Postup přípravy
Příprava majonézy: Z poloviny citronu vymačkejte šťávu a dejte stranou.Žloutky oddělte od bílků, dejte do mísy, mírně osolte a rozetřete metličkou.
Za stálého míchání přilévejte po kapkách olej. Když hmota začne houstnout, přilévejte olej v tenkém pramínku za stálého šlehání metlou tak dlouho, až se hustá hmota udrží kolem metly. Na závěr dochuťte citronovou šťávou.
Příprava bramborového salátu: Brambory uvařte ve slupce a sceďte. Ještě teplé oloupejte, protlačte přes strunový kráječ. Z oleje, hořčice a octa připravte zálivku, kterou přelijte brambory. Uložte do chladu.
Druhý den přidejte vejce uvařená natvrdo, uvařenou mrkev, okurky, jablka a šunku. Vše nakrájené na kostičky. Nakonec vmíchejte majonézu, případně dochuťte solí a pepřem.
300 g kuřecího masa uvařeného nebo vařené šunky
1 okurka
4 vejce uvařená natvrdo
1 svazek zelená cibule
2 polévkové lžíce bílý jogurt
2 lžičky hořčice
Sůl, pepř podle chuti
Postup:
Uvařené maso nakrájejte na kousky.
Nakrájejte zelí, cibuli a i okurku na proužky.
Vejce také nakrájejte na kousky.
Smíchejte všechny ingredience, smíchejte se solí, pepřem a zálivkou.
1/2 plechovky ananasu
hrstka nasekaného zelí na jemno
1 menší mrkev (nastrouhat)
1 menší celer nebo kadlub (nastrouhat)
2 ks uvařených vajec (do salátu nakrájet na kostičky)
100 g (vařené kuřecí maso nakrájené)
sůl, pepř, šťáva z citronu
Bílý jogurt nebo majonézu
Salát krabí s ananasem
1 ks Vařené brambory nakrájené
Hrášek 1/2 hrnku (vařené)
Mrkev 1 (vařená a nakrájená)
Majonéza 1/2 hrnku
Zakysaná smetana 1/4 hrnku
Bílý Pepř 1/2 lžičky
Práškový cukr 2 lžičky
Černý pepř 1 lžička
Sůl 1/4 lžičky
Vařené vejce 1
Salát Coleslaw
1/2 hlávky zelí
Postup:
Za stálého míchání přilévejte po kapkách olej. Když hmota začne houstnout, přilévejte olej v tenkém pramínku za stálého šlehání metlou tak dlouho, až se hustá hmota udrží kolem metly. Na závěr dochuťte citronovou šťávou.
Příprava bramborového salátu: Brambory uvařte ve slupce a sceďte. Ještě teplé oloupejte, protlačte přes strunový kráječ. Z oleje, hořčice a octa připravte zálivku, kterou přelijte brambory. Uložte do chladu.
Druhý den přidejte vejce uvařená natvrdo, uvařenou mrkev, okurky, jablka a šunku. Vše nakrájené na kostičky. Nakonec vmíchejte majonézu, případně dochuťte solí a pepřem.
>> Domácí Majonéza
rostlinný olej 150 ml
žloutek 2 ks
citron 1/2 ks
sůl
Salát s čínským zelím a kuřecím masem
300 g čínského zelí300 g kuřecího masa uvařeného nebo vařené šunky
1 okurka
4 vejce uvařená natvrdo
1 svazek zelená cibule
2 polévkové lžíce bílý jogurt
2 lžičky hořčice
Sůl, pepř podle chuti
Postup:
Uvařené maso nakrájejte na kousky.
Nakrájejte zelí, cibuli a i okurku na proužky.
Vejce také nakrájejte na kousky.
Smíchejte všechny ingredience, smíchejte se solí, pepřem a zálivkou.
JEDNODUCHÝ ANANASOVÝ SALÁT
1/2 plechovky ananasu
hrstka nasekaného zelí na jemno
1 menší mrkev (nastrouhat)
1 menší celer nebo kadlub (nastrouhat)
2 ks uvařených vajec (do salátu nakrájet na kostičky)
100 g (vařené kuřecí maso nakrájené)
sůl, pepř, šťáva z citronu
Bílý jogurt nebo majonézu
Salát krabí s ananasem
- 100 g krabí tyčky
1/2 plechovky ananasového kompotu - nechat odkapat
1 PL majonézy
1 PL Bílého jogurtu
Nať z cibulky
cukr , sůl , šťáva z citronu
Kuřecí salát s ananasem
Kuřecí prsa 400 g, 1/2 pórku, ananas 200 g, 5 polévkových lžic majonézy, olivový olej, sůl, gyros koření.
Nakrájíme kuřecí prsa, ananas a pórek. Do masa přidáme olej, gyros koření a sůl. Vložíme do lednice na minimálně 2 hodiny. Po dvou hodinách osmahneme maso asi 10 až 15 min do zlatova. Necháme ho vychladnout. Následně přidáme nakrájený pórek, ananas a 5 polévkových lžic majonézy.
Vše dobře promícháme. Dle potřeby dosolíme.
Vše dobře promícháme. Dle potřeby dosolíme.
Kuřecí salát + video
Vykostěné vařené kuře 1/4 hrnku1 ks Vařené brambory nakrájené
Hrášek 1/2 hrnku (vařené)
Mrkev 1 (vařená a nakrájená)
Majonéza 1/2 hrnku
Zakysaná smetana 1/4 hrnku
Bílý Pepř 1/2 lžičky
Práškový cukr 2 lžičky
Černý pepř 1 lžička
Sůl 1/4 lžičky
Vařené vejce 1
Salát Coleslaw
1/2 hlávky zelí
Ledový salát s extra zálivkou
Nejprve si připravíme zálivku.
Cibuli nakrájíme na jemno, smícháme s olejem (cca 2 lžíce), osolíme a vytrvale mícháme v misce po dobu 5 minut Nezkracujte čas míchání - cibulka krásně zjemní a ztratí svou štiplavou chuť!
Poté přidáme vinný ocet, opepříme, přidáme cca 1 lžičku hořčice a podle potřeby ještě dolijeme olivový olej a dochutíme třtinovým cukrem. Vše znovu smícháme.
Zálivku dáme na chvíli do ledničky.
Česko-slovenský tradiční bramborový salát
Rozpis na 4 porce: | |
600 g | den předem uvařených salátových brambor |
1 ks | velké červené jablko i se slupkou |
1 ks | uvařená mrkev |
1 ks | malá cibulka |
4 ks | nakládané okurky |
4 lžíce | majonézy |
4 lžíce | zeleného hrášku |
1 lžíce | hořčice |
1 lžíce | octa |
1 lžička | cukru |
čerstvě drcený pepř | |
sekaná pažitka | |
sůl |
Postup:
1. Nejlépe den předem uvařené brambory a mrkev nakrájíme na kostky
2. Okurku, jablka na menší kostky, cibuli najemno
3. Vše spolu s hráškem vložíme do mísy a promícháme
4. Z majonézy, soli, pepře, octa, cukru připravíme dresink a smícháme se zeleninou
5. Salát ještě případně dochutíme solí, octem, cukrem
6. Necháme odležet, před podáváním posypeme nasekanou pažitkou.