čtvrtek 22. června 2023

Rýže - Jak správně připravit vařenou či dušenou rýži? Dušená rýže v papiňáku, Vepřové maso na rýži,

Dušená rýže v papiňáku

Přebranou a dobře propláchnutou rýži dám do papiňáku, osolím, zaliju 3,5 dl horké vody, přidám tuk a teprve voda začne v hrnci vařit, vařečkou promíchám, hrnec uzavřu a pod tlakem na mírném plameni nechám syčet 4 minuty.
Po ochlazení hrnec otevřu a vmíchám pažitku někdy vmíchám steril. hrášek.

Někdy dělám tak, že propláchnu rýži orestuji na tuku s drobně nakrájenou cibulí a pak je už postup stejný, místo soli si můžete dát 1/2 kostky zeleninového bujonu 2 minutky povařené ve 3,5dl vody.


Vepřové maso na rýži v hlávkovém zelí

750 g vepřového plecka
1 větší cibule
sůl
pepř
česnek
mletá sladká paprika
konzerva celých rajčat
1 hrnek rýže
asi 350 g hlávkového zelí
olej

POSTUP
Vepřové maso omyjeme a nakrájíme na větší kostky.
V kastrolu na oleji maso ze všech stran opečeme.
Pak přidáme rajčata, česnek, sůl a mletou papriku a podlijeme.
Dusíme do poloměkka.
Přidáme rýži a nakrájené zelí, opět podlijeme a dusíme do změknutí rýže i masa.

Vepřové plátky maso na rýži

Vepřové plátky naklepeme, osolíme a opepříme. Do hrnce nalijeme olej a vhodíme na jemno nakrájenou cibuli. Orestujeme do hněda, poté přidáme pokrájený špek a vložíme připravené vepřové plátky. Dále přidáme sladkou uzenou papriku, sušený česnek, sůl, pepř, protlak a podlijeme vývarem.

Asijská smažená rýže

    • 2
       ks vejce
    • 1
       ks cibule
    • 2
       stroužek česnek

    • 3
       lžíce čínská sojová omáčka
    • 1
       šálek nakládaná kukuřice
    • 1
       snítka čínská směs pěti koření stačí klasické čínské koření
    • 450
       g vařená rýže doporučuji krátkozrnou 

    • 2
       lžička  oleje
    • Jarní cibulku nasekejte na menší kousky. Rozpalte pánev, přidejte olej, šalotku a česnek a restujte do sklovata. Přidejte vejce, chvíli opékejte a rozmíchejte, přidejte uvařenou rýži, rybí omáčku, sójovou omáčku a opékejte 5 minut, dokud rýže nezhnědne.


Rizoto s cuketou a citronem


50 g másla
1 cibule, nakrájená nadrobno
1 velký stroužek česneku, rozdrcený
180 g rýže na rizoto
1 kostka zeleninového vývaru
kůra a šťáva z 1 citronu
2 snítky citronového tymiánu
250 g cukety, nakrájené na kostičky
50 g vegetariánského tvrdého sýra italského typu
2 lžíce zakysané smetany

V hluboké pánvi rozpustíme máslo. Přidejte cibuli a zlehka opékejte do změknutí asi 8 minut,
poté přidejte česnek a míchejte 1 min. Vmíchejte rýži, aby se obalila v máslové cibuli a česneku po dobu 1-2 minut.

Kostku vývaru rozpusťte v 1 litru vroucí vody, poté přidejte naběračku vývaru k rýži spolu s citronovou šťávou a tymiánem. Na středním plameni za stálého míchání probubláváme. 
Když je téměř všechna tekutina absorbována,
přidejte další naběračku vývaru a stále míchejte. Přiklopte cuketu a neustále přilévejte vývar, občas zamíchejte, dokud rýže není křehká a krémová.
KROK 3Pro podávání vmíchejte trochu koření, citronovou kůru, vegetariánský tvrdý sýr italského typu a zakysané smetany

Pečená kuřecí stehna na rýži
Ingredience na 2 porce
2 ks kuřecí stehna , rýže 1 hrnek. 0,5 hrnku kukuřice, hrášku, 
1 ks středně velké cibule,
dle potřeby olej a sůl, koření - ( kmín, č. paprika, tymián ) na pečené kuře dle chuti.

Nejprve si kuřecí stehna osolíme a posypeme kořením. Do pekáčku dáme olej a na něm orestujeme připravená stehna z obou dvou stran. Poté kuřecí stehna vyjmeme a na výpeku orestuje na  pokrájenou cibuli. Pak pekáček stáhneme z plotýnky a přidáme na cibuli , propranou rýži, kukuřici, hrášek,  přidáme půl čajové lžičky soli, zalijeme vývarem nebo jen vodou a promícháme. Napovrch vložíme 2 plátky másla, na které položíme orestovaná kuřecí stehna. Pak už jen přikryjeme víkem pekáče a pečeme při 200°C asi 35 minut přikryté. Nakonec odklopíme a necháme odpařit zbytek vody a také dopéci kůrčičku na kuřecích stehnech – dopékáme cca 15 minut a můžeme servírovat.

Dušená rýže
300 g rýže
3 lžíce máslo 
1 ks cibule Malá
1/2  hřebíčky
- koření
1 špetka sůl
1 l voda

Přebranou rýži propláchneme, spaříme vroucí vodou a necháme okapat. Máslo rozpustíme, přisypeme rýži a za stálého míchání necháme lehce osmahnout. Potom ji zalijeme horkou vodou, osolíme a přidáme cibuli s několika zapíchnutými hřebíčky. Rýži přivedeme do varu, přiklopíme pokličkou a ve vyhřáté troubě dusíme doměkka (asi 20 minut).

Máte rádi lepící rýži?
Tip: Opláchnout rýži - 1 hrnek rýže, 2 hrnky vody. Voda by měla být 1 prst nad rýží.
Nezapomenout osolit, dávám trochu Magi polévkové koření + 1 lžičku oleje a půl cibule. 
Až se voda vyvaří, měla by být rýže měkká.

Smažené sajgonky (jarní závitky)


Ingredience na 10 porcí

po 1 hrsti listového špenátu, salátu hlávkového a čínského zelí
2 mrkve
1/3 velké cukety
1 cibule
1 sáček hnědé rýže
balení rýžového papíru
cayennský pepř – pouze trošku
sůl, kari, sójová omáčka
olej na smažení
Postup

Celkový čas přípravy: 45 min Všechnu zeleninu si očistíme a nakrájíme na tenké nudličky a osmahneme na trošce oleje, poté podlijeme troškou vody a dusíme doměkka. Směs dochutíme solí, pepřem, kari a sójovou omáčkou.

Sáček hnědé rýže uvaříme v osolené vodě doměkka.

Zeleninu a rýži smícháme a vznikne nám směs, kterou plníme rýžový papír.
Rýžový papír krátce namočíme ve vodě, dáme na prkénko, střed naplníme asi 2 lžícemi směsi do podlouhlého tvaru, zahneme rohy po podlouhlé straně náplně a rolujeme na tenčí a delší roličku. Závitek si odložíme na talíř a pokračujeme s dalšími roličkami.

Poté je postupně smažíme ze všech stran dozlatova a servírujeme. 
Doporučuji nechat chvíli okapat na papírovou utěrku.

Recept na italské zeleninové rizoto


Recept na rizoto s cuketou a bazalkou


500 g kuřecích paliček
3 lžíce olivového oleje
3 lžíce medu
2 lžíce citronové šťávy
1 lžička soli
pepř
mletá skořice
trochu mletého chilli
sladká paprika
sezam
máslo
400 g rýže basmati Lagris
sůl
2 lžičky kari

Příprava

    Do mikrotenového sáčku dáme kuřecí paličky, olej, med, citronovou šťávu, sůl, pepř, skořici, chilli a papriku. Pevně uzavřeme, sáčkem zatřepeme a uložíme na noc do chladničky.

    Troubu rozehřejeme na 200 °C, do pekáčku vložíme ze sáčku paličky i s marinádou a lehce podlijeme vodou (cca 1 cm). Povrch posypeme hustě sezamovými semínky, přidáme trochu másla a pečeme 15 minut, potom paličky obrátíme, posypeme semínky i stranu, která byla předtím dole, a dalších 15 minut dopečeme. Pokud bude třeba, můžeme je v průběhu lehce podlít. Výsledkem budou paličky, jejichž kůrka bude zlatava, ale sezam na ní zůstane světlý.

    Podáváme s rýží basmati, kterou jsme uvařili v osolené vodě obarvenou dvěma lžičkami kari koření.