úterý 29. července 2025

Saláty / čalamády - Salát krabí s ananasem, Salát s čínským zelím a kuřecím masem


 Bramborový salát s jablky a šunkou od kosti

brambory 0,5 kg šunka 100 g majonéza 100 g nakládané okurky 500g mrkev 50 g olej 2 ml plnotučná hořčice 20 g vejce 2 ks jablka 1 ks sůl ocet čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

Příprava majonézy: Z poloviny citronu vymačkejte šťávu a dejte stranou. 
Žloutky oddělte od bílků, dejte do mísy, mírně osolte a rozetřete metličkou.
Za stálého míchání přilévejte po kapkách olej. Když hmota začne houstnout, přilévejte olej v tenkém pramínku za stálého šlehání metlou tak dlouho, až se hustá hmota udrží kolem metly. Na závěr dochuťte citronovou šťávou.

Příprava bramborového salátu: Brambory uvařte ve slupce a sceďte. Ještě teplé oloupejte, protlačte přes strunový kráječ. Z oleje, hořčice a octa připravte zálivku, kterou přelijte brambory. Uložte do chladu.
Druhý den přidejte vejce uvařená natvrdo, uvařenou mrkev, okurky, jablka a šunku. Vše nakrájené na kostičky. Nakonec vmíchejte majonézu, případně dochuťte solí a pepřem.

>> Domácí Majonéza rostlinný olej 150 ml žloutek 2 ks citron 1/2 ks sůl

 

Salát s čínským zelím a kuřecím masem

300 g čínského zelí
ako variť šalát s čínskou kapustou300 g kuřecího masa uvařeného nebo vařené šunky
1 okurka
4 vejce uvařená natvrdo
1 svazek zelená cibule
2 polévkové lžíce bílý jogurt
2 lžičky hořčice
Sůl, pepř podle chuti
Postup:
Uvařené maso nakrájejte na kousky.
Nakrájejte zelí, cibuli a i okurku na proužky.
Vejce také nakrájejte na kousky.
Smíchejte všechny ingredience, smíchejte se solí, pepřem a zálivkou.

JEDNODUCHÝ ANANASOVÝ SALÁT

1/2 plechovky ananasu
hrstka nasekaného zelí na jemno
1 menší mrkev (nastrouhat)
1 menší celer nebo kadlub (nastrouhat)
2 ks uvařených vajec (do salátu nakrájet na kostičky)
100 g (vařené kuřecí maso nakrájené)
sůl, pepř, šťáva z citronu
Bílý jogurt nebo majonézu


Salát krabí s ananasem

  • 100 g krabí tyčky
    1/2 plechovky ananasového kompotu - nechat odkapat
    1 PL  majonézy
    1 PL  Bílého jogurtu
    Nať z cibulky
    cukr , sůl , šťáva z citronu

Kuřecí salát s ananasem 

Kuřecí prsa 400 g, 1/2 pórku, ananas 200 g, 5 polévkových lžic majonézy, olivový olej, sůl, gyros koření.
Nakrájíme kuřecí prsa, ananas a pórek. Do masa přidáme olej, gyros koření a sůl. Vložíme do lednice na minimálně 2 hodiny. Po dvou hodinách osmahneme maso asi 10 až 15 min do zlatova. Necháme ho vychladnout. Následně přidáme nakrájený pórek, ananas a 5 polévkových lžic majonézy. 
Vše dobře promícháme. Dle potřeby dosolíme. 


Kuřecí salát  + video
Vykostěné vařené kuře 1/4 hrnku
1 ks Vařené brambory nakrájené 
Hrášek 1/2 hrnku (vařené) 
Mrkev 1 (vařená a nakrájená) 
Majonéza 1/2 hrnku 
Zakysaná smetana 1/4 hrnku
Bílý Pepř  1/2 lžičky 
Práškový cukr 2 lžičky 
Černý pepř  1 lžička 
Sůl 1/4 lžičky
Vařené vejce 1



Salát Coleslaw


1/2 hlávky zelí
  • 2 mrkve
    1 malá cibule
    2 lžíce olivového oleje
    100 g majonézy
    100 g bílého jogurtu nebo smetany          
    citron
    lžička hořčice
    cukr, sůl, pepř
    Recept na salát Coleslaw. Salát Coleslaw je vynikající a rychlý salát. Hodí se jako doplněk na rautový stůl, k bílému masu nebo samotný jako svačinka.

  • Ledový salát s extra zálivkou







Nejprve si připravíme zálivku. 
Cibuli nakrájíme na jemno, smícháme s olejem (cca 2 lžíce), osolíme a vytrvale mícháme v misce po dobu 5 minut  Nezkracujte čas míchání - cibulka krásně zjemní a ztratí svou štiplavou chuť! 
Poté přidáme vinný ocet, opepříme, přidáme cca 1 lžičku hořčice a podle potřeby ještě dolijeme olivový olej a dochutíme třtinovým cukrem. Vše znovu smícháme. 
Zálivku dáme na chvíli do ledničky.

Ledový salát s extra zálivkou

Česko-slovenský tradiční bramborový salát


Rozpis na 4 porce:
600 gden předem uvařených salátových brambor
1 ksvelké červené jablko i se slupkou
1 ksuvařená mrkev
1 ksmalá cibulka
4 ksnakládané okurky
4 lžícemajonézy 
4 lžícezeleného hrášku
1 lžícehořčice
1 lžíceocta
1 lžičkacukru
čerstvě drcený pepř
sekaná pažitka
sůl

Postup:

1. Nejlépe den předem uvařené brambory a mrkev nakrájíme na kostky
2. Okurku, jablka na menší kostky, cibuli najemno
3. Vše spolu s hráškem vložíme do mísy a promícháme
4. Z majonézy, soli, pepře, octa, cukru připravíme dresink a smícháme se zeleninou
5. Salát ještě případně dochutíme solí, octem, cukrem
6. Necháme odležet, před podáváním posypeme nasekanou pažitkou.

 Zelný salát s mrkví 



  • 1 mrkev
  • 1/4 mladého zelí
  • 1/5 červené cibule
  • 3 kousky jarní cibulky

  • Zálivka:
    • 1 šálek řeckého jogurtu
    • 1 čajová lžička soli
    • 1/2 čajové lžičky oregana
    • 1/4 čajové lžičky černého pepře
    • 1 čajová lžička olivového oleje
    • 1/2 čajové lžičky hořčice
  • Začněte tím, že si připravíte všechny potřebné suroviny. Mrkev očistíte a nastrouháte na hrubém struhadle. Červenou cibulku a zelí nakrájíte na jemné plátky. Potom si připravíte hrnec s horkou vodou, do které přidáte 1-2 lžíce octa. Do této vody poté vložíte zeleninu a necháte ji tam 2 minuty. Tento krok pomůže zelenině udržet její barvu a zlepšit její chuť. Potom zeleninu scedíte. Z jarní cibulky nakrájíte nadrobno zelenou část a přidáte ji k zelenině. Potom si připravíte zálivku. Do misky dáte řecký jogurt, přidáte olej, hořčici a promícháte. Přidáte i všechny koření a sůl a dobře promícháte. Tuto zálivku pak přidáte k zelenině a dobře promícháte. Šálek je nejlepší, když má čas odležet, ale můžete jej podávat i hned.

  • Čalámáda 
  • 1 střední okurka (nakládačka nebo salátová)
  • 2–3 rajčata
  • 1 menší cibule
  • 1 menší paprika (žlutá nebo červená)
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce octa (jablečný nebo vinný)
  • 3 lžíce oleje (slunečnicový nebo řepkový)
  • 1 lžička cukru
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá petrželka nebo kopr (volitelně)

Postup:

  1. Zeleninu omyjeme a nakrájíme na malé kostičky:
  • Okurku (oloupanou nebo neloupanou podle preference)
  • Rajčata (můžete odstranit semínka, aby nebyla čalamáda moc vodová)
  • Cibuli
  • Papriku (bez jadřinců)
  1. Všechnu zeleninu vložíme do mísy.
  2. Přidáme hořčici, ocet, olej, cukr, sůl a pepř.
  3. Dobře promícháme a necháme 10–15 minut odležet, aby se chutě propojily.
  4. Podáváme čerstvé, posypané nasekanou petrželkou nebo koprem.