Tvarohoví šneci z listového těsta
- 1 balení listového těsta (koupené)
- 250 g tvarohu (v kostce)
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 vejce (na náplň)
- 1 lžíce rumu (volitelné)
- 1 lžíce vanilkového pudinku (práškového)
- 1 vejce (na potření)
Příprava náplně:
V misce smíchejte tvaroh s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, jedním vejcem, rumem (pokud ho používáte) a práškovým vanilkovým pudinkem. Míchejte, dokud není směs hladká a jednotná.
Plnění a rolování:
Rovnoměrně rozprostřete tvarohovou směs na rozválené listové těsto. Poté těsto opatrně srolujte jako závin.
Krájení šneků:
Ostrým nožem nakrájejte rolku na asi 1-1,5 cm silné plátky, čímž vytvoříte šneky.
Pečení:
Nakrájené šneky položte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vajíčkem, aby byly po upečení krásně zlatavé.
Pečení:
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C, dokud šneci nezezlátnou – přibližně 15-20 minut.
Šneci z listového těsta - slané
Těsto pomažeme rovnoměrně kečupem a ten lehce posypeme majoránkou. Na povrch rozložíme rovnoměrně šunku, sýr a kukuřici (neboli ozdobíme jako pizzu).
Hotovou "pizzu" srolujeme jako štrúdl a nakrájíme na kolečka o síle asi 2 cm.
Do trošky vlažné vody přidáme cukr, lžíci oleje, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.