čtvrtek 22. června 2023

Hrníčková kuchařka / Tvarohová řezy, s Margot , Kynutý hrníčkový borůvkový (rybízový) koláč

  • 1 balíčekprášek do pečiva
  • 2 hrnkyhladké mouky
  • 1 hrnekcukr
  • 1 hrnekmléko
  • 1/2 hrnkuolej
  • 2 kusyvejce
  • 2 lžícekakao

  • Tvarohovou náplň
  • 2 - 3 baleníměkký tvaroh
  • 1 kusvanilkový cukr
  • 1 kusvanilkový pudink (prášek)
  • 1 hrnekmoučkový cukr
  • 2 kusyvejce
  • 1 hrnekmléko

Zdobení

  • 1 - 2 kusyMargot - čokoláda
Postup
V míse vyšleháme celá vejce s cukrem do pěny a poté přidáme postupně olej a ostatní ingredience, které zpracujeme do řídkého těsta.
Do vymazaného a vysypaného plechu nalijeme polovinu připraveného těsta.

Tvarohovou náplň připravíme opět tak, že vyšleháme vejce s cukrem do přeny a postupně přidáme ostatní ingredience. 
Připravenou tvarohovou náplň opatrně vlijeme na plech na těsto.

Na tvarohovou náplň vlijeme opatrně zbytek těsta, aby se nespojilo s tvarohovou náplní a posypeme nastrouhanou tyčinkou Margot.
Takto připravený koláč vložíme do trouby rozpálené na 180°C a pozvolna pečeme asi 50 minut. To, zda-li je koláč hotový můžeme vyzkoušet pomocí špejle. Když se na špejli nepřilepí těsto, je koláč hotový

Před podáváním nechte koláč vychladnout.

2 vejce
1/2 prášku do pečiva
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku vlažné vody
1 vanilkový cukr
1 vanilkový pudink

Nejprve ušleháme 2 celá vejce s cukrem a pak přilejeme olej, vodu ( mléko) naposledy postupně nasypeme mouku s práškem do pečiva. Poklademe jakékoli ovoce. Pokud je ovoce příliš kyselé (rybíz) navrch nasypeme drobenku. 
Pečeme ve vyhřáté troubě 40 - 50 minut.

Drobenka: 
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 másla
1 hrnek cukr krupice
vanilkový cukr 

  • Linecké cukroví - hrníčkový recept

3 hrnky hladké mouky
1 ks  máslo nebo Héra (200g)
2 žloutky
2 hrnky moučkového cukru
1 vanilkový cukr, citronová šťáva z 1/2 citronu

Mouku, změklé máslo, cukr + vanilkový, žloutky a 1 lžíci citrónové šťávy zpracujeme do těsta 
a necháme v chladu pár hodin odležet . 
Pak těsto vyválíme na tenký plát (cca 2 mm) a vykrajujeme tvary
  
Pečeme v rozpálené troubě na 180°C  asi 7 minut   
Cukroví by mělo být pěkně žluté. Slepujeme rybízovou marmeládou nebo krémem...

Bílá náplň
100 g rozpuštěné bílé čokolády
200 g mascarpone + pokud bude náplň málo sladká přidat 1 lžičku moučkového cukru

Dort hrk-hrk s mandarinkami
Těsto:

1,5 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 0,5 hrnku oleje,
0.5 hrnku mléka, 2 vejce, 1/2 prášku do pečiva
krém:
250 ml smetany ke šlehání, 2 plechovky mandarinkového kompotu, 2 sáčky pudinku bez vaření vanilkový, 1/2 l mandarinkové šťávy z mandarinek( pokud nemáme, doplníme buď vodou nebo džusem) na ozdobu: strouhaná čokoláda

Postup


Suroviny na těsto smícháme v míse a rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Upečeme .
Do nádoby s dobře těsnícím víkem nalijeme kompot i se šťávou, přidáme smetanu, pudinkový prášek a dobře uzavřeme
Zavřenou nádobu párkrát zahrkáme, až pocítíme, že krém uvnitř je tuhý.
Na vychladlý korpus rovnoměrně rozetřeme krém a posypeme nastrouhanou čokoládou. Dáme vychladit do ledničky

2 hrnky polohrubé mouky,1 hrnek cukru krystal,1 hrnek mléka,1 hrnek oleje,2 vejce, prášek do pečiva.
.

Kynutý hrníčkový borůvkový ( rybízový) koláč

Na drobenku

  • 1 hrnekhrubá mouka
  • 1 hrnekcukr
  • 1/2 kostkymáslo
  • 1 lžičkaskořice


  • Drobenku připravíme smícháním všech ingrediencí dohromady. Během míchání musíme vše smíchat do stavu, kdy je drobenka ještě sypká.

    Připravíme si kvásek tak, že do misky rozdrobíme droždí, které posypeme špetkou cukru. To s pomocí metličky smícháme s částí vlažného mléka. Během míchání postupně přisypáváme hladkou mouku, dokud nám nevznikne řidší kaše. Takto připravený kvásek zaprášíme moukou a necháme v teplém místě kynout.
    Do vykynutého kvásku přidáme zbytek mléka, cukru, vanilkový cukr, mouky, oleje, vajec a citrónové kúry a vše pomalu smícháme do hladkého těsta, které se nebude lepit.
    Takto připravené těsto vyválíme na pomoučeném vále na tvaru podle plechu, ve kterém jej budete péct a přendáme jej na plech, který je buď vyložený pečícím papírem, nebo vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Okraje těsta potřeme rozšlehanými bílky.

    Takto připravené těsto posypeme čerstvými borůvkami a drobenkou.
    Koláč pečeme v troubě, rozehřáté na 170°C 15 - 20 minut, dokud drobenka nebude mít světle hnědou barvu.


1/2 kostky másla 1/4 hrnku cukru krupice 2 vejce 2 hrnky hladké mouky 1/2 hrnku ořechů 1 kypřicí prášek do pečiva 1 vanilkový cukr Na náplň 2 kelímky plnotučného tvarohu 1/4 hrnku cukru krupice čerstvé borůvky Rozpuštěné máslo (125 g) propracujte s cukrem, vajíčky, moukou, drcenými ořechy ,kypřicím práškem a vanilkovým cukrem. 3/4 těsta rukama natlačte na dno pekáčku (stačí poměrně tenká vrstva, těsto při pečení nabude), potřete připraveným tvarohem, posypejte borůvkami a navrch nastrouhejte zbylé těsto. Pečte při 180 °C asi 35 minut nebo dokud není špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.