Pusinkový koláč s rybízem
Základem koláče je linecké těsto.
Smíchejte 210 gramů hladké mouky, 140 gramů másla, 70 gramů moučkového cukru, 2 žloutky a 1 sáček vanilkového cukru. Ze všech ingrediencí vypracujte pevné těsto, to zabalte do potravinářské fólie a nechte ho odpočívat v chladničce alespoň 2 hodiny.
Těsto pak rozválejte a vystelte jím vymazanou formu na koláč. Na několika místech těsto propíchněte vidličkou, zakryjte ho pečicím papírem a nasypte do něj asi 3 hrsti fazolí. Pak dejte těsto péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů na 15 minut. Díky fazolím se nebude těsto nafukovat. Až se korpus upeče, nechte ho zcela vychladnout.
Náplň očistěte a zbavte stopek 400 gramů rybízu. Ze 4 bílků a 150 gramů moučkového cukru vyšlehejte tuhý sladký sníh a rozdělte ho na polovinu. Rybíz pak smíchejte s jednou polovinou sladkého sněhu a náplň nalijte na korpus do formy.
Zbývající polovinu sněhu nastříkejte úhledně s pomocí cukrářského sáčku na koláč do tvaru pusinek a dejte ho péct do trouby vyhřáté na 100 stupňů Celsia. Koláč pečte zhruba jednu hodinu. Na konci pečení by měly být pusinky krásně růžové.
125 g Promix UNI mouka bez lepku125 g máslo
125 g tvaroh krémový
špetka soli
Na tvarohovou nádivku:
250 g tvaroh hrudkovitý
1 ČL vanilkového cukru
2 ČL škrob kukuřičný
1 ks žloutek
2-3 PL cukr moučka
K dokončení:
5 ks větší meruňky
1 ks bílek
cukr třtinový
lupínky mandlové
povidla meruňková
Pudink:
- 1 l mléka
- 2 vanilkové pudinkové prášky
- 5 PL cukru krupice
Dále:
- 500 g listového těsta
- 1 velké balení dětských piškotů
- ovoce čerstvé (zde mirabelky) nebo kompotované
- Listové těsto rozdělíme na polovinu. Jeden díl rozválíme a přeneseme na vysoký plech 30 x 40 cm. Těsto poklademe piškoty těsně vedle sebe. Uvaříme pudink, horký nalijeme na piškoty a položíme ovoce (nakrájíme jablka na plátky nebo kousky okapaného ovoce mírně zatlačíme do pudinku). Vyválíme druhý plát těsta a pomocí válečku přeneseme na pudink.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180°C. Moučník necháme na plechu dobře vychladnout a ztuhnout, pocukrujeme a krájíme na řezy.
ŠÁTEČKY Z LISTOVÉHO TĚSTA S PUDINKEM
1 Listové těsto (plát)1 vanilkový pudink, případně tvaroh podle chuti ovoce nebo marmeláda moučkový cukr na posypání.
Plát těsta rozpulte a každou a rozdělte na čtverečky velikosti asi 8 x 8 cm.Doprostřed každého čtverce dáme lžičku pudinku nebo tvarohu, nahoru borůvkový džem. Rohy čtverečků namažeme rozkvedlaným vajíčkem a úhlopříčně slepíme rohy k sobě.Potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct na 180 °C asi 10 minut- Jablečné řezy z listového těsta z videa s Jablíčkem a skořicí
2 rolky z listového těsta ,1 jablko, 2 lžíce cukru, skořice,
vlašské ořechy, čokoládové lupínky
Mléko na potření vrchního těsta.
Moučkový cukr na posypání- Šátečky s borůvkovým džemem nebo s jablky na videu
Na šátečky - nakrájíme těsto na čtverce, dáme borůvkový džem, kraje potřeme vajíčkem a těsto uzavřeme, aby nám džem nevytekl. Dáme na plech a pak celé potřeme vajíčkem. Upečené šátečky pocukrujeme moučkovým cukrem.
Tvarohová náplň a rychlé zákusky s meruňkou - Z listového těsta vyválíme slabý plát, který pokrájíme na čtverce. Do středu každého čtverce dáme hromádku pudinku, spojíme přes sebe protilehlé rohy, potřeme vajíčkem, do středu šátečku zapíchneme párátko, které zabrání jeho rozevření při pečení. Šátečky dáme na plech. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova.
- Tvarohová náplň: - 2 lžíce rozinek + rum na namočení - 250 g plnotučného měkkého tvarohu - 2 lžíce krupicového cukru - 1 vanilkový cukr - 1 žloutek
- Rychlé zákusky s meruňkou: - 1 balení listového těsta - vejce na potření - 6 půlek kompotovaných meruněk - drobenka
- Baťůžky z listového těsta
Balené listové těsto se nemusí rozvalovat, jen se nakrájí čtverce. Do každého čtverečku se dá tvaroh (rozmíchaný s vajíčkem a moučkovým cukrem) navrch tvarohu se dá 1 višeň + vypeckovaná naložená přes noc v rumu. Zabalí se do batůžku z lineckého těsta potřete rozkvedlaným vejcem a dá se na 180 stupňů péct.
a potřeme rozšlehanými vejcem. Pečeme v horké troubě 10-15 minut.
Ořechová nádivka
12 lžic | mléko |
8 g | med |
12 dkg | piškoty |
16 dkg | cukr moučka |
1 balíček | vanilkový cukr |
30 dkg | vlašské ořechy Vlašské ořechy pomeleme a piškoty nastrouháme na jemném struhadle. Med, který musí mít tekutou konzistenci, nalijeme do misky a potom přidáme mleté vlašské ořechy, mléko nebo smetanu, nastrouhané piškoty, cukr moučka a vanilkový cukr. Směs dobře promícháme a můžeme začít plnit. Tato náplň se nevaří. Ořechovou nádivku do koláčů a buchet používáme podle chuti k plnění. |