprika - žlutá
- 4ks kuřecí maso prsa
- 1g cibule
- Prsa omyjeme, nakrájíme na kostičky cca 3 cm. Vložíme do misky, zakapeme olejem, posypeme kořením, promícháme a dáme tak na hodinku odležet do lednice. Po hodině maso vyndáme, nakrájíme obě papriky na kousky cca 3 cm, cibuli rozkrojíme podélně od stopky dolů a rozdělíme na jednotlivé dílky. Poté střídavě napichujeme nejdříve cibuli, maso a papriky, končíme opět cibulí. Z tohoto množství vytvoříme 5-6 špízů. Vložíme do pekáčku a v předehřáté troubě na cca 200 °C. Pečeme na stupni grilu asi 25-30 minut. Olej již není potřeba, maso bylo naložené. Alespoň 2x za dobu grilování otočíme.
Ražniči na plech
1 žlutá kapie
1 červená kapie
4 cibule
300g zbojnického kabanosu
2 stroužky česneku
200g česnekové anglické slaniny
1 kg krkovice
Pórek
2 lžičky hořčice
2 lžičky cibule
2 lžičky Tandoory Masala
2 lžičky sladké papriky
Olej
Pečené brambory:
```````````````````````````````
Brambory
Olej
Sůl
Pepř
Drcený kmín
Tymián
Sušená petrželová nať
Turecký špíz s bramborami
- brambory (střední velikost) – 6 ks,
- slanina – 300 gramů,
- rozpuštěné máslo – 3 lžíce,
- nasekaná petrželka – 1 lžíce,
- jarní cibulky – 1 lžíce,
- čerstvý koriandr – 1 lžíce,
- česnek – 2 stroužky,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti,
- špejle na přípravu špízů.
Všechny brambory opláchněte pod tekoucí vodou a nakrájejte na plátky. Brambory neškrábejte, protože slupka se v troubě nádherně opeče, takže špíz bude mnohem křupavější a chutnější. Slaninu nakrájejte tak, aby byly plátky stejně silné a v případě brambor. Do misky nalijte rozpuštěné máslo a přidejte nasekané bylinky, prolisovaný česnek a vše důkladně promíchejte. Brambory dochuťte solí a pepřem. Na špejle střídejte brambory a slaninu.
Vše zalijte bylinkovým máslem a upečte v troubě na vysokou teplotu po dobu 15 minut.
Zapečené bramborovo-slaninové špízy
- 600 g brambor (ideálně menších, voskovitých)
- 400 g slaniny (v plátcích nebo silnějších proužcích)
- 1-2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- sůl (podle chuti)
Na potretie
olej alebo masť 40 ml
petržlenová vňať
mletá rasca
farebné korenie
podľa chuti
V miske zmiešame olej, soľ, korenie, rascu a nasekanú petržlenovú vňať. Hlivu očistíme, cibuľu a zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska. Šunku a slaninu nakrájame na kocky.
Všetky ingrediencie striedavo napichujeme na špízy a potierame zmesou oleja a korenín.
Pripravené špízy pečieme na grile alebo grilovacej panvici.
Podávame s pečenými zemiakmi alebo pečivom.
bravčové mäso 500 g
klobáska 200 g
slanina údená 100 g
cibuľa 2 ks
paprika zeleninová 2 ks
podľa chuti
soľ, korenie čierne mleté, rasca, grilovacie korenie, červená paprika mleté
zemiaky 700 g
podľa chuti
olej rastlinný
Postupujeme ako u klasického ražniči. Napicháme postupne všetky suroviny na špajle. Posypeme grilovacím korením, soľou.V kastróli na oleji osmahneme z každej strany špízy, spolu. Obraciame z každej strany.
Potom, keď je mäso polomäkké, tak vhodíme do kastróla pokrájané zemiaky, podlejeme trochou vody a prikryté ďalej dusíme. Prisolíme, pridáme červenú mletú papriku,a dodusíme do mäkka..
bravčové mäso zo stehna
veľké cibule
slanina plátky
údená klobása
Soľ, korenie na živánsku, olej
Potom na špajdlu napichujeme striedavo suroviny na prípravu razniči. Mäso, slaninu, klobásu, cibuľu, primerane na každý kus.
Hotove kúsky kladieme do pekáča, pokvapkame olejom, cele podlejeme vodou a prikryté alobalom dáme piecť do rúry. Pred vybratím ich môzeme zapiecť, odstránime alobal.