Středočeský kraj
200 g bílé cibule
400 g červeného zelí
0,2 l červeného vína
50 g cukru krystal
200 g sádla
4 bobkové listy
sůl, pepř, cukr, ocet
800 g brambor
150 g hrubé mouky
100 g krupice
2 vejce
80 g hladké mouky
Zelí
Červené zelí očistíme a nakrájíme na nudličky. Na 100 g vepřového sádla osmažíme 100 g na jemno nakrájené cibule, přidáme nakrájené zelí, zalijeme červeným vínem, přidáme cukr, sůl, bobkový list a vaříme za občasného podlévání do měkka. Bobkový list vyjmeme, zelí dochutíme solí, cukrem, popřípadě octem.
Knedlíky
Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě, nejlépe den předem. Brambory oloupeme, nastrouháme na jemno, přidáme krupici, hrubou mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme malé kulaté knedlíčky, které uvaříme v osolené vodě přibližně 15 minut. Hotové knedlíky promastíme sádlem nebo olejem.
Cibule
100 g cibule oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka, obalíme v 80 g hladké mouky a usmažíme do zlatova na sádle.
Bůček
Maso osolíme, okmínujeme a do zářezů vtlačíme jemně usekaný česnek. Bůček vložíme do pekáče kůží dolů a pečeme při 180°C asi 30 minut. Potom maso otočíme, potřeme směsí kečupu, česneku a kmínu. Bůček zasypeme cibulí, podlijeme vývarem a pečeme za občasného podlévání vlastní šťávou doměkka.
Kachna
Kachnu opláchneme studenou vodou a vložíme do pekáče - prsní částí dolů. Pekáč nemusí být vymazaný tukem. Kachna je tučná a vypeče se z ní dost sádla. Maso posypeme kmínem, solí a zázvorem, přikryjeme víkem, plechem nebo druhým pekáčem a pečeme při teplotě 150 °C asi 50 minut.
Plátky masa na řízky naruby naklepeme, osolíme, lehce potřeme olejem a obalujeme v pořadí - strouhanka, mouka a nakonec vejce a zlehka osmažíme na pánvi. Takto osmahnuté řízky klademe do pekáčku. Na řízky dáme na kolečka nakrájené cibule (čím více tím lépe).
Přidáme trochu másla a vody. Řízky naruby pečeme přiklopené v troubě zhruba hodinu, občas podlijeme, aby se nevypekla šťáva. Podáváme s bramborovou kaší.
JIHOČESKÝ KRAJ
• Měkký tvaroh 250 g • 250 g krupice • špetka soli
1.Všechny suroviny důkladně zamíchejte a nechte půl hodiny stát. V té době krupice do sebe natáhne vlhkost z tvarohu. Potom už z těsta tvořte za pomoci mouky malé kulaté knedlíčky.
Ty hned vařte v osolené vodě podle velikosti asi 5 až 8 minut.
2. K tvarohovým knedlíčkům uvaříte rychlou ovocnou omáčku. Můžete použít čerstvé i zmražené ovoce. Stačí ho svařit s cukrem a vanilkou, případně zahustit namočenou škrobovou moučkou. Ale určitě nezapomeňte na kysanou smetanu, případně lžíci medu.
Grilovaný losos
V malém kastrolku na středním ohni rozehřát cukr, med a máslo. Sejmout z ohně a zašlehat ještě olej, hořčici, zázvor a sójovou omáčku. Dát stranou a nechat vychladnout.
Předehřát zahradní gril na střední teplotu. Lososa potřít olejem a osolit a opepřit jej.
Položit lososa kůží dolů na gril a na masovou stranu rozdělit uvařenou cukrovou směs.
Grilovat 6-8 min. a po 5-6 minutách na grilu otočit kousky filé na druhou stranu, až je maso lososa středně upečené.
8 porcí filé z lososa, každé asi 170g
3 lžíce světlého hnědého cukru
1 lžíce medu
2 lžíce (30g ) másla
4 lžíce dijonské hořčice, nebo podobné
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
rostlinný olej
sůl a pepř
Grilovat 6-8 min. a po 5-6 minutách na grilu otočit kousky filé na druhou stranu, až je maso lososa středně upečené.
3 lžíce světlého hnědého cukru
1 lžíce medu
2 lžíce (30g ) másla
4 lžíce dijonské hořčice, nebo podobné
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
rostlinný olej
sůl a pepř
Grilovaný losos s ananasem
Suroviny na marinádu:
- 3 polévkové lžíce šťávy z limety
- 3 polévkové lžíce sezamového oleje
- 3 polévkové lžíce sójové omáčky
- 1 polévková lžíce přírodního hnědého cukru
- 1 polévkové lžíce čerstvého zázvoru
- pepř, sůl, Ananas
- Okrájíme ananas, rozřízneme ho na 4 díly a odstraníme ztvrdlou část s listy. Limetu rozkrojíme na 6 částí. Jarní cibulku nasekáme na kolečka.
- Zázvor oloupeme a velmi jemně nakrájíme.
- Z limetové šťávy, oleje, sójové omáčky, cukru a zázvoru vytvoříme marinádu.
Očištěného lososa a ananas dáme do marinády.
Lososa a ananasové kousky vyjmeme z marinády. Lososa položíme kůžičkou dolů na silný alobal celou rybu zabalíme. Lososa v alobalu grilujeme mimo hlavní žár asi 10 minut. Na dalších 10 minut alobal pootevřeme. Ananas grilujeme 5 minut . Lososa nakonec trochu opepříme a osolíme.
Západočeské lázně
Mleté maso dejte do mísy. Nastrouhejte brambory, vyždímejte z nich vodu a přidejte je k masu. Dále k němu dejte nahrubo strouhanou cibuli a mrkev. Přidejte na kostičky nakrájenou papriku, nasekanou petrželku a kopr, 2 vejce, mletou sladkou papriku a dle chuti osolte a opepřete. Směs dobře promíchejte, vytvarujte z ní řízečky a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Poté do nich udělejte lžíci mělké zářezy. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte řízečky zhruba 30 minut.
Severozápadní Čechy.
Hovězí na žampionech
Maso naklepeme a nakrájíme na proužky. V papíňáku osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme proužky masa obalené v hladké mouce, osolíme a chvíli dusíme. Pak podlijeme vínem a vývarem, do směsi zamícháme 2 lžíce protlaku.
Žampióny očistíme, nakrájíme na plátky a promícháme s masem.
Dusíme v papíňáku a dusíme od bodu varu 30 - 40 minut podle toho jaké máme maso.
Do podušené směsi přidáme smetanu nebo šlehačku a dochutíme solí a citr. šťávou. Necháme přejít varem a podáváme.
Českolipsko a Jizerské hory
Koláč ze sladkých brambor
Bramboru uvařte ve slupce doměkka (asi 40 minut), pak ji zchlaďte pod studenou vodou a oloupejte. V míse ji rozmačkejte s ostatními přísadami, naplňte korpus z křehkého těsta.Troubu předehřejte na 175 °C.
Koláč pečte až náplň zpevní. Podávejte se šlehačkou.
Koláč lze pomazat meruňkovým želé.
máslo 1/2 hrnku
cukr krupice 1 hrnek
mléko 1/2 hrnku
vejce 2 ks
muškátový oříšek 1/2 lžičky
mletá skořice 1/2 lžičky
Český ráj
PEČENÁ KACHNA A JABLEČNÉ ZELÍ
1 celá kachna
400 g kysané zelí
200 g jablek
100 g cibule
0,1 l oleje
10 g kmínu
hladká mouka
sůl
pepř
cukr
Postup: Kachnu očistíme, osolíme a posypeme kmínem. Necháme v lednici odležet alespoň jednu hodinu.
Do kachny dát jedno oloupané jablko. Kachnu vložíme do trouby prsičkami dolů a pečeme na 160 stupňů přibližně dvě hodiny pod pokličkou. Když je kachna měkká, odklopíme pokličku otočíme a doděláme na 180 stupňů z červenat.
400 g kysané zelí
200 g jablek
100 g cibule
0,1 l oleje
10 g kmínu
hladká mouka
sůl
pepř
cukr
Postup: Kachnu očistíme, osolíme a posypeme kmínem. Necháme v lednici odležet alespoň jednu hodinu.
Do kachny dát jedno oloupané jablko. Kachnu vložíme do trouby prsičkami dolů a pečeme na 160 stupňů přibližně dvě hodiny pod pokličkou. Když je kachna měkká, odklopíme pokličku otočíme a doděláme na 180 stupňů z červenat.
Dušené jablečné zelí
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší kostičky. Do rozpáleného hrnce nalijeme olej, vložíme najemno nakrájenou cibuli, kmín a necháme zesklovatět. Přidáme jablka, cukr a lehce zkaramelizujeme. Přidáme zelí a dusíme 25 minut. Když je zelí z jablek měkké, zaprášíme hladkou moukou a provaříme, ochutíme solí a cukrem.
Podáváme s bramborovými plackami
Zchladlé brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Na vál k nim přisypte 30 g hladké mouky, osolte 1 lžičkou soli a zpracujte v měkké a nelepivé těsto. Vytvarujte ho do válečku o průměru 5 cm. Krájejte na 2 cm široké plátky a na moukou podsypaném vále rychle vyválejte na placku tenkou 2 mm. Pečou se na suché pánvi ( plotně) mastí se výpekem z kachny
Lívance s jablky
3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
3 lžíce moučkového cukru
150 g hrubé mouky
½ sáčku prášku do pečiva
250 ml mléka
2–3 jablka
olej na smažení
skořicový cukr na obalován
Žloutky smícháme s cukrem téměř doběla, přidáme mouku s práškem do pečiva, mléko,
oloupaná, jádřinců zbavená jablka nakrájené na kostky. Těsto promícháme.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme do těsta.
Smažíme na rozpáleném oleji z obou stran.
Hotové posypeme skořicovým cukrem.
Krkonoše a Podkrkonoší
Krkonošský houbový kuba
300 g krup
100 g prorostlého špeku
150 g cibule
sůl, pepř
majoránka
kmín
150 g sušených hub, spařených horkou vodou
1 lžíce másla
3 stroužky česneku, rozmělněné nožem
Kroupy propláchneme vařící vodou a necháme okapat.
Špek nakrájíme na plátky a osmahneme jej s nakrájenou cibulí.
Přidáme kroupy, osolíme, opepříme, ochutíme kořením a osmažíme.
Přelijeme vodou a uvedeme do varu. Namočené houby vymačkáme, podusíme na másle
a přidáme ke kroupám. Uvaříme doměkka, ochutíme česnekem a zapečeme v troubě
zhruba 30 minut.
Východní Čechy
Kuchyně východních Čech byla zdrojem a inspirací pro dílo Marie Dobromily Rettigové.
Sýrová omáčka na těstoviny
Sýrová omáčka na těstoviny
1. Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody podle návodu na obalu.
2. Cibuli a česnek oloupeme, najemno posekáme a zesklovatíme na rozehřátém oleji.
Přidáme špenát, zamícháme a 5 min, podusíme.
3. Rozmícháme vývar s kozím sýrem a smetanou, nalijeme na špenát a krátce ohřejeme. Omáčku podle chuti osolíme, opepříme a okořeníme.
4. Těstoviny scedíme, necháme okapat a promícháme s omáčkou ze špenátu a sýra.
Rozdělíme na talíře, ozdobíme opraženými oříšky a lístky bazalky.
Královehradecko
Šprickrápny neboli stříkané koblihy
250 ml mléka
30–40 g másla
špetka soli
150 g hladké mouky
4 vejce
1 lžička rumu
olej na smažení
220 g moučkového cukru
2 lžíce rumu
Mléko nalijeme do hrnce, přidáme máslo nakrájené na plátky a sůl, a přivedeme k varu.
Naráz vsypeme mouku, snížíme teplotu a mícháme dokud nezískáme hladké těsto,
které se nelepí na stěny hrnce.
Mícháme dokud se na dně nezačne tvořit bílý povlak.
Poté přendáme těsto do mísy a jedno po druhém do něj začneme zapracovávat vejce i rum.
Pak těstem naplníme cukrářský sáček
a na pečící papír „stříkáme“ kroužky o průměru asi 6 centimetrů.
Olej rozpálíme v pánvi a z obou stran na něm smažíme
kroužky pěkně dozlatova.
Necháme okapat na papírové utěrce.
Moučkový cukr utřeme s rumem a 1 lžící vody do hustého a hladkého krému.
Krémem potíráme kolečka, necháme zaschnout a podáváme.
Vysočina
Povidlové taštičky
300 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl
1 bílek
200 g švestkových povidel
200 g másla
100 g strouhanky nebo posypat strouhanými oříšky
moučkový cukr na posypání , polít rozpuštěným máslem
Mouku nasypte na vál, v jejím středu udělejte důlek, do něj vyklepněte vejce,
přidejte 60 ml vody, špetku soli a zpracujte na tužší těsto.
Těsto tence vyválejte a pomocí skleničky z něj vytlačte kolečka o průměru zhruba 7 centimetrů.
Doprostřed každého dejte menší lžičku povidel, okraje potřete bílkem, přeložte do taštičky
a pevně stiskněte.
Hotové taštičky vařte asi 7 minut ve vroucí, mírně osolené vodě. Sceďte.
Polovinu másla rozpusťte v pánvi a osmahněte na něm strouhanku.
Taštičky podávejte
posypané cukrem, opečenou strouhankou a přelité zbývajícím rozpuštěným máslem.
Jižní Morava
Znojemská roštěná
1 cibule
sádlo na smažení
600 g hovězího zadního, na plátky
2 vejce
6 sterilovaných okurek
2 lžíce plnotučné hořčice
2 párky
sůl a pepř podle chuti
trocha oleje
Cibuli oloupeme, nakrájíme na jemno a osmahneme na sádle.
Hovězí plátky mírně naklepeme,
osmahneme na oleji a vložíme na cibuli, trochu podlijeme vodou.
Podle chuti osolíme a opepříme, přidáme lžíci hořčice.
Necháme vařit skoro doměkka. Pak přidáme nakrájenou půlku
předepsaného množství okurek, párek a lžíci hořčice.
Když je maso měkké, přidáme nakrájená vařená vejce a ještě okurky.
Zamícháme a chvilku povaříme.
Podáváme s rýží
Moravské KOLÁČKY
BUDEME POTŘEBOVAT:
500g hladké mouky, 100g polohrubé mouky, 60g moučkového cukru, 1 lžička soli, 1 kostka čerstvého droždí, 300ml vlažného mléka, 200ml oleje, 2 žloutky a 1 vejce na potření.
V hrnečku si ohřejeme trochu mléka, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci hladké mouky, důkladně rozmícháme a necháme vzejít kvásek. Do mísy vsypeme mouku (já míchám hladkou s polohrubou, ale není to nutné, stačí hladká), vlijeme kvásek, přidáme žloutky, olej, sůl a zbytek vlažného mléka a vymícháme hladké nelepivé těsto. Necháme v teple vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na bochánky, necháme pod igelitem ještě chvilku odpočinout a potom naplníme tvarohem, povidly a rozinkami v rumu jako buchty, ukládáme na plech s pečícím papírem spojem dolů, zploštíme do tvaru koláče a necháme kynout pod igelitem asi 30 minut. Pak do každého uděláme důlek , naplníme povidly, tvarohem, okraje potřeme vejcem a celé posypeme drobenkou.
Pečeme asi 25 minut na 170 stupňů, podle vaší trouby. Hotové potírám rumem.
Náplň: 2 kostky měkkého tvarohu v alobalu, 2 žloutky(nebo 1celé vajíčko), vanilkový cukr, cukr moučka dle chuti, citrónová kůra, rum.
Drobenka: 4 lžíce polohrubé mouky, 4 lžíce moučkového cukru, 30g másla.
Těsto: 250 g hladké mouky, 150 g tuku, 2 žloutky, 100 g moučkového cukru
Vypracujeme jako linecké těsto, které upečeme na vymazaném plechu. Po vychladnutí potřeme tenkou vrstvou domácích povidel a tvarohovou nádivkou.
Tvarohová nádivka:
500 g tvarohu , 2 žloutky, 150 g moučkového cukru, špetka soli, lžíce Solamylu, sníh bílků
Po potření touto vrstvou zalijeme piškotovým těstem:
3 vejce ušleháme do pěny s 90 g moučkového cukru a lehce vmícháme 90 g polohrubé mouky.
Celý cviboch pečeme při 180 °C, až horní piškot ztmavne.
Cviboch je, že se peče nadvakrát. Nejdříve linecké těsto, pak povidla, navrch tvarohovou nádivku a nakonec piškotové těsto. Dát znova péct až piškot ztmavne.
Klobásy zapečené v pivním těstíčku
8 menších klobásek
50 ml černého piva
2 vajíčka
asi 150 g hladké mouky
sůl
olej na smažení
Těstíčko připravíme tak, že v pivu rozšleháme vejce a při šlehání pomalu přidáváme mouku,
mírně osolíme. Těstíčko by mělo být spíš hustější. Klobásky na koncích nařízneme, obalujeme
v těstíčku a smažíme na oleji.
Klobásy pečené na černém pivu
- 2 lžíce
- 6 - 8 ks
- 2 ks
- 2 sklenky
- 2 lžíce
- 2 lžíce sádla
Pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C. Během pečení klobásy obracíme, a když začne cibule sklovatět, podléváme i černým pivem. Pečeme dozlatova.