Domácí želé bonbóny
380 ml vody300 g cukru ???
250 ml pomerančové šťávy (pokud použijete džus, tak v tomto případě uberte cukr)
140 g kukuřičného škrobu
3 PL citronové šťávy
Na obalení
3 PL kukuřičného škrobu
1 Pl moučkového cukru
Do hrnce si nalijeme vodu, pomerančovou šťávu, přidáme cukr a kukuřičný škrob. Dobře promícháme metličkou.
Na mírné teplotě vaříme, dokud hmota nezhoustne. Přidáme 3 lžíce citrónové šťávy a opět dobře promícháme. Hmotu vylijeme do formy a necháme vychladnout.
V misce si smícháme moučkový cukr a kukuřičný škrob. Vychladlou hmotu nakrájíme na malé bonbóny a obalujeme v cukru.
Nejprve namočte želatinu do pomerančového džusu, aby se nasákla a rozpustila.
V malém kastrůlku smíchejte vodu s cukrem, případně jiným zvoleným sladidlem, přidejte pomerančovou a citrónovou kůru a šťávu. Takto připravenou směs postavte na kamna a přiveďte ji k varu na mírném ohni. Když se suroviny roztaví do homogenní směsi, odstavte směs z ohně, přilijte rozpuštěnou želatinu a důkladně ji v roztoku rozmíchejte.
Touto hmotou pak naplňte formu na led či na bonbóny, vrch zakryjte potravinářskou fólií a vložte do ledničky přes noc (9 až 12 hodin) ztuhnout.
Poté opatrně hotové bonbónky vyjměte z formy a na závěr je můžete obalit v cukru smíchaném s trochou kyseliny citrónové.
BÍLÝ MĚKKÝ NUGAT
400 g medu 250 g cukru Bílek ze 3 vajec Špetka soli 75 g opečených pistácií 70 g pražených mandlí 65 g opražených arašídů 65 g opražených lískových oříšků300 g cukru
100 ml vody
80 g medu
100 g ořechů.
Ve hluboké misce nasyp sůl a cukr, med po množstvích, jak je uvedeno v seznamu
Smíchá se vše dokud se cukr zcela nerozpustí. Klademe na mírný oheň a za stálého míchání svaříme.
Vzhledem k varu se musí vařit po dobu 10 minut.
V samostatné misce šlehání bílky do pěny. Odděleně se zahřeje med a tenký pramínek nalít do šlehaných bílků.
Poté, stále lijte pomalu, jako pramínek vyplnit vařené sirup. Jako výsledek, měli byste získat více hustou hmotu. Přidejte mandle a jemně promíchejte krátce.
Nalij do obdélníkové formy a měl by být silný, přibližně 5 cm.
Nařežeme po vychladnutí na kostky.
Také místo mandlí můžete přidat nějaké sušené ovoce, pistácie, ořechy..
70 g tmavá čokoláda
9 lžic smetana na vaření
1,5 lžíce máslo
35 ks lískové ořechy
Připravíme si formičky, do kterých budeme plnit karamelovou hmotu /nejlepší je použít staré obaly z originálního Toffifee, ale můžeme použít i malé papírové košíčky/. Navrstvíme 3 čajové lžičky karamelu, do středu kterého vložíme lískový ořech.
Ve vodní lázni rozpustíme tmavou čokoládu, přidáme 4 lžíce smetany a navrstvíme 1 lžičku na vrch karamelových bonbónů. Odložíme do lednice na 4-5 hodin a podáváme. Dobrou chuť!
Šlehačkové karamelky
V samostatné misce šlehání bílky do pěny. Odděleně se zahřeje med a tenký pramínek nalít do šlehaných bílků.
Poté, stále lijte pomalu, jako pramínek vyplnit vařené sirup. Jako výsledek, měli byste získat více hustou hmotu. Přidejte mandle a jemně promíchejte krátce.
Nalij do obdélníkové formy a měl by být silný, přibližně 5 cm.
Nařežeme po vychladnutí na kostky.
Také místo mandlí můžete přidat nějaké sušené ovoce, pistácie, ořechy..
Domácí TOFFIFEE
240 g karamelové měkké bonbóny70 g tmavá čokoláda
9 lžic smetana na vaření
1,5 lžíce máslo
35 ks lískové ořechy
Karamelové bonbóny rozpustíme ve vodní lázni. Když máme bonbóny rozpuštěné, přidáme 5 lžic smetany a spojíme. Pak hmotu odstavíme a přidáme 1,5 lžíce máslo a důkladně utřeme hladkou hmotu.
Ve vodní lázni rozpustíme tmavou čokoládu, přidáme 4 lžíce smetany a navrstvíme 1 lžičku na vrch karamelových bonbónů. Odložíme do lednice na 4-5 hodin a podáváme. Dobrou chuť!
Šlehačkové karamelky
500 g moučkového cukru, 500 ml šlehačky, 100 g glukózy nebo medu |
1. Všechny suroviny smícháme a přivedeme k varu. Zpočátku směs hodně pění, proto je nutný velký hrnec - na naše množství s obsahem alespoň 3 litry. |
2. Suroviny uvaříme do požadované barvy a hustoty. Vyzkoušíme ji tak, že kápneme trochu vařícího karamelu do misky se studenou vodou. Po vychladnutí by se neměl roztékat, ale být stále tvárný. |
3. Hotový karamel nalijeme do formy (pekáče) dobře vymazané olejem nebo vyložené pečicím papírem a necháme vychladnout. Pak jej vyklopíme na naolejované prkénko a rozkrájíme ostrým nožem na kousky. |
Domácí nugát 2 • 250 g nesoleného másla • 250 g moučkového cukru • 2 sáčky vanilkového cukru • 250 ml kondenzovaného mléka • 2 lžíce tmavého kuchařského kakaa • nasekané a opražené ořechy, nejlépe lískové (volitelné) Čokoládová poleva • 10 lžic horké vody • 140 g másla • 200 g tmavé čokolády na vaření Postup: 1) Všechny ingredience kromě kakaa smíchejte dohromady a vytvořte nugátové těsto 2) Polovinu odeberte a přidejte do ní kakao. Hněťte tak dlouho, až je část těsta dokonale hnědá. 3) Připravte si pekáček nebo nádobu s rovným dnem, kterou vyložte mikrotenovou fólií nebo pečicím papírem. 4) První část těsta rozválejte na silnější plát a položte ho na dno pekáčku. 5) Totéž udělejte i s druhou, tmavou polovinou nugátového těsta, kterou položte na první vrstvu. 6) Připravte si v kastrůlku čokoládovou polevu – rozehřejte a dohladka rozmíchejte všechny ingredience. Nechte mírně vychladnout. 7) Nugát v pekáčku polijte čokoládovou polevou a stěrkou upravte do hladkého povrchu. Můžete posypat nasekanými a opraženými lískovými ořechy. Nechte důkladně vychladnout a ztuhnout na chladném místě. Nakrájejte na kostičky a zkuste vše nesníst najednou. |