Křehoučké rohlíčky ze zakysané smetany bez cukru
- 450 g hladké mouky
- 250 g Héry
- 200 ml zakysané smetany
- špetka soli
- Nutella
Těsto: | ||
400 | g | mouka hladká |
1 | ks | vejce |
200 | g | Héra |
150 | g | bílý jogurt |
sůl | ||
Náplň: | ||
200 | g | mák mletý |
200 | g | povidla |
Na desku nasypeme mouku se solí do ní dáme hustý bílý jogurt a jedno vejce Na tuto drobivou hmotu nastrouháme studenou Heru a rukama uděláme těsto. Hotové zabalíme do sáčku a dáme na půl hodiny do chladničky.
Těsto přendáme na pomoučeny vál a rozválíme asi na 4 mm do tvaru obdélníku. Potom ho rádýlkem po délce nakrájíme asi na 10 cm dlouhé pásy.
Mletý mák smícháme s povidly. Náplň by neměla být řídká, aby nevytékala. Proto podle hustoty povidel dávkujeme i mák. Tuto nádivku pomocí cukrářského sáčku s širokou špičkou nanášíme na pásy vždy k jednomu okraji.
Okraje těsta zavineme jako závin, nožem pokrájíme asi na 10 cm dlouhé válečky a prsty je vyformujeme do tvaru písmene C.
Přeložíme je na plech s papírem a můžeme (nemusíme) potřít rozšlehaným vejcem.
- 540 g polohrubé mouky + špetka soli
- 360 g tuku na pečení
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 150 g cukr, 1 lžíce medu
- trochu mléka na spojení nádivky
- 1 lžička rumu
- vejce na potření
250 g másla
4 žloutky
150 ml smetany (30 %)
2 lžíce moučkového cukru
špetka soli
vejce na potření
moučkový cukr na zdobení
Na ořechovou náplň:
175 g mletých vlašských ořechů
125 g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
2 bílky
Posvícenské koláčky ze 100% tuku
kostka 100% tuku (Omega)
kostka kvasnic
1 lžička cukru
trochu vlahého mléka (do kvásku)
Na vál dáme mouku a na velkém struhadle nastrouháme Omegu. Přilijeme kvásek a zpracujeme polotuhé těsto. Nenecháváme kynout, ale s těstem hned pracujeme. Vyválíme plát, rádýlkem nakrájíme čtverečky, ty naplníme náplní, dle chuti uvážeme šátečky, posypeme žmolenkou a upečeme do růžova na 180°. Horké cukrujeme.
- Pudinkáče
- Těsto:
1/4 l mléka
1 dl oleje
3 ks žloutek
400 g hladké mouky
10 lžiček cukru
špetka soli
20 g droždí
Krém:
3 bal.vanilkového pudinku
3/4 l mléka
3 ks vanilkového cukru
5-6 lžic krupicového cukru
180 g másla
- Šátečky z tvarohuTěsto - 250 g máslo (a nebo Héra)250 g měkký tvaroh250 - 300 g hladké moukyNáplň - ořechová, povidlová, tvarohová, maková, strouhaná jablka se skořicíOřechová náplň: Mléko s cukrem nebo s medem svaříme, přisypeme nastrouhané ořechy a necháme přejít varem. Odstavíme a po vychladnutí zamícháme piškoty a dochutíme citronovou šťávou. Do náplně můžeme přidat i rum nebo pikantní zavařeninu.450 g hladké mouky250 g másla4 žloutky150 ml smetany (30 % tuku)2 lžíce cukru moučkašpetku soliNa náplň:250 g vlašských ořechů nebo mletého máku100 g cukru krupicehrst rozinek namočené v rumu10
Pudinkové croissanty
½ kostky droždí
4 lžíce cukru
1 žloutek
100 ml oleje
750 g mouky
300 ml vlažného mléka
1 balení prášku do pečiva
1 špetka soliNa náplň:
300 ml mléka
5 lžic cukru
1 balení pudinkového prášku
moučkový cukr, na posypánípříprava
Náplň :
1. Nejprve uvařte pudink z mléka, cukru a pudinkového prášku a zakryjte potravinářskou fólií, aby se na povrchu neudělala slupka.Těsto :
1. Nyní ve vlažném mléce rozpustíme droždí a smícháme se 4 lžícemi cukru, poté smícháme žloutek s olejem a vlijeme do mléčné směsi. Poté dáme do mísy mouku, prášek do pečiva, sůl a přidáme vlažnou směs mléka a oleje a vypracujeme těsto.2. Těsto na pracovní ploše ihned vytvarujte do válečku a nakrájejte na stejnoměrné kousky. Každý kousek podélně rozválejte válečkem a na horním konci udělejte 7 svislých řezů. Na spodní část dejte trochu pudinku a srolujte.
3. Nyní dejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem a pečte při 170° 15 až 20 minut. Po vychladnutí poprášíme moučkovým cukrem. Kompletní!