Vepřovka z papiňáku - pomazánka nebo polotovar
2 kg vepřové plece vcelku (bez kosti)250 g vepřového škvařeného sádla
300 ml zeleninového vývaru nebo vody
1 lžíci soli
kmín, česnek, cibuli
Postup přípravy
Do papiňáku dáme kostku sádla a necháme ji povolit.
Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na drobnější kostky. Nakrájené maso dáme do papiňáku, vše promícháme, přidáme kmín, česnek, cibuli a hrnec uzavřeme pod tlakem, od doby varu, na mírném plameni vaříme 15 minut.
Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na drobnější kostky. Nakrájené maso dáme do papiňáku, vše promícháme, přidáme kmín, česnek, cibuli a hrnec uzavřeme pod tlakem, od doby varu, na mírném plameni vaříme 15 minut.
Poté hrnec ochladíme, otevřeme a promícháme. Hrnec opět uzavřeme a pod tlakem vaříme dalších 15 minut. Pak hrnec odstavíme ze sporáku a necháme dojít.
Po ochlazení otevřeme a měkké maso se šťávou šťouchadlem na brambory rozmělníme na nám vyhovující kousky. Horké naplníme do sklenic, uzavřeme víčkem a po vystydnutí uložíme do chladna.
Podáváme namazané na pečivu.
Po ochlazení otevřeme a měkké maso se šťávou šťouchadlem na brambory rozmělníme na nám vyhovující kousky. Horké naplníme do sklenic, uzavřeme víčkem a po vystydnutí uložíme do chladna.
Podáváme namazané na pečivu.
Hovězí ,,po burgundsku”
|
Postup přípravy: Maso nakrájejte na kostky, česnek a cibuli nasekejte. V hrnci rozpalte olej a máslo, přidejte na kostky nakrájený špek a orestujte, poté jej vyjměte a dejte stranou. Do hrnce vložte kousky masa, osmahněte dorůžova, přidejte cibuli, rajčata, kečup a opékejte dozlatova. Zaprašte moukou a osmahněte. Do hrnce přilijte červené víno, přidejte česnek a koření. Dochuťte solí a pepřem a uzavřete hrnec. Jakmile začne unikat pára, zmírněte ohřev plotny a nechte vařit 30 minut. Než hrnec otevřete vypusťte páru. Pak hrnec otevřete a vyndejte koření. |
Tradiční kuře na paprice
2 ks menší cibule
2 PL sladké papriky
1 kostka kuřecího bujónu
2-3 PL hladké mouky na zahuštění
250 ml smetany na vaření
Máslo
Sůl a pepř
Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte na rozehřátém másle s trochou pepře zpěnit.
Posypte sladkou paprikou a ihned přidejte kuřecí kousky a zprudka orestujte z obou stran.
Poté maso dostatečně podlijte vodou, aby bylo ponořené a rozdrobte bujón.
Duste v zaklopeném v papiňáku asi 30 minut.
Mezitím si připravte zátřepku smícháním 2-3 lžic mouky se smetanou.
Udušené maso vyjměte, do hrnce vlijte zátřepku a krátce povařte.
Dle chuti osolte, opepřete, případně zřeďte vývarem nebo mlékem.