
150 g moučkového cukru
150 g strouhaných oříšků
150 g piškotových drobečků
rum
Na polevu
2 lžíce kakaa
6 lžic moučkového cukru
2 lžíce másla nebo ztuženého tuku
3 lžíce vody
Ořechové košíčky s višněmi
Čokoládové košíčky s višněmi
Na vále zpracujeme mouku s nakrájeným máslem, přidáme cukr, mandle, jemně nastrouhanou čokoládu, citronovou kůru, amonium (prášek do pečiva) a špetku soli a vypracujeme hladké těsto.
Rozdělíme ho na 40 kousků, vtlačíme je do lehce vymazaných formiček na košíčky (ve středu musí zůstat důlek na náplň) a pečeme 10 – 12 minut při 175 °C. Košíčky ihned vyklopíme z formiček a necháme vychladnout. Višně necháme odkapat a položíme je na papírový ubrousek, aby oschly.
Smetanu svaříme s cukrem, přilijeme pálenku a svaříme asi na polovinu původního množství. Přidáme nakrájenou čokoládu a za stálého míchání ji necháme rozpustit. Na závěr vmícháme změklé máslo. Když náplň ztuhne, naplníme ji do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a nastříkáme do košíčků.
Oschlé višně ponoříme do rozehřáté polevy, položíme je na vršky košíčků a ozdobíme je marcipánovými lístky.
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 350 gramů
- cukr moučkový 250 gramů
- máslo 210 gramů
- mandle 80 gramů (drcené)
- čokoláda na vaření 50 gramů
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- kypřící prášek do pečiva (na špičku nože)
- sůl 1 špetka
- tuk (na vymazání formiček)
Na náplň:
- čokoláda hořká 150 gramů
- smetana 1/2 decilitru
- máslo 10 gramů
- pálenka 0,4 decilitru (višňová)
- cukr 1 lžička
Na ozdobení:
- višně 40 kusů (naložené, proslazené)
- čokoládová poleva tmavá 80 gramů
- marcipán (lístečky (nemusí být))
TĚSTO:KRÉM:- 350 ml mléka
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 2 PL cukru
- 1 vanilkový cukr
- 130 g másla
- 2 PL cukru moučka
Dále:- ovoce
- půl sáčku čirého dortového želé Dr. Oetker
POSTUP PŘÍPRAVYNa vále zpracujeme těsto, to nakrájíme na dílky, kterými plníme formičky na košíčky. Upečeme na 150°C. Košíčky jdou krásně vyklopit.Krém: Vyšleháme změklé máslo s vanilkovým a moučkovým cukrem, přidáme vychladlý pudink a důkladně prošleháme. Krém zdobícím sáčkem nastříkáme do košíčků, vyjde přesně na tuto dávku 30 košíčků. Necháme částečně ztuhnout, pak ozdobíme ovocem.Poleva: 125 ml kompotové šťávy nebo vody uvaříme s polovinou dortového želé a mašlovačkou potíráme ovoce. Necháme ztuhnout v ledničce, nejlépe do druhého dne.
150 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
pár kapek citr. šťávy
olej na vymazání formiček
Vyšleháme vše do husté bílé pěny, musí to zvětšit objem.
Těsto dáme do vymazaných formiček jen do půlky.. Do rozehřáté trouby na 150°C . Pečeme dokud těsto nevyběhne, pak ztlumíme na 90°C a pečeme dokud nejsou tmavší kraje .
Pařížská. šlehačka: Den předem si svaříme 250 ml šlehačky se dvěma tyčinkami ledových kaštanů.
Po vychladnutí dáme do lednice a ráno vyšleháme do tuha.

Linecké košíčky, plněné karamelovým krémem.
Ovocné košíčky s vanilkovým krémem a čerstvým ovocem
- 300 g hladké mouky + 1 žloutek
- 200 g másla
- 100 g cukru moučka
Pudinkový krém:
- 600 ml mléka
- 2 balení vanilkového pudinku
- 5 PL cukru moučka
- 100 g másla
Na ozdobu:
- Čerstvé ovoce dle výběru
- Želatina pro finální glazuru
Jak budeme postupovat
1) Příprava těsta: V míse smícháme mouku, máslo a cukr moučka a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho odpočinout v chladničce.
2) Vytvoření košíčků: Z těsta vytvarujeme malé košíčky, které vložíme do formiček a pečeme dozlatova.
3) Příprava pudinkového krému: V hrnci uvaříme hustý pudink podle návodu na obalu, pouze s větším množstvím mléka a cukru pro dosažení bohatší chuti. Pudink necháme vychladnout.
4) Dokončení krému: Do vychladlého pudinku vmícháme máslo pro zvýšení krémovosti.
5) Naplňování košíčků: Chlazené košíčky naplníme vanilkovým krémem.
6) Ozdoba: Košíčky ozdobíme čerstvým ovocem a poté přelijeme želatinou pro dosažení lesklého efektu.
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 2 žloutky
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- trocha citronové kůry
- 500 ml mléka
- 60 g cukru krupice
- 2 vanilkové pudinky (v prášku)
- 120 g másla
- 80 g moučkového cukru
- vanilkový cukr
Na čokoládovou variantu:
- část krému + 2 lžíce kakaa nebo rozpuštěné čokolády
Na ozdobu:
- ovoce dle chuti (např. jahody, borůvky, maliny)
- želé v prášku na potření ovoce
1️⃣ Příprava těsta
V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a špetku soli.
Přidejte na kousky nakrájené máslo a žloutky, zpracujte hladké těsto.
Zabalte ho do fólie a nechte 20 minut odpočívat v lednici.
2️⃣ Pečení košíčků
Z těsta tvarujte kousky velikosti vlašského ořechu, vtlačte je do formiček na košíčky.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut dozlatova.
Nechte chvíli zchladnout, poté opatrně vyklopte a nechte úplně vychladnout.
3️⃣ Příprava krému
Z mléka, poloviny cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink.
Po vychladnutí (bez škraloupu) ho vyšlehejte s máslem, moučkovým a vanilkovým cukrem do hladkého krému.
Linecké košíčky s ořechovou náplní
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 125 g másla
- 50 g cukru moučka
- 1 žloutek
- Trochu citronové kůry
Pro náplň:
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 100 g dětských piškotů
- 200 g másla (při pokojové teplotě)
- 100 g moučkového cukru
- Rum dle potřeby
Pro čokoládový topping:
- Kvalitní tmavá čokoláda (pro máčení)
Postup přípravy:
1) Příprava těsta: Změklé máslo, mouku, cukr moučka, žloutek a citronovou kůru vypracujte na hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat v lednici několik hodin.
Košíčky s karamelizovanými jablky a meruňkovým džemem
- 2 jablka (oloupaná a nakrájená na menší kousky)
- 3 lžíce cukru
- 1 lžíce másla
- špetka skořice (dle chuti)
Na těsto:
- 1 vejce
- špetka soli
- 8 g vanilkového cukru
- 50 g cukru
- 50 g oleje (např. slunečnicového)
- 5 g prášku do pečiva
- 200 g hladké mouky
Na dokončení:
- meruňkový džem (1 lžička do každého košíčku)
- moučkový cukr (na posypání)
1️⃣ Příprava jablek
Na pánev nasypejte cukr a nechte ho rozpustit, až lehce zkaramelizuje. Přidejte máslo, které také nechte rozpustit, pak přidejte jablka nakrájená na kousky a posypejte mletou skořicí pro vůni i chuť. Restujte několik minut, dokud jablka nezměknou a nezačnou lehce karamelizovat. Potom odstavte z ohně a nechejte vychladnout na pokojovou teplotu.
2️⃣ Příprava těsta
V míse vyšlehejte vejce s cukrem, vanilkovým cukrem, špetkou soli a olejem. Dále do směsi vmíchejte prášek do pečiva, postupně přisypávejte hladkou mouku a míchejte, dokud nevznikne měkké, pružné a nelepivé těsto.
3️⃣ Vykrajování
Těsto rozválejte na pečicím papíru válečkem a pomocí ozdobné kruhové formičky vykrajujte kolečka, která pokládejte do mufinové formy.
4️⃣ Plnění a pečení
Do každého důlku naneste trochu meruňkového džemu a navrch navrstvěte vychladlá jablka
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut dozlatova..
5️⃣ Dokončení
Po upečení nechejte košíčky mírně vychladnout, poté je opatrně vyjmeme z formy.
Před podáváním je posypejte prosátým moučkovým cukrem pro jemnější a elegantnější vzhled.




