středa 26. července 2023

Vepřové maso ☝ Vepřová plec na zázvoru a pivu + Kotlety na medu

Každý naklepaný (Kuřecí nebo vepřový) plátek masa osolíme a obalíme z obou stran v mouce, opečeme na rozpáleném oleji.

Cibuli očistíme a nakrájíme na proužky. Žampiony také očistíme a nakrájíme na menší kousky.

Na rostlinném oleji osmahneme cibuli a žampiony doměkka. Podle chuti můžeme směs osolit a okořenit.

Na plech pokrytý pečícím papírem si uložíme opečené plátky masa vedle sebe.

Připravíme si omáčku ze stejných dílů kečupu a majonézy a navrstvíme ji na maso.

Na každý plátek masa pak navrstvíme směs žampionů a cibule. Nakonec vše pokryjeme vrstvou strouhaného sýra.

Připravené řízky vložíme do předehřáté trouby a zapékáme při teplotě 160 °C přibližně 30 minut.


Řízky narubyPostup 0 / 0 kroků splněno Masíčko si klasicky nakrájíme, naklepeme. V misce si smícháme rozšlehaná vajíčka, hořčici, solamyl, prolisovaný česnek, sójovou omáčku, polévkové koření, worcesterem, sůl a pepř. Do této marinády vložíme na noc nachystané plátky masa.   Druhý den maso klasicky obalte v mouce, ve vajíčku a ve strouhance. Smažte na oleji, nebo …


cibule
olej
sůl
hladká mouka
vejce
strouhanka
vepřové maso nebo kuřecí

Plátky masa na řízky naruby naklepeme, osolíme, lehce potřeme olejem a obalujeme v pořadí - strouhanka, mouka a nakonec vejce a zlehka osmažíme na pánvi. Takto osmahnuté řízky klademe do pekáčku. Na řízky dáme na kolečka nakrájené cibule (čím více tím lépe).
Přidáme trochu omastku z osmažených řízků a vodu. Řízky naruby pečeme přiklopené v troubě  asi
30 minut, občas podlijeme, aby se nevypekla šťáva. Podáváme s bramborovou kaší.


Pikantní vepřové plátky


Naložit maso a nechat marinovat
1 lžička solamylu nebo mouky
1 pórek + 1 paprika 1 lžíce plnotučné hořčice 1 stroužek česneku 1 lžička sójové omáčky 1 lžička worcesterské omáčky
1 PL kečupu pepř + 1 bujon

  1. Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme, vložíme do marinády.
  2. Ve vodě svaříme bujón. Opepříme čerstvě mletým pepřem. Cibuli a česnek rozkrájíme na malé kostičky a ve větším kastrolu nebo pánvi orestujeme na oleji dozlatova. Orestovanou cibuli shrneme vařečkou ke straně a na dno kastrolu vyskládáme plátky masa. Z obou stran je opečeme do zlatavé barvy. Když se vydusí šťáva, posypeme č. paprikou a podlijeme trochu bujónem. Přiklopíme pokličkou a dusíme do vstřebání šťávy opakovaně, dokud maso nezměkne.
    Asi v polovině dušení přidáme na proužky nakrájené papriky (já dala červené), pórek na proužky, osolíme dle potřeby, za chvíli dáme rajský protlak, event. kečup. 
      Na malé pánvičce rozehřejeme máslo a zaprášíme moukou. Usmažíme jemně zlatavou jíšku a necháme zchladnout.   Když je maso měkké, doplníme horkou vodou nebo vývarem a zahustíme moukou. Dochutíme hořčicí, případně ještě solí a svaříme, až získá omáčka požadovanou

Vepřová plec na zázvoru a pivu
Vepřová plec na hořčici a barevném pepři :: Tipy na Výlety a zábava500 g masa (krkovice, vepřová plec)

Marináda :
40 ml sojové omáčky
1 lžíce  octa
2 lžíce  oleje
2-3 cm  nastrouhaného zázvoru nebo 1/2 lžičky (sušeného)
½ lžičky ostré papriky
1 lžíce cukru
250 ml světlého piva na marinování a na podlévání

Smíchejte všechny přísady na marinádu – další sůl již nepřidávejte, sojová omáčka je výrazně slaná. Maso mírně naklepete a necháte ve směsi  marinovat nejméně dvě hodiny.

 V  pekáčku rozehřejte sádlo a ze všech stran na něm opečte vepřové společně s cibulí. Přelijte marinádou a hodinu pečte. Průběžně maso přelévejte vypečenou šťávou a podle potřeby podlévejte pivem. 
.

Pivovarská bašta☝
3/4 kg vepřové libovější plece
3 lžíce olej
1 ks cibule
1 ks pórek
1 dl piva
4 lžíce sladkého kečupu
3-5 stroužků +kečup
pepř
sůl

POSTUP PŘÍPRAVY

Maso nakrájíme na nudličky a zprudka ho na oleji opečeme , přidáme sůl, pepř, utřený česnek, kečup podlijeme pivem a chvilku podusíme ( v papiňáku 10 minut)

Pak přidáme nakrájenou cibuli a pórek, trochu podlijeme vodou a dusíme do měkka 
Pak papiňák otevřeme a ještě vydusíme, aby nám zbyla jenom šťáva-pokrm se ničím nezahušťuje - podává se s opékaným bramborem nebo hranolky.


Chutné, šťavnaté plátky pečeného bravčového mäsa s výborným výpekom. Aby nebolo bravčové pliecko po upečení suché, použíte tento spôsob prípravy. Samozrejme sa dá takto upiecť aj krkovička, alebo bôčik. Korenie na obaľovanie do múčnej zmesi môžete použiť aké máte radi. Celkom stačí paprika a mleté čierne korenie. Kto má rád zmes grilovacieho korenia, tiež sa dá.

👹Krkovička nebo kotlety na medu

4 plátky vepřového masa, sůl, 2 cibule , (česnek)
Marináda:
2 lžíce oleje, 1 lžíce sójové omáčky,
1 lžíce ostrého kečupu, 1 lžička medu,
1 lžička mleté papriky, 0,5 lžičky mletého pepře,
1 lžíce hořčice

Z uvedených ingrediencí metličkou vyšleháme marinádu. Plátky krkovice mírně naklepeme a nařízneme kraje, aby se nekroutily. Namáčíme v marinádě a dáme je do mísy. Přikryjeme fólií a necháme dvě hodiny marinovat.
Na dno pekáče nasypeme cibuli nakrájenou na tenká kolečka. Na cibuli naskládáme maso a zbytkem marinády ještě na povrchu potřeme. Pekáč přikryjeme druhým dílem nebo alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Asi po 40 minutách maso obrátíme, pokud je potřeba podlijeme troškou horké vody a pekáč vložíme do trouby už nepřikrytý. Dopékáme při teplotě cca 170 -180°C cca 30 minut . Během této doby maso opět obrátíme a navrstvíme na něj výpek.

Pečená vepřová žebírka v medové marinádě

V míse smíchejte med, sladkou chilli omáčku, ocet, sójovou omáčku, hrubozrnnou hořčici, sůl a na menší proužky nakrájenou cibuli. Pečlivě promíchejte. Očistěte žebírka a naporcujte je na menší části. Poté je dejte do marinády, přikryjte a nechte marinovat v lednici 24 hodin. Dejte směs do pekáče, případně na vyšší plech, který přikryjte alobalem, a vložte ho do předehřáté trouby na 170 °C. Maso pečte 60 minut přikryté, poté ho odkryjte, teplotu zvyšte na 180 až 190 °C a pečte zhruba další hodinu, záleží na vaší vlastnostech vaší trouby. Během druhé fáze pečení můžete žebírka ještě potřít medem.

med
sladká chilli omáčka
sójová omáčka
hrubozrnná hořčice
ocet
cibule
sůl
Srbské žebírko
2 vepřové kotlety, 2 lžíce sádla nebo oleje, 2 červené cibule, 2 stroužky česneku, 1 chilli paprika,
1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 3 lžíce rajského protlaku, 300 ml masového vývaru,
3 lžičky cukru, sůl , mletý pepř, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky
Kotlety nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme, poprášíme mletou paprikou a opečeme po obou stranách na tuku. Kotlety vyjmeme a na tuku osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli. Vmícháme mletou papriku a jakmile zpění, přidáme nakrájené papriky a oloupaná nakrájená rajčata lisovaný česnek, protlak a zamícháme. Na základ dáme kotlety, podlijeme vodou s masovým vývarem a dusíme 25-30 minut.
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku a zahustíme .Necháme pár minut probublávat.
Vhodnou přílohou jsou hranolky nebo rýže.



Vepřové výpečky na pivu

PEČENÝ BŮČEK nebo vepřový bok bez kosti
česnek
cibule
kmín
sůl
pepř
světlé pivo
vepřový vývar

PEČENÝ BŮČEK:
Maso nakrájíme na kostky velké asi 3 × 3 cm a vložíme do pekáče společně s celými stroužky česneku a cibulí pokrájenou na větší kusy. Okořeníme kmínem, solí, pepřem a promícháme. Podlijeme pivem, trochou vývaru a pečeme v troubě rozpálené na 180 °C asi 1,5 hodiny. V průběhu pečení podléváme pivem či vývarem podle potřeby.

Vepřový vrabec 

1000 g vepřová plec 150 g cibule 30 g česnek 15 g hladká mouka 5 g sůl 3 g pepř 5 g kmín

Pivní vrabci na černém pivu☝

Kostky z bůčku (bez kosti) ochucené kmínem, solí a pepřem, upečené v troubě zasypané cibulí a česnekem, podlité pivem smíchaným s worcesterskou omáčkou a kečupem. 
Pivní vrabci  Kostky bůčku (bez kosti) ochucené kmínem, solí a pepřem, upečené v troubě zasypané cibulí a česnekem, podlité pivem smíchaným s worcesterskou omáčkou a kečupem. 1 kg bůčku bez kosti 2 větší cibule 1 palička česneku 4 dl světlého piva 4 PL rajského protlaku 1 PL worchestru kmín pepř sůl  Bůček nakrájíme na kostky, cibuli na proužky, česnek na plátky, vložíme do pekáče, dochutíme, posypeme cibulí a česnekem Pivo rozmícháme s protlakem zalijeme  Pečeme na 200 °C1 kg plecka
2 větší cibule, pórek, česnek
4 dl černé pivo 
4 PL rajského protlaku 
1 PL worchestru 
Kmín, pepř, sůl .
 Maso nakrájíme na kostky, cibuli a  pórek na proužky, česnek na plátky, vložíme do pekáče, Dochutíme, posypeme cibulí a česnekem Pivo rozmícháme s protlakem zalijeme Pečeme na 200 °C


 Grilovaná krkovice nebo vepřová žebírka  

 Smíchat kečup s hořčicí, přidat med, grilovací koření a pivo, osolit, opepřit a máte základní chuť hotovou.
Ale můžete samozřejmě přidat česnek, worchester, chilli, prostě co máte rádi. 
Maso  ponořte do marinády a nechejte alespoň dvě hodinky odležet a pak vyskládejte na plech. Rozpalte troubu na 135 °C a pečte asi hodinu a půl až dvě.

GRILOVANÁ ŽEBÍRKA
Nátěr / 1 lžíce: kmínu, paprika, kajenský pepř, uzená paprika, 4 stroužky česneku, 1 cibule,
čerstvá saturejka (nebo tymián) péct 2 hodiny na 150°C

Omáčka na naložení masa
500 g masa ( vepřová krkovice)
2 vejce
sůl
1 PL  hořčice, pepř,
1 PL kečup nebo červ. paprika
1/2 lžičky škrobu
1 PL oleje
Suroviny promíchat a nechat přes noc v marinádě.

Pečené vepřové koleno v pivní omáčce na videu

vepřové koleno - 1 ks
sůl - dle chuti
mletý černý pepř - dle chuti
čerstvý rozmarýn - 1 větvičky
čerstvá šalvěj - 1 listy
rostlinný olej - 1 lžíce
cibule
česnek
mletá sladká paprika 
plnotučná hořčice 
olivový olej 
světlé pivo 

Oblíbené BBQ pečené vepřové maso na videu


  • 1 libra vepřové panenky
  • 3 polévkové lžíce hoisin omáčky
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného sirupu
  • 2 polévkové lžíce mirin
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř na dochucení

  • Vepřové maso nakrájíme na 2-palcové proužky.
    Smíchejte všechny ingredience kromě oleje ve velké míse a poté vložte maso do marinády. Odstavte alespoň na 40 minut.
    Marinádu vylijeme a vepřové maso potřeme olivovým olejem.
    Vařte ve vzduchové fritéze předehřáté na 380 F po dobu 15 minut.

Pivní krkovička v medovo-hořčicové marinádě

4 kssilnější plátky krkovice
4 ksstroužky česneku
4 kssnítek rozmarýnu
1 ksvětší cibule
1 kschilli paprička
3 lžícerostlinného oleje
3 lžícetekutého medu
2 lžíceplnotučné hořčice
250 mlčerného piva
drcený barevný pepř
 sůl
voda
tuk

Postup:
  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka, oloupané stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky, na dno tukem vymazaného pekáčku rovnoměrně rozprostřeme cibuli s česnekem
  2. Připravíme si marinádu; olej smícháme s medem a hořčicí, do marinády přidáme také nadrobno posekanou, jadřinců zbavenou, chilli papričku
  3. Maso důkladně potřeme marinádou, osolíme, okořeníme nahrubo podrceným barevným pepřem, necháme chvíli odležet, pak plátky rozložíme do pekáčku na cibuli a česnek, poklademe snítky rozmarýnu
  4. Maso mírně podlijeme černým pivem a trochou vody, zaklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, pečeme 30 minut, pak maso obrátíme a přelijeme pivem, podlijeme opět trochou vody, pečeme odklopené dalších 30-45 minut, záleží, jak silné plátky krkovice použijete
  5. Upečené plátky krkovice podáváme přelité šťávou z výpeku 

Křenová krkovička pečená s brambory

400 g krkovičky (2 plátky)
2 cibule
1 stroužek utřeného česneku
brambory
2 lžíce majonézy
2 lžíce jemně strouhaného křenu
1 lžíce hořčice
1 špetka chilli
koření na americké brambory
sůl
pepř
Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Z majonézy, hořčice, křenu, česneku a chilli uděláme marinádu. Vložíme do ní maso a pořádně obalíme. Přikryjeme a uložíme do lednice do druhého dne.
Hodinu před pečením vytáhneme. Oloupanou cibuli nakrájíme na klínky a dáme do pekáče. Trochu necháme na maso. Na cibuli uložíme plátky masa a zbytek marinády dáme nahoru. Kolem uložíme oškrábané brambory posypané kořením.
Maso podlijeme cca 150 ml vody a pekáček přikryjeme poklicí.
Pečeme asi hodinku do měkka. Občas maso i brambory přeléváme výpekem. Je-li třeba podlijeme během pečení ještě horkou vodou. Před koncem odkryjeme a dopečeme na barvu.

Marináda

Jako první si připravte marinádu. Do vyšší nádoby nebo mísy přidávejte všechny jednotlivé ingredience na přípravu marinády. Jednotlivé ingredience následně několikrát promíchejte pomocí lžíce, následně je důkladně promixujte tyčovým mixérem. Vznikne jednotná marináda zajímavé chuti.

Nakrajujte jednotlivé kusy, aby se z válečku masa začala tvořit velká placka. Připravený základ na roládu důkladně potřete nachystanou marinádou. Maso zabalte do tvaru rolády a pomažte ho marinádou ještě zvenčí. Takto ho nechte delší dobu marinovat. 

česnek - 3 stroužky
tymián - 0,5 lžičky
petrželka - 1 lžička
pomerančová šťáva - 40 ml
citronová šťáva - dle chuti
olej - 1 lžíce
mletá paprika - 1 lžíce
med - 1 lžíce
grilovací omáčka - 200 g

Náplň

Žampiony, oloupejte je a nakrájejte. Nakrájejte také cibuli, mrkev a česnek. Česnek začněte lehce opékat na oleji. K němu přidejte cibuli a mrkev. Až změknou, přisypte také houby. Na závěr přidejte sušenou šunku.

Roládu znovu rozbalte a položte po celé její ploše plátky slaniny. Následně na tento základ naneste veškerou směs z pánve a důkladně ji rozhrňte po celé ploše masa. Poté vše posypte  rozinkami. V tuto chvíli také můžete roládu zabalit. Provázkem zajistěte, že bude držet tvar. Vložte ji do trouby předehřáté na teplotu 200 stupňů a pečte asi 40 minut. Přílohu lze udělat zároveň tak, že plech s roládou vystelete cibulí a maso obrovnáte bramborami.


  • 500 g vepřového masa (plecko, krkovička)
  • Hrst hub (čerstvých nebo sušených)
  • 1 bujón (volitelné)
  • 1 velká cibule
  • Paprika mletá
  • Kmín celý
  • Pepř mletý
  • Sůl
  • Sádlo nebo olej
  • Hladká mouka na jíšku
  • Kousek másla na jíšku

Postup přípravy:

Vepřové maso nakrájíme na plátky (případně na větší kousky). Nakrájenou cibuli v tlakovém hrnci zpěníme na sádle, poté přidáme maso, které necháme z obou stran opéct. Osolíme, přidáme kmín, pepř, houby, a nakonec mletou papriku. Zalijeme vodou tak, aby bylo maso ponořené. Pro silnější chuť můžeme přidat bujón. V papiňáku dusíme na minimum 25-30 minut do úplného změknutí masa. Poté si připravíme jíšku, kterou omáčku zahustíme. Necháme projít varem a podáváme ideálně s houskovým knedlíkem nebo s rýží.

Vepřová panenka s pepřovou omáčkou

na videu

Kuřecí roláda plněná kuřecími játry

Plát z vykostěného kuřete rozprostřeme, jemně naklepeme, osolíme, opepříme a pomažeme hořčicí. Na pánvi zesklovatíme na jemno nakrájenou cibuli.
Rozmrazená kuřecí játra dáme na pánev k cibulce a dusíme je doměkka. Potom v nich rozmícháme 5 vajec, počkáme až se srazí. Směs osolíme a opepříme a rozetřeme ji na plát masa.
Opatrně svineme a omotáme nití. Roládu přeneseme na pekáč, osolíme ji a podlijeme vodou.
Pečeme při 200°C necelou hodinu. Během pečení podléváme roládu výpekem.

Vepřová roláda s játrovou nádivkou

Rohlíky pokrájíte na kostičky, opečete na sádle dorůžova a dáte do mísy.
Mléko rozšleháte se žloutky a rohlíky v míse zalijte.
Na pánvi na sádle opečete pokrájená očištěná játra, okořeníte omáčkou sójovou, podle chuti opepříte a osolíte.
Přidáte i rajčata, pokrájená na malé kousky. Játra i se sádlem lehce promícháte s namočenými rohlíky a nakonec přidáte i sníh, který do pevna ušleháte ze zbylých bílků.
Plátky masa, důkladně naklepejte do tenka a rozložíte na pečicí papír nebo průsvitnou kuchyňskou fólii do obdélníku velikosti menšího plechu na pečení.
Posolíte, pomažete hořčicí .
Na vrch dáte připravenou játrovou nádivku a pomocí fólie pevně zavinete.
Do pekáče rozložíte plátky slaniny, přesunete na ně opatrně roládu spojem dolů, přidáte zbytek slaniny pokrájené nadrobno (pokud máte tučnější maso, můžete slaninu vynechat).
Malinko podlijete vodou a přikryté pečte pomalu v troubě, minimálně dvě hodiny.
Když je maso upečené, rozmícháte med ve lžíci vody, celou roládu potřete a ještě chvíli odkryté dopečete.

Fólie pečený česnekový máslový steak a brambory

INGREDIENCE
1 kg brambor
1 a 1/2 kg steaku
1 střední cibule, nakrájená nadrobno
4 stroužky česneku / mleté
1 PL italského koření
2 PL čerstvě nasekané petrželky
1/2 lžičky uzené papriky
sůl a pepř na dochucení
2 PL olivového oleje
4 PL másla, rozdělené

Pečeme při 425 F po dobu 20 minut

Jak péct steak v troubě