pondělí 31. července 2023

Sušenky / BORŮVKOVÉ SMETANOVÉ SUŠENKY

              Koláče na videu jsou s práškem do pečiva - rychlé           

Smetanové sušenky bez cukru

Seznam surovin

  • mouka pšeničná hladká 200 gramů

  • smetana zakysaná 100 gramů
  • tuk 50 gramů (změklý)
  • žloutek 1 kus
  • kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
  • citronová kůra 1 špetka (strouhaná)

Na ozdobení:

  • karamel 2 lžíce (tekutý nebo rozehřátá čokoláda nebo čokoládová poleva)
  • mandle 30 gramů (drcené)

  • V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou, přidáme změklý tuk, žloutek a zakysanou smetanu (lžíci smetany si necháme stranou) a vypracujeme hladké těsto.

    Rozválíme ho mezi dvěma fóliemi na plát silný asi 3 mm a vykrájíme z něj měsíčky nebo jiné malé tvary. Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je zbylou smetanou a posypeme drcenými mandlemi. Sušenky vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 11 minut do světle zlatavé barvy.

    Upečené sušenky po vychladnutí ozdobíme karamelem nebo rozehřátou čokoládou a necháme zaschnout.

BORŮVKOVÉ SMETANOVÉ SUŠENKY

2 hrnky hladké mouky

1/2 hrnku cukru krupice

2 lžičky prášku do pečiva

špetka soli

125 g studeného másla

1 hrnek borůvek, vyzkoušeno k naprosté spokojenosti i s nektarinkami nebo malinami 

1 lžička citronové kůry

1 vejce

3/4 hrnku studené šlehačky 

1 lžíce třtinového cukru

 

Předehřejte si troubu na 175 °C a připravte si na plech pečicí papír.

V jedné misce smíchejte sypké suroviny - mouku s kypříkem, cukrem a solí.

Do sypké směsi přidejte na kousky nakrájené studené máslo. Přidejte borůvky a citronovou kůru .

Vše lehce promíchejte tak, aby borůvky byly obalené. V druhé misce smíchejte smetanu a vajíčko. Obsah obou misek smíchejte dohromady. Polévkovou lžící odeberte těsto, dejte na plech a lehce zmáčkněte. Sušenky před pečením lehce posypte třtinovým cukrem.

Pečte na 175 °C cca 20 minut, nebo než lehce zezlátnou. Nejlepší jsou v den, kdy jste je upekli. 

Máslové sušenky 
175 g studeného másla
250 g hladké mouky
90 g cukru krupice 
1 žloutek
2 lžíce mléka
1 lžíce vanilkového extraktu
špetka soli
Mouku prosejte do mísy a zapracujte do ní studené máslo, žloutek, cukr, mléko, extrakt i sůl a vypracujte vláčné, nelepivé těsto. Až budete mít těsto důkladně propracované, uložte jej na půl hodinky do lednice.
Až si těsto v lednici odpočine, můžete ho začít vyvalovat. Vyválejte placku cca 3 mm vysokou a vykrajujte tvary jakýmkoliv vykrajovátkem. 
Pokud nemáte razítko na sušenky, poslouží vám vidlička nebo palička na maso.
Pokud si chcete více ulehčit práci, než dáte těsto do lednice, udělejte z něj váleček, ten po vytažení z lednice jen nakrájíte na plátky a nemusíte vyvalovat těsto.

Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, dokud sušenky nezačnou zlátnout, což je cca 10–15 minut. Klidně je z trouby vyndejte dříve, čím světlejší je vyndáte, tím budou měkčí.


300 g polohrubé mouky, půl lžičky prášku do pečiva, (2 lžíce kakaa, 2 lžíce kokosu)
 nebo jen 4 lžíce kokosu - těsto bez kakaa, 200 g moučkového cukru, 
1 sáček vanilkového cukru, 2 žloutky, 200 g másla

Postup
Všechny sypké suroviny prosejeme na vál. Přidáme žloutky, na kousky pokrájené máslo a zpracujeme hladké těsto.
Po částech vkládáme na studený plech nastřelujeme libovolné tvary nebo utvoříme kuličky a rozmáčkneme vidličkou.
Upečeme ve vyhřáté troubě - 180°C, cca 7-9 minut.



Základem je začít v mixéru šlehat bílky a žloutky spolu s cukrem a medem. Když je směs hotová, přidává se kefír, dále olej a vše se znovu lehce zamíchá. Poté se opět přidávají další potřebné ingredience, které pomohou vytvořit těsto o požadované pevnější konzistenci.

Těsto je třeba následně vyválet, a to výšku zhruba jednoho centimetru. Pomocí skleničky, nebo jiného nástroje z něho vykrajujte kulaté kousky. Zbývající těsto můžete znovu prohníst a následně opět vyválet a vykrájet z něho požadované tvary.

Jednotlivé perníčky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Měly by být dostatečně daleko od sebe, aby se kousky nedotýkaly. Poté můžete plech s perníčky vložit do trouby, kde je budete péct při teplotě 180 stupňů Celsia asi 25 minut. Mezi tím, co se perníčky pečou, si můžete udělat glazuru. Ta je na přípravu velmi jednoduchá, jelikož stačí ušlehat bílky s cukrem. Pozor však na konzistenci, která by měla být spíše tekutějšího charakteru. Neměl by to být tuhý sníh.

Po uplynutí 25 minut můžete perníčky z trouby vyndat a ihned za tepla na ně začnete natírat glazuru. Tím vše ještě nekončí, protože na závěr je ještě vraťte asi na 10 minut do trouby.

 Až potom budou konečně hotové. Vyndejte je a nechte je při pokojové teplotě chladnout. Následně můžete ochutnat a užít si nejenom jejich dokonalou chuť, ale i jejich měkkost.


Základ

Glazura



Levně a chutně s Ladislavem Hruškou - Kakaové sušenky

Ořechové sušenky


1 sklenice hladké mouky
sklenice kr. cukru
sklenice ořechů
sklenice rozinek
2 vejce
1,5 lžičky prášku do pečiva

Rozbijte vejce do hluboké misky. Přidejte cukr a vyšlehejte mixérem při vysoké rychlosti, dokud nevznikne nadýchaná hmota.
Postupem přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a ručně zlehka vmíchejte do hmoty.
Postupně přidejte mouku spolu s práškem do pečiva.a smíchejte 

Nasekané vlašské ořechy a rozinky (ty jsme si předem namočili a následně osušili) rovněž vmíchejte do těsta.
Těsto rovnoměrně navrstvěte na plech vyložený papírem na pečení. Pečte 20-25 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Upečené těsto vyjměte z formy. Nakrájejte je na kousky (po ochlazení těsto ztuhne) .Nechte zcela vychladnout.

Kakaové sušenky   
  • Na těsto:
  • 150 g hladké mouky
    120 ml vlažného mléka
    120 g cukru
    skořicový cukr
    2 lžíce rumu
    50 g kakaa
    150 g másla
    2 vejce
    50 g hořké čokolády

Cukr, skořicový cukr, máslo, vejce vyšleháme do pěny, přidáme mouku, mléko, rum a kakao. Nakonec lehce vmícháme na jemno nasekanou hořkou čokoládu. Vyložíme plech pečícím papírem a děláme z těsta malé kuličky, které pak rozplácneme a vidličkou vytvoříme rýhy. 
 Pečeme cca 20 minut zhruba na 180 stupňů.

Ovesné sušenky

Ingredince:

  • ½ hrnku hladké mouky
  • 1/3 hrnku cukru krystal
  • 2/3 hrnku strouhaného kokosu
  • ¾ hrnku ovesných vloček
  • 50 g másla
  • 1 lžíce zlatého sirupu /med
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce vroucí vody

Postup:

  1. Smíchejte dohromady mouku, cukr, kokos a ovesné vločky.
  2. Rozehřejte máslo a zlatý sirup (med) v hrnci a smíchejte dohromady.
  3. Rozpusťte jedlou sodu ve vroucí vodě, přidejte do másla a zlatého sirupu,
  4.  vše promíchejte a nechte 5 minut odstát.
  5. Směs másla se sirupem promíchejte se zbytkem přísad a vytvořte těsto.
  6. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  7. Na plech rozložte pečící papír.
  8. Z připraveného těsta utvořte placičky, které rozložte na pečící papír.
  9. Vložte do trouby a pečte přibližně 15 minut při 180 °C.
  10. Po vyndání z trouby nechte vychladnout.
Výsledek obrázku pro Ovesné sušenky

Jemné sušenky recept z videa mouka - 500 g jedlá soda - 4 g sůl - ¼ lžičky změklé máslo - 200 g zakysaná smetana (20%) - 200 g náplň: mouka - 170 g cukr - 150 g máslo - 50 g vejce - 1 ks arašídy - 50 g


Máslové sušenky (Linecké) slepované marmeládou
300 g hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 100 g moučkového cukru,  vanilkový cukr, 1 žloutek,  šťáva z půlky citronu, 250 másla

Postup

Na vál prosejeme mouku s cukrem, přidáme vanilkový cukr, šťávu, žloutek posekané máslo a zpracujeme hladké těsto. Uložíme přes noc do ledničky.
Těsto rozválíme na pomoučeném vále, vykrajujeme libovolné tvary a upečeme (180°C  6-10 minut). Slepujeme pikantní marmeládou.

Křehké Vanilkové slepované sušenky
110 g máslo
2 lžíce moučkový cukr
150 g solamyl 
150 g polohrubé mouky
1/2 bal. prášek do pečiva
1 ks vejce
1 lžíce vanilkový cukr
1/2 lžičky soli
Máslo utřeme  do pěny, postupně přidáme moučkový cukr. Přidáme vajíčko, vanilkový cukr, sůl, solamyl a vmícháme na hladkou hmotu. Na závěr přidáme mouku s práškem do pečiva a rukama zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do chladničky ztuhnout (cca na půl hodinu).Upečené sušenky slepujeme džemem a na půl namáčíme v čokoládě

Křehké slepované cukroví do strojku

Příprava je skutečně jednoduchá a úžasně rychlá. Těsto připravíte během chvilky a poté ho jen musíte upéct. V první řadě rozbijte vejce a rozšlehejte je v mixéru. Poté přidejte práškový i vanilkový cukr, prášek do pečiva a dobře promíchejte. Poté pomalu a za stálého míchání přidejte olej a důkladně promíchejte. Měli byste získat homogenní těsto, ze kterého bude velmi jednoduché udělat vynikající sušenky. Pomocí mlýnku na maso a speciální trysky vytvořte sušenky, jako kdybyste dělali cukroví. Sušenky rozložte na plech vyložený papírem na pečení a pečte v troubě při teplotě 180 stupňů, dokud sušenky krásně nezhnědnou. Doba záleží především na vaší troubě, protože každá pracuje trochu jinak. Až budou sušenky nádherně zlaté, můžete je vyndat z trouby, nechat vychladnout a posypat práškovým cukrem. Díky tomu získáte klasickou chuť domácích sušenek, které se nic nevyrovná. 

mouka - 1 kg
cukr - 250 g
olej - 250 ml
vejce - 4 ks
prášek do pečiva - 2 sáčky
vanilkový cukr - 2 sáčky


2 lžícemléko
0.5 balíčkukypřicí prášek do pečiva
120 gcukr moučka
180 ghladká mouka
100 gtuk na pečení
2 ksvanilkový pudinkový prášek
Křehké pudinkové cukroví můžeme slepovat marmeládou, krémem a polévat polevou nebo podáváme jako sušenky.

Sušenky s čokoládou

Máslové SUŠENKY s čokoládou

15 dkg másla
10 dkg cukru
2    vejce
15 dkg čokolády
1 prášek do pečiva
25 dkg polohrubé mouky

Všechny suroviny smícháme mimo čokolády. 
Do těsta namícháme nalámanou čokoládu.
Vytvarujeme sušenky a pečeme 180 stupňů asi 10 minut


Křehké sušenky s citrónovou náplní 

Náplň
citronová šťáva a kůra z jednoho citrónu
100 g krupicového cukru
50 g másla
2 vejce

Těsto
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
špetka soli
1 žloutek
1 lžička vanilkového extraktu


Do rendlíku nalijte citrónovou šťávu, kůru a cukr. Za stálého míchání nechte cukr rozpustit a přidejte máslo. Promíchejte, až se máslo rozpustí a vše se spojí. V druhém rendlíku rozšlehejte vejce a za stálého míchání postupně přilívejte horký citrónový sirup. Vraťte na plotnu a za stálého míchání provařte dokud směs nezhoustne. Odstavte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.

Poté hmotu rozdělte na 25 stejných částí, udělejte kuličky, které umístěte na tácek vyložený pečícím papírem a dejte do mrazáku, dokud nebudete mít připravené těsto.

Smíchejte mouku, máslo, moučkový cukr a sůl. Stačí jen tak, aby vzniklo drobtovité těsto, poté přidejte žloutek a vanilku. Těsto smíchejte jen tak, aby se vše spojilo, zabalte do potravinové folie a uložte do lednice na půl hodiny.

Těsto rozdělte na 25 stejných dílů a každý vytvarujte na kolečka. Do středu vložte citrónovou směs a opět dobře zabalte. Sušenky skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 15 minut nebo dokud strany nezačnou zlátnout.

Výsledek obrázku pro Citronové sušenky

Sušenky plněné nakrájenými jablky a rozinkami


Mouka hladká - 350 g
Cukr krystal - 100 g
Vejce - 2 ks
Máslo - 100 g
Špetka soli
Jablka - 2 ks
Rozinky - 30 g (namočit do rumu)
Prášek do pečiva - 15 gramů (nebo 10 gramů)
Moučkový cukr - 1 lžička
Skořice - 1/4 lžičky

Vejce smícháme s cukrem, solí a vmícháme metličkou. Přidáme změklé máslo, prosátou mouku, prášek do pečiva a vmícháme jednotné těsto. Do těsta přidáme i nadrobno nakrájené oloupané jablka a rozinky. Vypracujeme jednotné těsto. Z těsta dávkujeme pomocí lžíce kopečky na plech vyložený papírem na pečení.

Pečeme při 180 ° přibližně 20 minut.
      50 g másla
      250 g hladké mouky
      3 lžičky kypřícího prášku
      ½ lžičky soli
      30 g cukru
      50 g rozinek
      150 ml mléka
      1 vejce
      2 jablka


SÁDLOVKY S DŽEMEM


150 g hladké mouky
120 g sádla
150 g cukru moučka
30 g kakaa
20 g vanilkového cukru
100 g džem

Všechny suroviny dáme do mísy a vypracujeme hladké těsto (pro tmavé sádlovky přidáme kakao, pro světlé sádlovky přidáme vanilkový cukr).

Vypracované těsto přikryjeme fólií a dáme odležet do lednice.
Z těsta vypracujeme malé kuličky, dáme na plech a do kuliček vytlačíme důlek.
Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C přibližně 15 minut.
Po upečení naplníme džemem.


  1. Nekynuté koláčky

  2. Droždí 60 g
    Polohrubá mouka 600 g
    Cukr moučka 60 g
    100% tuk na pečení ( např IVA) 250 g
    Žloutky 3 ks
    Mléko 150 ml
    Citronová kůra 1 lžička

    Cukr moučkový - na posypání 1 hrnek
    Žmolenka
    Různé náplně (maková, tvarohová, povidlová,..)
Lehce ohřejeme trochu mléka, přidáme lžičku cukru a droždí a necháme vzejít. 
Do mísy dáme polohrubou mouku, nastrouháme 100 % tuk, cukr, nastrouhanou citrónovou kůru,3 žloutky a 125 ml mléka. Přidáme vzešlý kvásek a zaděláme těsto, které důkladně propracujeme. Těsto nebudeme nechávat kynout a pouze jej necháme jen chvíli odležet v chladu a děláme malé kulaté koláčky o velikosti dvacetikoruny ,které plníme různými náplněmi(makovou, povidlovou, tvarohovou,..) a na tuto náplň dáme žmolenku.
Pečeme v předehřáté troubě lehce dozlatova.
TIP: Mohou být staročeské koláčky i nekynuté dělané podle receptu - jsou výborný