pátek 6. ledna 2023

Rohlíšky, šátečky, croissanty / Posvícenské koláčky ze 100% tuku, Šátečky z tvarohu

 Křehoučké rohlíčky ze zakysané smetany bez cukru

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:
Těsto:
Image result for  Křehoučké rohlíčky ze zakysané smetany bez cukru
  • 450 g hladké mouky
  • 250 g Héry
  • 200 ml zakysané smetany
  • špetka soli
Dále:
  • Nutella
POSTUP PŘÍPRAVY:
Z uvedených surovin na vále vypracujeme těsto, které hned rozkrojíme na 4 stejné díly a z nich utvoříme bochánky. Každý bochánek rozválíme na kruh, který rozkrojíme na 8 dílků. Na každý kousek položíme trochu Nutelly a těsto smotáme od vnějšího kraje ke středu kruhu s tím, že boky každého kousku přeložíme dovnitř tak, aby náplň nevytekla. Pečeme na plechu s pečícím papírem v troubě předehřáté na 200°C. Vychladlé rohlíčky pocukrujeme (těsto je bez cukru).
Jogurtové rohlíčky s makovou nádivkou

Těsto:
400
gmouka hladká
1
ksvejce
200
gHéra
150
g   bílý jogurt

sůl
Náplň:
200
gmák mletý
200
gpovidla 


Na desku nasypeme mouku se solí do ní dáme hustý bílý jogurt a jedno vejce Na tuto drobivou hmotu nastrouháme studenou Heru a rukama uděláme těsto. Hotové zabalíme do sáčku a dáme na půl hodiny do chladničky.
Těsto přendáme na pomoučeny vál a rozválíme asi na 4 mm do tvaru obdélníku. Potom ho rádýlkem po délce nakrájíme asi na 10 cm dlouhé pásy.

Mletý mák smícháme s povidly. Náplň by neměla být řídká, aby nevytékala. Proto podle hustoty povidel dávkujeme i mák. Tuto nádivku pomocí cukrářského sáčku s širokou špičkou nanášíme na pásy vždy k jednomu okraji.

Okraje těsta zavineme jako závin, nožem pokrájíme asi na 10 cm dlouhé válečky a prsty je vyformujeme do tvaru písmene C. 
Přeložíme je na plech s papírem a můžeme (nemusíme) potřít rozšlehaným vejcem.



Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme asi 20 - 25 minut do zlatova. Jogurtové rohlíky dlouho vydrží měkké a jemné. 

Rohlíčky plněné ořechovou nádivkou

Ingredience:
  • 540 g polohrubé mouky + špetka soli
  • 360 g tuku na pečení
  • 1 kelímek smetany ke šlehání 
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 150 g cukr, 1 lžíce medu
  • trochu mléka na spojení nádivky
  • 1 lžička rumu
  • vejce na potření
 Postup:
1. Do mísy dáme mouku, nastrouháme na struhadle tuk a nalijeme šlehačku.
2. Vypracujeme vláčné těsto.
3. Mezi tím smícháme ořechy s cukrem, medem, horkým mlékem a troškou rumu na nádivku.
4. Těsto rozdělíme na 6 dílů.
5. Z jednotlivých dílů vyválíme placku o síle cca 4 mm, kterou nakrájíme do kříže na 6-8 dílů.
6. Na každý díl vložíme lžíci ořechové nádivky a smotáme směrem ke středu, při vkládání na plech (vyložený pečicím papírem) stočíme konce jako rohlíčky.
7. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C, pečeme asi 15 minut dorůžova.

Nekynuté rohlíčky

450 g hladké mouky
250 g másla
4 žloutky
150 ml smetany (30 %)
2 lžíce moučkového cukru
špetka soli
vejce na potření
moučkový cukr na zdobení
Na ořechovou náplň:
175 g mletých vlašských ořechů

125 g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
2 bílky

Posvícenské koláčky ze 100% tuku

svatebni_kolacky_s_fotkou400 g hladké mouky
kostka 100% tuku (Omega)

kostka kvasnic
1 lžička cukru
trochu vlahého mléka (do kvásku)

Na vál dáme mouku a na velkém struhadle nastrouháme Omegu. Přilijeme kvásek a zpracujeme polotuhé těsto. Nenecháváme kynout, ale s těstem hned pracujeme. Vyválíme plát, rádýlkem nakrájíme čtverečky, ty naplníme náplní, dle chuti uvážeme šátečky, posypeme žmolenkou a upečeme do růžova na 180°. Horké cukrujeme.

  1. Pudinkáče 
  2. Těsto:
    1/4 l mléka
    1 dl oleje
    3 ks žloutek
    400 g hladké mouky
    10 lžiček cukru
    špetka soli
    20 g droždí
    Krém:
    3 bal.vanilkového pudinku
    3/4 l mléka
    3 ks vanilkového cukru
    5-6 lžic krupicového cukru
    180 g másla










    Připravíme si kvásek ze 2 lžiček cukru, mléka a droždí.
    V míse smícháme mouku, špetku soli, cukr, žloutky, mléko, olej a kvásek. Těsto necháme nakynout
    cca 1 hod - aby zdvojnásobilo objem.
    Pokud nakyne těsto uděláme si pudink. Po vychladnutí vyšleháme s máslem. Zatím dáme nádivku do lednice.
    Uděláme válečky o průměru asi 1 cm a dlouhé asi
    20 cm, které přehneme na polovinu, tím vzniknou dva prameny, které upleteme a konec vsuneme dolů.
    (Z těsta se snažíme vyválet "hady" o tloušťce prstu a rozkrájíme po 20 cm. "Hada" ohneme na polovinu a zakroutíme ).
    Necháme na plechu kynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 200°C cca 15 min. (do zlatova).
    Když vychladnou rozkrojíme, naplníme a posypeme moučkovým cukrem. Z dávky vyjde cca 18 ks o délce 10 cm.

  1. Šátečky z tvarohu
    Těsto - 250 g máslo (a nebo Héra)
    250 g měkký tvaroh
    250 - 300 g hladké mouky
    Náplň - ořechová, povidlová, tvarohová, maková, strouhaná jablka se skořicí

    Ořechová náplň: Mléko s cukrem nebo s medem svaříme, přisypeme nastrouhané ořechy a necháme přejít varem. Odstavíme a po vychladnutí zamícháme piškoty a dochutíme citronovou šťávou. Do náplně můžeme přidat i rum nebo pikantní zavařeninu.

    Svatomartinské rohlíčky
    450 g hladké mouky
    250 g másla
    4 žloutky
    150 ml smetany (30 % tuku)
    2 lžíce cukru moučka
    špetku soli
    Na náplň:
    250 g vlašských ořechů nebo mletého máku
    100 g cukru krupice
    hrst rozinek namočené v rumu
    10

    Pudinkové croissanty 

  2. ½ kostky droždí
    4 lžíce cukru
    1 žloutek
    100 ml oleje
    750 g mouky
    300 ml vlažného mléka
    1 balení prášku do pečiva
    1 špetka soli

    Na náplň:
    300 ml mléka
    5 lžic cukru
    1 balení pudinkového prášku
    moučkový cukr, na posypání

    příprava

    Náplň :
    1. Nejprve uvařte pudink z mléka, cukru a pudinkového prášku a zakryjte potravinářskou fólií, aby se na povrchu neudělala slupka.

    Těsto :
    1. Nyní ve vlažném mléce rozpustíme droždí a smícháme se 4 lžícemi cukru, poté smícháme žloutek s olejem a vlijeme do mléčné směsi. Poté dáme do mísy mouku, prášek do pečiva, sůl a přidáme vlažnou směs mléka a oleje a vypracujeme těsto.

    2. Těsto na pracovní ploše ihned vytvarujte do válečku a nakrájejte na stejnoměrné kousky. Každý kousek podélně rozválejte válečkem a na horním konci udělejte 7 svislých řezů. Na spodní část dejte trochu pudinku a srolujte.

    3. Nyní dejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem a pečte při 170° 15 až 20 minut. Po vychladnutí poprášíme moučkovým cukrem. Kompletní!