ZAPEKANÉ- Řízky s žampiony a sýrem☝
Každý naklepaný (Kuřecí nebo vepřový) plátek masa osolíme a obalíme z obou stran v mouce, opečeme na rozpáleném oleji.
Cibuli očistíme a nakrájíme na proužky. Žampiony také očistíme a nakrájíme na menší kousky.
Na rostlinném oleji osmahneme cibuli a žampiony doměkka. Podle chuti můžeme směs osolit a okořenit.
Na plech pokrytý pečícím papírem si uložíme opečené plátky masa vedle sebe.
Připravíme si omáčku ze stejných dílů kečupu a majonézy a navrstvíme ji na maso.
Na každý plátek masa pak navrstvíme směs žampionů a cibule. Nakonec vše pokryjeme vrstvou strouhaného sýra.
Připravené řízky vložíme do předehřáté trouby a zapékáme při teplotě 160 °C přibližně 30 minut.
1️⃣ Příprava panenky a náplně
Panenku omyjte, osušte papírovou utěrkou a lehce ji zploštěte, aby měla rovnoměrnou tloušťku přibližně 2 cm.
- 1 vepřovou panenku
- Panenku dochuťte solí, černým mletým pepřem, přikryjte fólií a jemně vyklepejte
2️⃣ Příprava náplně
V míse smíchejte smetanový sýr, nadrobno nakrájená sušená rajčata, kostičky slaniny, nasekané čerstvé bylinky a vše jemně dochuťte mletým černým pepřem.
- 100 g smetanového sýra (ideálně bylinkového, lze i obyčejný)
- 50 g sušených rajčat (jemně nakrájených)
- 50 g slaniny (nakrájené na kostičky nebo tenké plátky)
- 1 hrst čerstvých bylinek (např. tymián, petržel)
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl (podle chuti)
- čerstvě mletý černý pepř (podle chuti)
Ostatní:
- kuchyňský provázek (na svázání)
Na náplň:
- 1 malá cibule (jemně nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nadrobno nasekané)
- 100 ml bílého vína (nebo zeleninového vývaru)
- 200 ml smetany ke šlehání (33 %)
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička rajčatového protlaku
- sůl (podle chuti)
- čerstvě mletý černý pepř (podle chuti)
3️⃣ Plnění
Na rozloženou panenku rovnoměrně rozprostřete sýrovou směs a opatrně ji zarolujte nebo přehněte tak, aby náplň zůstala uvnitř.
5️⃣ Opečení panenky
Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysokou teplotu.
Panenku opečte ze všech stran dozlatova přibližně 2-3 minuty z každé strany, aby se maso krásně zatáhlo a získalo lahodnou zlatavou barvu. Hotovou panenku vyjměte z pánve a nechte ji chvíli odpočinout.
6️⃣ Příprava omáčky
Do stejné pánve vsypejte jemně nasekanou cibuli a česnek. Na mírném ohni cca 3 minuty restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne být průhledná.
Přilijte bílé víno nebo vývar a nechte z poloviny odpařit, aby se chutě spojily. Dále přilijte smetanu ke šlehání, hořčici a rajčatový protlak. Omáčku nechte lehce cca 5 minut vařit, aby trochu zhoustla. Dochuťte solí a černým mletým pepřem podle potřeby.
7️⃣ Dokončení v troubě
Předehřejte troubu na 200 °C (horní/spodní ohřev).
Opečenou panenku přeneste do zapékací mísy s připravenou omáčkou a podle chuti přidejte několik kousků rajčat pro svěží a výraznější chuť.
Vložte do trouby a pečte cca 20 minut, aby se maso krásně propeklo, ale zůstalo šťavnaté.
Řízky naruby
olej
sůl
hladká mouka
vejce
strouhanka
vepřové maso nebo kuřecí
Plátky masa na řízky naruby naklepeme, osolíme, lehce potřeme olejem a obalujeme v pořadí - strouhanka, mouka a nakonec vejce a zlehka osmažíme na pánvi. Takto osmahnuté řízky klademe do pekáčku. Na řízky dáme na kolečka nakrájené cibule (čím více tím lépe).
Přidáme trochu omastku z osmažených řízků a vodu. Řízky naruby pečeme přiklopené v troubě asi
30 minut, občas podlijeme, aby se nevypekla šťáva. Podáváme s bramborovou kaší.
Pikantní vepřové plátky
1 lžička solamylu nebo mouky
- Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme, vložíme do marinády. Ve vodě svaříme bujón. Opepříme čerstvě mletým pepřem. Cibuli a česnek rozkrájíme na malé kostičky a ve větším kastrolu nebo pánvi orestujeme na oleji dozlatova. Orestovanou cibuli shrneme vařečkou ke straně a na dno kastrolu vyskládáme plátky masa. Z obou stran je opečeme do zlatavé barvy. Když se vydusí šťáva, posypeme č. paprikou a podlijeme trochu bujónem. Přiklopíme pokličkou a dusíme do vstřebání šťávy opakovaně, dokud maso nezměkne.
Asi v polovině dušení přidáme na proužky nakrájené papriky (já dala červené), pórek na proužky, osolíme dle potřeby, za chvíli dáme rajský protlak, event. kečup.
- Na malé pánvičce rozehřejeme máslo a zaprášíme moukou. Usmažíme jemně zlatavou jíšku a necháme zchladnout. Když je maso měkké, doplníme horkou vodou nebo vývarem a zahustíme moukou. Dochutíme hořčicí, případně ještě solí a svaříme, až získá omáčka požadovanou
Vepřová plec na zázvoru a pivu

Marináda :
1 lžíce octa
2 lžíce oleje
2-3 cm nastrouhaného zázvoru nebo 1/2 lžičky (sušeného)
½ lžičky ostré papriky
1 lžíce cukru
250 ml světlého piva na marinování a na podlévání
Smíchejte všechny přísady na marinádu – další sůl již nepřidávejte, sojová omáčka je výrazně slaná. Maso mírně naklepete a necháte ve směsi marinovat nejméně dvě hodiny.
V pekáčku rozehřejte sádlo a ze všech stran na něm opečte vepřové společně s cibulí. Přelijte marinádou a hodinu pečte. Průběžně maso přelévejte vypečenou šťávou a podle potřeby podlévejte pivem.
Pivovarská bašta☝
3/4 kg vepřové libovější plece3 lžíce olej1 ks cibule1 ks pórek1 dl piva4 lžíce sladkého kečupu3-5 stroužků +kečuppepřsůl
POSTUP PŘÍPRAVY
Maso nakrájíme na nudličky a zprudka ho na oleji opečeme , přidáme sůl, pepř, utřený česnek, kečup podlijeme pivem a chvilku podusíme ( v papiňáku 10 minut)
Pak přidáme nakrájenou cibuli a pórek, trochu podlijeme vodou a dusíme do měkka Pak papiňák otevřeme a ještě vydusíme, aby nám zbyla jenom šťáva-pokrm se ničím nezahušťuje - podává se s opékaným bramborem nebo hranolky.
👹Krkovička nebo kotlety na medu
4 plátky vepřového masa, sůl, 2 cibule , (česnek)
Marináda:
2 lžíce oleje, 1 lžíce sójové omáčky,
1 lžíce ostrého kečupu, 1 lžička medu,
1 lžička mleté papriky, 0,5 lžičky mletého pepře,1 lžíce hořčice
Z uvedených ingrediencí metličkou vyšleháme marinádu. Plátky krkovice mírně naklepeme a nařízneme kraje, aby se nekroutily. Namáčíme v marinádě a dáme je do mísy. Přikryjeme fólií a necháme dvě hodiny marinovat.
Na dno pekáče nasypeme cibuli nakrájenou na tenká kolečka. Na cibuli naskládáme maso a zbytkem marinády ještě na povrchu potřeme. Pekáč přikryjeme druhým dílem nebo alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Asi po 40 minutách maso obrátíme, pokud je potřeba podlijeme troškou horké vody a pekáč vložíme do trouby už nepřikrytý. Dopékáme při teplotě cca 170 -180°C cca 30 minut . Během této doby maso opět obrátíme a navrstvíme na něj výpek.
Marináda:
2 lžíce oleje, 1 lžíce sójové omáčky,
1 lžíce ostrého kečupu, 1 lžička medu,
1 lžička mleté papriky, 0,5 lžičky mletého pepře,
Z uvedených ingrediencí metličkou vyšleháme marinádu. Plátky krkovice mírně naklepeme a nařízneme kraje, aby se nekroutily. Namáčíme v marinádě a dáme je do mísy. Přikryjeme fólií a necháme dvě hodiny marinovat.
Na dno pekáče nasypeme cibuli nakrájenou na tenká kolečka. Na cibuli naskládáme maso a zbytkem marinády ještě na povrchu potřeme. Pekáč přikryjeme druhým dílem nebo alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Asi po 40 minutách maso obrátíme, pokud je potřeba podlijeme troškou horké vody a pekáč vložíme do trouby už nepřikrytý. Dopékáme při teplotě cca 170 -180°C cca 30 minut . Během této doby maso opět obrátíme a navrstvíme na něj výpek.
Pečená vepřová žebírka v medové marinádě
V míse smíchejte med, sladkou chilli omáčku, ocet, sójovou omáčku, hrubozrnnou hořčici, sůl a na menší proužky nakrájenou cibuli. Pečlivě promíchejte. Očistěte žebírka a naporcujte je na menší části. Poté je dejte do marinády, přikryjte a nechte marinovat v lednici 24 hodin. Dejte směs do pekáče, případně na vyšší plech, který přikryjte alobalem, a vložte ho do předehřáté trouby na 170 °C. Maso pečte 60 minut přikryté, poté ho odkryjte, teplotu zvyšte na 180 až 190 °C a pečte zhruba další hodinu, záleží na vaší vlastnostech vaší trouby. Během druhé fáze pečení můžete žebírka ještě potřít medem.
sladká chilli omáčka
sójová omáčka
hrubozrnná hořčice
ocet
cibule
sůl
1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 3 lžíce rajského protlaku, 300 ml masového vývaru,
3 lžičky cukru, sůl , mletý pepř, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku a zahustíme .Necháme pár minut probublávat.
Vhodnou přílohou jsou hranolky nebo rýže.
Vepřové výpečky na pivu
PEČENÝ BŮČEK nebo vepřový bok bez kosti česnek
cibule
kmín
sůl
pepř
světlé pivo
vepřový vývar
PEČENÝ BŮČEK:
Maso nakrájíme na kostky velké asi 3 × 3 cm a vložíme do pekáče společně s celými stroužky česneku a cibulí pokrájenou na větší kusy. Okořeníme kmínem, solí, pepřem a promícháme. Podlijeme pivem, trochou vývaru a pečeme v troubě rozpálené na 180 °C asi 1,5 hodiny. V průběhu pečení podléváme pivem či vývarem podle potřeby.
Vepřový vrabec
GRILOVANÁ ŽEBÍRKA
Nátěr / 1 lžíce: kmínu, paprika, kajenský pepř, uzená paprika, 4 stroužky česneku, 1 cibule,
čerstvá saturejka (nebo tymián) péct 2 hodiny na 150°C
500 g masa ( vepřová krkovice)
2 vejce
sůl
1 PL hořčice, pepř,
1 PL kečup nebo červ. paprika
1/2 lžičky škrobu
1 PL oleje
Suroviny promíchat a nechat přes noc v marinádě.
Pečené vepřové koleno v pivní omáčce na videu
sůl - dle chuti
mletý černý pepř - dle chuti
čerstvý rozmarýn - 1 větvičky
čerstvá šalvěj - 1 listy
rostlinný olej - 1 lžíce
cibule
česnek
mletá sladká paprika
plnotučná hořčice
olivový olej
světlé pivo
Oblíbené BBQ pečené vepřové maso na videu
- 1 libra vepřové panenky
- 3 polévkové lžíce hoisin omáčky
- 3 polévkové lžíce cukru
- 3 polévkové lžíce sójové omáčky
- 2 polévkové lžíce kukuřičného sirupu
- 2 polévkové lžíce mirin
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř na dochucení
- Vepřové maso nakrájíme na 2-palcové proužky.Smíchejte všechny ingredience kromě oleje ve velké míse a poté vložte maso do marinády. Odstavte alespoň na 40 minut.Marinádu vylijeme a vepřové maso potřeme olivovým olejem.Vařte ve vzduchové fritéze předehřáté na 380 F po dobu 15 minut.
Pivní krkovička v medovo-hořčicové marinádě
4 ks | silnější plátky krkovice |
4 ks | stroužky česneku |
4 ks | snítek rozmarýnu |
1 ks | větší cibule |
1 ks | chilli paprička |
3 lžíce | rostlinného oleje |
3 lžíce | tekutého medu |
2 lžíce | plnotučné hořčice |
250 ml | černého piva |
drcený barevný pepř | |
sůl | |
voda | |
tuk | |
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka, oloupané stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky, na dno tukem vymazaného pekáčku rovnoměrně rozprostřeme cibuli s česnekem
- Připravíme si marinádu; olej smícháme s medem a hořčicí, do marinády přidáme také nadrobno posekanou, jadřinců zbavenou, chilli papričku
- Maso důkladně potřeme marinádou, osolíme, okořeníme nahrubo podrceným barevným pepřem, necháme chvíli odležet, pak plátky rozložíme do pekáčku na cibuli a česnek, poklademe snítky rozmarýnu
- Maso mírně podlijeme černým pivem a trochou vody, zaklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, pečeme 30 minut, pak maso obrátíme a přelijeme pivem, podlijeme opět trochou vody, pečeme odklopené dalších 30-45 minut, záleží, jak silné plátky krkovice použijete
- Upečené plátky krkovice podáváme přelité šťávou z výpeku
Křenová krkovička pečená s brambory
2 cibule
1 stroužek utřeného česneku
brambory
2 lžíce majonézy
2 lžíce jemně strouhaného křenu
1 lžíce hořčice
1 špetka chilli
koření na americké brambory
sůl
pepř
Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Z majonézy, hořčice, křenu, česneku a chilli uděláme marinádu. Vložíme do ní maso a pořádně obalíme. Přikryjeme a uložíme do lednice do druhého dne.
Hodinu před pečením vytáhneme. Oloupanou cibuli nakrájíme na klínky a dáme do pekáče. Trochu necháme na maso. Na cibuli uložíme plátky masa a zbytek marinády dáme nahoru. Kolem uložíme oškrábané brambory posypané kořením.
Maso podlijeme cca 150 ml vody a pekáček přikryjeme poklicí.
Pečeme asi hodinku do měkka. Občas maso i brambory přeléváme výpekem. Je-li třeba podlijeme během pečení ještě horkou vodou. Před koncem odkryjeme a dopečeme na barvu.
Marináda
Jako první si připravte marinádu. Do vyšší nádoby nebo mísy přidávejte všechny jednotlivé ingredience na přípravu marinády. Jednotlivé ingredience následně několikrát promíchejte pomocí lžíce, následně je důkladně promixujte tyčovým mixérem. Vznikne jednotná marináda zajímavé chuti.
Nakrajujte jednotlivé kusy, aby se z válečku masa začala tvořit velká placka. Připravený základ na roládu důkladně potřete nachystanou marinádou. Maso zabalte do tvaru rolády a pomažte ho marinádou ještě zvenčí. Takto ho nechte delší dobu marinovat.
tymián - 0,5 lžičky
petrželka - 1 lžička
pomerančová šťáva - 40 ml
citronová šťáva - dle chuti
olej - 1 lžíce
mletá paprika - 1 lžíce
med - 1 lžíce
grilovací omáčka - 200 g
Náplň
Žampiony, oloupejte je a nakrájejte. Nakrájejte také cibuli, mrkev a česnek. Česnek začněte lehce opékat na oleji. K němu přidejte cibuli a mrkev. Až změknou, přisypte také houby. Na závěr přidejte sušenou šunku.
Roládu znovu rozbalte a položte po celé její ploše plátky slaniny. Následně na tento základ naneste veškerou směs z pánve a důkladně ji rozhrňte po celé ploše masa. Poté vše posypte rozinkami. V tuto chvíli také můžete roládu zabalit. Provázkem zajistěte, že bude držet tvar. Vložte ji do trouby předehřáté na teplotu 200 stupňů a pečte asi 40 minut. Přílohu lze udělat zároveň tak, že plech s roládou vystelete cibulí a maso obrovnáte bramborami.
Vepřové na houbách v papiňáku
|
Postup přípravy: Vepřové maso nakrájíme na plátky (případně na větší kousky). Nakrájenou cibuli v tlakovém hrnci zpěníme na sádle, poté přidáme maso, které necháme z obou stran opéct. Osolíme, přidáme kmín, pepř, houby, a nakonec mletou papriku. Zalijeme vodou tak, aby bylo maso ponořené. Pro silnější chuť můžeme přidat bujón. V papiňáku dusíme na minimum 25-30 minut do úplného změknutí masa. Poté si připravíme jíšku, kterou omáčku zahustíme. Necháme projít varem a podáváme ideálně s houskovým knedlíkem nebo s rýží. Vepřová panenka s pepřovou omáčkou |
Kuřecí roláda plněná kuřecími játry
Rozmrazená kuřecí játra dáme na pánev k cibulce a dusíme je doměkka. Potom v nich rozmícháme 5 vajec, počkáme až se srazí. Směs osolíme a opepříme a rozetřeme ji na plát masa.
Opatrně svineme a omotáme nití. Roládu přeneseme na pekáč, osolíme ji a podlijeme vodou.
Pečeme při 200°C necelou hodinu. Během pečení podléváme roládu výpekem.
Vepřová roláda s játrovou nádivkou
Rohlíky pokrájíte na kostičky, opečete na sádle dorůžova a dáte do mísy.Mléko rozšleháte se žloutky a rohlíky v míse zalijte.
Na pánvi na sádle opečete pokrájená očištěná játra, okořeníte omáčkou sójovou, podle chuti opepříte a osolíte.
Přidáte i rajčata, pokrájená na malé kousky. Játra i se sádlem lehce promícháte s namočenými rohlíky a nakonec přidáte i sníh, který do pevna ušleháte ze zbylých bílků.
Plátky masa, důkladně naklepejte do tenka a rozložíte na pečicí papír nebo průsvitnou kuchyňskou fólii do obdélníku velikosti menšího plechu na pečení.
Posolíte, pomažete hořčicí .
Na vrch dáte připravenou játrovou nádivku a pomocí fólie pevně zavinete.
Do pekáče rozložíte plátky slaniny, přesunete na ně opatrně roládu spojem dolů, přidáte zbytek slaniny pokrájené nadrobno (pokud máte tučnější maso, můžete slaninu vynechat).
Malinko podlijete vodou a přikryté pečte pomalu v troubě, minimálně dvě hodiny.
Když je maso upečené, rozmícháte med ve lžíci vody, celou roládu potřete a ještě chvíli odkryté dopečete.
1 kg brambor
1 a 1/2 kg steaku
1 střední cibule, nakrájená nadrobno
4 stroužky česneku / mleté
1 PL italského koření
2 PL čerstvě nasekané petrželky
1/2 lžičky uzené papriky
sůl a pepř na dochucení
2 PL olivového oleje
4 PL másla, rozdělené
Pečeme při 425 F po dobu 20 minut
4 polévkové lžíce oleje, 2 polévkové lžíce medu, 3 prolisované stroužky česneku, 1 čajovou lžičku pepře 4 barev, 1 čajovou lžičku mleté papriky a 1 čajovou lžičku drceného kmínu. Všechny ingredience důkladně smícháme a do takto připravené marinády vložíme krkovičku. Necháme marinovat alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc, aby se všechny chutě hezky vstřebaly do masa.
Vepřová směs s hranolky
- 500 g vepřové kýty (oříšku), nakrájené na nudličky
- Sůl podle chuti
- Koření na čínu (podle preference)
- 3-4 lžíce sojové omáčky
- 1 žloutek
- 1 lžička solamylu (nebo jiného zahušťovadla)
- 1 cibule, nakrájená na kolečka
- 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- 1-2 papriky, nakrájené na proužky
- 100 g žampionů, nakrájených na plátky
- 1 pór (porék), nakrájený na kolečka
- 100 g raného zelí
- Olej na smažení
- Voda
- Feferonová pasta (volitelně, pro milovníky pikantní chuti)
- Česneková tmavá omáčka (volitelně, pro intenzivní chuť)
1. Vepřovou kýtu nakrájejte na nudličky a osolte je podle chuti. Přidejte koření na čínu a hojně zalijte sojovou omáčkou, která jim dodá výraznou chuť. Přidejte také žloutek a lžičku solamylu, což pomůže maso zahustit a zároveň zajistí krásnější omáčku. Nechte maso odležet v lednici přes noc, aby dobře nasáklo kořenění.
2. Na pánvi osmažte na oleji nakrájenou cibuli a plátky česneku, dokud nezežloutnou a nezískají jemnou cibulovou chuť.
3. Přidejte nakrájené nudličky z vepřové kýty a orestujte je, dokud nezískají hezkou zlatou barvu.
4. Poté přidejte nakrájené papriky, žampiony, pór, rané zelí a pokračujte v restování. Můžete přidat trochu vody, aby se zelenina lépe dusila a nelepovala na pánev.
5. Připravte si výpeky z masa a zeleniny, které vzniknou během restování. Výpek zvlášť.
Katův šleh
Podávejte s rýží, těstovinami s bramboráčky nebo s čerstvým chlebem.
Vepřové maso v hořčičné omáčce - videoRecepty z krkovice
Dušená krkovice na cibuli a pivu
- Vepřové maso na víně + video