Uzené maso jako lahůdka☝
Uzeného maso ( krkovice)
1 cibule,3 česnek, kmín
250 ml světlého piva
Na větší kusy nakrájíme cibuli a spolu s česnekem obsypeme pokmínované maso a zalijeme pivem, jen okolo, ne na maso.
Dáme péct do vyhřáté trouby tak na 160 st., pečeme pomalu a po 40 minutách přelijeme celé maso výpekem,
Bramborové knedlíky s uzeným masem
1 cibule,3 česnek, kmín
250 ml světlého piva
Na větší kusy nakrájíme cibuli a spolu s česnekem obsypeme pokmínované maso a zalijeme pivem, jen okolo, ne na maso.
Dáme péct do vyhřáté trouby tak na 160 st., pečeme pomalu a po 40 minutách přelijeme celé maso výpekem,
Bramborové knedlíky s uzeným masem
- 400 g vařeného uzeného masa
- 1 lžíce sádla
- 1 cibule, nakrájená na jemno
- 750 g oloupaných brambor uvařených ve slupce vychladlých
- 250 g hrubé mouky
- 100 g dětské krupičky
- 1 vejce
- sůl
- dušené kysané zelí a osmažená cibule k podávání
- olivový olej
- 1 lžíce
- máslo
- 1 lžíce
- malé žampióny
- 250 g
- portské (červené víno)
- 4 lžíce
- sušené brusinky
- 2 lžíce
- kuřecí vývar
- 150 ml
- sojová omáčka
- 1 lžička
- uzené maso
- 350 g
1 Vařené uzené maso nakrájejte na kostičky. Na rozpuštěném sádle osmahněte dorůžova cibuli, přimíchejte uzené, ještě chvíli opékejte pro zvýraznění chuti a nechte vychladnout.
2 Vychladlé brambory oloupejte a na jemno nastrouhejte přímo na vál. Přidejte prosátou mouku, krupičku, vejce, sůl a rychle zpracujte vláčné tužší těsto. (Těsto nenechávejte odpočívat a zadělávejte ho jen krátce a co nejrychleji, jinak začne řídnout.) Vyválejte váleček, rozkrájejte ho na stejně velké kousky (plátky) a ty v dlani zploštěte a roztáhněte nebo lehce rozválejte na placičky. Každý plátek naplňte směsí uzeného masa s cibulkou, uzavřete a vytvarujete kulaté knedlíky.
3 Ihned je vkládejte do vroucí osolené vody a vařte podle velikosti 10–15 minut. Uvařené knedlíky vyjměte děrovanou lžící a podávejte s osmaženou cibulkou a zelím.
Uzená krkovička se švestkovou omáčkou
600 g uvařené uzené vepřové krkovice
250 ml vývaru z uzeného
250 g švestkových povidel
3 lžíce medu
½ lžičky skořice
½ lžičky strouhané citronové kůry
špetka tlučeného hřebíčku
100 ml červeného vína
sůl
světlá jíška na zahuštění
Na přípravu omáčky použijeme vývar z uzeného masa. Za stálého míchání do něj
přidáváme povidla, med, půl lžičky skořice, strouhanou citronovou kůru a špetku tlučeného hřebíčku.
Přilijeme červené víno a dosolíme. Podle potřeby zahustíme jíškou.
Necháme krátce povařit a do připravené omáčky přidáme zpět naporcované uvařené maso a společně zahřejeme.