Dáme vařit větší množství vody a dostatečně ji osolíme.
Když halušky vyplavou, necháme je jen krátce povařit a scedíme je. Ihned je promastíme sádlem .
Podáváme je se zelím, brynzou a slaninou nebo jako přílohu k omáčkám a gulášům.
V hrnci rozpusťte brynzu a smíchejte ji se sladkou nebo zakysanou smetanou, abyste získali řidší konzistenci. Nakrájejte špek na drobné kostičky, v pánvi rozehřejte kousek sádla a špek na něm nechte chvíli škvařit. Očistěte cibuli, nakrájejte ji nadrobno a v kastrůlku na troše oleje ji nechte za občasného míchání osmahnout dozlatova. Mezitím v hrnci přiveďte k varu vodu, kterou následně použijete k vaření halušek.
Zatímco se špek škvaří a cibulka smaží, umíchejte těsto na halušky. Smíchejte hladkou a polohrubou mouku, přidejte špetku kurkumy a mletého černého pepře (pro chuť i barvu, ale hlavně pro zdraví – věděli jste, že kurkumin účinkuje jen v kombinaci s pepřem?) a postupně za stálého míchání přilévejte po dávkách vodu. Zadělejte polo husté těsto, které přes síto na halušky propasírujte do vroucí vody, kterou předem dostatečně osolte.
Vařte halušky, dokud samy nevyplavou na hladinu, a poté je nechte vařit ještě další 2 minuty. Děrovanou lžící je vylovte, nechte je okapat a promíchejte je s trochou vypečeného omastku ze škvařeného špeku. Halušky servírujte přelité brynzovou omáčkou, posypané zlatavou cibulkou a kostičkami vyškvařeného špeku.
7 středně velkých brambor
1,5 hrnku polohrubé mouky
1 vejce
sůl
200 g zakysané smetany
300 g anglické slaniny
200 g brynzy- Postup:
Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé. Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme. V misce vymícháme brynzu se smetanou. Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu. Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme brynzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.
- 500 g hrubé mouky
- 50 g másla
- 1 - 2 vejce
- 1/4 - 1/3 litru mléka
- 1 rovná lžička prášku do pečiva
- 1 lžička zakysané smetany
- sůl
Postup
Oddělit si asi 2 lžíce mouky, zamíchat do ní prášek do pečiva. Změklé máslo utřít s vejci a solí, postupně přidávat mouku a mléko. Těsto je teď nejlepší na chvíli odložit do lednice. Těsně před vařením zapracovat mouku s práškem do pečiva a zakysanou smetanu. Vznikne hustší těsto, ze kterého se pomocí dvou lžic vykrajují noky. Vařit 7 - 10 minut v osolené vodě. Uvařený nok po vytažení z vody propíchat a uchovávat v teplé míse s trochou rozehřátého másla. Je to moc dobrá příloha třeba ke guláši, nebo i k masu se špenátem atd....
150 ml jemně perlivé vody
150 g slaniny
50 g másla
1 cibule
200 g ementálu
sůl, pepř
Z hladké mouky, soli a jemně perlivé vody vypracujeme krásně hladké a ne moc tuhé těsto.
Pomocí struhadla na halušky nebo ručně nožem tvoříme špecle (noky) a házíme je do vroucí vody.
Necháme je vyplavat nahoru, pak ještě minutu vaříme a nakonec scedíme.
Slaninu pokrájíme na nudličky a necháme ji na sucho vyškvařit ve větší pánvi.
Jakmile se rozvoní, přidáme máslo a po jeho rozpuštění i cibuli. Po asi 7 minutách vmícháme špecle.
Zasypeme sýrem, opepříme a osolíme podle chuti. Ihned podáváme.
Gnocchi s kuřecím masem
250 g hladké mouky
1 velké vejce
1 špetka soli
2 lžíce nastrouhaného parmezánu
Brambory oloupejte a rozšťouchejte, abyste je trochu rozmělnili.
Gnocchi musí být připravovány z brambor, které jsou ještě teplé, takže je nenechte vystydnout.
Poté do mísy dejte bramborové pyré s moukou, vejcem, parmezánem a špetkou soli.
Dobře promíchejte, vyklopte na pomoučený vál a hněťte, dokud nezískáte měkké elastické těsto.
- Těsto nepřepracovávejte. Těsto pak může ztvrdnout.
Znovu pomoučněte pracovní plochu.
Čtvrtku rozdělte na dvě části a z každého kusu vyválejte hada tlustého jako váš palec a nakrájejte ho na kousky 2–3 cm široké.
Lehce zatlačte do noků hroty vidličky, abyste vytvořili drážky.
Hotové noky dejte stranou na lehce pomoučený tác.
Noky uvařte v mírně osolené vroucí vodě.
Hotové jsou, když vyplavou na povrch.
Vyjměte je děrovanou lžící
- Zmražte je. S mraženými noky se snáze manipuluje než s čerstvými a při vaření lépe drží tvar.
- Nepřevařujte. Pokud se vaše noky vaří příliš dlouho, mohou absorbovat příliš mnoho vody a budou žvýkavé.
- Nepoužívejte cedník. Jemné noky se mohou při cezení rozmáčknout. Vyjměte je z hrnce pomocí děrované lžíce a jemně promíchejte s libovolnou omáčkou.
- ⭐ Krémové toskánské noky s lososem
- ⭐ Domácí gnocchi s kachním ragú
- ⭐ Noky s pikantní italskou klobásou
- ⭐ Gnocchi s kuřecím masem v krémové omáčce
- ⭐ Noky s žampiony a baby špenátem
- ⭐ Zapečené gnocchi s rajčatovou omáčkou a mozzarellou
- ⭐ Noky s česnekovo-sýrovou omáčkou
- 360 g polohrubé mouky
- 300 g vařených brambor
- 3 vejce
- 100 g měkkého tvarohu
- sůl – ½ lžičky
- pepř
- vlažná voda – ½ skleničky
- slanina
- cibule
Mouku nasypeme do misky, doprostřed vyklepneme 2 vajíčka, přidáme půl lžičky soli a postupně přiléváme vlažnou vodu. Vidličkou tekuté přísady vpracujeme do mouky a pak přendáme vše na vál a zpracujeme hladké těsto. Zabalíme do potravinářské fólie, aby nám neoschlo, dáme do lednice a připravíme si nádivku:
Brambory uvaříme doměkka v osolené vodě, necháme vychladit a nastrouháme najemno. V míse smícháme s měkkým tvarohem, přidáme vejce, osolíme, opepříme zarovnanou lžičkou pepře a dobře promícháme dohladka.
Z těsta ukrojíme nejprve čtvrtinu, zbytek necháme pod fólií, aby nám neoschlo. Na lehce pomoučeném vále rozválíme co nejtenčí placku, co zvládneme, těsto by mělo téměř prosvítat. Skleničkou vykrajujeme kolečka, na která lžičkou klademe náplň, přehneme a okraje dobře přitiskneme (vidličkou, prsty nebo plastovou formičkou na pirohy, tou to jde nejlépe). Pirožky klademe na plech a přikryjeme fólií nebo utěrkou, aby neoschly, než je začneme vařit.
Vaříme ve velkém hrnci alespoň ve 2 litrech vody, kterou osolíme dvěma lžičkami soli. Vodu přivedeme k varu, opatrně do ní vložíme pirohy a vaříme, dokud nevyplavou na povrch, asi 2- 3 minuty. Podáváme s kysanou smetanou nebo polité vyškvařenou slaninou.
350 g polohrubá mouka
1 ks vejce
1 lžička sádlo nebo olej
sůl
1,50 dl voda
Z mouky, vejce, sádla, soli a vody vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále, aby se nám těsto nelepilo a vyválíme plát asi tak 2-3 mm. Sklenicí vykrajujeme kolečka, které naplníme náplní a okraje slepíme. Vaříme v osolené vodě, asi 5 minut co vyplavou na povrch. Podáváme se slaninou nebo máslem a kyselou smetanou.
Náplň
3 ks brambory
250 g brynzy
Brambory uvaříme ve slupce. Uvařené oloupeme, rozmačkáme a smícháme s brynzou.
Pirohy plněné povidly
1 ks vejce
1 lžička sádlo nebo olej
sůl
1,50 dl voda
Náplň
3 ks brambory
250 g brynzy
Z mouky, vejce, sádla, soli a vody vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále, aby se nám těsto nelepilo a vyválíme plát asi tak 2-3 mm. Sklenicí vykrajujeme kolečka, které naplníme náplní a okraje slepíme. Vaříme v osolené vodě, asi 5 minut co vyplavou na povrch. Podáváme se slaninou nebo máslem a kyselou smetanou.
Náplň: brambory uvaříme ve slupce. Uvařené oloupeme, rozmačkáme a smícháme s brynzou. Můžeme přidat i pažitku. Z uvedeného množství vyjde asi 30 ks pirohů.
Jablka - 2 ks nastrouhat smíchat s cukrem a skořicí podle chuti.
Naplnit taštičky a dát péct. Kdo chce může je usmažit.
Sýr nastrouhat - 120 g
Olej - 1 lžice
Sůl - špetka
Mouka hladká - 250 g
voda - 5 lžic voda, droždí, cukru na kvásek
Mouku smícháme se soli, voda, droždí, cukru ( kvásek ), olej a (strouhaný sýr - nemusí být) vypracujeme těsto a necháme vykynout.
- Slaná náplň ☝