Jahodový obláčekHladká mouka - 300 g
Moučkový cukr - 80 g
Žloutky - 2 ks
Vanilkový cukr - půl lžičky
Citronová šťáva - 1 lžička
Změklé máslo - 250 g
V míse si vyšlehejte změklé máslo spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem. Zakápněte rovněž citronovou šťávou a dobře promíchejte. Následně do směsi prosejte i hladkou mouku a přidejte vaječné žloutky. Rukama vypracujte ze všech surovin hladké, vláčné a těsto.To nakonec rozprostřete pomocí prstů na plech vystlaný pečícím papírem o velikosti asi 20 x 25 centimetrů a dejte do trouby upéct na 20 minut při 180 stupních Celsia.
Sněhové těsto
bílky - 4 ks
moučkový cukr - 250 g
jahody - 300 g
Do hluboké misky vlijte čtyři vaječné bílky a začněte šlehat až se vytvoří hustá bílá hmota, postupně do ní přisypávejte moučkový cukr. Po pár minutách máte bílkové těsto hotové.Rozprostřete hmotu rovnoměrně po celé ploše, poté na ní poklaďte očištěné a omyté jahody, které by měly být od sebe asi tři centimetry a ještě dejte péct zákusek na dalších 20 minut.
Po uplynutí dvaceti minut nechte koláč 7 minut ve vypnuté troubě a až pak vyjměte.
Hladká mouka - 300 g
Moučkový cukr - 80 g
Žloutky - 2 ks
Vanilkový cukr - půl lžičky
Citronová šťáva - 1 lžička
Změklé máslo - 250 g
Moučkový cukr - 80 g
Žloutky - 2 ks
Vanilkový cukr - půl lžičky
Citronová šťáva - 1 lžička
Změklé máslo - 250 g
V míse si vyšlehejte změklé máslo spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem. Zakápněte rovněž citronovou šťávou a dobře promíchejte. Následně do směsi prosejte i hladkou mouku a přidejte vaječné žloutky. Rukama vypracujte ze všech surovin hladké,
vláčné a těsto.
To nakonec rozprostřete pomocí prstů na plech vystlaný pečícím papírem o velikosti asi 20 x 25 centimetrů a dejte do trouby upéct na 20 minut při 180 stupních Celsia.
Sněhové těsto
bílky - 4 ks
moučkový cukr - 250 g
jahody - 300 g
bílky - 4 ks
moučkový cukr - 250 g
jahody - 300 g
Do hluboké misky vlijte čtyři vaječné bílky a začněte šlehat až se vytvoří hustá bílá hmota, postupně do ní přisypávejte moučkový cukr. Po pár minutách máte bílkové těsto hotové.
Rozprostřete hmotu rovnoměrně po celé ploše, poté na ní poklaďte očištěné a omyté jahody, které by měly být od sebe asi tři centimetry a ještě dejte péct zákusek na dalších 20 minut.
Po uplynutí dvaceti minut nechte koláč 7 minut ve vypnuté troubě a až pak vyjměte.
Koláč mřížkový základní těsto
1/2 lžičky soli
6 PL lžic rozpuštěného másla
1 vejce
½ Šálky studené vody (není třeba celý)
1 lžička vanilkového cukru + citrónovou kúru
Příprava těsta
Dejte do mísy mouku, sůl, přidejte máslo a smíchejte dokud vznikne drobenková směs.
Pak postupně po lžičce přidávejte vodu, těsto se spojí a vytvoří hladkou konzistenci.
Přidejte zbývající ingredience. Hotové těsto rozdělte na dvě části - větší a menší a dejte ho na 30 minut do mrazničky nebo 2 hodiny chladit v chladničce.
Náplň z jablek
1 kg jablek
1 lžíce šťávy z citronu
3 lžíce oleje nebo nastrouhaného másla
1 hrnek cukru
1 lžička skořice
Uvaříme jablka s cukrem, přidáme citronovou šťávu, nastrouhané máslo, skořici, malou lžičku solamylu. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Připravené těsto po obou stranách jemně pomoučíme a větší částí vystelte hluboký plech na koláč. Naplňte jablečnou směsí, z druhé části chlazeného těsta vytvořte mřížku.
Pečte 40 až 45 minut
Linecké těsto
Z lineckého těsta běžně připravujeme tradiční vánoční cukroví, nicméně skvělý je například i linecký mřížkový koláč. Linecké těsto je jednoduché na přípravu a svou chutí nikdy nezklame. Jak ho připravit a co všechno z něj můžeme upéct?
Tajemství dokonalého lineckého těsta nespočívá v ničem jiném než v poměru 3 : 2 : 1. Jistě již správně tušíte, že se jedná o poměr ingrediencí, tedy mouky, másla a cukru (300 g hl. mouky, 200 g másla, 100 g cukru). Aby bylo linecké těsto vláčné, přidáme také jeden žloutek.
Linecký těsto na cukroví nebo koláč💖
300 g hladké mouky200 g másla
100 g moučkového cukru1 žloutek
1 lžička citronové šťávy
Cukry, mouku, máslo, žloutky a kůru z citronu dáme do mísy. Nejprve vše promícháváme rukama. Ve chvíli, kdy těsto získá konzistenci drobenky, jej přemístíme na vál a dále ručně zpracováváme, dokud není zcela hladké.
Hotové linecké těsto zabalíme do potravinové folie a dáme do lednice minimálně na 1 hodinu. Další postup bude záviset na tom, zda pečeme linecké cukroví nebo linecký koláč.
Na těsto budete potřebovat - je na videu.
250 g hl. mouky
100 g cukru krystal
180 g másla
2 žloutky
1 KL citronové kůry
1 KL vanilkového extraktu
1 PL medu
Linecké těsto s práškem do pečiva (křehké)
TĚSTO
250 g hladké mouky
mléko (dle potřeby)
NÁPLŇ
NÁPLŇ
700 g oloupané dužniny jablek
125 g cukr krupice
60 g kukuřičného škrobu
1 vanilkový lusk
125 g cukr krupice
60 g kukuřičného škrobu
1 vanilkový lusk
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Mouku, špetka soli, máslo, vejce, cukr a prášek do pečiva vložíme do mísy a zpracujeme hladké těsto.
Těsto rozdělíme na 2 díly a na pomoučené desce každý rozválíme na velikost kulaté pečicí formy. Jeden díl vložíme do formy. Na těsto rovnoměrně rozložíme celou jablečnou náplň a přikryjeme ji druhou částí těsta. Před pečením horní těsto propícháme na několika místech vidličkou, aby nám koláč nepopraskal.
Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 25 minut dozlatova. Hotový koláč necháme vychladnout ve formě. Před podáváním koláč posypeme moučkovým cukrem.
Mouku, špetka soli, máslo, vejce, cukr a prášek do pečiva vložíme do mísy a zpracujeme hladké těsto.
Těsto rozdělíme na 2 díly a na pomoučené desce každý rozválíme na velikost kulaté pečicí formy. Jeden díl vložíme do formy. Na těsto rovnoměrně rozložíme celou jablečnou náplň a přikryjeme ji druhou částí těsta. Před pečením horní těsto propícháme na několika místech vidličkou, aby nám koláč nepopraskal.
Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 25 minut dozlatova. Hotový koláč necháme vychladnout ve formě. Před podáváním koláč posypeme moučkovým cukrem.
TIP:
Můžeme dát i švestková povidla. Do povidel přidejte skořici a rum a důkladně promíchejte.
Cviboch s povidly a tvarohem
Těsto: 250 g hladké mouky, 150 g Héra, 2 žloutky, 100 g moučkového cukru
Vypracujeme jako linecké těsto, které upečeme na vymazaném plechu. Po vychladnutí potřeme tenkou vrstvou domácích povidel a tvarohovou nádivkou.
Tvarohová nádivka:
500 g tvarohu , 2 žloutky, 150 g moučkového cukru, špetka soli, lžíce Solamylu, sníh bílků
Po potření touto vrstvou zalijeme piškotovým těstem:
3 vejce ušleháme do pěny s 90 g moučkového cukru a lehce vmícháme 90 g polohrubé mouky.
Celý cviboch pečeme při 180 °C, až horní piškot z tmavne.
Cviboch je, že se peče nadvakrát. Nejdříve linecké těsto, pak povidla, navrch tvarohovou nádivku a nakonec piškotové těsto. Dát znova péct až piškot z tmavne.
Hraběnčiny řezy
4 žloutky1/2 hrnku horké vody1/2 hrnku cukru
1/2 hrnku oleje
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
(4 bílky)
10 dkg cukru - ušleháme tuhý sníh
6 jablek
1 vanilkový cukr
skořice
rozinky
ořechy
1 lžička krupicového cukru do sněhu
tuk na vymazání plechu
hrubá mouka na vysypání
Z mouky, cukru, Héry, prášku do pečiva a 4 žloutků zaděláme ručně těsto.
Dvě třetiny těsta rozvalíme na vymazaný a vysypaný plech.
Zbylou třetinu uložíme nejlépe do mrazničky.
Na rozválené těsto nasypeme strouhaná jablka (lepší zbavit je šťávy), skořicový cukr a ořechy
Vše pokryjeme tuhým sněhem ze 4 bílků a lžičky cukru. Připravíme si ho z odložených bílků a pokud si přejeme vyšší vrstvu, ještě dva bílky přidáme.
(cukr dávat až je sníh vyšlehaný, jinak bude řídký, ale není na závadu).
Nakonec navrch nastrouháme zbylou třetinu těsta.
Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme dorůžova.
450 g polohrubé mouky
1/2 kypřícího prášku
180 g moučkového cukru
4 vejce
rybíz
200 g Héry
100 g kokosu (nemusí být)Na vál nasypeme mouku smíchanou se 140 g cukru, pečícím práškem a přidáme žloutky a změklý tuk. Vypracujeme těsto dáme do ledničky odpočinout nejlépe do druhého dne.
Potom 2/3 těsta vyválíme na plát cca 3 mm vysoký poklademe rybízem a ze zbylých bílků vyšleháme tuhý sníh s 40 g cukru a 100 g kokosu, ten rozetřeme na rybíz.
Na závěr nastrouháme na hrubém struhadle zbylou třetinu těsta. Pečeme cca 20 minut při 170°C.
Poznámka :
Těsto ,které strouháme musí být hodně ztuhlé , můžeme si pomoci vložením na nějakou dobu do mrazáku.
JABLEČNÝ KOLÁČ (Linecké těsto)💧nebo tvarohová náplň
- 190 g másla
- 2 žloutky
- 90 g cukru moučky
- 290 g polohrubé mouky
- Špetka soli
Náplň
800 g jablek
1 lžíce másla
3/4 lžičky skořice
1/2 hrnku cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 lžíce citronové šťávy
2 lžičky kukuřičné mouky nebo škrobu
Tato směs se dá použít i na dort z piškotů.
- Nejdříve si na vále vypracujeme těsto a necháme na 2 hodiny odpočinout v lednici.
Oloupeme si jablka a pokrájíme. Do hrnce si dáme cukr a necháme z karamelizovat, přidáme lžíci másla, pokrájená jablka, skořici, vanilkový cukr, lehce zakápneme vodou a podusíme. Do hrnečku dáme citronovou šťávu, přidáme 2 lžíce vody a promícháme s kukuřičným škrobem. Přidáme do hrnce k jablečné směsi, promícháme a necháme vychladnout.
Z těsta si vyválíme dvě kulaté placky. Jednu položíme na dno formy, na ni poklademe jablečnou náplň a přikryjeme druhou plackou. Těsto, které přesahuje, ořízneme a z odkrojků vytvarujeme například lístečky, motýlky nebo kytičky, která přilepíme k povrchu rozšlehaným vejcem, kterým také potřeme celý povrch koláče.
Těsto propíchat, aby během pečení mohla unikat pára. Pečeme při 180°C asi 40 minut. Koláč můžeme podávat teplý i vychlazený a posypaný moučkovým cukrem.
- 190 g másla
- 2 žloutky
- 90 g cukru moučky
- 290 g polohrubé mouky
- Špetka soli
800 g jablek
1 lžíce másla
3/4 lžičky skořice
1/2 hrnku cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 lžíce citronové šťávy
2 lžičky kukuřičné mouky nebo škrobu
Tato směs se dá použít i na dort z piškotů.
- Nejdříve si na vále vypracujeme těsto a necháme na 2 hodiny odpočinout v lednici.
Oloupeme si jablka a pokrájíme. Do hrnce si dáme cukr a necháme
z karamelizovat, přidáme lžíci másla, pokrájená jablka, skořici, vanilkový cukr, lehce zakápneme vodou a podusíme. Do hrnečku dáme citronovou šťávu, přidáme 2 lžíce vody a promícháme s kukuřičným škrobem. Přidáme do hrnce k jablečné směsi, promícháme a necháme vychladnout.
Z těsta si vyválíme dvě kulaté placky. Jednu položíme na dno formy, na ni poklademe jablečnou náplň a přikryjeme druhou plackou. Těsto, které přesahuje, ořízneme a z odkrojků vytvarujeme například lístečky, motýlky nebo kytičky, která přilepíme k povrchu rozšlehaným vejcem, kterým také potřeme celý povrch koláče.
Těsto propíchat, aby během pečení mohla unikat pára. Pečeme při 180°C asi 40 minut. Koláč můžeme podávat teplý i vychlazený a posypaný moučkovým cukrem.
Tvarohový mřížkový koláč z videa
- 2 hrnky hladké mouky + špetka soli
1 hrnek moučkového cukru
250 g Héry
2 ks žloutky
1 prášek do pečiva
3 -.4 lžíce smetany nebo mléka
Náplň
500 g tvaroh
1 vejce
2 lžíce moučkového cukru
1 balení vanilkový cukr
Z ingrediencí vypracujeme těsto,Z 1/2 vyválíme a uložíme na vymaštěný plech.
Potřeme náplní, kterou připravíme zpracováním všech přísad.
Ze zbylého těsta uděláme dlouhé válečky, které klademe příčně na tvarohovou náplň .
Upečeme, necháme vychladnout.
Návrh - Může se těsto zabarvit kakaem.
Do tvarohu přidat ovocnou marmeládu.
- 2 hrnky hladké mouky + špetka soli
1 hrnek moučkového cukru
250 g Héry
2 ks žloutky
1 prášek do pečiva
3 -.4 lžíce smetany nebo mléka
Náplň
500 g tvaroh
1 vejce
2 lžíce moučkového cukru
1 balení vanilkový cukr
Z ingrediencí vypracujeme těsto,
Z 1/2 vyválíme a uložíme na vymaštěný plech.Potřeme náplní, kterou připravíme zpracováním všech přísad.
Ze zbylého těsta uděláme dlouhé válečky,
které klademe příčně na tvarohovou náplň .
Upečeme, necháme vychladnout.
Upečeme, necháme vychladnout.
Návrh - Může se těsto zabarvit kakaem.
Do tvarohu přidat ovocnou marmeládu.