Mouku, změklé máslo, cukr + vanilkový, žloutek a 1 lžíci citrónové šťávy zpracujeme do těsta
a necháme v chladu pár hodin odležet . Pak těsto vyválíme na tenký plát (cca 2 mm) a vykrajujeme tvary
Pečeme v rozpálené troubě na 180°C (horko vzduch cca 160°C) asi 7 minut
Bílá náplň
100 g rozpuštěné bílé čokolády 200 g mascarpone + pokud bude náplň málo sladká přidat 1 lžičku moučkového cukru
💧Citrónové rohlíčky bez vážení
Vypracujeme těsto a necháme přes noc v chladničce uležet. Na druhý den vyválíme a vypichujeme rohlíčky. Pečeme cca 6-7 minut na 200°C. Plníme citrónovým krémem apoléváme citrónovou polevou.
Vmícháme šťávu z půlky citrónu1 lžíce, 250 g másla, 6 PL cukru
1. Citrónová poleva: uvedené suroviny řádně vmícháme.
200 g moučkového cukru, 2 PL citrónové šťávy, 1 malou lžičku oleje
Citronovou polevu si umícháme tak, že do cca 20 dkg cukru moučky přidáme malou lžičku oleje a po lžičkách přidáváme přecezenou citronovou šťávu. Mícháme dohladka, konzistenci neděláme příliš hustou, aby šla roztírat na korpusy, rolády, cukroví. Tuhne docela rychle a nepotřebujeme na tuhnutí chladno.
2. Citronová poleva na perník
200 g moučkového cukru
1 lžíce horké převařené vody
2 lžíce citronové šťávy
Moučkový cukr prosejeme přes jemné sítko.
Citronovou šťávu vymačkáme, můžeme ji přelít přes sítko.
Do přesátého cukru přidáme horkou vodu a citronovou šťávu.
Suroviny spojíme a třeme do zhoustnutí.
Kokosové cukroví ze strojku poloviční dávka
150 g polohrubé mouky
60 g kokosu
50 g moučkového cukru
60 g másla
1 vejce
vanilkový cukr
POSTUP PŘÍPRAVY Z másla, vejce, cukru, mouky a kokosu vypracujeme těsto, které dáme nejlépe přes noc do chladničky.
Potom strojkem vytváříme tyčinky, které ukládáme na plech. Plech vložíme do středně vyhřáté trouby a tyčinky upečeme. Po vychladnutí je slepujeme marmeládou. Konce tyčinek namáčíme v čokoládě.
Vanilkové rohlíčky
150 g
hl. mouky
100 g
másla
1 ks
žloutek
1 bal.
vanilkový cukr
20 g
cukru moučka
50 g
ml. vl. ořechů
cukr moučka na obalen
Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto a necháme v chladu odpočinout. Z těsta tvarujeme malé rohlíčky a upečeme na plechu vyloženém papírem na pečení
(180°C, cca 10 minut). Ještě teplé obalujeme v cukru.
.
Ischelské dortíčky ( mandlové těsto)
300 g hladké mouky, 200 g tuku (Héra), 100 g cukru, 2 lžíce kakaa, 50 g mandlí (oloupaných a nastrouhaných), 1 žloutek, citrónová kůra.
Suroviny na krém
100 g moučkového cukru, 100 g ořechů, 2 žloutky, 35 g pikantní zavařeniny, 1 lžíce rumu, 125 g másla.
Žloutky s cukrem ušleháme ve vodní lázni do husté pěny. Odstavíme z páry a šleháme dovychladnutí. Přidáme máslo, ořechy, rum, zavařeninu a vyšleháme. Krémem slepujeme kolečka, poléváme čokoládou a dáváme oloupané mandle.
Podvodnice poloviční dávka
STAROČESKÉ CUKROVÍ
(Těsto nechat pod studenou vodou dokud nevyplave)
Droždí smícháme s mlékem a cukrem
Tuk rozdrobíme do mouky se špetkou soli.
Kváskem zaděláme těsto, utvoříme z něj kouli, ponoříme ji do hrnce se studenou vodou a necháme vykynout
(nejméně 1 hodinu, lépe přes noc).
Pak těsto osušíme, vyválíme placku
a vykrajujeme různé tvary.
Pečeme v mírně předehřáté troubě při 180 stupních, dozlatova.
Ještě horké vysypeme do mísy s moučkovým cukrem a v něm cukrátka obalujeme.
Bílky ušlehat s cukrem nad párou. Nastrouhané ořechy opražíme na suché pánvi. S mícháme s rozšlehaným máslem a cukrem. Přidáme vychladlý bílkový sníh a opražené ořechy.
3 bílky
225 g cukru krupice
65 g cukr moučka
100 g kokosu
40 g mletých ořechů
Na krém
200 g cukru
200 ml smetany na šlehání
250 g mascarpone.
Tato verze je dost sladká, máte-li raději méně sladké dezerty, část karamelu nahraďte mascarpone. Krém jsem také zkoušela použít máslový. Vyšlehala jsem polovinu másla s polovinou plechovky karamelového salka a přidala dvě polévkové lžíce silné kávy.
Karamelová krém
250 g cukr krupice 250 ml smetana ke šlehání
Do rendlíku nasypeme cukr a za stálého míchání ho necháme zkaramelizovat na světle hnědou barvu. Pozor, abychom ho nepřipálili. Když se cukr úplně rozpustí a nejsou v něm hrudky, vmícháme smetanu. V tomto okamžiku začne poleva pěnit, prskat a srazí se na hroudu. Ta se ale během dalšího míchání rozpustí na hladký krém.
Sněhové pusinky
3 bílky 200 g krupicového cukru pečící papír
Oddělte bílky (nesmí v nich ulpět ani kousíček žloutku!). Dejte je do velké, zcela čisté (odmaštěné) mísy s krupicovým cukrem. Mísu postavte na kastrol s velmi mírně vroucí vodou (tak, aby se její dno nedotýkalo hladiny vody) a vařečkou směs promíchávejte asi 10 minut, až se cukr rozpustí a směs bude na dotek teplá.
Mísu pak postavte na neklouzavou podložku (třeba namočenou a vyždímanou utěrku) a elektrickými metlami šlehejte alespoň 15 minut, až získáte chladný, tuhý, lesklý sníh se špičkami, které se neohýbají. Troubu mezitím předehřejte na 170 °C a plechy vyložte pečicím papírem.
Ze sněhu například nabírejte dezertní lžičkou kousky a pomocí druhé tvarujte jakési nočky, které klaďte na plechy. Sníh můžete přesunout do cukrářského sáčku a hmotu na plech stříkat, nebo ji můžete velkou lžící navršit na plech do podoby klasické baletní sukýnky, chcete-li upéct pavlovu, nebo použít v jakémkoliv jiném receptu.
Pusinky pečte 15 minut (bez otevření trouby!!!), pak troubu vypněte a pusinky v ní nechte přes noc vychladnout.
Sněhové pusinky s ořechy
Suroviny na krém
mléko 2,5 dl
cukr moučkový 100 gramů máslo 100 gramů pudinkový prášek 20 gramů (s čokoládovou příchutí) kakao 1 lžička Postup: Pudink uvaříme dle návodu a necháme v lednici vychladnout. Do vychlazeného pudinku zašleháme moučkový cukr a změklé máslo.
Krém naplníme do cukrářského sáčku. Na spodní plochou poloviny pusinek nastříkáme
trochu čokoládového krému a slepíme druhou polovinou. Uložíme je v chladu a necháme ztuhnout.
200 g kokosu 150 g moučkového cukru 2 vejce špetka soli
Postup 1 Do mísy prosejte moučkový cukr. Přidejte kokos, sůl a promíchejte. Přidejte vejce a vypracujte lepivou směs. 2 Na plech s pečicím papírem s pomocí lžíce odebírejte jednotlivé pusinky a podle potřeby dotvarujte navlhčenými prsty. 3 Dejte péct do trouby rozehřáté na 160 °C na 8 až 12 minut. Kokosky by měly mít
mírně zlatou barvu.
Marokánky ze smetany
Těsto:
1 smetana na šlehání
100 g cukru
1 lžíce medu
30 g másla
150 g ořechů (nesolené arašídy)
100 g kandované pomerančové kůry
100 g kandovaného ovoce (nebo sušeného)
40 g hladké mouky
Smetanu společně s cukrem rozehřejeme v hrnci, přidáme med, máslo a provaříme na hustou konzistenci. Dále přidáme mouku, provaříme na hustou kaši a přidáme zbylé suroviny.
Lžící nanášíme hromádky na pečící papír a rozetřeme na slabou placku.
Pečeme ve vyhřáté troubě (na horkovzduch) při teplotě 180 °C 10–15 minut.
Studené zespodu namáčíme nebo potíráme čokoládovou polevou.
Čokoláda na stromeček
Čokoládová poleva na cukroví
Nejlepší marokánky - 💓
1/4 l
mléka
150 g
cukru krupice
160 g
másla
60 g
hladké mouky
200 g
kandovaného ovoce
100 g
rozinek
200 g
nasekaných nesolených buráků
Dále budeme potřebovat:
1 ks
čokoláda na vaření
30 g
ztuženého tuku
Mléka, mouku a cukr zahříváme ve vodní lázni nebo v teflonovém kastrole na mírném ohni do zhoustnutí, přidáme máslo. Do husté hmoty zamícháme směs mandlí, rozinek, kandovaného ovoce, buráků, ořechů, oříšků apod. Promícháme a ze vzniklé kaše tvoříme na plech vyložený pečícím papírem pomocí lžičky a kulatého nože placičky (nožem kopečky roztíráme na placičky).
Pečeme asi při 200 °C, tak dlouho až okraje mírně zhnědnou. Z plechu sundáváme ještě teplé obracečkou nebo podebereme nožem. Dáváme vychladnout na plochý tác nebo plech, aby se nezkroutily, pečivo ztuhne a druhý nebo třetí den spodní část poléváme čokoládou.
Smíchat přísady na náplň a slepovat 2 ořechy k sobě.
Náplň kávová
4 ks
celá vejce
8 lžic
moučkový cukr
1 bal.
vanilkový cukr (20g)
200 g
másla
podle chuti
instantní káva prášková (ne granulovaná)
Krém Kávový:Celá vejce vyšleháme s cukrem a za stálého šlehání uvaříme nad párou jemný krém. Krém musí být bílý, nabrat na objemu a zhoustnout.
Do teplého krému zamícháme kávový prášek (množství podle chuti).
Uvařený krém necháme za občasného míchání vychladnout.
Do vychladlého krému zašleháme máslo a plníme oříšky.
TIP: Vynechat instantní kávu a udělat vanilkový krém...
Pracny
250 g másla
350 g polohrubé mouky
180 g cukru moučky
100 g vlašských ořechů
50 g kakaa
2 ks mletého hřebíčku
2 lžičky mleté skořice
kůra z půlky bio citrónu chemicky ošetřeného
potravinářská folie
formičky na pracny
Upečené obalujeme v moučkovém cukru
Na obalení - posypání:200 g cukru moučky
1 balíček vanilkového cukru
Postup:
Z přesáté mouky, změklého másla, cukru, koření, kakaa a nastrouhané kůry
z citronu důkladně vypracujeme hladké těsto.
Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice přes noc uležet.
Druhý den těsto natvarujeme do formiček, uvnitř musí být tenké, okraje uhlazené. Formičky na pracny nevymazáváme, jejich teplota by měla být stejná jako teplota těsta.
Naplněné formičky vkládáme na plech, společně pečeme vždy stejné velikosti, aby se stejnoměrně propékaly. Pečeme v troubě nastavené na teplotu 180 °C. pečeme asi 10 minut. Občas je kontrolujeme aby se nespálily. Formičky vyndáváme z trouby. Když mírně vystydnou, vyklepneme je. Do zchladlých formiček dáme novou dávku, aniž bychom je vymazávali. Hotové pracny obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru a skládáme do krabice. Krabici uložíme do spíže. Na vánočním stole se budou skvěle vyjímat.
💦Piškotové Sváteční dortíčky💦
Piškotové těsto:
5 celých vajec, přidáme 6 lžic cukru ,1 lžíce teplé vody, 2 lžíce oleje a šleháme.
Nakonec zlehka vmícháme 6 lžic polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva
(pokud chceme dát kakao nebo mleté oříšky, je to součástí mouky a celkové hmotnosti).
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°do růžova
(když se piškot odtáhne od kraje plechu nebo formy je upečený).
Pečeme na vymazaném a hrubou moukou vysypaném plechu, nebo na pečícím papíře.
Kolečka vykrajujeme až po vychladnutí.
Ze zbytku těsta uděláme
Rumové kuličkyobalované v kokosu nebo v mletých oříškách.
Rumové kuličky
200 g máslo 150 g moučkový cukr rum podle chuti 100 g kakao 50 g kokos na obalení nebo oříšky 1 balíček piškotů nebo perníčky ( zbytek upečeného těsta)
Vanilkový krém do dortíků
NÁPLŇ:
2 PL. lžíce hladké mouky a 1/4 litru mléka - 250g másla
(1/2 hrnku) moučkového cukru, 20g kakaa, aby jste zabránili hrudkám v kaši, doporučuji mouku rozmíchat v části studeného mléka
Z mléka, mouky a uvaříme na mírném ohni hustou kaši, kterou za občasného promíchání,
aby se nám nevytvořil škraloup, necháme zchladnout. Cukr a změklé máslo dobře vyšleháme přidáme kakao. Vychladlou kaši s máslovým krémem dobře promícháme v hladký krém a pokud chceme dochutíme rumem.
Uděláme si krém a dvě kolečka k sobě spojíme , zlehka zmáčkneme.
Krémem potřeme i dokola dortíky a potom obalíme ve strouhaných oříšcích.
Na vodní páře rozpustíme tuk, ale nikdy nevaříme. Přidáme smíchané suché ingredience a mícháme, než se vše spojí a odstavíme.
Vléváme do připravených suchých formiček.
Domácí čokoláda 125 g moučkového cukru, 30 g práškového kakaa, 90 g ztuženého tuku, 1 lžíce škrobové moučky, 1 lžička rumu.
Na vodní páře rozpustíme tuk, ale nikdy nevaříme. Přidáme smíchané suché ingredience a mícháme, než se vše spojí, poté přidáme na dochucení rum a odstavíme. Vléváme do připravených suchých formiček.
Rakvičkové bábovičky
4 ks
žloutky
150 g
cukru moučka
1 ČL
vanilkoveho cukru
pár kapek
citr. šťávy
olej na vymazání formiček
Nejdříve si pořádně vymažeme formičky olejem, chce to opravdu pořádně!
Pak si vyšlehám všechno dohromady do husté bílé pěny, musí to zvětšit objem.
Cukr. lžičkou těsto dáme do formiček jen do půlky.
Do rozehřáté trouby na 150 dám plech s formičkami a pečeme dokud těsto nevyběhne, pak ztlumíme na 90 a pečeme dokud nejsou tmavší kraje.
Sněhové pusinky s čokoládou
2 bílky
½ lžičky vanilkového extraktu
¾ hrnku cukru krupice
Několik kapek citronové šťávy
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme krupicový cukr a dál šleháme nad parou do zhoustnutí. Nádobu z horké vodní lázně odstavíme . Mezi tím si nadrobno nakrájíme (nasekáme) čokoládu na vaření a v mícháme do vychladlého bílkového sněhu. Kdo má rád, přidá ještě nasekané ořechy. Pak tvoříme pomocí dvou lžiček kopečky na vymaštěný plech nebo dáme pod ně pečící papír. Pečeme na 100°C asi 20 -25 min.pak pootevřeme troubu a dosušíme na 50°C v mírně vyhřáté troubě asi 60 minut.. Když praskne je hotovo.
Po upečení necháme zchladnout a pak teprve sloupneme z papíru.
1 vejce a 1 bílek zpracujeme. Tvoříme z něj malé rohlíčky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 180°C.
Dále si utřeme suroviny (20 dkg másla, rum a cukr dle chuti) na náplň.
Necháme stát a uvaříme krém z 1/4 l mléka, 3 lžic solamylu a 3 lžic hladké mouky.
Až krém zchladne, přidáváme ho po částech k náplni a dobře vmícháme.
Dostaneme krásně hladkou hmotu. Na upečené a vychladlé rohlíčky tlačíme sáčkem . Dáme do ledničky.
Připravíme polevu.
(4 dkg 100% tuku, 4 dkg mletého cukru, 1 lžíce kakaa a 1 lžička solamylu) mícháme ve vodní lázni, až je hmota pěkně hladká.
Vrchní část rohlíčků máčíme v polevě. Po ztuhnutí polevy ukládáme rohlíčky do krabice a necháme několik dnů proležet.
Pudinkové pečivo ze strojku
230 g
polohrubá mouka
200 g
máslo
70 g
kukuřičný škrob Gustin nebo vanilkový pudink
1 bal.
vanilkový cukr
110 g
moučkový cukr
2 ks
žloutek
1/2 lžičky
skořice
1/2 ks
citron
200 g
džem
čokoláda na ozdobu
Mouku si smícháme s kukuřičným škrobem nebo vanilkovým pudinkem. V druhé misce si vymícháme máslo, žloutky, vanilkový a moučkový cukr na krémovou hmotu a následně přidáme šťávu z poloviny citronu a také nastrouhanou kůru. Přidáme skořici a nakonec přidáváme i smíchanou mouku se škrobem. Takto připravené těsto si necháme odležet cca 15 - 20 minut.
Troubu si předehřejeme na 170 stupňů a připravíme si plech na pečení, který vyložíme papírem.
Připravíme si mlýnek a nástavec, který je k tomu vhodný - hvězdičky s jednou rovnou hranou. Přes mlýnek si tvarujeme těsto a ukládáme na plech. Pečeme přibližně 12 minut a necháme je vychladnout. Vychladlé spojujeme džemem a necháme je odstát cca 1 hodinku. Následně je ponoříme do čokoládové polevy - oba konce a necháme ztuhnout na mřížce. Dobrou chuť!
VÁNOČNÍ mini-větrníky s čokoládovou a vanilkovou náplní
Budeme potřebovat následující ingredience:2 šálky vody125 gramů změklého másla2 šálky hladké mouky6 vajíček a lahvičku vanilkové esencešpetku soli
Při tomto množství surovín docílite asi 60 kusů mini větrníků
Takto budeme v recepte postupovať:
Do menšího hrnce s vodou vložte kousek másla a dejte na plotnu při mírném plameni rozpustit.Když se máslo roztaví, přisypte hladkou mouku, špetku soli a důkladně promíchejte.Když vypracujete vařečkou homogenní těsto, odstavte ho z plotny a nechte vychladnout.Když bude studené, zakomponujte do něj pomocí mixéru jedno vejce po druhém.Nakonec směs ještě pokapejte vanilkovou esencí, smíchejte a těsto dejte na půl hodiny chladit do chladničky.
Když uplyne doba třiceti minut, těsto na větrníky vyjměte z chladničky, vložte do cukrářského sáčku s větším otvorem a pomocí něj na plech s pečícím papírem nastříkejte několik středně velkých koleček.Měly by být alespoň dva centimetry od sebe.Těsto pak dejte do trouby péct na 1/2 hodiny při 180°CPo půl hodině troubu vypněte a korpusy ponechte ještě pět minut uvnitř.Potom vyjměte a nechte vychladnout.
V misce si smíchejte vaječné žloutky spolu s trochou studeného mléka, přidejte cukr, špetku soli a přisypte mouku.Důkladně promíchejte, aby se suroviny propojily.Zbylé mléko vlijte do rendlíku, přiveďte k varu a za stálého míchání přilévejte vaječnou směs z hrníčku.Přehřívejte na plotně do zhoustnutí.Když budete mít pudinkovou hmotu hotovou, odstavte ji z plotny a rozdělte na dvě poloviny.Do té druhé vmíchejte rozpuštěnou hořkou čokoládu a 25 gramů másla a do vanilkové části vmíchejte asi 100 gramů másla.
Když budete mít hotové krémy, pusťte se do plnění mini větrníčků.Korpusy opatrně ostrým nožem rozřežte napůl a na spodní díl navrstvěte s pomocí cukrářského sáčku nejprve vanilkový a poté čokoládový krém.Větrník přiklopte vrchním dílem korpusu.Takto naplňte všechno těsto.Větrníky dejte vychladit do chladničky a poté podávejte posypané moučkovým cukrem.
Těsto dobře zpracujeme rukou a dáme zabalené do lednice na půl hodinky odpočinout. Vyválíme plát 3 mm silný, vykrajujeme kolečka, která pokládáme na plech s pečícím papírem.
Vyšleháme dotuha sníh z bílků, přimícháme cukr a mleté ořechy. Sáčkem bez ozdobného konce naneseme na každé kolečko těsta malý bochánek. Určitě ne až do krajů, tohle těsto se trochu rozteče.