sobota 13. prosince 2025

🎄 Košíčky🎄 Košíčky s ořechovou náplní🎄


🎄 Košíčky s ořechovou náplní🎄
150 g polohrubé mouky
100 gramů změklého másla
75 gramů práškového cukru (prosátého)
50 gramů mletých ořechy
1 žloutek
10 gramů vanilkového cukru
Na náplň do ořechových košíčků
250 ml mléka
150 g moučkového cukru
150 g strouhaných oříšků
150 g piškotových drobečků
rum
Náplň:
Vychladlé košíčky vyklopíme na vál a plníme je náplní
 z mléka svařeného s cukrem a nastrouhanými ořechy.
 Na zahuštění náplně použijeme piškotové drobečky a na dochucení lžičku rumu

Na polevu 

2 lžíce kakaa
6 lžic moučkového cukru
2 lžíce másla nebo ztuženého tuku
3 lžíce vody

Čokoládu a tuk rozpustíme ve vodní lázni a přidáme horkou vodu.
Čokoládovou polevu dobře rozmícháme. Poleva zhoustne a ztmavne, hned můžeme polévat nebo namáčet.
Košíčky s náplní namáčíme do čokoládové polevy a ihned zdobíme půlkami ořechů, aby na košíčcích dobře držely. Košíčky můžeme zdobit i jinak, například Kakaovým krémem a čokoládovými hoblinkami.

Linecké košíčky s ovocem

TĚSTO:
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g cukru moučka
  • 100 g tuku
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr

  • citronová štáva
KRÉM:
  • 350 ml mléka
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 2 PL cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 130 g másla
  • 2 PL cukru moučka
Dále:
  • ovoce 
  • půl sáčku čirého dortového želé Dr. Oetker
POSTUP PŘÍPRAVY
Na vále zpracujeme těsto, to nakrájíme na dílky, kterými plníme formičky na košíčky. Upečeme na 150°C. Košíčky jdou krásně vyklopit.
Krém: Vyšleháme změklé máslo s vanilkovým a moučkovým cukrem, přidáme vychladlý pudink a důkladně prošleháme. Krém zdobícím sáčkem nastříkáme do košíčků, vyjde přesně na tuto dávku 30 košíčků. Necháme částečně ztuhnout, pak ozdobíme ovocem.
Poleva: 125 ml kompotové šťávy nebo vody uvaříme s polovinou dortového želé a mašlovačkou potíráme ovoce. Necháme ztuhnout v ledničce, nejlépe do druhého dne.

Rakvičkové košíčky s čokoládovou šlehačkou
4 ks žloutky
150 g cukru moučka
1  vanilkový cukr
pár kapek citr. šťávy
olej na vymazání formiček 

 Šlehačka:
250 ml šlehačky
2 ks ledových kaštanů (čokolády)

Vyšleháme vše do husté bílé pěny, musí to zvětšit objem.
Těsto dáme do vymazaných formiček jen do půlky.. Do rozehřáté trouby na 150°C . Pečeme dokud těsto nevyběhne, pak ztlumíme na 90°C  a pečeme dokud nejsou tmavší kraje .

Pařížská. šlehačka:
 Den předem si svaříme 250 ml šlehačky se dvěma tyčinkami ledových kaštanů.
Po vychladnutí dáme do lednice a ráno vyšleháme do tuha.




Linecké košíčky, plněné karamelovým krémem.
 Těsto: 450 g hladká mouka, 250 g máslo, 120 g moučkový cukr 1 vanilkový cukr, 1 vajíčko.
Náplň: 250 g máslo, 1/2 karamelové salko, 3 lžíce kopcem moučkový cukr.
K dozdobení rozpuštěná čokoláda a čokoládové hobliny a kuličky.
Zhněteme těsto, namačkáme do formiček, poklademe na plech. Pečeme na 180 cca 15 minut. Sledujeme, dokud nechytají zlatavou barvu po okrajích. Ještě teplé vyklopíme z formiček. Po vychladnutí naplníme krémem.
Krém: utřeme máslo s cukrem do pěny, přidáme postupně karamelové salko a prošleháme. Krém dáme do cukrářského sáčku s ozdobou špičkou a naplníme košíčky. Dozdobíme dle fantazie.

Ovocné košíčky s vanilkovým krémem a čerstvým ovocem

Těsto:
  • 300 g hladké mouky + 1 žloutek
  • 200 g másla
  • 100 g cukru moučka

Pudinkový krém:

  • 600 ml mléka
  • 2 balení vanilkového pudinku
  • 5 PL cukru moučka
  • 100 g másla

Na ozdobu:

  • Čerstvé ovoce dle výběru
  • Želatina pro finální glazuru

Jak budeme postupovat

1) Příprava těsta: V míse smícháme mouku, máslo a cukr moučka a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho odpočinout v chladničce.

2) Vytvoření košíčků: Z těsta vytvarujeme malé košíčky, které vložíme do formiček a pečeme dozlatova.

3) Příprava pudinkového krému: V hrnci uvaříme hustý pudink podle návodu na obalu, pouze s větším množstvím mléka a cukru pro dosažení bohatší chuti. Pudink necháme vychladnout.

4) Dokončení krému: Do vychladlého pudinku vmícháme máslo pro zvýšení krémovosti.

5) Naplňování košíčků: Chlazené košíčky naplníme vanilkovým krémem.

6) Ozdoba: Košíčky ozdobíme čerstvým ovocem a poté přelijeme želatinou pro dosažení lesklého efektu.

Košíčky s pudinkovo-máslovým a čokoládovým krémem

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • trocha citronové kůry
Na krém:
  • 500 ml mléka
  • 60 g cukru krupice
  • 2 vanilkové pudinky (v prášku)
  • 120 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • vanilkový cukr

Na čokoládovou variantu:

  • část krému + 2 lžíce kakaa nebo rozpuštěné čokolády

Na ozdobu:

  • ovoce dle chuti (např. jahody, borůvky, maliny)
  • želé v prášku na potření ovoce

1️⃣ Příprava těsta

V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a špetku soli.
Přidejte na kousky nakrájené máslo a žloutky, zpracujte hladké těsto.
Zabalte ho do fólie a nechte 20 minut odpočívat v lednici.

2️⃣ Pečení košíčků

Z těsta tvarujte kousky velikosti vlašského ořechu, vtlačte je do formiček na košíčky.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut dozlatova.
Nechte chvíli zchladnout, poté opatrně vyklopte a nechte úplně vychladnout.

3️⃣ Příprava krému

Z mléka, poloviny cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink.
Po vychladnutí (bez škraloupu) ho vyšlehejte s máslem, moučkovým a vanilkovým cukrem do hladkého krému.

Linecké košíčky s ořechovou náplní

Těsto:
  • 200 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 1 žloutek
  • Trochu citronové kůry
Pro náplň:
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g dětských piškotů
  • 200 g másla (při pokojové teplotě)
  • 100 g moučkového cukru
  • Rum dle potřeby
Pro čokoládový topping:
  • Kvalitní tmavá čokoláda (pro máčení)

Postup přípravy:

1) Příprava těsta: Změklé máslo, mouku, cukr moučka, žloutek a citronovou kůru vypracujte na hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat v lednici několik hodin.

Košíčky s karamelizovanými jablky a meruňkovým džemem


  • 2 jablka (oloupaná a nakrájená na menší kousky)
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíce másla
  • špetka skořice (dle chuti)

Na těsto:

  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 8 g vanilkového cukru
  • 50 g cukru
  • 50 g oleje (např. slunečnicového)
  • 5 g prášku do pečiva
  • 200 g hladké mouky

Na dokončení:

  • meruňkový džem (1 lžička do každého košíčku)
  • moučkový cukr (na posypání)
1️⃣ Příprava jablek

Na pánev nasypejte cukr a nechte ho rozpustit, až lehce zkaramelizuje. Přidejte máslo, které také nechte rozpustit, pak přidejte jablka nakrájená na kousky a posypejte mletou skořicí pro vůni i chuť. Restujte několik minut, dokud jablka nezměknou a nezačnou lehce karamelizovat. Potom odstavte z ohně a nechejte vychladnout na pokojovou teplotu.

2️⃣ Příprava těsta

V míse vyšlehejte vejce s cukrem, vanilkovým cukrem, špetkou soli a olejem. Dále do směsi vmíchejte prášek do pečiva, postupně přisypávejte hladkou mouku a míchejte, dokud nevznikne měkké, pružné a nelepivé těsto.

3️⃣ Vykrajování

Těsto rozválejte na pečicím papíru válečkem a pomocí ozdobné kruhové formičky vykrajujte kolečka, která pokládejte do mufinové formy.

4️⃣ Plnění a pečení

Do každého důlku naneste trochu meruňkového džemu a navrch navrstvěte vychladlá jablka

Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut dozlatova..

5️⃣ Dokončení

Po upečení nechejte košíčky mírně vychladnout, poté je opatrně vyjmeme z formy.

Před podáváním je posypejte prosátým moučkovým cukrem pro jemnější a elegantnější vzhled. 

Oříškové košíčky