Bramborová dobrota se zelím, klobáskou a houbami
- 1 až 2 kilogramy bílého zelí
- 1 velkou mrkev
- 1 velkou cibuli
- 200 gramů hub (žampiony nebo lesní houby)
- 150 gramů lovecké klobásy (může být jiná podle obliby)
- 3 velké brambory
- 1 rajčatový protlak
- sůl, mletý černý pepř k dochucení
- slunečnicový olej na opékání.
Nejprve si omyjte a očistěte zelí. Potom ji buď nakroužíte na struhadle, nebo nakrájejte ostrým nožem na tenké nudličky. Potom zeleninu přeložte do pánve s rozpáleným slunečnicovým olejem a opékejte do změknutí ze všech stran. V další fázi přidejte do pánve oloupanou a najemno nastrouhanou mrkev a promíchejte.
Dochuťte solí, mletým pepřem, přidejte rajčatový protlak, propojte suroviny vařečkou a dále duste. Potom si oloupejte i brambory, nakrájejte na menší kostičky a spolu se 100 mililitry vody přidejte do zeleninové směsi.
V další pánvi si orestujte na kostičky pokrájenou klobásu podle obliby, přidejte k ní jemně nasekanou cibuli, houby podle výběru a restujte dozlatova.
Nakonec klobásovou směs vsypte k opečenému zelí s bramborami a mrkví a důkladně promíchejte. Ještě chvíli na závěr společně přehřejte a podávejte teplé.