čtvrtek 3. srpna 2023

Uzené maso / Uzené maso jako lahůdka + Bramborové knedlíky s uzeným masem

V pekáči orestujeme cibuli nakrájenou na proužky a na chvíli odložíme. Maso naklepeme, okořeníme (sůl, pepř, mletá paprika) a zaprášíme moukou....Uzené maso jako lahůdka☝

 Uzeného maso ( krkovice)
1 cibule,3 česnek,  kmín
250 ml světlého piva

Na větší kusy nakrájíme cibuli a spolu s česnekem obsypeme pokmínované maso a zalijeme pivem, jen okolo, ne na maso.

Dáme péct do vyhřáté trouby tak na 160 st., pečeme pomalu a po 40 minutách přelijeme celé maso výpekem, 



Bramborové knedlíky s uzeným masem

    • 400 g vařeného uzeného masa 
    • 1 lžíce sádla
    • 1 cibule, nakrájená na jemno
    • 750 g oloupaných brambor uvařených ve slupce vychladlých
    • 250 g hrubé mouky
    • 100 g dětské krupičky
    • 1 vejce 
    • sůl
    • dušené kysané zelí a osmažená cibule k podávání
Olej a máslo rozpalte na pánvi. Přidejte nakrájené houby a 4-5 minut je opékejte. Přilijte víno a po chvíli přidejte brusinky. Zalijte horkým kuřecím vývarem a zakapejte sojovou omáčkou. Zahřívejte, aby se omáčka zredukovala a mírně zhoustla. Uzené maso ohřejte nad párou nebo opečte na pánvi. Podávejte přelité houbovou omáčkou. Jako příloha jsou nejlepší vařené či pečené brambory.


Vařené uzené maso nakrájejte na kostičky. Na rozpuštěném sádle osmahněte dorůžova cibuli, přimíchejte uzené, ještě chvíli opékejte pro zvýraznění chuti a nechte vychladnout.

Vychladlé brambory oloupejte a na jemno nastrouhejte přímo na vál. Přidejte prosátou mouku, krupičku, vejce, sůl a rychle zpracujte vláčné tužší těsto. (Těsto nenechávejte odpočívat a zadělávejte ho jen krátce a co nejrychleji, jinak začne řídnout.) Vyválejte váleček, rozkrájejte ho na stejně velké kousky (plátky) a ty v dlani zploštěte a roztáhněte nebo lehce rozválejte na placičky. Každý plátek naplňte směsí uzeného masa s cibulkou, uzavřete a vytvarujete kulaté knedlíky.

3 Ihned je vkládejte do vroucí osolené vody a vařte podle velikosti 10–15 minut. Uvařené knedlíky vyjměte děrovanou lžící a podávejte s osmaženou cibulkou a zelím. 

Uzená krkovička se švestkovou omáčkou
Image result for Uzená krkovička se švestkovou omáčkou
600 g uvařené uzené vepřové krkovice
250 ml vývaru z uzeného
250 g švestkových povidel
3 lžíce medu
½ lžičky skořice
½ lžičky strouhané citronové kůry
špetka tlučeného hřebíčku
100 ml červeného vína
sůl
světlá jíška na zahuštění

Na přípravu omáčky použijeme vývar z uzeného masa. Za stálého míchání do něj
přidáváme povidla, med, půl lžičky skořice, strouhanou citronovou kůru a špetku tlučeného hřebíčku.
Přilijeme červené víno a dosolíme. Podle potřeby zahustíme jíškou. 
Necháme krátce povařit a do připravené omáčky přidáme zpět naporcované uvařené maso a společně zahřejeme.