Rychlé koláčky z křehkého těsta
Koláče na videu jsou s práškem do pečiva - rychlé
Smetanové sušenky bez cukru
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- smetana zakysaná 100 gramů
- tuk 50 gramů (změklý)
- žloutek 1 kus
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
Na ozdobení:
- karamel 2 lžíce (tekutý nebo rozehřátá čokoláda nebo čokoládová poleva)
- mandle 30 gramů (drcené)
V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou, přidáme změklý tuk, žloutek a zakysanou smetanu (lžíci smetany si necháme stranou) a vypracujeme hladké těsto.
Rozválíme ho mezi dvěma fóliemi na plát silný asi 3 mm a vykrájíme z něj měsíčky nebo jiné malé tvary. Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je zbylou smetanou a posypeme drcenými mandlemi. Sušenky vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 11 minut do světle zlatavé barvy.
Upečené sušenky po vychladnutí ozdobíme karamelem nebo rozehřátou čokoládou a necháme zaschnout.
BORŮVKOVÉ SMETANOVÉ SUŠENKY
2 hrnky hladké mouky
1/2 hrnku cukru krupice
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
125 g studeného másla
1 hrnek borůvek, vyzkoušeno k naprosté spokojenosti i s nektarinkami nebo malinami
1 lžička citronové kůry
1 vejce
3/4 hrnku studené šlehačky
1 lžíce třtinového cukru
Předehřejte si troubu na 175 °C a připravte si na plech pečicí papír.
V jedné misce smíchejte sypké suroviny - mouku s kypříkem, cukrem a solí.
Do sypké směsi přidejte na kousky nakrájené studené máslo. Přidejte borůvky a citronovou kůru .
Vše lehce promíchejte tak, aby borůvky byly obalené. V druhé misce smíchejte smetanu a vajíčko. Obsah obou misek smíchejte dohromady. Polévkovou lžící odeberte těsto, dejte na plech a lehce zmáčkněte. Sušenky před pečením lehce posypte třtinovým cukrem.
Pečte na 175 °C cca 20 minut, nebo než lehce zezlátnou. Nejlepší jsou v den, kdy jste je upekli.
250 g hladké mouky
90 g cukru krupice
1 žloutek
2 lžíce mléka
1 lžíce vanilkového extraktu
špetka soli
Až si těsto v lednici odpočine, můžete ho začít vyvalovat. Vyválejte placku cca 3 mm vysokou a vykrajujte tvary jakýmkoliv vykrajovátkem.
Pokud si chcete více ulehčit práci, než dáte těsto do lednice, udělejte z něj váleček, ten po vytažení z lednice jen nakrájíte na plátky a nemusíte vyvalovat těsto.
Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, dokud sušenky nezačnou zlátnout, což je cca 10–15 minut. Klidně je z trouby vyndejte dříve, čím světlejší je vyndáte, tím budou měkčí.
Po částech vkládáme na studený plech nastřelujeme libovolné tvary nebo utvoříme kuličky a rozmáčkneme vidličkou.
Upečeme ve vyhřáté troubě - 180°C, cca 7-9 minut.
Těsto je třeba následně vyválet, a to výšku zhruba jednoho centimetru. Pomocí skleničky, nebo jiného nástroje z něho vykrajujte kulaté kousky. Zbývající těsto můžete znovu prohníst a následně opět vyválet a vykrájet z něho požadované tvary.
Jednotlivé perníčky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Měly by být dostatečně daleko od sebe, aby se kousky nedotýkaly. Poté můžete plech s perníčky vložit do trouby, kde je budete péct při teplotě 180 stupňů Celsia asi 25 minut. Mezi tím, co se perníčky pečou, si můžete udělat glazuru. Ta je na přípravu velmi jednoduchá, jelikož stačí ušlehat bílky s cukrem. Pozor však na konzistenci, která by měla být spíše tekutějšího charakteru. Neměl by to být tuhý sníh.
Po uplynutí 25 minut můžete perníčky z trouby vyndat a ihned za tepla na ně začnete natírat glazuru. Tím vše ještě nekončí, protože na závěr je ještě vraťte asi na 10 minut do trouby.
Až potom budou konečně hotové. Vyndejte je a nechte je při pokojové teplotě chladnout. Následně můžete ochutnat a užít si nejenom jejich dokonalou chuť, ale i jejich měkkost.
Základ
Glazura
1 sklenice hladké mouky
- Na těsto: 150 g hladké mouky
120 ml vlažného mléka
120 g cukru
skořicový cukr
2 lžíce rumu
50 g kakaa
150 g másla
2 vejce
50 g hořké čokolády
Ovesné sušenky
Ingredince:
- ½ hrnku hladké mouky
- 1/3 hrnku cukru krystal
- 2/3 hrnku strouhaného kokosu
- ¾ hrnku ovesných vloček
- 50 g másla
- 1 lžíce zlatého sirupu /med
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžíce vroucí vody
Postup:
- Smíchejte dohromady mouku, cukr, kokos a ovesné vločky.
- Rozehřejte máslo a zlatý sirup (med) v hrnci a smíchejte dohromady.
- Rozpusťte jedlou sodu ve vroucí vodě, přidejte do másla a zlatého sirupu,
- vše promíchejte a nechte 5 minut odstát.
- Směs másla se sirupem promíchejte se zbytkem přísad a vytvořte těsto.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Na plech rozložte pečící papír.
- Z připraveného těsta utvořte placičky, které rozložte na pečící papír.
- Vložte do trouby a pečte přibližně 15 minut při 180 °C.
- Po vyndání z trouby nechte vychladnout.
Postup
Křehké Vanilkové slepované sušenky
110 g máslo2 lžíce moučkový cukr150 g solamyl 150 g polohrubé mouky1/2 bal. prášek do pečiva1 ks vejce1 lžíce vanilkový cukr1/2 lžičky soli
Máslo utřeme do pěny, postupně přidáme moučkový cukr. Přidáme vajíčko, vanilkový cukr, sůl, solamyl a vmícháme na hladkou hmotu. Na závěr přidáme mouku s práškem do pečiva a rukama zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do chladničky ztuhnout (cca na půl hodinu).Upečené sušenky slepujeme džemem a na půl namáčíme v čokoládě
Křehké slepované cukroví do strojku
cukr - 250 g
olej - 250 ml
vejce - 4 ks
prášek do pečiva - 2 sáčky
vanilkový cukr - 2 sáčky
2 lžíce | mléko |
0.5 balíčku | kypřicí prášek do pečiva |
120 g | cukr moučka |
180 g | hladká mouka |
100 g | tuk na pečení |
2 ks | vanilkový pudinkový prášek |
Máslové SUŠENKY s čokoládou
10 dkg cukru
2 vejce
15 dkg čokolády
1 prášek do pečiva
25 dkg polohrubé mouky
Všechny suroviny smícháme mimo čokolády.
Vytvarujeme sušenky a pečeme 180 stupňů asi 10 minut
Křehké sušenky s citrónovou náplní
citronová šťáva a kůra z jednoho citrónu
100 g krupicového cukru
50 g másla
2 vejce
Těsto
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
špetka soli
1 žloutek
1 lžička vanilkového extraktu
Do rendlíku nalijte citrónovou šťávu, kůru a cukr. Za stálého míchání nechte cukr rozpustit a přidejte máslo. Promíchejte, až se máslo rozpustí a vše se spojí. V druhém rendlíku rozšlehejte vejce a za stálého míchání postupně přilívejte horký citrónový sirup. Vraťte na plotnu a za stálého míchání provařte dokud směs nezhoustne. Odstavte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
Poté hmotu rozdělte na 25 stejných částí, udělejte kuličky, které umístěte na tácek vyložený pečícím papírem a dejte do mrazáku, dokud nebudete mít připravené těsto.
Smíchejte mouku, máslo, moučkový cukr a sůl. Stačí jen tak, aby vzniklo drobtovité těsto, poté přidejte žloutek a vanilku. Těsto smíchejte jen tak, aby se vše spojilo, zabalte do potravinové folie a uložte do lednice na půl hodiny.
Těsto rozdělte na 25 stejných dílů a každý vytvarujte na kolečka. Do středu vložte citrónovou směs a opět dobře zabalte. Sušenky skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 15 minut nebo dokud strany nezačnou zlátnout.
Sušenky plněné nakrájenými jablky a rozinkami
Cukr krystal - 100 g
Vejce - 2 ks
Máslo - 100 g
Špetka soli
Jablka - 2 ks
Rozinky - 30 g (namočit do rumu)
Prášek do pečiva - 15 gramů (nebo 10 gramů)
Moučkový cukr - 1 lžička
Skořice - 1/4 lžičky
Vejce smícháme s cukrem, solí a vmícháme metličkou. Přidáme změklé máslo, prosátou mouku, prášek do pečiva a vmícháme jednotné těsto. Do těsta přidáme i nadrobno nakrájené oloupané jablka a rozinky. Vypracujeme jednotné těsto. Z těsta dávkujeme pomocí lžíce kopečky na plech vyložený papírem na pečení.
Pečeme při 180 ° přibližně 20 minut.
- 50 g másla
250 g hladké mouky
3 lžičky kypřícího prášku
½ lžičky soli
30 g cukru
50 g rozinek
150 ml mléka
1 vejce
2 jablka
SÁDLOVKY S DŽEMEM
Všechny suroviny dáme do mísy a vypracujeme hladké těsto (pro tmavé sádlovky přidáme kakao, pro světlé sádlovky přidáme vanilkový cukr).
Vypracované těsto přikryjeme fólií a dáme odležet do lednice.Z těsta vypracujeme malé kuličky, dáme na plech a do kuliček vytlačíme důlek.
Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C přibližně 15 minut.
Po upečení naplníme džemem.
Nekynuté koláčky