- 1 vejce
- 4 lžíce polohrubé mouky
- Maďarské noky k masu pro dvě osoby
- 200g polohr.mouky, 1 vejce. 1 PL. oleje, sůl
- Do prosáté mouky přidáme 1 vejce, olej, sůl a tolik vody, aby bylo těsto akorát. Přilila jsem tolik vody, aby vzniklo řidší těsto. Nesmí se vypracovat, protože by se táhlo, jen lehce promíchat a nechat ho postát, než se v hrnci vaří osolená voda . Těsto přes speciální síto protlačujeme do vroucí osolené vody. Když vypluli na povrch, ještě je povařím 3 - 4 minuty.Uvařené noky jsem scedila, opláchla studenou vodou a omastila jsem je olejem, aby se neslepily. Nyní byly připraveny k podávání.
4 kuličky pepře
1 lžička majoránky
600 g vepřového masa (např. plec)
1 lžíce mleté sladké papriky
1 bobkový list
2 cibule
2 rajčata
3 stroužky česneku
1 kostka bujonu
Noky zabarvené kurkumou
1 hrnek polohrubé mouky 1/2 hrnku hladké mouky 3/4-1 hrnek vody špetka kurkumy (pro barvu) sůl do vody Smícháme mouky s vodou a kurkumou.Vodu přidáváme postupně, stačí necelý hrnek.
Těsto by mělo být měkké..
Dáme vařit větší množství vody a dostatečně ji osolíme.
Těsto protlačíme přes haluškovač do vařící vody.
Když halušky vyplavou, necháme je jen krátce povařit a scedíme je. Ihned je promastíme.
.
Vepřový perkelt
Na sádle osmažíme cibuli, prolisovaný česnek, papriku, kmín.Přidáme maso a opečeme, poté zeleninu, osolíme a zalijeme vývarem.
Podusíme doměkka, občas mícháme a přidáváme vývar dle potřeby.
Po změknutí masa přidáme chilli, sůl a necháme trochu vody vyvařit.
Podáváme s noky či rýží.
- 800 g zadní hovězí
- 4 ks cibule
- 50 g sádlo
- 3 lžíce paprika (mletá, sladká)
- 1 lžíce paprika (mletá, pálivá)
- 1 lžíce kmín (drcený)
- 3 stroužky česnek
- 1 ks chilli paprička
- 3 ks paprika (bílá)
- sůl
- 3 ks rajče /paprika
- 2,5 l vývar (masový)
PERKELT s vepřovým + kuřecím masem
- 2 kusy cibule -, 2 pl lž. gulášové koření,- špetka pepře, - majoránky -,1 lžička soli a na zahuštění 2 brambory.
- 4 stroužky česneku
- 4 polévková lžíce oleje nebo sádla
- 300 gramů vepřové plece
- 200 gramů kuřecího masa
- 100 gramů špeku
- 5 kusů odměrek vody
- 2 polévková lžíce gulášového koření
- sůl a pepř, dle chuti
- majoránka, dle chuti
- 2 kusy brambor, na zahuštění
Rozmixujeme česnek a odložíme stranou
rozmixujeme 2 brambory.
Odložíme stranou a zahustíme jimi guláš - až nakonec.
Do nádoby vložíme cibuli a špek olej a smažíme
Přidáme na kostky nakrájené vepřové maso.
Nalejeme 5 odměrek vody, přidáme koření gulášové.
Dusíme 40 minut
Po 40 minutách přidáme maso kuřecí a pokračujeme ve vaření ještě 15 minut.
Nakonec přidáme rozsekaný česnek a brambory na zahuštění, majoránku a dochutíme podle potřeby.
Ještě 5 minut necháme probublat.
- 2 kusy cibule -, 2 pl lž. gulášové koření,- špetka pepře, - majoránky -,1 lžička soli a na zahuštění 2 brambory.
- 4 stroužky česneku
- 4 polévková lžíce oleje nebo sádla
- 300 gramů vepřové plece
- 200 gramů kuřecího masa
- 100 gramů špeku
- 5 kusů odměrek vody
- 2 polévková lžíce gulášového koření
- sůl a pepř, dle chuti
- majoránka, dle chuti
- 2 kusy brambor, na zahuštění
rozmixujeme 2 brambory.
Odložíme stranou a zahustíme jimi guláš - až nakonec.
Do nádoby vložíme cibuli a špek olej a smažíme
Přidáme na kostky nakrájené vepřové maso.
Nalejeme 5 odměrek vody, přidáme koření gulášové.
Dusíme 40 minut
Po 40 minutách přidáme maso kuřecí a pokračujeme ve vaření ještě 15 minut.
Nakonec přidáme rozsekaný česnek a brambory na zahuštění, majoránku a dochutíme podle potřeby.
Ještě 5 minut necháme probublat.
Kuřecí perkelt
500 gramů kuřecích prsou, 1-2 cibule, 1 plechovka loupaných rajčat, 2 papriky, sladká paprika, sůl, sádlo
Kuřecí prsa nakrájíme na kostky. Papriky zbavíme semínek a nakrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci si rozpálíme sádlo a osmahneme na něm cibulku do zlatova, vmícháme kuřecí maso, chviličku ze všech stran osmažíme, odstavíme z plamene, zaprášíme paprikou, promícháme, vrátíme na oheň a přidáme celý obsah plechovky loupaných rajčat a papriky, rozmícháme a na malém plameni dusíme do měkka. Během dušení perkelt občas promícháme, případně dolijeme trošku vařící vody a přibližně po půl hodině osolíme. Kuřecí perkelt podáváme s knedlíkem, haluškami či noky.
Tip: Pokud máte takové to naše klasické klecové kuře, které je mírně bez chuti, podlijte po rajčatech perkelt trošku víc a přidejte jednu kostku drůbežího bujónu. Při podávání lze kuřecí perkelt taky hezky ozdobit nakrájenou syrovou paprikou.