neděle 1. ledna 2023

🎄 Košíčky🎄 Rakvičkové košíčky, Linecké košíčky s ovocem, Košíčky s ořechovou náplní

Oříškové košíčky
🎄 Košíčky s ořechovou náplní🎄
150 g polohrubé mouky
100 gramů změklého másla
75 gramů práškového cukru (prosátého)
50 gramů mletých ořechy
1 žloutek
10 gramů vanilkového cukru

Na náplň do ořechových košíčků

500 ml mléka
asi 150 g moučkového cukru
150 g strouhaných oříšků
200 g piškotových drobečků
rum

Náplň:
Vychladlé košíčky vyklopíme na vál a plníme je náplní
 z mléka svařeného s cukrem a nastrouhanými ořechy.
 Na zahuštění náplně použijeme piškotové drobečky a na dochucení lžičku rumu

Na polevu 

2 lžíce kakaa
6 lžic moučkového cukru
2 lžíce másla nebo ztuženého tuku
3 lžíce vody

Čokoládu a tuk rozpustíme ve vodní lázni a přidáme horkou vodu.
Čokoládovou polevu dobře rozmícháme. Poleva zhoustne a ztmavne, hned můžeme polévat nebo namáčet.
Košíčky s náplní namáčíme do čokoládové polevy a ihned zdobíme půlkami ořechů, aby na košíčcích dobře držely. Košíčky můžeme zdobit i jinak, například Kakaovým krémem a čokoládovými hoblinkami.

Linecké košíčky s ovocem

TĚSTO:
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g cukru moučka
  • 100 g tuku
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová štáva
KRÉM:
  • 350 ml mléka
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 2 PL cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 130 g másla
  • 2 PL cukru moučka
Dále:
  • ovoce 
  • půl sáčku čirého dortového želé Dr. Oetker
POSTUP PŘÍPRAVY
Na vále zpracujeme těsto, to nakrájíme na dílky, kterými plníme formičky na košíčky. Upečeme na 150°C. Košíčky jdou krásně vyklopit.
Krém: Vyšleháme změklé máslo s vanilkovým a moučkovým cukrem, přidáme vychladlý pudink a důkladně prošleháme. Krém zdobícím sáčkem nastříkáme do košíčků, vyjde přesně na tuto dávku 30 košíčků. Necháme částečně ztuhnout, pak ozdobíme ovocem.
Poleva: 125 ml kompotové šťávy nebo vody uvaříme s polovinou dortového želé a mašlovačkou potíráme ovoce. Necháme ztuhnout v ledničce, nejlépe do druhého dne.

Rakvičkové košíčky s čokoládovou šlehačkou
4 ks žloutky
150 g cukru moučka
1  vanilkový cukr
pár kapek citr. šťávy
olej na vymazání formiček 

 Šlehačka:
250 ml šlehačky
2 ks ledových kaštanů (čokolády)

Vyšleháme vše do husté bílé pěny, musí to zvětšit objem.
Těsto dáme do vymazaných formiček jen do půlky.. Do rozehřáté trouby na 150°C . Pečeme dokud těsto nevyběhne, pak ztlumíme na 90°C  a pečeme dokud nejsou tmavší kraje .

Pařížská. šlehačka:
 Den předem si svaříme 250 ml šlehačky se dvěma tyčinkami ledových kaštanů.
Po vychladnutí dáme do lednice a ráno vyšleháme do tuha.