neděle 2. července 2023

Vaříme v papiňáku (tlakový hrnec) Domácí vepřovka z papiňáku



Vepřovka z papiňáku - pomazánka nebo polotovar

2 kg vepřové plece vcelku (bez kosti)
250 g vepřového škvařeného sádla
300 ml zeleninového vývaru nebo vody
1 lžíci soli
kmín, česnek, cibuli

Postup přípravy
Do papiňáku dáme kostku sádla a necháme ji povolit. 
Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na drobnější kostky. Nakrájené maso dáme do papiňáku, vše promícháme, přidáme kmín, česnek, cibuli a hrnec uzavřeme  pod tlakem, od doby varu, na mírném plameni vaříme 15 minut.

Poté hrnec ochladíme, otevřeme a promícháme. Hrnec opět uzavřeme a pod tlakem vaříme dalších 15 minut. Pak hrnec odstavíme ze sporáku a necháme dojít.
Po ochlazení otevřeme a měkké maso se šťávou šťouchadlem na brambory rozmělníme na nám vyhovující kousky. Horké naplníme do sklenic, uzavřeme víčkem a po vystydnutí uložíme do chladna.
Podáváme namazané na pečivu.

Hovězí ,,po burgundsku”

  • 750 g hovězího zadního masa 
  • 2 cibule
  • 2 oloupaná rajčata + rajčatový protlak
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce mouky
  • 250 ml červeného vína
  • 100 g špeku
  • 100 ml oleje
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • Majoránka, tymián a bobkový list, nové koření
  • Sůl a pepř

Postup přípravy:

Maso nakrájejte na kostky, česnek a cibuli nasekejte. V hrnci rozpalte olej a máslo, přidejte na kostky nakrájený špek a orestujte, poté jej vyjměte a dejte stranou. Do hrnce vložte kousky masa, osmahněte dorůžova, přidejte cibuli, rajčata, kečup a opékejte dozlatova. Zaprašte moukou a osmahněte. Do hrnce přilijte červené víno, přidejte česnek a koření. Dochuťte solí a pepřem a uzavřete hrnec. Jakmile začne unikat pára, zmírněte ohřev plotny a nechte vařit 30 minut. Než hrnec otevřete vypusťte páru. Pak hrnec otevřete a vyndejte koření. 

Tradiční kuře na paprice

4-5 ks kuřecích stehen, čtvrtek (můžete použít i kuřecí paličky)
2 ks menší cibule
2 PL sladké papriky
1 kostka kuřecího bujónu
2-3 PL hladké mouky na zahuštění
250 ml smetany na vaření
Máslo
Sůl a pepř


Kuřecí maso omyjte, osušte.
Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte na rozehřátém másle s trochou pepře zpěnit.
Posypte sladkou paprikou a ihned přidejte kuřecí kousky a zprudka orestujte z obou stran.
Poté maso dostatečně podlijte vodou, aby bylo ponořené a rozdrobte bujón.
Duste v zaklopeném v papiňáku  asi 30 minut.
Mezitím si připravte zátřepku smícháním 2-3 lžic mouky se smetanou.
Udušené maso vyjměte, do hrnce vlijte zátřepku a krátce povařte.
Dle chuti osolte, opepřete, případně zřeďte vývarem nebo mlékem.

  1. Dušená rýže v papiňáku