pátek 14. července 2023

JABLÍČKA V ŽUPANU, OŘÍŠKOVÉ TAŠTIČKY+ Pudinkové řezy z listového těsta

Pusinkový koláč s rybízem

Základem koláče je linecké těsto.

 Smíchejte 210 gramů hladké mouky, 140 gramů másla, 70 gramů moučkového cukru, 2 žloutky a 1 sáček vanilkového cukru. Ze všech ingrediencí vypracujte pevné těsto, to zabalte do potravinářské fólie a nechte ho odpočívat v chladničce alespoň 2 hodiny.

Těsto pak rozválejte a vystelte jím vymazanou formu na koláč. Na několika místech těsto propíchněte vidličkou, zakryjte ho pečicím papírem a nasypte do něj asi 3 hrsti fazolí. Pak dejte těsto péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů na 15 minut. Díky fazolím se nebude těsto nafukovat. Až se korpus upeče, nechte ho zcela vychladnout. 

Náplň očistěte a zbavte stopek 400 gramů rybízu. Ze 4 bílků a 150 gramů moučkového cukru vyšlehejte tuhý sladký sníh a rozdělte ho na polovinu. Rybíz pak smíchejte s jednou polovinou sladkého sněhu a náplň nalijte na korpus do formy. 

Zbývající polovinu sněhu nastříkejte úhledně s pomocí cukrářského sáčku na koláč do tvaru pusinek a dejte ho péct do trouby vyhřáté na 100 stupňů Celsia. Koláč pečte zhruba jednu hodinu. Na konci pečení by měly být pusinky krásně růžové. 


Na listové těsto:
125 g 
Promix UNI mouka bez lepku
125 g máslo
125 g 
tvaroh krémový
špetka soli

Na tvarohovou nádivku:
250 g 
tvaroh hrudkovitý
1 ČL vanilkového cukru
2 ČL 
škrob kukuřičný
1 ks 
žloutek
2-3 PL cukr moučka

K dokončení:
5 ks větší meruňky
1 ks bílek
cukr třtinový
lupínky mandlové
povidla meruňková
Bezlepkovou mouku promícháme v míse se solí. Přidáme do ní na malé kostičky nakrájené studené tuhé máslo, studený tvaroh a vařečkou začneme těsto zpracovávat. Necháme v chladu přez noc.
Na nádivku si v míse smícháme všechny suroviny těsně před nanášením na těsto, aby se tvaroh neroztékal.
Odpočinuté těsto vyválíme do tvaru čtverce a každý čtvereček těsta potřeme bílkem a posypeme třtinovým cukrem. Do středu čtverečků naneseme tvarohovou nádivku, na ni poklademe omyté a osušené poloviny meruněk dužinou směrem dolů a jemně přitlačíme. Cesto kolem meruněk posypeme mandlovými lupínky. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 ° C ideálně v horkovzdušném režimu do zlatohněda 15-18 minut.


Pudink:

  • 1 l mléka
  • 2 vanilkové pudinkové prášky
  • 5 PL cukru krupice

Dále:

  • 500 g listového těsta
  • 1 velké balení dětských piškotů
  • ovoce čerstvé (zde mirabelky) nebo kompotované
Postup přípravy:
  1. Listové těsto rozdělíme na polovinu. Jeden díl rozválíme a přeneseme na vysoký plech 30 x 40 cm. Těsto poklademe piškoty těsně vedle sebe. Uvaříme pudink, horký nalijeme na piškoty a  položíme ovoce (nakrájíme jablka na plátky nebo kousky okapaného ovoce mírně zatlačíme do pudinku). Vyválíme druhý plát těsta a pomocí válečku přeneseme na pudink.
  2. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C. Moučník necháme na plechu dobře vychladnout a ztuhnout, pocukrujeme a krájíme na řezy.
  3. 1 Listové těsto (plát)
    1 vanilkový pudink, případně tvaroh podle chuti ovoce nebo marmeláda moučkový cukr na posypání.

    Plát těsta rozpulte a každou  a  rozdělte na čtverečky  velikosti asi 8 x 8 cm.   
    Doprostřed každého čtverce dáme lžičku pudinku nebo tvarohu, nahoru borůvkový džem. Rohy čtverečků namažeme rozkvedlaným vajíčkem a úhlopříčně slepíme rohy k sobě.
    Potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct na 180 °C asi 10 minut
  4. Jablečné řezy z listového těsta z videa s Jablíčkem a skořicí

  5. 2 rolky z listového těsta ,1 jablko, 2 lžíce cukru, skořice,
    vlašské ořechy, čokoládové lupínky
    Mléko na potření vrchního těsta.
    Moučkový cukr na posypání
  6. Šátečky s borůvkovým džemem nebo s jablky na videu

  7. Na šátečky - nakrájíme těsto na čtverce, dáme borůvkový džem, kraje potřeme vajíčkem a těsto uzavřeme, aby nám džem nevytekl. Dáme na plech a pak celé potřeme vajíčkem. Upečené šátečky pocukrujeme moučkovým cukrem.


  1. listového těsta vyválíme slabý plát, který pokrájíme na čtverce. Do středu každého čtverce dáme hromádku pudinku, spojíme přes sebe protilehlé rohy, potřeme vajíčkem, do středu šátečku zapíchneme párátko, které zabrání jeho rozevření při pečení. Šátečky dáme na plech. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova.
  2. Tvarohová náplň: - 2 lžíce rozinek + rum na namočení - 250 g plnotučného měkkého tvarohu - 2 lžíce krupicového cukru - 1 vanilkový cukr - 1 žloutek
  3. Rychlé zákusky s meruňkou: - 1 balení listového těsta - vejce na potření - 6 půlek kompotovaných meruněk - drobenka
    1. Baťůžky z listového těsta


Balené  listové těsto se nemusí rozvalovat, jen se nakrájí čtverce. Do každého čtverečku se dá tvaroh (rozmíchaný s vajíčkem a moučkovým cukrem) navrch tvarohu se dá 1 višeň + vypeckovaná naložená přes noc v rumu. Zabalí se do batůžku z lineckého těsta potřete rozkvedlaným vejcem a dá se na 180 stupňů péct.

JABLÍČKA V ŽUPANU
Listové těsto (400 g) rozválíme a nakrájíme na čtverce. Střed čtverců by měl být silnější než okraje. Na každý položíme oloupané jablko s vykrojeným jádřincem a naplněné zavařeninou. Posypeme skořicovým cukrem, zabalíme (rohy čtverce přeložíme přes sebe)
a potřeme rozšlehanými vejcem. Pečeme v horké troubě 10-15 minut.

OŘÍŠKOVÉ TAŠTIČKY
Listové těsto tence, vyválíme a nakrájíme na čtverečky. Na každý čtvereček dáme kousek ořechové nádivky, kraje potřeme bílkem, přeložíme a přitiskneme. Pečeme na vodou opláchnutém plechu v dobře vyhřáté troubě. Upečené pocukrujeme.

Ořechová nádivka

12 lžicmléko
8 gmed
12 dkgpiškoty
16 dkgcukr moučka
1 balíčekvanilkový cukr
30 dkgvlašské ořechy

Vlašské ořechy pomeleme a piškoty nastrouháme na jemném struhadle. Med, který musí mít tekutou konzistenci, nalijeme do misky a potom přidáme mleté vlašské ořechy, mléko nebo smetanu, nastrouhané piškoty, cukr moučka a vanilkový cukr. Směs dobře promícháme a můžeme začít plnit. Tato náplň se nevaří. Ořechovou nádivku do koláčů a buchet používáme podle chuti k plnění.