250 g cukru krystal (nebo krupice)
50 ml octa jablečného (nebo klasického)
125 ml vody
Pokrájená jablka pod pokličkou na mírném ohni rozdusíme a je-li potřeba, rozmixujeme.
Přidáme cukr, zalijeme octem a 30 minut zvolna vaříme.
Horká nalijeme do vyhřátých skleniček, navrch můžeme nalít lžíci rumu. Skleničky plníme až k okraji, který dobře očistíme, pak je zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Turecké plněné papriky s masovou směsí pečené na zelenině
Na zeleninovou směs
Do pánve nalijte trochu rostlinného oleje, nechte ho zahřát a vsypte do něj cibuli pokrájenou na tenké nudličky. Nechte ji zesklovatět a přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev. Obojí společně restujte asi 4 minuty, dokud mrkev nezíská světle žlutavou barvu.
Dvě papriky nakrájejte na tenké proužky a přisypejte je do pánve k zelenině. Pokračujte v míchání, dokud se papriky mírně neopečou. Posypejte je solí a pepřem a pokračujte v restování. Řapíky z čínského zelí pokrájejte na středně velké čtverečky, přisypejte je k zeleninové směsi v pánvi a přidejte lžíci rajčatové pasty. Vše promíchejte, přidejte nakrájené rajče a na plátky pokrájený česnek a ještě pár minut za častého míchání opékejte.
Směs v pánvi podlijte vodou, přiklopte pokličkou a nechte 5 minut dusit.
Hotovou směs vyklopte do pekáčku a rozprostřete ji po celém dně. Na zeleninu vyskládejte naplněné papriky, pekáč zakryjte namočeným a zmuchlaným pečicím papírem a přes něj položte kus alobalu. Takto připravený pekáč vložte do trouby předehřáté na teplotu 200 °C péct po dobu kolem 40 až 45 minut.
Po uplynutí 45 minut pečení odkryjte pekáč a papriky zasypejte strouhaným sýrem, který máte rádi. Poté je vraťte zpátky do trouby dopéct na dalších 10 minut, aby se sýr na povrchu roztekl a mírně očervenal.
Zapečené plněné papriky servírujte na talíř s kopečkem zeleninové směsi, kterou ozdobte lžičkou zakysané smetany a posypejte čerstvě nasekanými bylinkami.
Jablkovo-pomerančový pikantní džem
2 velké pomeranče
2 citrony
1 lžička kyseliny citronové
1 Gelfix 1:1
1 kg cukru
6 lžic rumu nebo koňakuJablka nakrájíme na kostičky nebo rozmixujeme a dáme do kastrolu.
Přidáme na kousky pokrájené pomeranče (nejlépe zcela čistě vyloupané a vykrájené, mělo by ho být cca 300 g), přidáme kyselinu a šťávu ze 2 citronů a Gelfix.(Želírující přípravek)
Za stálého míchání povaříme, pak přidáme cukr a vaříme ještě asi 8 minut. Odstavíme z plotny, přidáme rum nebo koňak, promícháme a horké plníme do sklenic až po okraj.
Zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru alespoň na 10 minut.
2 l vody
500 g cukru krystal
hřebíček
celá skořice
kolečko citronu Hrušky omyjeme, oloupeme, rozpůlíme a odstraníme jádřince.
Vodu přivedeme k varu, hrušky do ní na chvilku ponoříme, potom zchladíme ve studené vodě a necháme okapat.
Ovoce dáme do sklenic.
V hrnci povaříme vody s cukrem, kořením a kolečkem citronu asi 5 minut a sirup necháme mírně vychladnout.
Ovoce zalijeme sirupem tak, aby bylo celé ponořené.
Sklenice dobře uzavřeme a sterilizujeme asi 25 minut.
Necháme je v hrnci na sterilizování mírně vychladnout, pak vyndáme, obrátíme a necháme zcela vychladnout.
Postup:
Omyj všechnu zeleninu. Papriku zbav semínek a nakrájej na nudličky, rajčata na kolečka a cibuli nasekej nadrobno.
V kastrolu rozehřejte sádlo, přidejte cibuli a krátce podus. Přidej papriku a podus do poloměkka. Nakonec přidej rajčata, směs osolit, opepři a dusit do měkka.
Horkou směs rozděl do sklenic a zavíčkuj. Zavařuj po dobu 15 minut.
Ďábelské tousty
1.Na oleji orestujte cibuli a česnek. Přidejte mleté maso, nadrobno nakrájené papriky a nasekanou chilli papričku.
Ďábelská směs z Moravanky a salámu