Na náplň do ořechových košíčků
500 ml mlékaasi 150 g moučkového cukru
150 g strouhaných oříšků
200 g piškotových drobečků
rum
Náplň:
Na polevu
2 lžíce kakaa
6 lžic moučkového cukru
2 lžíce másla nebo ztuženého tuku
3 lžíce vody
Ořechové košíčky s višněmi
Čokoládové košíčky s višněmi
Na vále zpracujeme mouku s nakrájeným máslem, přidáme cukr, mandle, jemně nastrouhanou čokoládu, citronovou kůru, amonium (prášek do pečiva) a špetku soli a vypracujeme hladké těsto.
Rozdělíme ho na 40 kousků, vtlačíme je do lehce vymazaných formiček na košíčky (ve středu musí zůstat důlek na náplň) a pečeme 10 – 12 minut při 175 °C. Košíčky ihned vyklopíme z formiček a necháme vychladnout. Višně necháme odkapat a položíme je na papírový ubrousek, aby oschly.
Smetanu svaříme s cukrem, přilijeme pálenku a svaříme asi na polovinu původního množství. Přidáme nakrájenou čokoládu a za stálého míchání ji necháme rozpustit. Na závěr vmícháme změklé máslo. Když náplň ztuhne, naplníme ji do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a nastříkáme do košíčků.
Oschlé višně ponoříme do rozehřáté polevy, položíme je na vršky košíčků a ozdobíme je marcipánovými lístky.
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 350 gramů
- cukr moučkový 250 gramů
- máslo 210 gramů
- mandle 80 gramů (drcené)
- čokoláda na vaření 50 gramů
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- kypřící prášek do pečiva (na špičku nože)
- sůl 1 špetka
- tuk (na vymazání formiček)
Na náplň:
- čokoláda hořká 150 gramů
- smetana 1/2 decilitru
- máslo 10 gramů
- pálenka 0,4 decilitru (višňová)
- cukr 1 lžička
Na ozdobení:
- višně 40 kusů (naložené, proslazené)
- čokoládová poleva tmavá 80 gramů
- marcipán (lístečky (nemusí být))
TĚSTO:KRÉM:- 350 ml mléka
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 2 PL cukru
- 1 vanilkový cukr
- 130 g másla
- 2 PL cukru moučka
Dále:- ovoce
- půl sáčku čirého dortového želé Dr. Oetker
POSTUP PŘÍPRAVYNa vále zpracujeme těsto, to nakrájíme na dílky, kterými plníme formičky na košíčky. Upečeme na 150°C. Košíčky jdou krásně vyklopit.Krém: Vyšleháme změklé máslo s vanilkovým a moučkovým cukrem, přidáme vychladlý pudink a důkladně prošleháme. Krém zdobícím sáčkem nastříkáme do košíčků, vyjde přesně na tuto dávku 30 košíčků. Necháme částečně ztuhnout, pak ozdobíme ovocem.Poleva: 125 ml kompotové šťávy nebo vody uvaříme s polovinou dortového želé a mašlovačkou potíráme ovoce. Necháme ztuhnout v ledničce, nejlépe do druhého dne.
150 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
pár kapek citr. šťávy
olej na vymazání formiček
Vyšleháme vše do husté bílé pěny, musí to zvětšit objem.
Těsto dáme do vymazaných formiček jen do půlky.. Do rozehřáté trouby na 150°C . Pečeme dokud těsto nevyběhne, pak ztlumíme na 90°C a pečeme dokud nejsou tmavší kraje .
Pařížská. šlehačka: Den předem si svaříme 250 ml šlehačky se dvěma tyčinkami ledových kaštanů.
Po vychladnutí dáme do lednice a ráno vyšleháme do tuha.