středa 24. května 2023

Guláše - příloha noky / Paprikáš PERKELT S VEPŘOVÝM + KUŘECÍM MASEM


 Kuchařka - Recepty

Paprikáš -  (Kuřecí perkelt) s noky

NA KUŘE

NA NOKY
  • 1 vejce
  • 4 lžíce polohrubé mouky

  • Maďarské noky k masu pro dvě osoby
  • 200g polohr.mouky, 1 vejce. 1 PL. oleje, sůl
  • Do prosáté mouky přidáme 1 vejce, olej, sůl a tolik vody, aby bylo těsto akorát. Přilila jsem tolik vody, aby vzniklo řidší těsto. Nesmí se vypracovat, protože by se táhlo, jen lehce promíchat a nechat ho postát, než se v hrnci vaří osolená voda . Těsto  přes speciální síto protlačujeme do vroucí osolené vody. Když vypluli na povrch, ještě je povařím 3 - 4 minuty.
    Uvařené noky jsem scedila, opláchla studenou vodou a omastila jsem je olejem, aby se neslepily. Nyní byly připraveny k podávání.


Omyté vepřové maso nakrájíme na větší kostky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a pak ji orestujeme na oleji dorůžova, zasypeme mletou paprikou, krátce ji zpěníme, přidáme maso, osolíme a osmahneme. Přidáme oloupaná a na kousky nakrájená rajčata, bobkový list, pepř a zalijeme horkou vodou s hovězím bujonem. Dusíme pod poklicí do změknutí masa.
 
Guláš zahustíme hotovou tmavou jíškou dle potřeby a nakonec do guláše zamícháme rozetřený česnek. Maso vyjmeme a omáčku procedíme přes síto, pak ji nalijeme zpět k masu. Guláš dochutíme a přidáme do něj oloupané, na plátky nakrájené párky a ještě prohřejeme. Podáváme s knedlíkem, těstovinami, rýží nebo s vařeným bramborem.

3-4 nožičky párek
4 kuličky pepře
1 lžička majoránky
600 g vepřového masa (např. plec)
1 lžíce mleté sladké papriky
1 bobkový list
2 cibule
2 rajčata
3 stroužky česneku
1 kostka bujonu

   Noky zabarvené kurkumou    

1 hrnek polohrubé mouky 1/2 hrnku hladké mouky 3/4-1 hrnek vody špetka kurkumy (pro barvu) sůl do vody Smícháme mouky s vodou a kurkumou.
Vodu přidáváme postupně, stačí necelý hrnek.
Těsto by mělo být měkké..
Dáme vařit větší množství vody a dostatečně ji osolíme.
Těsto protlačíme přes haluškovač do vařící vody.
Když halušky vyplavou, necháme je jen krátce povařit a scedíme je. Ihned je promastíme.

 .

Vepřový perkelt

Tento pokrm chutná výborně i když vyměníme maso za kuřecí, krůtí nebo vepřové.

Na sádle osmažíme cibuli, prolisovaný česnek, papriku, kmín.
Přidáme maso a opečeme, poté zeleninu, osolíme a zalijeme vývarem.
Podusíme doměkka, občas mícháme a přidáváme vývar dle potřeby.
Po změknutí masa přidáme chilli, sůl a necháme trochu vody vyvařit.
Podáváme s noky či rýží.
  • 800 g zadní hovězí
  • 4 ks cibule
  • 50 g sádlo
  • 3 lžíce paprika (mletá, sladká)
  • 1 lžíce paprika (mletá, pálivá)
  • 1 lžíce kmín (drcený)
  • 3 stroužky česnek
  • 1 ks chilli paprička
  • 3 ks paprika (bílá)
  • sůl
  • 3 ks rajče /paprika
  • 2,5 l vývar (masový)

 PERKELT s vepřovým + kuřecím masem

  • 2 kusy cibule -, 2 pl lž. gulášové koření,- špetka pepře, - majoránky -,1 lžička soli a na zahuštění 2 brambory.
  • 4 stroužky česneku
  • 4 polévková lžíce oleje nebo sádla
  • 300 gramů vepřové plece
  • 200 gramů kuřecího masa
  • 100 gramů špeku
  • 5 kusů odměrek vody
  • 2 polévková lžíce gulášového koření
  • sůl a pepř, dle chuti
  • majoránka, dle chuti
  • 2 kusy brambor, na zahuštění

  • Rozmixujeme česnek a odložíme stranou
    rozmixujeme 2 brambory.
    Odložíme stranou a zahustíme jimi guláš - až nakonec.
    Do  nádoby vložíme cibuli a špek olej a smažíme
    Přidáme na kostky nakrájené vepřové maso.
    Nalejeme 5 odměrek vody, přidáme koření gulášové.
    Dusíme 40 minut
    Po 40 minutách přidáme maso kuřecí a pokračujeme ve vaření ještě 15 minut.
    Nakonec přidáme rozsekaný česnek a brambory na zahuštění, majoránku a dochutíme podle potřeby.
    Ještě 5 minut necháme probublat.

Kuřecí perkelt 


500 gramů kuřecích prsou, 1-2 cibule, 1 plechovka loupaných rajčat, 2 papriky, sladká paprika, sůl, sádlo

Kuřecí prsa nakrájíme na kostky. Papriky zbavíme semínek a nakrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci si rozpálíme sádlo a osmahneme na něm cibulku do zlatova, vmícháme kuřecí maso, chviličku ze všech stran osmažíme, odstavíme z plamene, zaprášíme paprikou, promícháme, vrátíme na oheň a přidáme celý obsah plechovky loupaných rajčat a papriky, rozmícháme a na malém plameni dusíme do měkka. Během dušení perkelt občas promícháme, případně dolijeme trošku vařící vody a přibližně po půl hodině osolíme. Kuřecí perkelt podáváme s knedlíkem, haluškami či noky.

Tip: Pokud máte takové to naše klasické klecové kuře, které je mírně bez chuti, podlijte po rajčatech perkelt trošku víc a přidejte jednu kostku drůbežího bujónu. Při podávání lze kuřecí perkelt taky hezky ozdobit nakrájenou syrovou paprikou.