Vepřové maso ☝ + Jak péct steak v troubě + panenka + Grilování / Kovářské kotlety
Šťavnaté plátky krkovičky v chutné omáčce z černého piva a hořčice.
700 g
vepřová krkovička
2 PL
olej
2 PL
máslo
1 ks
velká cibule
4 stroužky
česnek
500 ml
tmavé pivo
2 PL
hořčice
2 větvičky
rozmarýn
podle chuti
sůl, mletý pepř
2.
Plátky dobře neosolíme, opepříme z obou stran.
3.
Na pánvi zahřejeme kapku oleje a maso na něm zprudka opečeme z obou stran do zlato-hněda. Plátky restujeme postupně podle velikosti pánve a ukládáme je na pekáč tak, aby se nepřekrývaly.
4.
Troubu rozehřejeme na 200ºC a na plátky masa nastříháme kousky rozmarýnových větviček.
5.
Do pánve s připálenými kousky a výpekem přidáme máslo, nadrobno nasekanou cibuli a česnek a krátce je zarestujeme – minutku.
6.
Potom přilijeme trochu piva a vařečkou seškrábeme všechny připálené kousky ze dna pánve.
7.
Přilijeme zbylé pivo, necháme vařit a do základu zamícháme hořčici, omáčku podle chuti osolíme, okořeníme a necháme ji vařit, dokud se nezredukuje na cca polovinu.
8.
Omáčkou pak přelijeme plátky krkovičky v pekáči a zavřené pečeme cca 45 minut, poté pekáč odkryjeme a pečeme ještě 5 až 10 minut.
9.
Krkovička na pivě podáváme s vařenými nebo pečenými bramborami či čerstvým chlebem.
V míse smíchejte smetanový sýr, nadrobno nakrájená sušená rajčata, kostičky slaniny, nasekané čerstvé bylinky a vše jemně dochuťte mletým černým pepřem.
100 g smetanového sýra (ideálně bylinkového, lze i obyčejný)
50 g sušených rajčat (jemně nakrájených)
50 g slaniny (nakrájené na kostičky nebo tenké plátky)
1 hrst čerstvých bylinek (např. tymián, petržel)
2 lžíce olivového oleje
sůl (podle chuti)
čerstvě mletý černý pepř (podle chuti)
Ostatní:
kuchyňský provázek (na svázání)
Na náplň:
1 malá cibule (jemně nasekaná)
2 stroužky česneku (nadrobno nasekané)
100 ml bílého vína (nebo zeleninového vývaru)
200 ml smetany ke šlehání (33 %)
1 lžička dijonské hořčice
1 lžička rajčatového protlaku
sůl (podle chuti)
čerstvě mletý černý pepř (podle chuti)
3️⃣ Plnění
Na rozloženou panenku rovnoměrně rozprostřete sýrovou směs a opatrně ji zarolujte nebo přehněte tak, aby náplň zůstala uvnitř.
5️⃣ Opečení panenky
Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysokou teplotu.
Panenku opečte ze všech stran dozlatova přibližně 2-3 minuty z každé strany, aby se maso krásně zatáhlo a získalo lahodnou zlatavou barvu. Hotovou panenku vyjměte z pánve a nechte ji chvíli odpočinout.
6️⃣ Příprava omáčky
Do stejné pánve vsypejte jemně nasekanou cibuli a česnek. Na mírném ohni cca 3 minuty restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne být průhledná.
Přilijte bílé víno nebo vývar a nechte z poloviny odpařit, aby se chutě spojily. Dále přilijte smetanu ke šlehání, hořčici a rajčatový protlak. Omáčku nechte lehce cca 5 minut vařit, aby trochu zhoustla. Dochuťte solí a černým mletým pepřem podle potřeby.
7️⃣ Dokončení v troubě
Předehřejte troubu na 200 °C (horní/spodní ohřev).
Opečenou panenku přeneste do zapékací mísy s připravenou omáčkou a podle chuti přidejte několik kousků rajčat pro svěží a výraznější chuť.
Vložte do trouby a pečte cca 20 minut, aby se maso krásně propeklo, ale zůstalo šťavnaté.
Řízky naruby
cibule olej
sůl
hladká mouka
vejce
strouhanka
vepřové maso nebo kuřecí
Plátky masa na řízky naruby naklepeme, osolíme, lehce potřeme olejem a obalujeme v pořadí - strouhanka, mouka a nakonec vejce a zlehka osmažíme na pánvi. Takto osmahnuté řízky klademe do pekáčku. Na řízky dáme na kolečka nakrájené cibule (čím více tím lépe).
Přidáme trochu omastku z osmažených řízků a vodu. Řízky naruby pečeme přiklopené v troubě asi 30 minut občas podlijeme, aby se nevypekla šťáva. Podáváme s bramborovou kaší.
Pikantní vepřové plátky
Naložit maso a nechat marinovat 1 lžička solamylu nebo mouky
Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme, vložíme do marinády.
Ve vodě svaříme bujón. Opepříme čerstvě mletým pepřem. Cibuli a česnek rozkrájíme na malé kostičky a ve větším kastrolu nebo pánvi orestujeme na oleji dozlatova. Orestovanou cibuli shrneme vařečkou ke straně a na dno kastrolu vyskládáme plátky masa. Z obou stran je opečeme do zlatavé barvy. Když se vydusí šťáva, posypeme č. paprikou a podlijeme trochu bujónem. Přiklopíme pokličkou a dusíme do vstřebání šťávy opakovaně, dokud maso nezměkne. Asi v polovině dušení přidáme na proužky nakrájené papriky (já dala červené), pórek na proužky, osolíme dle potřeby, za chvíli dáme rajský protlak, event. kečup. Na malé pánvičce rozehřejeme máslo a zaprášíme moukou. Usmažíme jemně zlatavou jíšku a necháme zchladnout. Když je maso měkké, doplníme horkou vodou nebo vývarem a zahustíme moukou. Dochutíme hořčicí, případně ještě solí a svaříme, až získá omáčka požadovanou
Vepřová plec na zázvoru a pivu
500 g masa (krkovice, vepřová plec)
Marináda :
40 ml sojové omáčky
1 lžíce octa
2 lžíce oleje
2-3 cm nastrouhaného zázvoru nebo 1/2 lžičky (sušeného)
½ lžičky ostré papriky
1 lžíce cukru 250 ml světlého piva na marinování a na podlévání
Smíchejte všechny přísady na marinádu – další sůl již nepřidávejte, sojová omáčka je výrazně slaná. Maso mírně naklepete a necháte ve směsi marinovat nejméně dvě hodiny. V pekáčku rozehřejte sádlo a ze všech stran na něm opečte vepřové společně s cibulí. Přelijte marinádou a hodinu pečte. Průběžně maso přelévejte vypečenou šťávou a podle potřeby podlévejte pivem.
.
Pivovarská bašta☝
3/4 kg vepřové libovější plece
3 lžíce olej
1 ks cibule
1 ks pórek
1 dl piva
4 lžíce sladkého kečupu
3-5 stroužků +kečup
pepř
sůl
POSTUP PŘÍPRAVY
Maso nakrájíme na nudličky a zprudka ho na oleji opečeme , přidáme sůl, pepř, utřený česnek, kečup podlijeme pivem a chvilku podusíme ( v papiňáku 10 minut)
Pak přidáme nakrájenou cibuli a pórek, trochu podlijeme vodou a dusíme do měkka
Pak papiňák otevřeme a ještě vydusíme, aby nám zbyla jenom šťáva-pokrm se ničím nezahušťuje - podává se s opékaným bramborem nebo hranolky.
1 lžíce hořčice Z uvedených ingrediencí metličkou vyšleháme marinádu. Plátky krkovice mírně naklepeme a nařízneme kraje, aby se nekroutily. Namáčíme v marinádě a dáme je do mísy. Přikryjeme fólií a necháme dvě hodiny marinovat. Na dno pekáče nasypeme cibuli nakrájenou na tenká kolečka. Na cibuli naskládáme maso a zbytkem marinády ještě na povrchu potřeme. Pekáč přikryjeme druhým dílem nebo alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Asi po 40 minutách maso obrátíme, pokud je potřeba podlijeme troškou horké vody a pekáč vložíme do trouby už nepřikrytý. Dopékáme při teplotě cca 170 -180°C cca 30 minut . Během této doby maso opět obrátíme a navrstvíme na něj výpek.
V míse smíchejte med, sladkou chilli omáčku, ocet, sójovou omáčku, hrubozrnnou hořčici, sůl a na menší proužky nakrájenou cibuli. Pečlivě promíchejte. Očistěte žebírka a naporcujte je na menší části. Poté je dejte do marinády, přikryjte a nechte marinovat v lednici 24 hodin. Dejte směs do pekáče, případně na vyšší plech, který přikryjte alobalem, a vložte ho do předehřáté trouby na 170 °C. Maso pečte 60 minut přikryté, poté ho odkryjte, teplotu zvyšte na 180 až 190 °C a pečte zhruba další hodinu, záleží na vaší vlastnostech vaší trouby. Během druhé fáze pečení můžete žebírka ještě potřít medem.
Kotlety nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme, poprášíme mletou paprikou a opečeme po obou stranách na tuku. Kotlety vyjmeme a na tuku osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli. Vmícháme mletou papriku a jakmile zpění, přidáme nakrájené papriky a oloupaná nakrájená rajčata lisovaný česnek, protlak a zamícháme. Na základ dáme kotlety, podlijeme vodou s masovým vývarem a dusíme 25-30 minut. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku a zahustíme .Necháme pár minut probublávat. Vhodnou přílohou jsou hranolky nebo rýže.
Vepřové výpečky na pivu
PEČENÝ BŮČEK nebo vepřový bok bez kosti česnek cibule kmín sůl pepř světlé pivo vepřový vývar
PEČENÝ BŮČEK v pivě. Maso nakrájíme na kostky velké asi 3 × 3 cm a vložíme do pekáče společně s celými stroužky česneku a cibulí pokrájenou na větší kusy. Okořeníme kmínem, solí, pepřem a promícháme. Podlijeme pivem, trochou vývaru a pečeme v troubě rozpálené na 180 °C asi 1,5 hodiny. V průběhu pečení podléváme pivem či vývarem podle potřeby.
Vepřová pečeně na kysaném zelí
Troubu předehřejeme na 200 °C. Maso zprudka opečeme dozlatova ze všech stran na rozehřátém oleji a poté vyjmeme. Na výpeku osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme kysané zelí včetně šťávy, osolíme, opepříme a krátce promícháme. Do pekáčku nebo zapékací mísy dáme zelí, na něj položíme maso, podlijeme přibližně 150 ml vody a přikryté pečeme minimálně 2 hodiny v závislosti na druhu trouby (raději déle, aby maso nebylo tuhé a krásně se rozpadalo). Průběžně kontrolujeme, zda není potřeba podlít vodou.
Vepřová pečeně s pečeným zelím a jablky v karamelu
8 × plátků vepřové pečeně
600 g bílého hlávkového zelí
mořská sůl
černý pepř
špetka celého kmínu
4 × bobkové listy
4 × stroužky česneku
olivový olej
200 ml vývaru
2 × jablka
50 g (nejlépe třtinového) cukru
50 ml bílého suchého vína
1 × hrst rozinek
rostlinný olej
1 × lžíce másla
Pečené zelí
01.Omyté a osušené zelí rozkrojíme na půl a poté i s košťálem na měsíčky, které vyskládáme do zapékací mísy, osolíme a opepříme. Přidáme kmín, bobkový list, rozdrcený česnek, pokapeme trochou olivového oleje a podlijeme vývarem. Celou mísu přikryjeme alobalem a pečeme v troubě předehřáté na 150 °C asi 45 minut.
Karamelizovaná jablka
02.Nejprve nakrájíme na kostičky omytá a oloupaná jablka. Do pánve nasypeme cukr, necháme zkaramelizovat a opatrně přidáme jablka. Obalíme v karamelu, podlijeme vínem, přisypeme rozinky, necháme rozpustit karamel a krátce povaříme.
Vepřová pečeně
03.V pánvi s trochou rozpáleného rostlinného oleje orestujeme z obou stran osolené a opepřené plátky masa. Přidáme karamelizovaná jablka i se šťávou a zjemníme máslem.
Moravský vrabec
1000 g vepřová plec
150 g cibule
30 g česnek
15 g hladká mouka
5 g sůl
3 g pepř
5 g kmín
Moravský vrabec je tradiční pokrm z moravské kuchyně. Jedná se o kousky připravované ve dvou fázích, na počátku dušené a následně pečené kousky vepřového masa, ochucené česnekem, kmínem a solí, někdy podlité vínem nebo pivem. Významnou součástí přípravy je velké množství středně krájené cibule.
Pivní vrabci na černém pivu☝ Kostky z bůčku (bez kosti) ochucené kmínem, solí a pepřem, upečené v troubě zasypané cibulí a česnekem, podlité pivem smíchaným s worcesterskou omáčkou a kečupem. 1 kg plecka 2 větší cibule, pórek, česnek 4 dl černé pivo 4 PL rajského protlaku 1 PL worchestru Kmín, pepř, sůl . Maso nakrájíme na kostky, cibuli a pórek na proužky, česnek na plátky, vložíme do pekáče, Dochutíme, posypeme cibulí a česnekem Pivo rozmícháme s protlakem zalijeme Pečeme na 200 °C
☝Grilovaná krkovice nebo vepřová žebírka
Smíchat kečup s hořčicí, přidat med, grilovací koření a pivo, osolit, opepřit a máte základní chuť hotovou.
Ale můžete samozřejmě přidat česnek, worchester, chilli, prostě co máte rádi.
Maso ponořte do marinády a nechejte alespoň dvě hodinky odležet a pak vyskládejte na plech. Rozpalte troubu na 135 °C a pečte asi hodinu a půl až dvě.
GRILOVANÁ ŽEBÍRKA Nátěr / 1 lžíce: kmínu, paprika, kajenský pepř, uzená paprika, 4 stroužky česneku, 1 cibule, čerstvá saturejka (nebo tymián) péct 2 hodiny na 150°C
Omáčka na naložení masa 500 g masa ( vepřová krkovice) 2 vejce sůl 1 PL hořčice, pepř, 1 PL kečup nebo červ. paprika 1/2 lžičky škrobu 1 PL oleje Suroviny promíchat a nechat přes noc v marinádě.
Smíchejte všechny ingredience kromě oleje ve velké míse a poté vložte maso do marinády. Odstavte alespoň na 40 minut.
Marinádu vylijeme a vepřové maso potřeme olivovým olejem.
Vařte ve vzduchové fritéze předehřáté na 380 F po dobu 15 minut.
Pivní krkovička v medovo-hořčicové marinádě
4 ks
silnější plátky krkovice
4 ks
stroužky česneku
4 ks
snítek rozmarýnu
1 ks
větší cibule
1 ks
chilli paprička
3 lžíce
rostlinného oleje
3 lžíce
tekutého medu
2 lžíce
plnotučné hořčice
250 ml
černého piva
drcený barevný pepř
sůl
voda
tuk
Postup:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka, oloupané stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky, na dno tukem vymazaného pekáčku rovnoměrně rozprostřeme cibuli s česnekem
Připravíme si marinádu; olej smícháme s medem a hořčicí, do marinády přidáme také nadrobno posekanou, jadřinců zbavenou, chilli papričku
Maso důkladně potřeme marinádou, osolíme, okořeníme nahrubo podrceným barevným pepřem, necháme chvíli odležet, pak plátky rozložíme do pekáčku na cibuli a česnek, poklademe snítky rozmarýnu
Maso mírně podlijeme černým pivem a trochou vody, zaklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, pečeme 30 minut, pak maso obrátíme a přelijeme pivem, podlijeme opět trochou vody, pečeme odklopené dalších 30-45 minut, záleží, jak silné plátky krkovice použijete
Upečené plátky krkovice podáváme přelité šťávou z výpeku
400 g krkovičky (2 plátky) 2 cibule 1 stroužek utřeného česneku brambory 2 lžíce majonézy 2 lžíce jemně strouhaného křenu 1 lžíce hořčice 1 špetka chilli koření na americké brambory sůl pepř Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Z majonézy, hořčice, křenu, česneku a chilli uděláme marinádu. Vložíme do ní maso a pořádně obalíme. Přikryjeme a uložíme do lednice do druhého dne. Hodinu před pečením vytáhneme. Oloupanou cibuli nakrájíme na klínky a dáme do pekáče. Trochu necháme na maso. Na cibuli uložíme plátky masa a zbytek marinády dáme nahoru. Kolem uložíme oškrábané brambory posypané kořením. Maso podlijeme cca 150 ml vody a pekáček přikryjeme poklicí. Pečeme asi hodinku do měkka. Občas maso i brambory přeléváme výpekem. Je-li třeba podlijeme během pečení ještě horkou vodou. Před koncem odkryjeme a dopečeme na barvu.
Jako první si připravte marinádu. Do vyšší nádoby nebo mísy přidávejte všechny jednotlivé ingredience na přípravu marinády. Jednotlivé ingredience následně několikrát promíchejte pomocí lžíce, následně je důkladně promixujte tyčovým mixérem. Vznikne jednotná marináda zajímavé chuti.
Nakrajujte jednotlivé kusy, aby se z válečku masa začala tvořit velká placka. Připravený základ na roládu důkladně potřete nachystanou marinádou. Maso zabalte do tvaru rolády a pomažte ho marinádou ještě zvenčí. Takto ho nechte delší dobu marinovat.
česnek - 3 stroužky tymián - 0,5 lžičky petrželka - 1 lžička pomerančová šťáva - 40 ml citronová šťáva - dle chuti olej - 1 lžíce mletá paprika - 1 lžíce med - 1 lžíce grilovací omáčka - 200 g
Náplň
Žampiony, oloupejte je a nakrájejte. Nakrájejte také cibuli, mrkev a česnek. Česnek začněte lehce opékat na oleji. K němu přidejte cibuli a mrkev. Až změknou, přisypte také houby. Na závěr přidejte sušenou šunku.
Roládu znovu rozbalte a položte po celé její ploše plátky slaniny. Následně na tento základ naneste veškerou směs z pánve a důkladně ji rozhrňte po celé ploše masa. Poté vše posypte rozinkami. V tuto chvíli také můžete roládu zabalit. Provázkem zajistěte, že bude držet tvar. Vložte ji do trouby předehřáté na teplotu 200 stupňů a pečte asi 40 minut. Přílohu lze udělat zároveň tak, že plech s roládou vystelete cibulí a maso obrovnáte bramborami.
Vepřové na houbách v papiňáku
500 g vepřového masa (plecko, krkovička)
Hrst hub (čerstvých nebo sušených)
1 bujón (volitelné)
1 velká cibule
Paprika mletá
Kmín celý
Pepř mletý
Sůl
Sádlo nebo olej
Hladká mouka na jíšku
Kousek másla na jíšku
Postup přípravy:
Vepřové maso nakrájíme na plátky (případně na větší kousky). Nakrájenou cibuli v tlakovém hrnci zpěníme na sádle, poté přidáme maso, které necháme z obou stran opéct. Osolíme, přidáme kmín, pepř, houby, a nakonec mletou papriku. Zalijeme vodou tak, aby bylo maso ponořené. Pro silnější chuť můžeme přidat bujón. V papiňáku dusíme na minimum 25-30 minut do úplného změknutí masa. Poté si připravíme jíšku, kterou omáčku zahustíme. Necháme projít varem a podáváme ideálně s houskovým knedlíkem nebo s rýží.
Plát z vykostěného kuřete rozprostřeme, jemně naklepeme, osolíme, opepříme a pomažeme hořčicí. Na pánvi zesklovatíme na jemno nakrájenou cibuli. Rozmrazená kuřecí játra dáme na pánev k cibulce a dusíme je doměkka. Potom v nich rozmícháme 5 vajec, počkáme až se srazí. Směs osolíme a opepříme a rozetřeme ji na plát masa. Opatrně svineme a omotáme nití. Roládu přeneseme na pekáč, osolíme ji a podlijeme vodou. Pečeme při 200°C necelou hodinu. Během pečení podléváme roládu výpekem.
Rohlíky pokrájíte na kostičky, opečete na sádle dorůžova a dáte do mísy. Mléko rozšleháte se žloutky a rohlíky v míse zalijte. Na pánvi na sádle opečete pokrájená očištěná játra, okořeníte omáčkou sójovou, podle chuti opepříte a osolíte. Přidáte i rajčata, pokrájená na malé kousky. Játra i se sádlem lehce promícháte s namočenými rohlíky a nakonec přidáte i sníh, který do pevna ušleháte ze zbylých bílků. Plátky masa, důkladně naklepejte do tenka a rozložíte na pečicí papír nebo průsvitnou kuchyňskou fólii do obdélníku velikosti menšího plechu na pečení. Posolíte, pomažete hořčicí . Na vrch dáte připravenou játrovou nádivku a pomocí fólie pevně zavinete. Do pekáče rozložíte plátky slaniny, přesunete na ně opatrně roládu spojem dolů, přidáte zbytek slaniny pokrájené nadrobno (pokud máte tučnější maso, můžete slaninu vynechat). Malinko podlijete vodou a přikryté pečte pomalu v troubě, minimálně dvě hodiny. Když je maso upečené, rozmícháte med ve lžíci vody, celou roládu potřete a ještě chvíli odkryté dopečete.
Fólie pečený česnekový máslový steak a brambory
INGREDIENCE 1 kg brambor 1 a 1/2 kg steaku 1 střední cibule, nakrájená nadrobno 4 stroužky česneku / mleté 1 PL italského koření 2 PL čerstvě nasekané petrželky 1/2 lžičky uzené papriky sůl a pepř na dochucení 2 PL olivového oleje 4 PL másla, rozdělené
4 polévkové lžíce oleje, 2 polévkové lžíce medu, 3 prolisované stroužky česneku, 1 čajovou lžičku pepře 4 barev, 1 čajovou lžičku mleté papriky a 1 čajovou lžičku drceného kmínu. Všechny ingredience důkladně smícháme a do takto připravené marinády vložíme krkovičku. Necháme marinovat alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc, aby se všechny chutě hezky vstřebaly do masa.
Troubu předehřejeme na 180 °C a krkovičku přendáme spolu s marinádou do pekáče. Podlijeme trochou vody a pečeme přibližně 70-90 minut, v závislosti na velikosti masa. Během pečení krkovičku několikrát otočíme a podle potřeby podléváme jejím vlastním výpekem. Po upečení necháme maso chvíli odpočívat, aby se šťáva rozložila rovnoměrně po celé krkovičce.
Feferonová pasta (volitelně, pro milovníky pikantní chuti)
Česneková tmavá omáčka (volitelně, pro intenzivní chuť)
1. Vepřovou kýtu nakrájejte na nudličky a osolte je podle chuti. Přidejte koření na čínu a hojně zalijte sojovou omáčkou, která jim dodá výraznou chuť. Přidejte také žloutek a lžičku solamylu, což pomůže maso zahustit a zároveň zajistí krásnější omáčku. Nechte maso odležet v lednici přes noc, aby dobře nasáklo kořenění.
2. Na pánvi osmažte na oleji nakrájenou cibuli a plátky česneku, dokud nezežloutnou a nezískají jemnou cibulovou chuť.
3. Přidejte nakrájené nudličky z vepřové kýty a orestujte je, dokud nezískají hezkou zlatou barvu.
4. Poté přidejte nakrájené papriky, žampiony, pór, rané zelí a pokračujte v restování. Můžete přidat trochu vody, aby se zelenina lépe dusila a nelepovala na pánev.
5. Připravte si výpeky z masa a zeleniny, které vzniknou během restování. Výpek zvlášť.
Katův šleh s bramboráky
Podávejte s rýží, těstovinami s bramboráčky nebo s čerstvým chlebem.
Naklepat maso osolit opepřit a dovnitř kolečko salámu kde zabalit sýr. To vše zabalit do plátku masa. Narovnat na plech pokapat olejem a dát do trouby na 40 minut. Na dno pekáče dát pečící papír.
Naklepat osolit a opepřit dvě kotlety Na pánev dej olej + 1 česnek a osmaž kotlety z obou stran přelij trochu bílého vína a dej 3 kolečka citronu. a můžeš podávat.
Vepřová žebírka s medovou glazurou a pečenou zeleninou
Tato vepřová žebírka s medovou glazurou a pečenou zeleninou jsou lahodným a sytým pokrmem, který kombinuje křehká a chutná žebírka s vydatnou přílohou pečených brambor, mrkve a cibule. Žebírka, obalená lepkavou medovou glazurou s trochou uzené papriky, sladké chilli omáčky a dijonské hořčice, jsou plná pikantní, kouřové sladkosti, která se dokonale hodí ke karamelizované zelenině. Tento jednoduchý recept je ideální pro rodinná setkání nebo víkendové večeře a jistě každého ohromí svou směsicí chutí a texturou, která se vám rozplývá na jazyku.
Ingredience Na vepřová žebírka s medovou glazurou: 1,8 kg vepřových žeber 1/2 lžičky soli 2 lžíce rostlinného oleje 2 lžíce medu 1 lžička sladké chilli omáčky 1 lžička dijonské hořčice 1 lžička sójové omáčky 1 lžička vinného octa (nebo jablečného octa) 1 lžička česnekového prášku 1 lžička uzené papriky Na pečenou zeleninu: 5–6 brambor (nakrájených na kostičky) 1 velká mrkev (nakrájená na plátky) 1 velká cibule (načtvrtěná) 2–3 stroužky česneku (oloupané a rozmačkané) Sůl a černý pepř dle chuti Další rostlinný olej na pokapání Postup přípravy vepřových žeber s medovou glazurou a pečenou zeleninou
Kuře s citronovým česnekovým máslem
1/2 lžičky papriky
3 lžíce másla, rozdělené
3 stroužky česneku, mleté
Čerstvá petrželka, nasekaná, na ozdobu
225 g linguine tenké, ploché těstoviny, které jsou delší než špagety
Úvod Francouzské vepřové kotlety jsou lahodnou směsí křehkého vepřového masa, karamelizované cibule a bohaté, pikantní omáčky inspirované klasickou francouzskou cibulovou polévkou.
Karamelizovaná cibule krok za krokem
Jakmile tuhle dobrotu připravíte a ochutnáte, budete se divit, jak jste bez ní mohli žít!
2 lžíce másla, ghí nebo olivového oleje
5 velkých cibulí, nakrájených na půlkolečka
špetka mořské soli
2 lžíce balzamikového octa (nemusí být)
1 lžička třtinového cukru (nemusí být)
Postup přípravy:
Ve velké pánvi rozpusťte máslo, ghí nebo olivový olej na mírném plameni.
Přidejte nakrájené cibule a sůl a dobře promíchejte, aby se cibule rovnoměrně obalila tukem.
Restujte na mírném plameni, každých 5–10 minut promíchejte. Jakmile začne cibule karamelizovat, začne se lehce přichytávat ke dnu pánve. To je naprosto normální, stačí jen vařečkou odškrabovat a přípečky promíchávat s cibulí.
Když cibule získá tmavě hnědou barvu, je měkká a jakoby lepkavá (zhruba po 1 hodině), vmíchejte k ní cukr a balzamikový ocet, pokud je používáte.
Pokračujte v restování ještě asi 2–3 minuty, až se ocet vyvaří.
Sundejte pánev z ohně a nechte cibuli lehce zchladnout, poté ji přendejte do čistých sklenic a skladujte v lednici.
1) Příprava masa: Z panenky odstraňte zbytky tuku a nakrájejte ji na 1,5 cm silné plátky. Plátky trochu zploštěte pomocí nože.
2) Opečení masa: Do pánve nalijte olivový olej a zahřejte. Vložte plátky masa a opečte je při vysoké teplotě 1,5 minuty z každé strany. Osmažené maso přendejte na talíř.
3) Příprava zeleniny: Snižte teplotu a přidejte na plátky nakrájený česnek. Lehce osmahněte dozlatova. Přidejte nakrájenou cibuli a po chvíli i na kolečka nakrájenou mrkev. Promíchejte a nechte restovat na mírném ohni 4-5 minut.
4) Příprava omáčky: Posolte a pokud je cibule trochu podušená, přidejte škrob. Promíchejte a smažte minutu, dokud škrob trochu nezhnědne. Přidejte bílé víno a nalijte vývar. Přidejte pepř, překryjte a vařte pár minut na mírném ohni.
5) Mixování omáčky: Směs přelijte do nádoby a tyčovým mixérem rozmixujte. Rozmixovanou omáčku přelijte zpátky do pánve.
6) Dokončení jídla: Přidejte plátky masa do omáčky a na mírném ohni povařte ještě 4-5 minut.