sobota 15. října 2022

Bonbóny / Domácí želé bonbóny , Šlehačkové karamelky

 Domácí želé bonbóny

Vynikající želatinové bonbony, kterými potěšíte své ratolesti. Připravené z pomerančové šťávy, cukru, želatiny, ...380 ml vody
300 g cukru ???
250 ml pomerančové šťávy (pokud použijete džus, tak v tomto případě uberte cukr)
140 g kukuřičného škrobu
3 PL citronové šťávy

Na obalení
3 PL kukuřičného škrobu
1 Pl moučkového cukru

Do hrnce si nalijeme vodu, pomerančovou šťávu, přidáme cukr a kukuřičný škrob. Dobře promícháme metličkou.
Na mírné teplotě vaříme, dokud hmota nezhoustne. Přidáme 3 lžíce citrónové šťávy a opět dobře promícháme. Hmotu vylijeme do formy a necháme vychladnout.
V misce si smícháme moučkový cukr a kukuřičný škrob. Vychladlou hmotu nakrájíme na malé bonbóny a obalujeme v cukru.


Nejprve namočte želatinu do pomerančového džusu, aby se nasákla a rozpustila.

V malém kastrůlku smíchejte vodu s cukrem, případně jiným zvoleným sladidlem, přidejte pomerančovou a citrónovou kůru a šťávu. Takto připravenou směs postavte na kamna a přiveďte ji k varu na mírném ohni. Když se suroviny roztaví do homogenní směsi, odstavte směs z ohně, přilijte rozpuštěnou želatinu a důkladně ji v roztoku rozmíchejte.

Touto hmotou pak naplňte formu na led či na bonbóny, vrch zakryjte potravinářskou fólií a vložte do ledničky přes noc (9 až 12 hodin) ztuhnout.

Poté opatrně hotové bonbónky vyjměte z formy a na závěr je můžete obalit v cukru smíchaném s trochou kyseliny citrónové.

400 g medu 250 g cukru Bílek ze 3 vajec Špetka soli 75 g opečených pistácií 70 g pražených mandlí 65 g opražených arašídů 65 g opražených lískových oříšků


Domácí nugát 
3 bílky, sůl
300 g cukru
100 ml vody
80 g medu
100 g ořechů.


Ve hluboké misce nasyp sůl a cukr, med po množstvích, jak je uvedeno v seznamu 
Smíchá se vše dokud se cukr zcela nerozpustí. Klademe na mírný oheň a za stálého míchání svaříme.
Vzhledem k  varu se musí vařit po dobu 10 minut.
V samostatné misce šlehání bílky do pěny. Odděleně se zahřeje med a tenký pramínek nalít do šlehaných bílků.
Poté, stále lijte pomalu, jako pramínek vyplnit vařené sirup. Jako výsledek, měli byste získat více hustou  hmotu. Přidejte mandle a jemně promíchejte krátce.
Nalij do obdélníkové formy a měl by být silný, přibližně 5 cm. 
Nařežeme po vychladnutí na kostky.
Také místo mandlí můžete přidat nějaké sušené ovoce, pistácie, ořechy..

Domácí TOFFIFEE 

240 g karamelové měkké bonbóny
70 g tmavá čokoláda
9 lžic smetana na vaření
Domácí TOFFIFEE | NejRecept.cz1,5 lžíce máslo
35 ks lískové ořechy





Karamelové bonbóny rozpustíme ve vodní lázni. Když máme bonbóny rozpuštěné, přidáme 5 lžic smetany a spojíme. Pak hmotu odstavíme a přidáme 1,5 lžíce máslo a důkladně utřeme hladkou hmotu.
Připravíme si formičky, do kterých budeme plnit karamelovou hmotu /nejlepší je použít staré obaly z originálního Toffifee, ale můžeme použít i malé papírové košíčky/. Navrstvíme 3 čajové lžičky karamelu, do středu kterého vložíme lískový ořech.
Ve vodní lázni rozpustíme tmavou čokoládu, přidáme 4 lžíce smetany a navrstvíme 1 lžičku na vrch karamelových bonbónů. Odložíme do lednice na 4-5 hodin a podáváme. Dobrou chuť!
Šlehačkové karamelky
500 g moučkového cukru, 500 ml šlehačky, 100 g glukózy nebo medu
1. Všechny suroviny smícháme a přivedeme k varu. Zpočátku směs hodně pění, proto je nutný velký hrnec - na naše množství s obsahem alespoň 3 litry.
2. Suroviny uvaříme do požadované barvy a hustoty. Vyzkoušíme ji tak, že kápneme trochu vařícího karamelu do misky se studenou vodou. Po vychladnutí by se neměl roztékat, ale být stále tvárný.
3. Hotový karamel nalijeme do formy (pekáče) dobře vymazané olejem nebo vyložené pečicím papírem a necháme vychladnout. Pak jej vyklopíme na naolejované prkénko a rozkrájíme ostrým nožem na kousky.
Domácí nugát 2

• 250 g nesoleného másla
• 250 g moučkového cukru
• 2 sáčky vanilkového cukru
• 250 ml kondenzovaného mléka
• 2 lžíce tmavého kuchařského kakaa
• nasekané a opražené ořechy, nejlépe lískové (volitelné)

Čokoládová poleva

• 10 lžic horké vody
• 140 g másla
• 200 g tmavé čokolády na vaření


Postup:

1) Všechny ingredience kromě kakaa smíchejte dohromady a vytvořte nugátové těsto
2) Polovinu odeberte a přidejte do ní kakao. Hněťte tak dlouho, až je část těsta dokonale hnědá.
3) Připravte si pekáček nebo nádobu s rovným dnem, kterou vyložte mikrotenovou fólií nebo pečicím papírem.
4) První část těsta rozválejte na silnější plát a položte ho na dno pekáčku.
5) Totéž udělejte i s druhou, tmavou polovinou nugátového těsta, kterou položte na první vrstvu.
6) Připravte si v kastrůlku čokoládovou polevu – rozehřejte a dohladka rozmíchejte všechny ingredience. Nechte mírně vychladnout.
7) Nugát v pekáčku polijte čokoládovou polevou a stěrkou upravte do hladkého povrchu. Můžete posypat nasekanými a opraženými lískovými ořechy. Nechte důkladně vychladnout a ztuhnout na chladném místě. Nakrájejte na kostičky a zkuste vše nesníst najednou.

šlehačkové karamelky