
Postup přípravy
Příprava majonézy: Z poloviny citronu vymačkejte šťávu a dejte stranou.Za stálého míchání přilévejte po kapkách olej. Když hmota začne houstnout, přilévejte olej v tenkém pramínku za stálého šlehání metlou tak dlouho, až se hustá hmota udrží kolem metly. Na závěr dochuťte citronovou šťávou.
Příprava bramborového salátu: Brambory uvařte ve slupce a sceďte. Ještě teplé oloupejte, protlačte přes strunový kráječ. Z oleje, hořčice a octa připravte zálivku, kterou přelijte brambory. Uložte do chladu.
Druhý den přidejte vejce uvařená natvrdo, uvařenou mrkev, okurky, jablka a šunku. Vše nakrájené na kostičky. Nakonec vmíchejte majonézu, případně dochuťte solí a pepřem.
Salát s čínským zelím a kuřecím masem
300 g čínského zelí
1 okurka
4 vejce uvařená natvrdo
1 svazek zelená cibule
2 polévkové lžíce bílý jogurt
2 lžičky hořčice
Sůl, pepř podle chuti
Postup:
Uvařené maso nakrájejte na kousky.
Nakrájejte zelí, cibuli a i okurku na proužky.
Vejce také nakrájejte na kousky.
Smíchejte všechny ingredience, smíchejte se solí, pepřem a zálivkou.
1/2 plechovky ananasu
hrstka nasekaného zelí na jemno
1 menší mrkev (nastrouhat)
1 menší celer nebo kadlub (nastrouhat)
2 ks uvařených vajec (do salátu nakrájet na kostičky)
100 g (vařené kuřecí maso nakrájené)
sůl, pepř, šťáva z citronu
Bílý jogurt nebo majonézu
Salát krabí s ananasem
- 100 g krabí tyčky
1/2 plechovky ananasového kompotu - nechat odkapat
1 PL majonézy
1 PL Bílého jogurtu
Nať z cibulky
cukr , sůl , šťáva z citronu
Vše dobře promícháme. Dle potřeby dosolíme.
1 ks Vařené brambory nakrájené
Hrášek 1/2 hrnku (vařené)
Mrkev 1 (vařená a nakrájená)
Majonéza 1/2 hrnku
Zakysaná smetana 1/4 hrnku
Bílý Pepř 1/2 lžičky
Práškový cukr 2 lžičky
Černý pepř 1 lžička
Sůl 1/4 lžičky
Vařené vejce 1
Salát Coleslaw
1/2 hlávky zelí
Ledový salát s extra zálivkou

Česko-slovenský tradiční bramborový salát
Rozpis na 4 porce: | |
600 g | den předem uvařených salátových brambor |
1 ks | velké červené jablko i se slupkou |
1 ks | uvařená mrkev |
1 ks | malá cibulka |
4 ks | nakládané okurky |
4 lžíce | majonézy |
4 lžíce | zeleného hrášku |
1 lžíce | hořčice |
1 lžíce | octa |
1 lžička | cukru |
čerstvě drcený pepř | |
sekaná pažitka | |
sůl |
Postup:
1. Nejlépe den předem uvařené brambory a mrkev nakrájíme na kostky
2. Okurku, jablka na menší kostky, cibuli najemno
3. Vše spolu s hráškem vložíme do mísy a promícháme
4. Z majonézy, soli, pepře, octa, cukru připravíme dresink a smícháme se zeleninou
5. Salát ještě případně dochutíme solí, octem, cukrem
6. Necháme odležet, před podáváním posypeme nasekanou pažitkou.
Zelný salát s mrkví
- 1 mrkev
- 1/4 mladého zelí
- 1/5 červené cibule
- 3 kousky jarní cibulky
- Zálivka:
- 1 šálek řeckého jogurtu
- 1 čajová lžička soli
- 1/2 čajové lžičky oregana
- 1/4 čajové lžičky černého pepře
- 1 čajová lžička olivového oleje
- 1/2 čajové lžičky hořčice
Začněte tím, že si připravíte všechny potřebné suroviny. Mrkev očistíte a nastrouháte na hrubém struhadle. Červenou cibulku a zelí nakrájíte na jemné plátky. Potom si připravíte hrnec s horkou vodou, do které přidáte 1-2 lžíce octa. Do této vody poté vložíte zeleninu a necháte ji tam 2 minuty. Tento krok pomůže zelenině udržet její barvu a zlepšit její chuť. Potom zeleninu scedíte. Z jarní cibulky nakrájíte nadrobno zelenou část a přidáte ji k zelenině. Potom si připravíte zálivku. Do misky dáte řecký jogurt, přidáte olej, hořčici a promícháte. Přidáte i všechny koření a sůl a dobře promícháte. Tuto zálivku pak přidáte k zelenině a dobře promícháte. Šálek je nejlepší, když má čas odležet, ale můžete jej podávat i hned.
- Čalámáda
- 1 střední okurka (nakládačka nebo salátová)
- 2–3 rajčata
- 1 menší cibule
- 1 menší paprika (žlutá nebo červená)
- 1 lžíce hořčice
- 2 lžíce octa (jablečný nebo vinný)
- 3 lžíce oleje (slunečnicový nebo řepkový)
- 1 lžička cukru
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka nebo kopr (volitelně)
Postup:
- Zeleninu omyjeme a nakrájíme na malé kostičky:
- Okurku (oloupanou nebo neloupanou podle preference)
- Rajčata (můžete odstranit semínka, aby nebyla čalamáda moc vodová)
- Cibuli
- Papriku (bez jadřinců)
- Všechnu zeleninu vložíme do mísy.
- Přidáme hořčici, ocet, olej, cukr, sůl a pepř.
- Dobře promícháme a necháme 10–15 minut odležet, aby se chutě propojily.
- Podáváme čerstvé, posypané nasekanou petrželkou nebo koprem.