pondělí 4. září 2023

Špízy / Staročeská jehla s vepřových jater + Živáňská jehla , Kuřecí špízy s ananasem , Zbojnická jehla

🍴 Jak připravit špízy

Staročeská jehla s vepřových jater

Švestky bez pecek každou zvlášť zabalíme do anglické slaniny a střídavě napichujeme játra a obalenou švestku. Špíz opepříme a posypeme zázvorem. Opékáme na horkém oleji ze všech stran a ke konci restování osolíme. Slijeme přebytečný tuk, přidáme máslo s trošičkou oleje a ještě chvilinku dusíme.

750 g vepřových jater
250 g sušených švestek
120 g anglické slaniny nakrájené na tenké plátky
sůl
pepř
mletý zázvor
olej
50 g másla

KUŘECÍ ŠPÍZY NA MEDU

4 ks kuřecích prsou
3 stroužky česneku
100 ml piva
5 lžic medu
2 lžičky pálivé papriky
2 lžičky kremžské hořčice
1 lžíce oleje
čerstvá petržel

Česnek nakrájíme nadrobno a smícháme se všemi ingrediencemi kromě petrželky.
Poté promícháme směs s proužky kuřecího masa a necháme aspoň 2 hodiny marinovat.
Kousky masa napíchneme těsně vedle sebe a položíme na gril. Nebo je vložíme do trouby na plech s pečicím papírem.
V předehřáté troubě špízy pečeme na 200 °C asi 10 minut, poté je vyndáme, přelejeme zbylou marinádou a pečeme dalších 10 minut.
Špízy ozdobíme nasekanou petrželkou.

Jehly napíchané kousky hovězí svíčkové, prokládané špekem, anglickou slaninou, paprikou a cibulí. Z uvedené dávky uděláme 4 jehly. Svíčkovou lze nahradit roštěncem. Variací na živáňskou jehlu je více, někdy se hovězí kousky prokládají skopovým nebo vepřovým masem.

400 ghovězí svíčkové
200 glibové anglické slaniny
200 gslaniny (špeku)
2 kspapriky
2 kscibule
pepř
olej
sůl

Postup:
  1. Maso, špek a slaninu nakrájíme na kostičky, papriku rovněž, cibuli na klínky
  2. Střídavě napichujeme na grilovací jehly kousky masa, špeku, cibule, anglické slaniny a papriky
  3. Připravené jehly osolíme a opepříme, opečeme zprudka na oleji ze všech stran.
  4. Podáváme například s pečenými brambory ochucenými tvarohovým dipem.

Hovězí a vepřové maso se doplňuje jehněčím, skopovým nebo zvěřinou, kromě slaniny se přidávají i různé druhy klobás. Krajově se do marinády dává kromě oleje také červené víno. Přichutit ji můžeme i worcesterskou omáčkou, kečupem, prolisovaným česnekem apod.
Při přípravě pikantnější živáňské pečeně můžeme použít i čili koření, přidáváme ho však s mírou, aby nepřerušilo chuť masa.
K zásadám při přípravě živáňské pečeně patří použít několik druhů masa a nešetřit ani slaninou, ani cibulí.
Jednotlivé druhy masa, jater, slaniny, klobásy a zeleniny napichujeme s malými rozestupy, aby se žár dostal na celé plátky a aby nebyly na okraji příliš opečené a uprostřed polosyrové.
Po napíchání na jehlu se směs masa a zeleniny upevní bodci, které zabraňují protáčení surovin, a tím opékání pouze z jedné strany.
Živáňskou rožníme zvolna a velmi často ji potíráme marinádou.
Během rožnění masa si připravíme velké množství pikantních příloh, např. kysané zelí, sterilované okurky, cibuli, houby, feferonky, ale i čerstvou zeleninu či saláty. 
Nesmí samozřejmě chybět ani dobré pivo a víno.

Kuřecí špízy s ananasem 

8 ks vykostěných kuřecích stehýnek
1 ananas nakrájený na kostky
50 ml sojové omáčky
2 utřené stroužky česneku
2 lžíčky cukru
1 lžička kečupu
50 ml ananasové šťávy
sůl - podle chuti.
čerstvě mletý černý pepř - podle chuti.
olivový olej na potření špízů

Nejprve si připravíme marinádu. Sojovou omáčku, utřený česnek, cukr, kečup a ananasovou šťávu rozšleháme v míse. Kuřecí stehýnko rozdělíme každé na dva kousky. Všechno maso pak ponoříme do marinády přes noc a v ledničce alespoň hodiny, nejlépe ale přes noc.
Střídavě napichujeme kuřecí kousky a kostky ananasu. Hotové špízy trochu osolíme a opepříme podle chuti a nakonec je potřeme olivovým olejem.
  • Zbojnická jehla

Hovězí svíčkovou nakrájíme na kousky, naklepeme, osolíme, opepříme a střídavě s cibulí a plátky slaniny napichujeme na jehlu. Potřeme olejem, grilujeme a posypeme nastrouhaným uzeným sýrem.

olej (na potírání)
100 g anglické slaniny
50 g sýra ementál (uzený)
250 g hovězí svíčkové
1 cibule

1. Kuřecí špízy s klobásou

K jakému masu se hodí jaká marináda

Jak připravit špízy

  • 1
     ks červená paprika
  • 1
     špetka sůl
  • 2
     olej
  • 1
     špetka kari
  • 1
     špetka pepř
  • 1
     ks paprika - žlutá
  • 4
     ks kuřecí maso prsa
  • 1
     g  cibule
  • 1
     lžička orientální koření nebo koření 5-ti vůní
  • Prsa omyjeme, nakrájíme na kostičky cca 3 cm. Vložíme do misky, zakapeme  olejem, posypeme kořením, promícháme a dáme tak na hodinku odležet do lednice. Po hodině maso vyndáme, nakrájíme obě papriky na kousky cca 3 cm, cibuli rozkrojíme podélně od stopky dolů a rozdělíme na jednotlivé dílky. Poté střídavě napichujeme nejdříve cibuli, maso a papriky, končíme opět cibulí. Z tohoto množství vytvoříme 5-6 špízů. Vložíme do pekáčku a v předehřáté troubě na cca 200 °C. Pečeme na stupni grilu asi 25-30 minut. Olej již není potřeba, maso bylo naložené. Alespoň 2x za dobu grilování otočíme.


1 žlutá kapie 1 červená kapie 4 cibule 300g zbojnického kabanosu 2 stroužky česneku 200g česnekové anglické slaniny 1 kg krkovice Pórek 2 lžičky hořčice 2 lžičky cibule 2 lžičky Tandoory Masala 2 lžičky sladké papriky Olej Pečené brambory: ``````````````````````````````` Brambory Olej Sůl Pepř Drcený kmín Tymián Sušená petrželová nať