


Pak těsto vyválíme na tenký plát (cca 2 mm) a vykrajujeme tvary
Pečeme v rozpálené troubě na 180°C (horko vzduch cca 160°C) asi 7 minut
Bílá náplň
200 g mascarpone + pokud bude náplň málo sladká přidat 1 lžičku moučkového cukru
 💧Citrónové rohlíčky bez vážení
💧Citrónové rohlíčky bez vážení
Vypracujeme těsto a necháme přes noc v chladničce uležet. Na druhý den vyválíme a vypichujeme rohlíčky. Pečeme cca 6-7 minut na 200°C. Plníme citrónovým krémem a poléváme citrónovou polevou.3 hrnky hladké mouky, 1 kostka másla,3/4 hrnku moučkového cukru, 2 žloutky,
- 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžíce citrónové šťávy

Kokosové cukroví ze strojku poloviční dávka
- 150 g polohrubé mouky
- 60 g kokosu
- 50 g moučkového cukru
- 60 g másla
- 1 vejce
- vanilkový cukr
Z másla, vejce, cukru, mouky a kokosu vypracujeme těsto, které dáme nejlépe přes noc do chladničky.
Plech vložíme do středně vyhřáté trouby a tyčinky upečeme.
Po vychladnutí je slepujeme marmeládou. Konce tyčinek namáčíme v čokoládě.
Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto a necháme v chladu odpočinout.
Z těsta tvarujeme malé rohlíčky a upečeme na plechu vyloženém papírem na pečení
Ještě teplé obalujeme v cukru.
Ischelské dortíčky ( mandlové těsto)
300 g hladké mouky,200 g tuku (Héra),
100 g cukru,
2 lžíce kakaa,
50 g mandlí (oloupaných a nastrouhaných),
1 žloutek,
citrónová kůra.
100 g ořechů,
2 žloutky,
35 g pikantní zavařeniny,
1 lžíce rumu,
125 g másla.
Žloutky s cukrem ušleháme ve vodní lázni do husté pěny. Odstavíme z páry a šleháme do vychladnutí. Přidáme máslo, ořechy, rum, zavařeninu a vyšleháme. Krémem slepujeme kolečka, poléváme čokoládou a dáváme oloupané mandle.

- 3 bílky 225 g cukru krupice 65 g cukr moučka 100 g kokosu 40 g mletých ořechů Na krém 200 g cukru 200 ml smetany na šlehání 250 g mascarpone.
- Tato verze je dost sladká, máte-li raději méně sladké dezerty, část karamelu nahraďte mascarpone. Krém jsem také zkoušela použít máslový. Vyšlehala jsem polovinu másla s polovinou plechovky karamelového salka a přidala dvě polévkové lžíce silné kávy.
- Karamelová krém250 g cukr krupice
250 ml smetana ke šlehání
- Oddělte bílky (nesmí v nich ulpět ani kousíček žloutku!). Dejte je do velké, zcela čisté (odmaštěné) mísy s krupicovým cukrem. Mísu postavte na kastrol s velmi mírně vroucí vodou (tak, aby se její dno nedotýkalo hladiny vody) a vařečkou směs promíchávejte asi 10 minut, až se cukr rozpustí a směs bude na dotek teplá.
- Mísu pak postavte na neklouzavou podložku (třeba namočenou a vyždímanou utěrku) a elektrickými metlami šlehejte alespoň 15 minut, až získáte chladný, tuhý, lesklý sníh se špičkami, které se neohýbají. Troubu mezitím předehřejte na 170 °C a plechy vyložte pečicím papírem.
- Ze sněhu například nabírejte dezertní lžičkou kousky a pomocí druhé tvarujte jakési nočky, které klaďte na plechy. Sníh můžete přesunout do cukrářského sáčku a hmotu na plech stříkat, nebo ji můžete velkou lžící navršit na plech do podoby klasické baletní sukýnky, chcete-li upéct pavlovu, nebo použít v jakémkoliv jiném receptu.
- Pusinky pečte 15 minut (bez otevření trouby!!!), pak troubu vypněte a pusinky v ní nechte přes noc vychladnout.
- Sněhové pusinky s ořechy
máslo 100 gramů
pudinkový prášek 20 gramů (s čokoládovou příchutí)
kakao 1 lžička
Postup:
Pudink uvaříme dle návodu a necháme v lednici vychladnout. Do vychlazeného pudinku zašleháme moučkový cukr a změklé máslo.
Krém naplníme do cukrářského sáčku. Na spodní plochou poloviny pusinek nastříkáme
150 g moučkového cukru
2 vejce
špetka soli
1 Do mísy prosejte moučkový cukr. Přidejte kokos, sůl a promíchejte. Přidejte vejce a vypracujte lepivou směs.
2 Na plech s pečicím papírem s pomocí lžíce odebírejte jednotlivé pusinky a podle potřeby dotvarujte navlhčenými prsty.
3 Dejte péct do trouby rozehřáté na 160 °C na 8 až 12 minut. Kokosky by měly mít
Čokoládová poleva na cukroví
Nejlepší marokánky - 💓
| 1/4 l mléka 150 g cukru krupice 160 g másla 60 g hladké mouky 200 g kandovaného ovoce 100 g rozinek 200 g nasekaných nesolených buráků Dále budeme potřebovat:1 ks čokoláda na vaření 30 g ztuženého tuku | 
Pečeme asi při 200 °C, tak dlouho až okraje mírně zhnědnou. Z plechu sundáváme ještě teplé obracečkou nebo podebereme nožem. Dáváme vychladnout na plochý tác nebo plech, aby se nezkroutily, pečivo ztuhne a druhý nebo třetí den spodní část poléváme čokoládou.
Pracny
- 250 g másla
- 350 g polohrubé mouky
- 180 g cukru moučky
- 100 g vlašských ořechů
- 50 g kakaa
- 2 ks mletého hřebíčku
- 2 lžičky mleté skořice
- kůra z půlky bio citrónu chemicky ošetřeného
- potravinářská folie
- formičky na pracny
- Upečené obalujeme v moučkovém cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- Postup:
- Z přesáté mouky, změklého másla, cukru, koření, kakaa a nastrouhané kůry
- z citronu důkladně vypracujeme hladké těsto.
- Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice přes noc uležet.Druhý den těsto natvarujeme do formiček, uvnitř musí být tenké, okraje uhlazené. Formičky na pracny nevymazáváme, jejich teplota by měla být stejná jako teplota těsta.Naplněné formičky vkládáme na plech, společně pečeme vždy stejné velikosti, aby se stejnoměrně propékaly. Pečeme v troubě nastavené na teplotu 180 °C. pečeme asi 10 minut. Občas je kontrolujeme aby se nespálily. Formičky vyndáváme z trouby. Když mírně vystydnou, vyklepneme je. Do zchladlých formiček dáme novou dávku, aniž bychom je vymazávali. Hotové pracny obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru a skládáme do krabice. Krabici uložíme do spíže. Na vánočním stole se budou skvěle vyjímat.
💦Piškotové Sváteční dortíčky💦
Vanilkový krém do dortíků
1 hrnek moučkového cukru, 5 lžic kakaa, 100% ztužený tuk, 1 lžíce škrobové moučky
Na vodní páře rozpustíme tuk, ale nikdy nevaříme. Přidáme smíchané suché ingredience a mícháme, než se vše spojí a odstavíme.

Košíčky s pudinkovo-máslovým a čokoládovým krémem
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 2 žloutky
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- trocha citronové kůry
- 500 ml mléka
- 60 g cukru krupice
- 2 vanilkové pudinky (v prášku)
- 120 g másla
- 80 g moučkového cukru
- vanilkový cukr
Na čokoládovou variantu:
- část krému + 2 lžíce kakaa nebo rozpuštěné čokolády
Na ozdobu:
- ovoce dle chuti (např. jahody, borůvky, maliny)
- želé v prášku na potření ovoce
1️⃣ Příprava těsta
V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a špetku soli.
Přidejte na kousky nakrájené máslo a žloutky, zpracujte hladké těsto.
Zabalte ho do fólie a nechte 20 minut odpočívat v lednici.
2️⃣ Pečení košíčků
Z těsta tvarujte kousky velikosti vlašského ořechu, vtlačte je do formiček na košíčky.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut dozlatova.
Nechte chvíli zchladnout, poté opatrně vyklopte a nechte úplně vychladnout.
3️⃣ Příprava krému
Z mléka, poloviny cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink.
Po vychladnutí (bez škraloupu) ho vyšlehejte s máslem, moučkovým a vanilkovým cukrem do hladkého krému.
Linecké košíčky s ořechovou náplní
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 125 g másla
- 50 g cukru moučka
- 1 žloutek
- Trochu citronové kůry
Pro náplň:
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 100 g dětských piškotů
- 200 g másla (při pokojové teplotě)
- 100 g moučkového cukru
- Rum dle potřeby
Pro čokoládový topping:
- Kvalitní tmavá čokoláda (pro máčení)
Postup přípravy:
1) Příprava těsta: Změklé máslo, mouku, cukr moučka, žloutek a citronovou kůru vypracujte na hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat v lednici několik hodin.
Košíčky s karamelizovanými jablky a meruňkovým džemem
- 2 jablka (oloupaná a nakrájená na menší kousky)
- 3 lžíce cukru
- 1 lžíce másla
- špetka skořice (dle chuti)
Na těsto:
- 1 vejce
- špetka soli
- 8 g vanilkového cukru
- 50 g cukru
- 50 g oleje (např. slunečnicového)
- 5 g prášku do pečiva
- 200 g hladké mouky
Na dokončení:
- meruňkový džem (1 lžička do každého košíčku)
- moučkový cukr (na posypání)
1️⃣ Příprava jablek
Na pánev nasypejte cukr a nechte ho rozpustit, až lehce zkaramelizuje. Přidejte máslo, které také nechte rozpustit, pak přidejte jablka nakrájená na kousky a posypejte mletou skořicí pro vůni i chuť. Restujte několik minut, dokud jablka nezměknou a nezačnou lehce karamelizovat. Potom odstavte z ohně a nechejte vychladnout na pokojovou teplotu.
2️⃣ Příprava těsta
V míse vyšlehejte vejce s cukrem, vanilkovým cukrem, špetkou soli a olejem. Dále do směsi vmíchejte prášek do pečiva, postupně přisypávejte hladkou mouku a míchejte, dokud nevznikne měkké, pružné a nelepivé těsto.
3️⃣ Vykrajování
Těsto rozválejte na pečicím papíru válečkem a pomocí ozdobné kruhové formičky vykrajujte kolečka, která pokládejte do mufinové formy.
4️⃣ Plnění a pečení
Do každého důlku naneste trochu meruňkového džemu a navrch navrstvěte vychladlá jablka
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut dozlatova..
5️⃣ Dokončení
Po upečení nechejte košíčky mírně vychladnout, poté je opatrně vyjmeme z formy.
Před podáváním je posypejte prosátým moučkovým cukrem pro jemnější a elegantnější vzhled.
Ovocné košíčky s vanilkovým krémem a čerstvým ovocem
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g cukru moučka
Pudinkový krém:
- 600 ml mléka
- 2 balení vanilkového pudinku
- 5 PL cukru
- 100 g másla
Na ozdobu:
- Čerstvé ovoce dle výběru
- Želatina pro finální glazuru
Jak budeme postupovat
1) Příprava těsta: V míse smícháme mouku, máslo a cukr moučka a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho odpočinout v chladničce.
2) Vytvoření košíčků: Z těsta vytvarujeme malé košíčky, které vložíme do formiček a pečeme dozlatova.
3) Příprava pudinkového krému: V hrnci uvaříme hustý pudink podle návodu na obalu, pouze s větším množstvím mléka a cukru pro dosažení bohatší chuti. Pudink necháme vychladnout.
4) Dokončení krému: Do vychladlého pudinku vmícháme máslo pro zvýšení krémovosti.
5) Naplňování košíčků: Chlazené košíčky naplníme vanilkovým krémem.
6) Ozdoba: Košíčky ozdobíme čerstvým ovocem a poté přelijeme želatinou pro dosažení lesklého efektu.
Domácí čokoláda
Na vodní páře rozpustíme tuk, ale nikdy nevaříme. Přidáme smíchané suché ingredience a mícháme, než se vše spojí, poté přidáme na dochucení rum a odstavíme. Vléváme do připravených suchých formiček.
Sněhové pusinky s čokoládou
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme krupicový  cukr a dál šleháme nad parou do zhoustnutí. Nádobu z horké vodní lázně odstavíme . Mezi tím si nadrobno nakrájíme (nasekáme) čokoládu na vaření  a v mícháme do vychladlého bílkového sněhu. Kdo má rád, přidá ještě nasekané ořechy.
Pak tvoříme pomocí dvou lžiček kopečky na vymaštěný plech nebo dáme pod ně pečící papír. 
Pečeme na 100°C asi 20 -25 min. pak pootevřeme troubu a dosušíme na 50°C v mírně vyhřáté troubě asi 60 minut.. Když praskne je hotovo.
Po upečení necháme zchladnout a pak teprve sloupneme z papíru.
2 vejce
15,5 dkg mletých ořechů
12.5 dkg přesáté strouhanky
25 dkg cukru moučka
20 dkg másla
5-6 dkg cukru krupice
4 dkg 100% tuku
rum
3,5 lžíce Solamylu
3 lžíce hladké mouky
1 lžíce kakaa
Dále si utřeme suroviny (20 dkg másla, rum a cukr dle chuti) na náplň.
Dáme do ledničky.
Připravíme polevu.
Při tomto množství surovin docílíte asi 60 kusů mini větrníků
Takto budeme v recepte postupovat:
Do menšího hrnce s vodou vložte kousek másla a dejte na plotnu při mírném plameni rozpustit. Když se máslo roztaví, přisypte hladkou mouku, špetku soli a důkladně promíchejte. Když vypracujete vařečkou homogenní těsto, odstavte ho z plotny a nechte vychladnout. Když bude studené, zakomponujte do něj pomocí mixéru jedno vejce po druhém. Nakonec směs ještě pokapejte vanilkovou esencí, smíchejte a těsto dejte na půl hodiny chladit do chladničky.
Když uplyne doba třiceti minut, těsto na větrníky vyjměte z chladničky, vložte do cukrářského sáčku s větším otvorem a pomocí něj na plech s pečícím papírem nastříkejte několik středně velkých koleček. Měly by být alespoň dva centimetry od sebe. Těsto pak dejte do trouby péct na 1/2 hodiny při 180°C Po půl hodině troubu vypněte a korpusy ponechte ještě pět minut uvnitř. Potom vyjměte a nechte vychladnout.
V misce si smíchejte vaječné žloutky spolu s trochou studeného mléka, přidejte cukr, špetku soli a přisypte mouku. Důkladně promíchejte, aby se suroviny propojily. Zbylé mléko vlijte do rendlíku, přiveďte k varu a za stálého míchání přilévejte vaječnou směs z hrníčku. Přehřívejte na plotně do zhoustnutí. Když budete mít pudinkovou hmotu hotovou, odstavte ji z plotny a rozdělte na dvě poloviny. Do té druhé vmíchejte rozpuštěnou hořkou čokoládu a 25 gramů másla a do vanilkové části vmíchejte asi 100 gramů másla.
Když budete mít hotové krémy, pusťte se do plnění mini větrníčků. Korpusy opatrně ostrým nožem rozřežte napůl a na spodní díl navrstvěte s pomocí cukrářského sáčku nejprve vanilkový a poté čokoládový krém. Větrník přiklopte vrchním dílem korpusu. Takto naplňte všechno těsto. Větrníky dejte vychladit do chladničky a poté podávejte posypané moučkovým cukrem.
20 dkg hladké mouky5 dkg moučkového cukru
15 dkg másla
3 žloutky
- Těsto dobře zpracujeme rukou a dáme zabalené do lednice na půl hodinky odpočinout.
- Vyšleháme dotuha sníh z bílků, přimícháme cukr a mleté ořechy. Sáčkem bez ozdobného konce naneseme na každé kolečko těsta malý bochánek. Určitě ne až do krajů, tohle těsto se trochu rozteče.
Vyválíme plát 3 mm silný, vykrajujeme kolečka, která pokládáme na plech s pečícím papírem.
Těsto z bílků

















