úterý 20. června 2023

Ovoce a zelenina / Ďábelské tousty , Lečo z čerstvé zeleniny

1 kg jablek
250 g cukru krystal (nebo krupice)
50 ml octa jablečného (nebo klasického)
125 ml vody

Pokrájená jablka pod pokličkou na mírném ohni rozdusíme a je-li potřeba, rozmixujeme.
Přidáme cukr, zalijeme octem a 30 minut zvolna vaříme.
Horká nalijeme do vyhřátých skleniček, navrch můžeme nalít lžíci rumu. Skleničky plníme až k okraji, který dobře očistíme, pak je zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Stejně tak můžete dělat i povidla hrušková. Hrušky se rády kazí, tak pokud chcete mít jistotu, že povidla vydrží, můžete je ve sklenicích ještě klasicky zavařit, nebo výhodněji zavařit v mikrovlnné troubě 

Postup. Jablka dle chuti oloupejte, zbavte jádřinců a rozmixujte nebo nastrouhejte. 
Smíchejte je s pomerančovou šťávou, kořením, octem, cukrem a nechte do druhého dne odstát (nebo krátce povařte). Směs vlijte do pekáče, podlijte hrnkem vody a pečte při 150 °C

 asi 3 hodiny, občas promíchejte.

Turecké plněné papriky s masovou směsí pečené na zelenině


Na zeleninovou směs

2.KROK

Do pánve nalijte trochu rostlinného oleje, nechte ho zahřát a vsypte do něj cibuli pokrájenou na tenké nudličky. Nechte ji zesklovatět a přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev. Obojí společně restujte asi 4 minuty, dokud mrkev nezíská světle žlutavou barvu.

Dvě papriky nakrájejte na tenké proužky a přisypejte je do pánve k zelenině. Pokračujte v míchání, dokud se papriky mírně neopečou. Posypejte je solí a pepřem a pokračujte v restování. Řapíky z čínského zelí pokrájejte na středně velké čtverečky, přisypejte je k zeleninové směsi v pánvi a přidejte lžíci rajčatové pasty. Vše promíchejte, přidejte nakrájené rajče a na plátky pokrájený česnek a ještě pár minut za častého míchání opékejte.

Směs v pánvi podlijte vodou, přiklopte pokličkou a nechte 5 minut dusit.

krok 2
3.KROK

Hotovou směs vyklopte do pekáčku a rozprostřete ji po celém dně. Na zeleninu vyskládejte naplněné papriky, pekáč zakryjte namočeným a zmuchlaným pečicím papírem a přes něj položte kus alobalu. Takto připravený pekáč vložte do trouby předehřáté na teplotu 200 °C péct po dobu kolem 40 až 45 minut.

krok 3
4.KROK

Po uplynutí 45 minut pečení odkryjte pekáč a papriky zasypejte strouhaným sýrem, který máte rádi. Poté je vraťte zpátky do trouby dopéct na dalších 10 minut, aby se sýr na povrchu roztekl a mírně očervenal.

krok 4
5.KROK

Zapečené plněné papriky servírujte na talíř s kopečkem zeleninové směsi, kterou ozdobte lžičkou zakysané smetany a posypejte čerstvě nasekanými bylinkami.



Jablečný kompot

Jablka oloupeme, nakrájíme na osminky a zbavíme jádřinců. Vložíme je do rendlíku, zakapeme citronovou šťávou a zalijeme 700 ml vody. Přidáme cukr, skořici, badyán, hřebíček, citronovou kůru a plátek citronu. Vaříme na mírném ohni přibližně 20 minut, dokud nejsou jablka měkká.

Jablkovo-pomerančový pikantní džem

700 g oloupaných jablek
2 velké pomeranče
2 citrony
1 lžička kyseliny citronové
1 Gelfix 1:1
1 kg cukru
6 lžic rumu nebo koňaku

Jablka nakrájíme na kostičky nebo rozmixujeme a dáme do kastrolu.
Přidáme na kousky pokrájené pomeranče (nejlépe zcela čistě vyloupané a vykrájené, mělo by ho být cca 300 g), přidáme kyselinu a šťávu ze 2 citronů a Gelfix.(
Želírující přípravek)
Za stálého míchání povaříme, pak přidáme cukr a vaříme ještě asi 8 minut. Odstavíme z plotny, přidáme rum nebo koňak, promícháme a horké plníme do sklenic až po okraj.
Zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru alespoň na 10 minut.

Hruškový kompot
2 kg hrušek
2 l vody
500 g cukru krystal
hřebíček
celá skořice

kolečko citronu Hrušky omyjeme, oloupeme, rozpůlíme a odstraníme jádřince.
Vodu přivedeme k varu, hrušky do ní na chvilku ponoříme, potom zchladíme ve studené vodě a necháme okapat.
Ovoce dáme do sklenic.

V hrnci povaříme vody s cukrem, kořením a kolečkem citronu asi 5 minut a sirup necháme mírně vychladnout.
Ovoce zalijeme sirupem tak, aby bylo celé ponořené.
Sklenice dobře uzavřeme a sterilizujeme asi 25 minut.
Necháme je v hrnci na sterilizování mírně vychladnout, pak vyndáme, obrátíme a necháme zcela vychladnout.

Lečo z čerstvé zeleniny
    lečo z čerstvé zeleniny z webu www.milujivareni.cz
  • 1 cibuli
  • 500 g zelené papriky
  • 500 g rajčat
  • 100 g  sádlo
  • 1 kávovou lžičku soli
Postup:
Omyj všechnu zeleninu. Papriku zbav semínek a nakrájej na nudličky, rajčata na kolečka a cibuli nasekej nadrobno.
V kastrolu rozehřejte sádlo, přidejte cibuli a krátce podus. Přidej papriku a podus do poloměkka. Nakonec přidej rajčata, směs osolit, opepři a dusit do měkka.
Horkou směs rozděl do sklenic a zavíčkuj. Zavařuj po dobu 15 minut.

Lečo můžeme použít a na Srbská žebírka



Ďábelské tousty

Olej ,1 ks cibule, 4 stroužky česneku, 200 g masa mletého, 1 ks paprika červená,
1 ks paprika žlutá, 300 ml kečupu, 1 polévková lžíce paprika mletá .Sůl, pepř.
2 ks rajčata loupaná, 200 g sýr ementál, 8 ks topinky

1.Na oleji orestujte cibuli a česnek. Přidejte mleté maso, nadrobno nakrájené papriky a nasekanou chilli papričku.
2.Vše chvíli opékejte, pak vmíchejte kečup, směs osolte a podle chuti přidejte mletou papriku. Vše poduste.
3.Chvíli před dokončením vmíchejte pokrájená rajčata a duste, dokud směs trochu nezhoustne. Mezitím na oleji opečte chleby a nechte je okapat na ubrousky. Navrstvěte na ně hotovou směs, posypejte sýrem a podávejte.

 Ďábelská směs z Moravanky a salámu

20 dkg salámu
Moravanka (zavařená zelenina)
olej
1 cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce kečupu
1 lžíce Worcesterové omáčky
sůl
pepř
Vše pomlít na masovém strojku. Dát do hrnce a chvilku dusit. Na konci dušení se může přisladit. Směs se dá do sklenic a sterilizuje se 30 min při 100°C. Feferonky a česnek si dejte podle své chuti Je to dobrý za studena na langoše i topinky. Povrch posypat strouhaným sýrem.