- 1 balíčekprášek do pečiva
- 2 hrnkyhladké mouky
- 1 hrnekcukr
- 1 hrnekmléko
- 1/2 hrnkuolej
- 2 kusyvejce
- 2 lžícekakao
- Tvarohovou náplň
- 2 - 3 baleníměkký tvaroh
- 1 kusvanilkový cukr
- 1 kusvanilkový pudink (prášek)
- 1 hrnekmoučkový cukr
- 2 kusyvejce
- 1 hrnekmléko
Zdobení
- 1 - 2 kusyMargot - čokoláda
V míse vyšleháme celá vejce s cukrem do pěny a poté přidáme postupně olej a ostatní ingredience, které zpracujeme do řídkého těsta.
Do vymazaného a vysypaného plechu nalijeme polovinu připraveného těsta.
Tvarohovou náplň připravíme opět tak, že vyšleháme vejce s cukrem do přeny a postupně přidáme ostatní ingredience. Připravenou tvarohovou náplň opatrně vlijeme na plech na těsto.
Na tvarohovou náplň vlijeme opatrně zbytek těsta, aby se nespojilo s tvarohovou náplní a posypeme nastrouhanou tyčinkou Margot.
Takto připravený koláč vložíme do trouby rozpálené na 180°C a pozvolna pečeme asi 50 minut. To, zda-li je koláč hotový můžeme vyzkoušet pomocí špejle. Když se na špejli nepřilepí těsto, je koláč hotový
Před podáváním nechte koláč vychladnout.
2 vejce
1/2 prášku do pečiva
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku vlažné vody
1 vanilkový cukr
1 vanilkový pudink
Nejprve ušleháme 2 celá vejce s cukrem a pak přilejeme olej, vodu ( mléko) naposledy postupně nasypeme mouku s práškem do pečiva. Poklademe jakékoli ovoce. Pokud je ovoce příliš kyselé (rybíz) navrch nasypeme drobenku. Pečeme ve vyhřáté troubě 40 - 50 minut.
1/2 prášku do pečiva
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku vlažné vody
1 vanilkový cukr
1 vanilkový pudink
Nejprve ušleháme 2 celá vejce s cukrem a pak přilejeme olej, vodu ( mléko) naposledy postupně nasypeme mouku s práškem do pečiva. Poklademe jakékoli ovoce. Pokud je ovoce příliš kyselé (rybíz) navrch nasypeme drobenku. Pečeme ve vyhřáté troubě 40 - 50 minut.
Drobenka:
1 hrnek polohrubé mouky1/2 másla
1 hrnek cukr krupice
vanilkový cukr
- Linecké cukroví - hrníčkový recept
3 hrnky hladké mouky
1 ks máslo nebo Héra (200g)
2 žloutky
2 hrnky moučkového cukru
1 vanilkový cukr, citronová šťáva z 1/2 citronu
Pečeme v rozpálené troubě na 180°C asi 7 minut
1 ks máslo nebo Héra (200g)
2 žloutky
2 hrnky moučkového cukru
1 vanilkový cukr, citronová šťáva z 1/2 citronu
Mouku, změklé máslo, cukr + vanilkový, žloutky a 1 lžíci citrónové šťávy zpracujeme do těsta
a necháme v chladu pár hodin odležet .
Pak těsto vyválíme na tenký plát (cca 2 mm) a vykrajujeme tvary
Pak těsto vyválíme na tenký plát (cca 2 mm) a vykrajujeme tvary
Pečeme v rozpálené troubě na 180°C asi 7 minut
Cukroví by mělo být pěkně žluté. Slepujeme rybízovou marmeládou nebo krémem...
Bílá náplň
Bílá náplň
100 g rozpuštěné bílé čokolády
200 g mascarpone + pokud bude náplň málo sladká přidat 1 lžičku moučkového cukru
200 g mascarpone + pokud bude náplň málo sladká přidat 1 lžičku moučkového cukru
Těsto:
1,5 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 0,5 hrnku oleje,
0.5 hrnku mléka, 2 vejce, 1/2 prášku do pečiva
krém:
250 ml smetany ke šlehání, 2 plechovky mandarinkového kompotu, 2 sáčky pudinku bez vaření vanilkový, 1/2 l mandarinkové šťávy z mandarinek( pokud nemáme, doplníme buď vodou nebo džusem) na ozdobu: strouhaná čokoláda
Postup
Suroviny na těsto smícháme v míse a rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Upečeme .
Do nádoby s dobře těsnícím víkem nalijeme kompot i se šťávou, přidáme smetanu, pudinkový prášek a dobře uzavřeme
Zavřenou nádobu párkrát zahrkáme, až pocítíme, že krém uvnitř je tuhý.
Na vychladlý korpus rovnoměrně rozetřeme krém a posypeme nastrouhanou čokoládou. Dáme vychladit do ledničky
Hrníčková buchta z videa
2 hrnky polohrubé mouky,1 hrnek cukru krystal,1 hrnek mléka,1 hrnek oleje,2 vejce, prášek do pečiva.
Kynutý hrníčkový borůvkový ( rybízový) koláč
- 1/2 kostkydroždí
- 1/3 hrnkumléko
- 5 lžiccukr
- 1 1/2 hrnekhladká mouka
- 5 lžicolej
- 1 kusžloutek
- 1 lžícevanilkový cukr
- 2 kusyžloutek (na potření)
- 2-3 hrnkyborůvky
Na drobenku
- 1 hrnekhrubá mouka
- 1 hrnekcukr
- 1/2 kostkymáslo
- 1 lžičkaskořice
Drobenku připravíme smícháním všech ingrediencí dohromady. Během míchání musíme vše smíchat do stavu, kdy je drobenka ještě sypká.
Připravíme si kvásek tak, že do misky rozdrobíme droždí, které posypeme špetkou cukru. To s pomocí metličky smícháme s částí vlažného mléka. Během míchání postupně přisypáváme hladkou mouku, dokud nám nevznikne řidší kaše. Takto připravený kvásek zaprášíme moukou a necháme v teplém místě kynout.
Do vykynutého kvásku přidáme zbytek mléka, cukru, vanilkový cukr, mouky, oleje, vajec a citrónové kúry a vše pomalu smícháme do hladkého těsta, které se nebude lepit.
Takto připravené těsto vyválíme na pomoučeném vále na tvaru podle plechu, ve kterém jej budete péct a přendáme jej na plech, který je buď vyložený pečícím papírem, nebo vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Okraje těsta potřeme rozšlehanými bílky.
Takto připravené těsto posypeme čerstvými borůvkami a drobenkou.
Koláč pečeme v troubě, rozehřáté na 170°C 15 - 20 minut, dokud drobenka nebude mít světle hnědou barvu.