neděle 30. března 2025

Horkovzdušná friteza + Ananasový koláč do remosky pro 2


Marinované kuřecí křidélka

Doba přípravy: 60 min.

Porce: 6

Ingredience: 1,5 kg kuřecích křidélek, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce sójové omáčky, 6 najemno nasekaných stroužků česneku, 1 chilli paprička (nejlépe Habanero), 1 PL Garam masala koření, 1 lžičku skořice, 1 lžičku kajenského pepře, 1 lžičku bílého pepře, 1 PL soli, 2 lžíce hnědého cukru, 1 PL čerstvého, najemno nasekaného tymiánu, 4 najemno nasekané jarní cibulky, 5 PL limetkové šťávy, půl hrnku octa z červeného vína

Čedarovo-slaninové krokety

Doba přípravy: 50 min.

Porce: 6

Ingredience: 1/2 kg čedaru, 1/2 kg slaniny nebo šunky nakrájené na plátky, 2 lžíce olivového oleje, 1 šálek mouky, 2 vejce, 1/2 šálku strouhanky

Masové kuličky

Doba přípravy: 60 min.

Porce: 30 – 35 kulek

Ingredience: 600 g mletého masa (např. jehněčí zkombinované s krůtím), 1 cibule, 1 stroužek česneku, 75 g strouhanky, 2 žloutky, 1/2 PL mletého zázvoru, 1/2 PL bílého pepře, 1/2 PL kardamomu, 1/2 PL skořice, 1/2 PL soli

Postup: Cibuli a česnek nakrájejte najemno a smíchejte s masem. Do mísy dejte žloutky, přidejte strouhanku, bylinky a koření a důkladně promíchejte. Z masa dělejte malé kuličky (cca 4 cm) a ve fritéze předehřáté na 180 °C je smažte 6 min.

Plněné žampiony

Doba přípravy: 20 min.

Porce: 4

Ingredience: 12 žampionů, 2 plátky veky nebo chleba, 1 najemno nasekaný stroužek česneku, 1 PL jemno nasekané petrželky, 1 PL olivového oleje, pepř, sůl

Postup: Fritézu předehřejte na 200 °C. Věku/chléb pokrájejte nadrobno a smíchejte s česnekem, petrželkou a kořením, smíchejte a přidejte olej. Žampiony zbavené nožiček naplňte směsí. Dejte do fritovacího koše a fritujte 10 min., dokud nebudou hřiby zlatavé.

Losos s koprovou omáčkou

Doba přípravy: 25 min.

Porce: 2

Ingredience: 2 filety z lososa, 2 lžíce olivového oleje, sůl, 1/2 šálku řeckého jogurtu, 1/2 šálku kysané smetany, 2 PL najemno nasekaného čerstvého kopru


Ananasový koláč

Doba přípravy: 20 – 25 min.

Porce: 2 – 4

Ingredience: 50 g mouky, 1 lžičku kypřícího prášku, 50 g + 1 PL cukru, 50 g margarínu nebo másla, 1 vejce, 1 lžičku vody, vanilková esence, ananas (konzervovaný nebo čerstvý), 4 – 6 třešní/višní

Ananasový koláč

Postup: Mouku, kypřící prášek, 50 g cukru a margarín smíchejte, dokud nevznikne lehké těsto. Kousky ananasu a třešně/višně uložte na dno nádoby a posypte lžící cukru. Na ovoce pomocí lžíce naneste těsto a rozetřete ho. Fritézu rozehřejte na 180 °C a zvolte režim Grill. Koláč pečte 20 min., dokud nezíská zlatohnědou barvu.

Domácí hranolky

Doba přípravy: 60 min.

Porce: 4

Ingredience: 500 g oloupaných brambor, sůl, lžíce oleje

Postup: Oloupané brambory nakrájejte na hranolky a ponořte je na 30 minut do vody. Pak je osušte papírovou utěrkou, vložte do mísy a promíchejte se lžící oleje (ČL nebo PL, podle chuti), aby byly všechny omaštěné rovnoměrně. Pokud si dáváte na hranolky nějaké koření, klidně ho můžete použít. Fritézu rozehřejte na 140 – 165 °C, hranolky vložte do fritovacího koše a zapékejte 5 až 8 minut. Pokud je chcete péct déle, nezapomeňte je každých 5 min. promíchat. Hranolky vyjměte a nechte je vychladnout. Zvyšte teplotu fritézy na 180 – 200 °C a fritujte dalších 10 až 15 min., dokud nejsou zlatohnědé. Po druhém smažení hranolky vyjměte a osolte.